22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο ιός των νυχτερίδων που «τρώει» τον εγκέφαλο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένας ακόμα άντρας από το Μπαγκλαντές έχασε τη ζωή του από τον ιό Nipah, που προκάλεσε θανάσιμη διόγκωση στον εγκέφαλό του, αφού κατανάλωσε χυμό φρούτων επιμολυσμένων με το παθογόνο.

Όπως μεταφέρει η Sun, έγκριτες υγειονομικές αρχές όπως ο ΠΟΥ έχουν προειδοποιήσει για την ασθένεια, που προς το παρόν μεταδίδεται από ζώα, ως πιθανή «σκανδάλη» μίας καταστροφικής πανδημίας, λόγω της υψηλής θνησιμότητάς της.

Σκοτώνει 3 στους 4

Ο ιός, ο οποίος ενέπνευσε και την γνωστή ταινία Contagion, που πραγματεύεται μία ενδεχόμενη παγκόσμια πανδημία, στην πραγματικότητα σκοτώνει έως και το 75% όσων μολύνει.

Ο ανώνυμος άνδρας από το Μπαγκλαντές, νόσησε λίγο αφότου κατανάλωσε ωμό χυμό από χουρμάδες, που περιείχε ίχνη από ούρα και σάλιο μολυσμένων φρουτονυχτερίδων, σύμφωνα με αρμόδιους υγειονομικούς.

«Το δείγμα στάλθηκε για εργαστηριακό έλεγχο και βγήκε θετικό. Καταλάβαμε ότι το άτομο έπινε ωμό χυμό χουρμά», δήλωσε η Ταχμίνα Σιρίν, διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας, Ελέγχου και Έρευνας Νοσημάτων (IEDCR) του υπουργείου Υγείας.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να μην καταναλώνουν τον ωμό χυμό του φρούτου, αφού τουλάχιστον 139 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό μετά την κατανάλωση του ποτού.

Συνολικά 10 άτομα μεταξύ 14 που μολύνθηκαν με τον ιό Nipah στο Μπαγκλαντές πέθαναν το 2023, ο υψηλότερος αριθμός θανάτων τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με την IEDCR.

Η επόμενη πανδημία

Ο ιός Nipah έχει καταχωρηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «παθογόνο προτεραιότητας» με δυνατότητα πρόκλησης πανδημίας, που μπορεί να επιτεθεί γρήγορα στο αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ο ιός Nipah (NiV) είναι ένας ζωονοσογόνος ιός (μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο) και μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων ή απευθείας μεταξύ ανθρώπων. 

Σε μολυσμένα άτομα, προκαλεί μια σειρά ασθενειών από ασυμπτωματική (υποκλινική) λοίμωξη έως οξεία αναπνευστική νόσο και θανατηφόρα εγκεφαλίτιδα. Ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ζώα όπως οι χοίροι, με αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους αγρότες.  

Ο ιός Nipah αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1999 κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας μεταξύ χοιροτρόφων στη Μαλαισία. Εντοπίστηκε επίσης στο Μπαγκλαντές το 2001, και έκτοτε σημειώνονται σχεδόν ετήσια κρούσματα στη χώρα. Η ασθένεια έχει επίσης εντοπιστεί περιοδικά στην ανατολική Ινδία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό