24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο «ιερός πόλεμος» στην εκκλησία για τη βάφτιση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών

Ειδήσεις Ελλάδα

Το θέμα για το αν οι κληρικοί της εκκλησίας της Ελλάδος θα μπορούν να βαφτίσουν ή όχι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, είναι το επόμενο θέμα που θα απασχολήσει την ιεραρχία της Ελλάδος, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων και την τεκνοθεσία 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να προχωρούν σε υιοθεσία αλλά ο πρωθυπουργός στο υπουργικό έκανε σαφές ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τονίζοντας ότι ένας άνδρας μόνος του δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί. «Αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο “γονέας 1” και “γονέας 2”», είπε.

Το ζητούμενο είναι όμως τι θα γίνει με τα παιδιά αυτά και αν θα μπορούν να βαφτιστούν στην εκκλησία ή όχι. Στην Ιεραρχία αποφασίστηκε το θέμα να παραπεμφθεί στην Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων. 

Όταν θα βγει η εισήγηση της Συνοδικής επιτροπής λογικά αυτή αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) που συνέρχεται τακτικά κάθε μήνα υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, που θα εκδώσει οδηγία για το αν μπορούν ή όχι να βαφτίζονται τα παιδιά ομοφύλων ζευγαριών και θα σταλεί στις μητροπόλεις. Μόνο αν υπάρξουν ενστάσεις και διαφωνίες μπορεί να συνέλθει εκ νέου η ολομέλεια των μητροπολιτών  η ιεραρχία που θα δώσει οριστική λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

Μητροπολίτης Λαρίσης: Βάπτισμα υπό όρους και προϋποθέσεις

Υπό όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την ιερότητα του μυστηρίου θα γίνεται η βάπτιση παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, τόνισε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, μιλώντας στο Action 24, μετά το χθεσινό ξεκάθαρο «όχι» της Ιεράς Συνόδου στο γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν η Εκκλησία θα δέχεται να βαφτίσει τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, ο Μητροπολίτης Λαρίσης δήλωσε: «Παρακάλεσα το θέμα αυτό να παραπεμφθεί στην Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών, ώστε να έρθει εισήγηση για το κατά πόσον θα βαφτίζουμε ή όχι παιδιά από τέτοια ζεύγη. Και περαιτέρω, υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις θα τα βαφτίζουμε».

Ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος/eurokinissi

«Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε το μυστήριο. Δεν μπορούμε να στερήσουμε το μυστήριο από μία ψυχή. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το χορηγήσουμε στις σωστές του διαστάσεις, διασφαλίζοντας την ιερότητα και τις προϋποθέσεις που η Εκκλησία θέτει ώστε το μυστήριο να είναι έγκυρο και κανονικό», επισήμανε ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος.

Αναφερόμενος στο νόημα του μυστηρίου της βάπτισης, εξήγησε: «βαφτίζουμε τα παιδιά επειδή οι γονείς είναι χριστιανοί και μας δίνουν εχέγγυα ότι θα έχουμε μία εξέλιξη του παιδιού χριστιανική». «Όταν οι προϋποθέσεις που η Εκκλησία αισθάνεται ότι πρέπει να υπάρχουν τίθενται εν αμφιβόλω, πρέπει κι εμείς να εξετάσουμε εάν διασώζεται η ιερότητα του μυστηρίου», υπογράμμισε.

«Πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις τέτοιες και τόσες ώστε να μην υπάρχουν ευτράπελες και φαιδρές φωτογραφίες που είχαμε στο παρελθόν ή δηλώσεις που ξεκινούν από συναισθηματισμούς και δεν έχουν να κάνουν με το πνευματικό περιεχόμενο και την ουσία της βάπτισης», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι, ανάμεσα σε άλλες, αναφέρεται και στην βάπτιση των παιδιών ενός ομόφυλου ζευγαριού τον Ιούλιο του 2022 στη Βουλιαγμένη, που έγινε με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Η βάπτιση αυτή οδήγησε σε καταδικαστική απόφαση της Ιεράς Συνόδου, αλλά και στην πρόσφατη ψυχρή υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο Άγιο Όρος.

«Έχουμε 3, 4 περιστατικά στα οποία δεν δόθηκε το σωστό μήνυμα εκ μέρους της Εκκλησίας και δεν τηρήθηκε το μέτρο», σημείωσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης.

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Υπάρχει προβληματισμός

«Δεν μπορεί από τη μια μεριά να λέμε δεν αναγνωρίζουμε τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων και από την άλλη μεριά εν τη πράξει να το αναγνωρίζουμε», είπε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος/eurokinissi

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν θα δεχθεί η Εκκλησία να βαφτίσει παιδί υιοθετημένο από ένα ομόφυλο ζευγάρι υπογράμμισε ότι «Υπάρχει ένα πρόβλημα. Καταρχάς δεν ευθύνεται το παιδί γι’ αυτό το θέμα. Το δεύτερον είναι ότι ξέρετε στην αρχαία εκκλησία βαπτίζονταν σε μεγάλη ηλικία και ήταν δική τους απόφαση και περνούσαν από ένα στάδιο κατηχήσεως. Αναγνωρίστηκε από τον 5ο αιώνα και μετά ο νηπιοβαπτισμός. Δόθηκε η δυνατότητα να βαπτίζονται τα νήπια, ακριβώς γιατί ξέρουμε ότι θα αναπτυχθεί σε μια χριστιανική οικογένεια και γι’ αυτό υπάρχει ο ανάδοχος, ο οποίος θα του μιλήσει για την Εκκλησία και για τη ζωή της Εκκλησίας. Οπότε εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα πραγματικά. Δεν πήραμε συγκεκριμένη απόφαση χθες, αλλά θα το μελετήσουν τα συνοδικά όργανα. Αν βαπτιστεί το παιδί -που δεν ευθύνεται επαναλαμβάνω – δεν θα μεγαλώσει σε μια οικογένεια με χριστιανικά πρότυπα. Αν γίνει βάπτιση των παιδιών των ομόφυλων, τότε στην πράξη που θα παρίστανται, αναγνωρίζουμε. Δεν μπορεί από τη μια μεριά να λέμε δεν αναγνωρίζουμε τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων και από την άλλη μεριά εν τη πράξει να το αναγνωρίζουμε. Άλλωστε ξέρετε ότι όταν γίνεται μια βάπτιση οι υπογράφουν οι γονείς. Τι θα υπογράψουν; Γονέας 1 και γονέας 2; Υπάρχουν διάφορα προβλήματα τα οποία ετέθησαν χθες στην Ιεραρχία. Δεν ελήφθη απόφαση, παραπέμφθηκε στα συνοδικά όργανα προκειμένου να μελετηθεί».

Ελπιδοφόρος: Στην Αμερική έχουμε διαφορετικά δεδομένα

Για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών ρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος επισκέφθηκε το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Δεν θα τελούσε εκκλησιαστικό γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, απάντησε σε δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, κατά την επίσκεψή του σήμερα στο ΥΜΑΘ, όπου συνάντησε τον υφυπουργό Εσωτερικών Στάθη Κωνσταντινίδη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος/eurokinissi

Ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο αρνήθηκε να πάρει θέση, λέγοντας πως η «η Ελλάδα έχει τη δική της εκκλησιαστική αρχή, τη δική της εκκλησιαστική διοίκηση. Η ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδος αποφάνθηκε, αποφάσισε χθες, δεν νομίζω ότι είναι σωστό να εκφέρω εγώ οποιαδήποτε άλλη άποψη».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σημείωσε ότι η τεκνοθεσία είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα ενώ είπε πώς τα πράγματα στην Αμερική είναι διαφορετικά. «Εμείς ήμαστε στην Αμερική, και έχουμε διαφορετικά δεδομένα, διαφορετικές καταστάσεις και διαφορετική εκκλησιαστική αρχή».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος θα τελούσε γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ο ίδιος απάντησε: «γάμο όχι βέβαια, γάμο εκκλησιαστικό δεν μπορούμε να τελέσουμε, αυτό είναι στην διδασκαλία της εκκλησίας».

Δείτε βίντεο με όσα είπε αναλυτικά:

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό