20.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο θρυλικός τραγουδιστής Tony Bennett πέθανε σε ηλικία 96 ετών

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Μπένετ, γνωστός για τις εμφανίσεις του με τραγουδιστές από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τη Lady Gaga, πούλησε εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο και κέρδισε 20 Grammy

Ο θρυλικός τραγουδιστής Tony Bennett πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Ο Μπένετ, γνωστός για τις εμφανίσεις του με τραγουδιστές από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τη Lady Gaga, πούλησε εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο και κέρδισε 20 Grammy, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου για το έργο ζωής του, κατά τη διάρκεια της καριέρας του. 

Γεννημένος στις 3 Αυγούστου 1926 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, από τους γονείς του Τζον και Άννα, ο νεαρός Τόνι και τα μεγαλύτερα αδέρφια του, Τζον και Μαίρη, μεγάλωσαν με τη μητέρα τους μετά τον θάνατο του πατέρα του, όταν ήταν μόλις 10 ετών. Ως παιδί, του άρεσε να τραγουδά και να ζωγραφίζει. Καθώς μεγάλωνε, ανέπτυξε την αγάπη του για τη μουσική ακούγοντας στο ραδιόφωνο καλλιτέχνες όπως ο Bing Crosby, ο Louis Armstrong και ο James Durante.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, ο Μπένετ τραγουδούσε, ενώ εργαζόταν και ως σερβιτόρος, προτού καταταγεί στον στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Bennett παντρεύτηκε τρεις φορές. Στον γάμο του με την πρώτη του σύζυγο, Patricia Beech, το 1952, περίπου δύο χιλιάδες γυναίκες θαυμάστριες φέρονται να συγκεντρώθηκαν έξω από την τελετή, ντυμένες στα μαύρα σε ένδειξη πένθους.

Το ζευγάρι απέκτησε δύο γιους, τον Danny και τον Dae, πριν χωρίσουν. Ο Bennett παντρεύτηκε την ηθοποιό Sandra Grant, με την οποία απέκτησε τις κόρες Joanna και Antonia, ενώ το 2007 παντρεύτηκε τη Susan Crow, νυν Susan Benedetto. Και ανάμεσα στα πολλά βραβεία για τη μουσική του, ο Bennett τιμήθηκε, επίσης, με το βραβείο «Salute to Greatness» του Martin Luther King Center, για τις προσπάθειές του στην καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων, αφού συμμετείχε μαζί με τον ακτιβιστή στην πορεία για τα πολιτικά δικαιώματα το 1965. 

BREAKING: Legendary pop and jazz singer Tony Bennett has died at the age of 96https://t.co/BtyuRVa8pP

— Sky News (@SkyNews) July 21, 2023

O Bennett κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1952 και συνέχισε να βρίσκεται στα charts των ΗΠΑ σε κάθε επόμενη δεκαετία της ζωής του. Διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ το 2016, ωστόσο ο τραγουδιστής αντιμετώπισε θετικά την περιπέτειά του με τη νόσο. «Η ζωή είναι ένα δώρο, ακόμη και με τη νόσο Αλτσχάιμερ», είχε γράψει ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συνέχισε να δίνει τις τελευταίες του συναυλίες, μαζί με τη Lady Gaga, αργότερα την ίδια χρονιά.

Ο ίδιος ο Σινάτρα χαρακτήρισε κάποτε τον Tony Bennett ως «τον καλύτερο τραγουδιστή στη δουλειά» σε συνέντευξή του το 1965. Ο θρυλικός τραγουδιστής αποκαλούσε πάντα τον Bennett «παιδί», ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

Ο Bennett δεν έλεγε τη δική του ιστορία όταν έδινε παραστάσεις- άφηνε τη μουσική να μιλήσει. Σε αντίθεση με τον φίλο και μέντορά του Σινάτρα, ερμήνευε ένα τραγούδι αντί να το ενσαρκώνει. 

Αν το τραγούδι και η δημόσια ζωή του δεν είχαν το υψηλό δράμα του Σινάτρα, ο Bennett γοήτευε με έναν εύκολο, ευγενικό τρόπο και μια ασυνήθιστα πλούσια και ανθεκτική φωνή. 

«Ένας τενόρος που τραγουδάει σαν βαρύτονος», έλεγε για τον εαυτό του, μια ικανότητα που τον έκανε δεξιοτέχνη στο να «χαϊδεύει» μια μπαλάντα. «Μου αρέσει να διασκεδάζω το κοινό, κάνοντάς το να ξεχνάει τα προβλήματά του», δήλωσε στο Associated Press το 2006. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι συγκινούνται αν ακούσουν κάτι που είναι ειλικρινές και τίμιο και ίσως έχει λίγη αίσθηση του χιούμορ… Μου αρέσει να κάνω τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά όταν τραγουδώ».

Όχι μόνο «επέζησε» από την άνοδο της ροκ μουσικής, αλλά άντεξε τόσο πολύ και τόσο καλά που απέκτησε νέους θαυμαστές και συνεργάτες, μερικοί από τους οποίους είναι αρκετά νέοι για να είναι τα εγγόνια του. Το 2014, σε ηλικία 88 ετών, ο Bennett έσπασε το δικό του ρεκόρ ως ο γηραιότερος εν ζωή ερμηνευτής με ένα άλμπουμ στο Νο. 1 του Billboard 200 chart για το «Cheek to Cheek», τα ντουέτα του με τη Lady G. 

Η σχέση του με τη Winehouse καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ «Amy», το οποίο είναι υποψήφιο για Όσκαρ, και το οποίο δείχνει τον Bennett να ενθαρρύνει υπομονετικά την ανασφαλή νεαρή τραγουδίστρια κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του «Body and Soul».

Το τελευταίο του άλμπουμ, το «Love for Sale» του 2021, περιείχε ντουέτα με τη Lady Gaga στο ομώνυμο τραγούδι, το «Night and Day» και άλλα τραγούδια του Porter.

Σχετικά με τις επιλογές του στη μουσική, o Μπένετ συνόψισε την καλλιτεχνική του στάση σε μια συνέντευξή του το 2010: «Δεν παραμένω μοντέρνος για χάρη των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών, δεν ακολουθώ τη μόδα. Δεν τραγουδώ ποτέ ένα κακογραμμένο τραγούδι. Τις δεκαετίες 1920 και 1930 υπήρξε μία αναγέννηση στη μουσική που είναι κατ’ εμέ ανάλογη της καλλιτεχνικής Αναγέννησης. Ο Κόουλ Πόρτερ, ο Τζόνι Μέρσερ και πολλοί άλλοι δημιούργησαν τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφεί. Αυτά είναι τα κλασικά και επιτέλους δεν αντιμετωπίζονται ως ελαφριά μουσική. Αυτή είναι η κλασική μουσική».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό