15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ο Ζελένσκι απέλυσε τον διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων

Ειδήσεις Ελλάδα

Την πόρτα εξόδου έδειξε ο πρόεδρος της Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον γενικό διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Βαλέρι Ζαλούζνι. Η είδηση ήρθε στον απόηχο μιας σειράς εικασιών που ήθελαν τους δυο άντρες να έχουν έντονη ρήξη. Ο Ζαλούζνι ηγείται της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήρε το έργο του στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι στην ηγεσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, και του πρότεινε να παραμένει στην «ομάδα» του, λίγα λεπτά προτού το υπουργείο Άμυνας ανακοινώσει την αποχώρηση του δημοφιλούς αρχηγού του γενικού επιτελείου.

«Μιλήσαμε για τις αλλαγές που χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις. Συζητήσαμε για το ποιος θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια ανανεωμένη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Η ώρα της ανανέωσης, είναι τώρα. Πρότεινα στον στρατηγό Ζαλούζνι να μείνει στην ομάδα», έγραψε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα Χ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διόρισε σήμερα τον αρχηγό του στον στρατό ξηράς, στρατηγό Ολεκσάντρ Σίρσκι, αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αντικαθιστώντας τον Βαλέρι Ζαλούζνι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον νέο του διοικητή ως «τον πιο έμπειρο στρατηγό της Ουκρανίας», υπογραμμίζοντας ότι ήταν διοικητής κατά την άμυνα του Κιέβου στην αρχή της ρωσικής εισβολής πριν από σχεδόν δύο χρόνια, και στη συνέχεια της αντεπίθεσης το φθινόπωρο του 2022 κατά την οποία απελευθερώθηκε η περιφέρεια του Χαρκόβου.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται άμεσες αλλαγές με μια νέα προσέγγιση στην επιστράτευση και στρατολόγηση. Οι ουκρανικές δυνάμεις απέδειξαν ότι μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο των αιθέρων, αλλά δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους στην ξηρά το 2023», τόνισε.

Ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ρουστέμ Ουμέροφ, ανέφερε σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της αιφνιδιαστικής είδησης ότι

«Ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι είχε ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα – να ηγηθεί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου με τη Ρωσία. Αλλά ο πόλεμος δεν είναι πια ο ίδιος. Έχει αλλάξει και οι απαιτήσεις είναι πιο έντονες. Οι μάχες του 2022, του 2023 και του 2024 είναι τρεις διαφορετικές πραγματικότητες. Το 2024 θα φέρει νέες αλλαγές, για τις οποίες πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Χρειάζονται νέες προσεγγίσεις, νέες στρατηγικές. Σήμερα ελήφθη μια απόφαση και υπάρχει ανάγκη αλλαγής της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Είμαι ειλικρινά ευγνώμων για όλα τα επιτεύγματα και τις νίκες του».

Καταρρίφθηκαν 12 ουκρανικοί πύραυλοι

Η αντιαεροπορική άμυνα της περιφέρειας Μπέλγκοροντ κατέρριψε σήμερα 12 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Telegram, αναφέρεται ότι γύρω στις 17:30 (τοπική ώρα, 16:30 ώρα Ελλάδος) η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε «οκτώ πυραύλους Uragan» και «τέσσερις πυραύλους Vilkha» που εκτοξεύτηκαν εναντίον αυτής της ρωσικής περιφέρειας που συνορεύει με την Ουκρανία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό