18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο Ερντογάν εγκαινίασε την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Εφραίμ στην Κωνσταντινούπολη

Ειδήσεις Ελλάδα

Απειλές Ερντογάν προς τις ΗΠΑ για την κατάρριψη του τουρκικού μη επανδρωμένου drone. «Το καταγράψαμε στην εθνική μας μνήμη, όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει» είπε ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για συνεργασία με τους τρομοκράτες με πρόσχημα την καταπολέμηση του ISIS.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Εφραίμ στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης.

Πρόκειται για τον πρώτο χριστιανικό ναό που χτίστηκε στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

President Erdoğan made history once again yesterday by attending the opening ceremony of the Mor Ephrem Syriac Orthodox Church in Istanbul. This event marked the inauguration of the first newly built church in Turkish Republic’s history.

President Erdoğan has always advocated…

— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) October 9, 2023

Απειλές Ερντογάν σε ΗΠΑ

Απειλές Ερντογάν προς τις ΗΠΑ για την κατάρριψη του τουρκικού μη επανδρωμένου drone. «Το καταγράψαμε στην εθνική μας μνήμη, όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει» είπε ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για συνεργασία με τους τρομοκράτες με πρόσχημα την καταπολέμηση του ISIS.

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Και σε αυτή την επιχείρηση το μεγαλύτερο πρόβλημα το ζήσαμε με την συμμαχική μας χώρα, που βρίσκει ως δικαιολογία την καταπολέμηση του Iσλαμικού Κράτους και υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση.

Εδώ και χρόνια προειδοποιούμε τις δυνάμεις που είναι κοντά στις τρομοκρατικες οργανωσεις να παραμένουν μακριά τους. Και σε αυτή την επιχείρηση κάναμε τις ίδιες προειδοποιήσεις μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας αλλά και της ΜΙΤ.

Kαι προχωρήσαμε αυτήν την επιχείρηση με τέτοια ευαισθησία σαν να ‘βγάζαμε λευκή τρίχα μέσα απο το γάλα’. Όμως δεν μπορέσαμε να εμποδίσουμε ένας άσχημο γεγονος που οι σύμμαχοι μας το χαρακτήρισαν ως ‘λυπηρό’. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό το γεγονός καταγράφηκε στην εθνική μας μνήμη και όταν έρθει η ώρα οπωσδήποτε θα γίνει αυτό που πρέπει».

«Ηρεμη η Ιερουσαλήμ υπό την ηγεσία μας»

«Η Ιερουσαλήμ ήταν ήρεμη και ειρηνική υπό την ηγεσία μας. Τώρα είναι γεμάτη με συγκρούσεις και αίμα» είπε ο Ερντογάν κατηγορώντας το Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αν συνέβησαν παρόμοια γεγονότα και στις πόλεις του Ισραήλ δεν είναι δυνατόν να το εγκρίνουμε».

Είπε ο Ερντογάν: «Στην ευρύτερη περιοχή της Ιερουσαλήμ οι άνθρωποι από κάθε θρήσκευμα ζούσαν ήρεμα και ειρηνικά υπο την ηγεσία των προγόνων μας. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την αναγκαστική αποχώρηση μας,αυτή η περιοχή μετατράπηκε σε μια περιοχή που δεν απουσιάζει το αίμα, η κατοχή, το δάκρυ, η ένταση και η σύγκρουση. H καταστροφή της Γάζας με τους ασύμμετρους βομβαρδισμούς, ο βομβαρδισμός των τζαμιών καιο θάνατος των παιδιών, των γυναικών , των αμάχων είναι κάτι το οποίος είναι απαράδεκτο. Αν δημιουργήθηκαν παρόμοιες σκηνές στις επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών πόλεων κι αυτά δεν τo εγκρίνουμε .Και ο πόλεμος έχει μια ηθική και έναν τρόπο συμπεριφοράς. Όλες οι πλευρές έχουν την υποχρέωση να το τηρούν».

Διαδηλώσεις στην Τουρκία και ικανοποίηση για το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς

Διαδηλωτές φόρεσαν σάβανα και πήγαν έξω από το προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη.

«Η αστυνομία που πάντυα εμποδίζει τις συγκεντρώσεις, τώρα απλά δεν υπήρχε» έγραψε σχολιάζοντας η Cumhuriyet.

«Χτύπα, χτύπα στο Ισραήλ. Χτύπα κι άλλο το Ισραήλ.Ισραήλ δολοφόνε. Ζήτω η Παλαιστίνη!

Ο Σαλίχ Τουρχάν, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Ανατολίας δήλωσε: «Σήμερα δόξα τω Θεώ, όταν ξυπνήσαμε, όπως είχε δηλώσει ο Ισμαήλ Χανίγιε οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας μας έδωσαν τα νέα της Άλωσης! Απο τη μία χύθηκε το αίμα των Παλαιστινίων, αλλά απο την άλλη τα αδέλφια μας μπήκαν με τέτοιο θριαμβευτικό τρόπο στο σιωνιστικπό Ισράηλ έτσι ώστε έριξαν το κάστρο τους με τους ήχους Αλαχ ου Ακμπάρ. Ελεγαν πως δεν μπορούν να τους αντιμετωπίσουν, πως έχουν ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έσβησε το μήνυμα του στο Χ για την τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Εξόργισαν την Ουάσινγκτον οι εκφράσεις «εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων με τη Χαμάς».

Ο παρουσιαστής του HaberTurk ανέφερε: «O Μπλίνκεν είχε δημοσιεύσει μήνυμα για την συνομιλία του με τον Χακάν Φιντάν και είχε μιλήσει για πιθανότητα εκεχειρίας και πως ενθαρρύνει την Τουρκία για την ανταλλαγή ομήρων. Aυτά είχε γράψει μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμας. Δημιουργήθηκε μια ελπιδα μόλις είδαμε την λέξη της εκεχειρίας. Αλλα ο Μπλίνκεν έσωησε αυτό το μήνυμα του στο twitter κι αυτό δεν συμβαινει συχνά. Ναι υπήρξαν αντιδράσεις στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Καθώς ένα μέρος αυτών δεν μπορούσαν να αποδεχθούν μια εκεχειρία με την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς. Έτσι ο Άντονι Μπλίνκεν αναγκάστηκε να σβήσει το μήνυμα τους καθώς εκτός απο την εκεχειρία μιλούσε και για την ανταλλαγή ομήρων».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό