24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο Ελληνοαμερικανός που θέλει να σταματήσει τον HIV

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ελληνοαμερικανός γιατρός Δημήτρης Δασκαλάκης έχει χαρακτηριστεί ως το άτομο στο οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η μείωση των ποσοστών του HIV στη Νέα Υόρκη τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν είναι υπερβολή, καθώς πράγματι, ο Δασκαλάκης με τη στρατηγική του για την «ουδέτερη περίθαλψη», έχει βοηθήσει να μειωθούν σημαντικά τα ποσοστά διάγνωσης HIV στην πόλη.

Όπως αναφέρει το Greek Reporter, το 2020, το CDC ανακοίνωσε ότι ο Δρ Δασκαλάκης θα ήταν στο τιμόνι της έρευνας και πρόληψης του HIV ως Διευθυντής του Τμήματος Πρόληψης του HIV/AIDS του CDC.

Από το 2013, ο Ελληνοαμερικανός γιατρός –ο οποίος είναι επίσης ομοφυλόφιλος ακτιβιστής– υπηρέτησε ως αναπληρωτής επίτροπος για το Τμήμα Ελέγχου Νοσημάτων στο Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης. Ήταν επίσης επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Icahn στο νοσοκομείο Mount Sinai.

Η ριζοσπαστική προσέγγισή του στην καταπολέμηση του HIV

Ο Δρ Δασκαλάκης ήταν αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού και της καθοδήγησης πολλών προγραμμάτων HIV και STD (ΣΜΝ) στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Ending the Epidemic, το οποίο πιστώνεται με τη μείωση της επίπτωσης του HIV σε ιστορικό χαμηλό.

Η δουλειά του γιατρού έκανε τον Mark Harrington, τον εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης για το AIDS/HIV «Treatment Action Group», να τον αποκαλεί «έναν ριζοσπαστικό ομοφυλόφιλο γιατρό».

Μέσω της αφοσίωσής του στην αιτία της καταπολέμησης της νόσου και της ιατρικής του εμπειρίας, ο Δασκαλάκης βοήθησε στην εφαρμογή του προγράμματος της πόλης για προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP), το οποίο είχε εξαιρετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV, ενώ είχε τεράστιες βελτιώσεις στη ζωή των ανθρώπων που πλήττονται από HIV.

Η στρατηγική «φροντίδα ουδέτερης κατάστασης» σημαίνει την εφαρμογή φροντίδας στον αρχικό ασθενή ανεξάρτητα από την κατάστασή του HIV. Αυτός ο τύπος φροντίδας στοχεύει όχι μόνο να μειώσει το στίγμα του HIV, αλλά να ενθαρρύνει τον ασθενή να μιλήσει ανοιχτά με τον θεραπευτή και να συζητήσει τη σεξουαλική υγεία, τον κίνδυνο HIV και τις επιλογές πρόληψης.

Ο Δασκαλάκης λέει ότι ο γενικός στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως η μετάδοση της νόσου με τη χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων, ώστε να σταματήσει η προσθήκη στη δεξαμενή των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV.

Το πρόγραμμα PrEP έχει ήδη αποδειχθεί σωτήριο. Οι ασθενείς που παραλίγο να πεθάνουν από AIDS έχουν πλέον μια νέα ζωή, ενώ άλλοι που είναι φορείς του ιού του AIDS μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Ο Ελληνοαμερικανός γιατρός σε αποστολή για τον τερματισμό της μετάδοσης του HIV

Ο Ελληνοαμερικανός γιατρός γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον, αλλά οι γονείς του κατάγονται από την περιοχή της Ευρυτανίας της Ελλάδας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1995 και έλαβε το πτυχίο ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του NYU το 1999. Απέκτησε το μεταπτυχιακό του στη Δημόσια Υγεία από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ το 2012.

Η μεταπτυχιακή του ιατρική εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Harvard-Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης και η κύρια κατοικία του ήταν επίσης στην ίδια εγκατάσταση. Ο Δασκαλάκης έλαβε υποτροφία από το 2003-2005 για να εργαστεί στο Harvard-Partners Healthcare Boston, στον τομέα των Λοιμωδών Νοσημάτων.

Ο Δρ Δασκαλάκη έχει σχεδόν 20 χρόνια ευρείας εμβέλειας εμπειρίας και πρακτικής στην εσωτερική ιατρική και στις λοιμώδεις νόσους. Έχει ειδική τεχνογνωσία σε πέντε τομείς, όπως το AIDS, το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας HIV, τις Λοιμώξεις από τον HIV και την Υψηλής Ενεργητική Αντιρετροϊκή Θεραπεία (HAART).

Ο Δασκαλάκης ταξίδεψε στην Αθήνα το 2019 μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Ωνάση Στέγη για να είναι ο κεντρικός ομιλητής στο δεύτερο ετήσιο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για το AIDS, με τίτλο «Είμαι Θετικός».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό