19 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ο εκνευρισμός «γαλάζιων» , το υπαρξιακό του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο της 4κομματικής βουλής και γιατί είναι στα κάγκελα οι εταιρείες ενέργειας – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Κοστούμια

Τελικώς ο – εν αναμονή πρωθυπουργός – κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χιούμορ! Στη συνέντευξη του στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου, στον AΝΤ1, έκανε ένα εκπληκτικό τρολάρισμα στους επιδιώκοντες υπουργική θέση. Είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση «Όσοι ράβουν υπουργικά κοστούμια, έχουμε πολλούς γάμους και βαφτίσεις το καλοκαίρι, δεν θα πάνε χαμένα». Κορυφαίο!

Αυξήσεις

Κατά τα άλλα υποσχέθηκε αυξήσεις αμοιβών – που θα προέλθουν από την ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας – στα 950 ευρώ τον κατώτατο μισθό και στα 1.500 ευρώ τον μέσο μισθό. Ηδη αυξήθηκε στα 1.200 ευρώ από 1.040 ευρώ, είπε. Και συνέχισε φυσικά την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τους δύο υποψηφίους μειονοτικούς στη Ροδόπη, λέγοντας, ωστόσο, με ιδιαίτερη σεμνότητα, πως ο μειονοτικός της Νέας Δημοκρατίας παραιτήθηκε μόνος τους. Δηλαδή δεν του το είπε κανένας. Απλώς αντιμετώπισε ένα συνειδησιακό πρόβλημα!

Εκνευρισμός

Όμως γιατί υπάρχει τόσος εκνευρισμός μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών; Κερδίζουν και με μεγάλη διαφορά, τι έχουν πάθει και διαμαρτύρονται με το παραμικρό;Να είναι οι φήμες για τις σαρωτικές αλλαγές που σκέφτεται να κάνει στη νέα κυβέρνηση ο Μητσοτάκης;Ο,τι κι αν είναι ας ηρεμήσουν λίγο διότι τους επόμενους μήνες θα μάθουμε αν οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ είναι «φούσκα» ή αν πίστευαν αυτά που έλεγαν.

Mετά

Οι «ζουμερές» συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αν νομίζετε πως αφορούν τις εκλογές κάνετε μέγα λάθος. Στην Κουμουνδούρου – και όχι μόνο, αλλά και γενικότερα στην επικράτεια – έχουν προεξοφλήσει ένα κακό αποτέλεσμα, που θα κινείται στα επίπεδα της 21ης Μαΐου – χωρίς να αποκλείεται κι ακόμη χειρότερο. Είναι προφανές, όμως, ότι έχουν ανάγκη το εκλογικό αποτέλεσμα να γράφει μπροστά 2! Και επίσης έχει αποσαφηνιστεί πως ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν θα … λιποτακτήσει – όπως τονίζει δοθείσης ευκαιρίας.

Υπαρξιακό

Ως εκ τούτου τι απομένει; Η επόμενη ημέρα, φυσικά! Νέο, κόμμα, συνέδριο, επαναβεβαίωση του κ. Τσίπρα από την – εναπομείνασα – εκλογική βάση του κόμματος, δημαρχιακές και περιφερειακές εκλογές. Ολος ο υπαρξιακός προβληματισμός έχει αρχίσει από τώρα να τίθεται επί τάπητος! Σ΄αυτά αναλώνονται όλοι παίρνοντας θέση στην αρένα της 26ης Ιουνίου.

Ο κ. Γ. Σακελλαρίδης

Κι ήταν όντως έκπληξη η δήλωση στήριξης που έκανε – στη σελίδα του στο facebook – ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Αποστασιοποιημένος από χρόνια από το κόμμα – του οποίου δεν είναι μέλος, όπως γράφει – παραιτήθηκε και από βουλευτής μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και ιδιωτεύει. Ως εκ τούτου η εκλογική στήριξη – στην οποία απάντησε ο κ. Τσίπρας – έχει μία σημασία, κυρίως για την επόμενη ημέρα. Αν και η δήλωση δεν κρύβει κάποια υστεροβουλία!

Ερωτήσεις;

Χθες η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» έδωσε την διακαναλική της συνέντευξη. Δύο μόνο παρατηρήσεις: πρώτον, δεν έκανε καμία αναφορά στη συνέντευξη, που έδωσαν την προηγούμενη ημέρα οι «κομμένοι» και «μετακινηθέντες» υποψήφιοι του κόμματος, με την οποία επέκριναν με σφοδρότητα την πρόεδρο, δεύτερον, δεν δέχτηκε ερωτήσεις, προφανώς δεν δεν είχε καμία διάθεση να απαντήσει στις κατηγορίες των «κομμένων». Προφανώς γιατί δεν ήθελε να συντηρήσει το θέμα….

Επίδειξη

Στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου το δίκτυο της «Νίκης» κινήθηκε κάτω από τους προεκλογικούς προβολείς και άρχισε να συζητείται όταν την «βρήκαν» οι δημοσκόποι στις έρευνες. Η προεκλογική της συμπεριφορά, πλέον, είναι εντελώς διαφορετική. Την προηγούμενη η κεντρική της συγκέντρωση στην Αττική πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι, σε ένα συνεδριακό χώρο, με παρόντες λίγες εκατοντάδες. Σήμερα η κεντρική της συγκέντρωση στην Αττική γίνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας! Είναι προφανές πως πρόκειται για επίδειξη δύναμης του κ. Δημήτρη Νατσιού και είναι απάντηση στις – παντοειδείς – επιθέσεις που έχει δεχτεί από τη Νέα Δημοκρατία. Η συγκέντρωση θα αφορά το σύνολο του γηπέδου ή μέρος αυτού; Το ρωτάω διότι απ΄ ότι μου λένε η χωρητικότητα του είναι 12.000 με 13.000 θέσεις!

Τρέξτε!

Δίνω τέσσερα χρόνια αυτό τον αγώνα, σας ζητώ να τρέξετε για λίγες ημέρες! Αυτό είναι περίπου το μήνυμα του επικεφαλής του κόμματος «Ελληνες» και εγκλείστου στις φυλακές του Δομοκού κ. Ηλία Κασιδιάρη προς τους οπαδούς του, έχοντας αναθαρρήσει για το 1,5% – 3,5% της MRB. Θα κάνουν την έκπληξη; Υπομονή για τρεις ημέρες ακόμη….

Τετρακομματική;

Αλλά γίνεται πολύς λόγος για οκτακομματική ή εννιακομματική Βουλή. Ας μην εκπλαγούμε, όμως, και με την τετρακομματική ή πεντακομματική Βουλή. Αλλωστε, χιλιάδες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν μέσα στο παραβάν τι θα ψηφίσουν.

Ανασφάλεια

Αυτός όμως που λένε οι δημοσκόποι κατ΄ ιδίαν είναι ότι ούτε ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος είναι σίγουρος, ούτε ο κ. Δημήτρης Νατσιός, ούτε η κυρία Κωνσταντοπούλου, ούτε φυσικά και ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Οσο για τους ακροδεξιούς «Σπαρτιάτες» έχουν μεγάλη άνοδο, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προλάβουν το τρένο….

Εκπλήξεις

Κυρίως, λένε, αν θα έχουμε 4 ή 5 κόμματα στη Βουλή θα εξαρτηθεί από την «αλληλεξόντωση» των μικρών «γειτονικών» κομμάτων από τα μεγάλα, Ετσι για παράδειγμα αν υπάρξει συσπείρωση επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα χάσουν ψήφους η «Πλεύση Ελευθερίας» και το ΜέΡΑ 25. Και θα μείνουν εκτός Βουλής.Αν η ΝΔ «σπριντάρει» για μεγάλο ποσοστό, άνω του 41%,  ενδεχομένως να χάσουν τα κόμματα στα δεξιά της. Να υπάρξουν δηλαδή μετακινήσεις από τη «Νίκη» προς τον «Ελληνική Λύση», από αυτόν προς τους «Σπαρτιάτες».Με την εντυπωσιακή αδιαφορία που επικρατεί τα αποτελέσματα θα έχουν μεγάλες και μικρές εκπλήξεις!

Υπουργός Ενέργειας

Τα ονόματα πάνε κι έρχονται στη ΝΔ για τα νέα υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Και για τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύο με τρία από αυτά «παίζουν δυνατά»!

Δεν θα αναφερθώ στα σενάρια για το ποιος θα πιάσει το γραφείο του 6ου ορόφου στη Λεωφόρο Μεσογείων, αλλά και ούτε και σε εκείνο που ακούγεται για «σπάσιμο» του υπουργείου στα δύο. Δηλαδή ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος και ξεχωριστό Ενέργειας.

Θα σας πω, μόνο για την πρώτη, πρώτη προτεραιότητα της νέας ηγεσίας στον τομέα ενέργειας.

Πονοκέφαλος

Κάποιοι λένε πως το συγκεκριμένο θέμα θα είναι και ο πρώτος πονοκέφαλος του καινούργιου υπουργού.

Και δεν είναι άλλο από την αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εταιρείες βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης, με τα έσοδα τους να καθορίζονται από ανώτατες τιμές, όπως επίσης και η εμπορική τους πολιτική να είναι σε «καλούπι».

Πρόκειται για τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από τον περσινό Αύγουστο και θεσπίστηκαν για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Και αυτά παρατάθηκαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ωστόσο η αγορά ζητά την κατάργηση τους εδώ και τώρα!

Στα κάγκελα

Ηλεκτροπαραγωγοί και πάροχοι, λοιπόν, βρίσκονται στα κάγκελα… Ο ένας μετά τον άλλον βγαίνουν ανοιχτά και ζητούν την άρση τους, καθώς όπως υποστηρίζουν, ούτε λίγο – ούτε πολύ «πέρασε η μπόρα» και πλέον πρέπει η αγορά να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Τόσο ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) όσο και οι πάροχοι (ΕΣΠΕΝ) έχουν θέσει το ζήτημα της άρσης των έκτακτων μέτρων.

Και πριν λίγες μέρες πιο δυνατά βγήκε ο Ιταλός πρόεδρος της Elpedison ο κ. Andrea Testi ο οποίος μίλησε για στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό: «Το μέτρο αυτό είναι στρεβλωτικό, καθώς παραβιάζει ένα από τα βασικά αξιώματα των απελευθερωμένων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή την τεχνολογική ουδετερότητα, και αναγκάζει de facto τις μονάδες φυσικού αερίου να λειτουργούν με ζημία (χωρίς να καλύπτουν τις αποσβέσεις), γεγονός που ισοδυναμεί με απαλλοτρίωση των ιδίων κεφαλαίων των φορέων εκμετάλλευσης των μονάδων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ζήτησε την «ταχεία επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα» και επικαλείται και την Ευρωπαική Επιτροπή, η οποία, όπως θύμισε, συνέστησε να μην παραταθούν τα έκτακτα μέτρα. «Σε αντίθεση, όμως με την Ελλάδα που τα παρέτεινε», κατέληξε με δεικτικό τρόπο…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό