23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο δύσκολος Φεβρουάριος και η .. εαρινή αντεπίθεση

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]

Με τη δίδυμη κρίση πανδημίας και ακρίβειας να επιμένει η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της και ανοίγει τη βεντάλια των μέτρων στήριξης. Τα στοιχεία της Eurostat για πληθωρισμό 5.5% στην Ελλάδα τον Ιανουάριο  έχουν σημάνει «συναγερμό» , καθώς έχουν διαψευστεί οι αρχικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για την παροδικότατα του φαινομένου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις με στόχο την ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, κάτι που άλλωστε είχε αποτελέσει και βασικό προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ στην κυβέρνηση προκρίνουν παράταση των μέτρων στήριξης στην ενέργεια. Νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός αναφέρθηκε σε  επτά μέτρα στήριξης των αγροτών, ύψους 170 εκατομμύρια ευρώ

Δεδομένο είναι πως οι όποιες ανακοινώσεις γίνονται αφού εξεταστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς στο  κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως δεν υπάρχει … λεφτόδεντρο. Ωστόσο οι ανατιμήσεις στην ενέργεια αλλά και σε βασικά αγαθά καθώς και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε πρόσθετα μέτρα στήριξης. 

Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία, μιλώντας για αλλαγή σελίδας από την Άνοιξη. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Απρίλιο θα μπει σε εφαρμογή ο νέος ΕΝΦΙΑ, ενώ τον ίδιο μήνα θα κλειδώσει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού (που θα «τρέξει» από τον Μάιο). 

Η …εαρινή αυτή αντεπίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση συντηρεί και τη συζήτηση για τον χρόνο κατά τον οποίο θα στηθούν οι επόμενες κάλπες. Μέχρι τότε η οικονομία θεωρείται δεδομένο πως θα κυριαρχήσει στην πολιτική αντιπαράθεση , με το βλέμμα των πολιτικών μονομάχων να στρέφεται πρωτίστως στη μεσαία τάξη (που σε σημαντικό βαθμό κρίνει τα ποσοστά των κομμάτων).

Στο «τερέν» της οικονομίας εστιάζει η αντιπολίτευση 

Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως τα μέτρα είναι ανεπαρκή και μάλιστα ανακοινώνονται με χρονοκαθυστέρηση. 

Μέτρα  για τη στήριξη των νοικοκυριών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας άμεση παρέμβαση για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα και  άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. «Μπορεί για τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του να είναι ψίχουλα, για τους πολίτες όμως είναι μέτρα απαραίτητα για την αξιοπρέπειά τους» σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος. 

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης πρότεινε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και εν συνεχεία καθορισμό του από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, μείωση του ΦΠΑ σε χαμηλό συντελεστή (στο 6%) για ορισμένα βασικά αγαθά για το κρίσιμο επόμενο διάστημα, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση  του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων τουλάχιστον για το 2022 και αξιοπρεπείς κατώτερες συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας για να «ανασάνει ο λαός από την ακρίβεια» ζήτησε από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη Βουλή. Για «εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στην έκρηξη του πληθωρισμού» μιλά η Ελληνική Λύση . «Αντί για επικοινωνία οι πολίτες απαιτούν ουσία και πραγματική προστασία από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση που έχουν να αντιμετωπίσουν» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό