17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο Δίας των αιθέρων και το σμήνος επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής, της 340 Μοίρας «Αλεπούδες», δεν ήταν μόνον ότι έσκισε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης τον ουρανό της Θεσσαλονίκης με το F-16 block 52plus, ήταν και το μήνυμα που έστειλε με στίχο από το ποίημα «Θερμοπύλες» του Κωνσταντίνου Καβάφη που συγκίνησε. Ήταν ένα μήνυμα, όπως είπε, για να επαινέσει όλους όσους θέτουν στη ζωή τους «Θερμοπύλες», όσους δηλαδή θέτουν κάποιον σημαντικό για εκείνους σκοπό και τον υπερασπίζονται μέχρι τέλους. Ο πιλότος του F-16 εκτέλεσε μια σειρά εντυπωσιακών ελιγμών που έκοψαν την ανάσα των περισσότερων από 20.000 θεατών της στρατιωτικής παρέλασης. Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή στον ουρανό της Θεσσαλονίκης με πραγματικά επικίνδυνους ελιγμούς που έφθαναν ακόμα και τα 9 G’s.

***Όταν πετάς με χαμηλή ταχύτητα και σε μικρό ύψος «Ο Ανδρέας που ξέρετε» ΙΙ

Και ξέρετε ποια είναι ίσως η πιο επικίνδυνη διέλευση που έκανε χθες επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής; Όταν πέρασε με χαμηλή ταχύτητα σε χαμηλό ύψος μπροστά στους επισήμους. Τα μαχητικά αεροσκάφη αντιδρούν καλύτερα (και ασφαλέστερα) σε υψηλές ταχύτητες και σε μεγάλα ύψη. Η δυσκολία βρίσκεται στις χαμηλές διελεύσεις και για να τιμήσουν σε αυτές περισσότερο όσους τις παρακολουθούν, πάντοτε ακούγεται υπερήφανα από τα μεγάφωνα ο εθνικός ύμνος.

***Η αφρόκρεμα των πιλότων

Η ομάδα επιδείξεων «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί την αφρόκρεμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Πιλότοι, όλοι τους με ατέλειωτες ώρες εκπαίδευσης (στα flight Simulator), αλλά και στον αέρα, κάνουν την χώρα μας υπερήφανη στις επιδείξεις σε ξένες χώρες. Είναι έμπειροι ιπτάμενοι αξιωματικοί που όταν πετούν πραγματοποιώντας αυτά τα ρολ ή τους κατακόρυφους ελιγμούς πραγματικά εντυπωσιάζουν. Πρόκειται για παιδιά προερχόμενα από την περιφέρεια, με πραγματική αγάπη προς την Αεροπορία, που μπορούν κάποτε μέσα στο πιλοτήριο όταν κάνουν τέτοια πτήση να ιδρώνουν, δεν ξεχνούν όμως όταν προσγειώνονται να συναντήσουν τους ανωτέρους τους για να αξιολογήσουν την πτήση.

***Πως και ποιοι δημιούργησαν την ομάδα «Ζευς»

Για την ιστορία, έτσι όπως μου τη διηγήθηκε ο Αρχηγός ΑΤΑ αντιπτέραρχος (Ι) Γιώργος Φασούλας, η εντυπωσιακή αυτή ιπτάμενη ομάδα επιδείξεων «Ζευς», δημιουργήθηκε το 2008 μετά από εντολή του τότε Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχού Γιάγκου. Δεν ήθελε όμως η Πολεμική Αεροπορία να δημιουργήσει ακροβατικό σμήνος που θα ήταν χρονοβόρα υπόθεση, πανάκριβή και δέσμευση αεροσκαφών και ικανών πιλότων από τις αερομαχίες στο Αιγαίο. Ήθελε ένα σμήνος επιδείξεων. Ενα παρόμοιο «Demo», όπως το ονόμαζαν, που έχουν οι Αμερικανοί (USAF) και όχι ένα σμήνος ακροβατικό που είχαν άλλες χώρες, τα σμήνη των οποίων εμφανίστηκαν στο τελευταίο airshow της Τανάγρας και ναι μεν πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς, αλλά και… καρδούλες στον ουρανό. Ο πρώτος πιλότος που πέταξε στην ανανεωμένη ομάδα επιδείξεων «Ζευς», ήταν ο επισμηναγός Καραχάλιος (εκπαιδευτής σήμερα πιλότων στο εξωτερικό), ακολούθησαν οι επισμηναγοί Καντέλης και Aνδρουλάκης (σήμερα είναι μοίραρχος στην 343). Πέρασαν από σμήνος και άλλοι, πολλοί πιλότοι, άπαντες ικανότατοι και φθάσαμε στον επισμηναγό Γιακουμή.

***Και στις επιδείξεις αλλά και στις αερομαχίες

Κάθε επίδειξη διαρκεί ακριβώς οκτώ λεπτά, αλλά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ένας πιλότος σε αυτά τα 8 λεπτά, σκεφτείτε πόση εκπαίδευση απαιτείται. Τέλος δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι οι πιλότοι της ομάδα «Ζευς», μετέχουν παράλληλα σε όλες τις αποστολές μιας πολεμικής μοίρας. Δηλαδή μπορούν να κάνουν και την επίδειξη με την ομάδα «Ζευς, αλλά μπορούν, εάν λάβουν εντολή, να βρεθούν στο Αιγαίο κηνυγώντας σε αερομαχίες τον εναέριο εισβολέα. Καταλαβαίνετε τώρα τι ακριβώς συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

***Όταν δόθηκε το παράγγελμα «παρουσιάστε άρμ»

Υπάρχουν ορισμένες περιοχές της Ελλάδος που ο εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου έχει ιδιαίτερο βάρος. Μια τέτοια περιοχή είναι το ακριτικό Καστελλόριζο. Το πρωί της Παρασκευής όταν ο επικεφαλής του στρατιωτικού αγήματος έδωσε το παράγγελμα «παρουσιάστε άρμ» και η ελληνική σημαία άρχισε, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση να υψώνεται στον γαλανό ουρανό, σκόρπισε ρίγη συγκινήσεως. Και όταν ακόμα δόθηκε το παράγγελμα για τον εθνικό ύμνο που οι στρατιώτες με μια φωνή το τραγούδησαν δυνατά (που μάλλον ακούστηκε και απέναντι), η στιγμή ήταν όντως μοναδική. Τέτοιες ώρες στα ακριτικά νησιά στην εσχατιά του Αιγαίου έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους αλλά και για όλους τους Έλληνες.

***Στην Οδησσό κατέρριψαν σε μια μέρα 15 drones

Θα σας πάω στην πολιορκούμενη Οδησσό, όπου μέσα σε μια μέρα οι ουκρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατάφεραν να καταρρίψουν 15 ιρανικά drones, που είχαν στείλει οι Ρώσοι εναντίον της πόλης αυτής. Σκεφτείτε πόσο συνολικά ιρανικά drones στέλνουν καθημερινά στην Ουκρανία οι Ρώσοι για να καταστρέψουν τις υποδοχές της. Όπως μου λέει ο πρόξενος της χώρας μας Δημήτρης Δόχτσης, οι κάτοικοι παραμένουν ήρεμοι, αλλά υπήρξαν οι πρώτες διακοπές ρεύματος, όπως και οι πρώτες οδηγίες για περιορισμό του ρεύματος. Ανά τέσσερις ώρες κόβεται το ρεύμα δημιουργώντας προβλήματα στους κατοίκους.

***Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αντί στην παρέλαση πήγε στα διόδια

Είχαν συγκεντρωθεί στα διόδια, στα λιμάνια, στους σταθμούς λεωφορείων τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μοίραζαν φυλλάδια στους ταξιδιώτες για τις προτάσεις του κόμματος σε μεγάλα ζητήματα, που αφορούν την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Δεκάδες στελέχη στήθηκαν στα διόδια, κάνοντας πολλές φορές συζητήσεις με τους ταξιδιώτες (που είχαν απορίες για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά θέματα), αλλά ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν καν στην Ελλάδα, Πήγε τριήμερο, μαζί με την οικογένειά του στην Ουγγαρία.

***Εσύ πάλι ποια είσαι;

Ένα σύντομο διάλογο είχε ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέττα όταν εκείνη πήγε να πάρει αντίδωρο, με το πέρας της επίσημης Δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου με αφορμή τη Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. «Eσύ ποια είσαι; Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να σε γνωρίσω», της είπε ο Μητροπολίτης με την κυρία Βέττα να του απαντά κάτι αμήχανα. Μπορούσε όμως να πει ότι εργάστηκε ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ως προπονήτρια βόλεϊ σε παιδικές ομάδες. Επίσης ότι είναι ερμηνεύτρια, με μεγάλη προσωπική δισκογραφία και συμμετοχές σε πολλές διεθνείς παραγωγές και δισκογραφικές συλλογές. ΟΙ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (όχι όλοι) το συνηθίζουν να έχουν μια απόσταση από την Εκκλησία, πλην βεβαίως του Προέδρου τους, ο οποίος πήγε και στο Αγιο Όρος, έμεινε μόνος του για δέκα λεπτά με την Πλατυτέρα των Ουρανών, άφησε ένα περιστέρι ελεύθερο στην εορτή των Θεοφανίων, συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Αρχιεπίσκοπο, επισκέφθηκε δύο φορές τον Αγιο Τάφο και είναι ο μοναδικός Πρωθυπουργός που συναντήθηκε τις περισσότερες φορές με τον Πάπα.

***Η μοναδική μαθήτρια που παρέλασε στον Απόλλωνα Νάξου

Θα σας πάω στον Απόλλωνα της Νάξου όπου συνέβη το εξής ανήμερα της επετείου για την 28η Οκτωβρίου. Μία και μοναδική μαθήτρια παρέλασε και φέτος για τον εορτασμό. Πρόκειται για την Εφραιμίνα, την μαθήτρια της έκτης Δημοτικού η οποία είναι το μοναδικό παιδί στο σχολείο, στο γραφικό χωριό της Νάξου. Υπερήφανη η μικρή μαθήτρια, συνοδευόμενη από τον δάσκαλό της, παρέλασε καταχειροκροτούμενη μπροστά στους λιγοστούς κατοίκους του χωριού. Όπως όμως αναφέρει το cyclades24.gr αυτή θα είναι η προτελευταία παρέλαση στο χωριό καθώς μετά και από αυτή της 25ης Μαρτίου και εάν δεν υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον από γονείς, το σχολείο του Απόλλωνα θα κλείσει.

***Οι τέσσερις μαθητές, η δασκάλα και η νηπιαγωγός

Στην Ερεικούσσα όμως (παρουσία και του υφυπουργού Άγγελου Συρίγου) παρέλασαν τέσσερα παιδιά, όσο δηλαδή φοιτούν στο δημοτικό σχολείο. Παρέλασαν υπερήφανα μαζί με τη δασκάλα τους, η οποία όταν ήρθε εκεί είχε δύο παιδιά. Έτσι ζητήθηκε και νηπιαγωγός με την προοπτική ίδρυσης και νηπιαγωγείου για τα παιδιά της δασκάλας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό