18.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ο «γυρολόγος» της Ισπανίας σε μία δοκιμασία… άνευ προηγουμένου

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αναμένεται πως θα είναι ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, μετά και την ανακοίνωση της λύσης της συνεργασίας με τον Κάρλος Καρβαλιάλ. Οι «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν έναν «σωτήρα» και θεωρούν πως τον έχουν βρει στο πρόσωπό του. Ο Ισπανός τεχνικός, όμως, δοκιμάζεται για πρώτη φορά εκτός της πατρίδας του, στην οποία έχει διανύσει ολόκληρη την ποδοσφαιρική και προπονητική του καριέρα!

Οι Πειραιώτες βρίσκονται ήδη 9 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ στη Super League, ενώ έχουν μείνει και εκτός του Κυπέλλου. Παράλληλα, και στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να διαχειριστεί ο Μεντιλίμπαρ, υπολογίζεται πως θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στο ευρωπαϊκό ματς κόντρα στη Φερεντσβάρος (15/02, 19:45).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλο αυτό μοιάζει σαν… επικίνδυνη αποστολή για τον ίδιο, όμως ανέκαθεν προτιμούσε να δουλεύει υπό δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες και το flash.gr σας παρουσιάζει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για εκείνον. Από τα… καντήλια που είχε κατεβάσει στον Λιονέλ Μέσι και τα εγχώρια βιώματά του, έως και την «αναγέννηση» και την άμεση… καταστροφή της Σεβίλλης.

Mission Impossible

Ο Μεντιλίμπαρ ξεκίνησε την καριέρα του στους πάγκους στις ακαδημίες της Αθλέτικ Μπιλμπάο και πολύ γρήγορα βρήκε θέση στην πρώτη ομάδα. Ανέλαβε τον Ιούνιο του 2005 και χωρίς να νικήσει σε κανένα από τα εννέα ματς που διαδέχθηκαν το ντεμπούτο του στη La Liga, απολύθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου. Έτσι, «έριξε το κασέ» του και προσλήφθηκε από τη Ρεάλ Βαγιαδολίδ το καλοκαίρι του 2006.

Πραγματοποίησε μαζί της μία ιστορική χρονιά, καταρρίπτοντας το ρεκόρ βαθμών και καταγράφοντας ένα αήττητο σερί 29 αγώνων! Μαζί με την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου ήρθε και μία εντυπωσιακή πορεία μέχρι και τα προημιτελικά του Κυπέλλου, μετά κι από μία σπουδαία πρόκριση εις βάρος της Βιγιαρεάλ. Παρέμεινε στον σύλλογο μέχρι και το 2010, διατηρώντας την όλα αυτά τα χρόνια στη La Liga, προτού χάσει τη θέση του.

Ακολούθησαν θητείες σε Οσασούνα και Λεβάντε, στις οποίες, όμως, δεν μακροημέρευσε. Οι δύσκολες δοκιμασίες στην πατρίδα του συνεχίστηκαν, αφού πήγε στην Εϊμπάρ το 2015. Έφτασε και με αυτήν μέχρι τους «8» του Copa Del Rey και βραβεύτηκε ως ο προπονητής της χρονιάς το 2017. Η πορεία του εκεί ήταν εξαιρετική και αποχώρησε μετά από 6 σεζόν (2021), όταν και η ομάδα έπεσε στην 2η κατηγορία.

Ποιο ήταν, όμως, ένα από τα highlight του εκεί; Η ατάκα του για τον Λιονέλ Μέσι! «Δεν νομίζω ότι ο Μέσι ξεκουράζεται, αυτός ο μπ@@@@@@ος ξεκουράζεται μέσα στο παιχνίδι. Ξέρει πότε θα συμμετέχει και πότε θα ξεκουραστεί. Αν του δώσεις ρεπό θα είναι χειρότερο γι’ αυτόν να βλέπει από τις κερκίδες», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Πέρασε για ένα σύντομο διάστημα από την Αλαβές, προτού πάει τον Μάρτιο του 2023 στη Σεβίλλη και τον… μάθουμε για τα καλά.

Old School Style

Ο Μεντιλίμπαρ βρήκε τους Ανδαλουσιανούς σε μία προβληματική κατάσταση. Ίσως και σε μία που μπορεί να παρομοιαστεί με αυτή που βιώνει τώρα ο Ολυμπιακός. Εκεί, όλοι οι στόχοι φαινόντουσαν «χαμένοι» και μοναδική σπιθαμή ελπίδας ήταν η Ευρώπη και το Europa League. Ο Ισπανός τεχνικός μας παρουσίασε το δικό του στυλ, για το οποίο μάλιστα έχει εκφραστεί δημόσια αρκετές φορές. Ποιο είναι αυτό; Ότι σιχαίνεται τους αριθμούς!

«Όλα είναι νούμερα, μιλάμε ελάχιστα για ποδόσφαιρο. Μιλάμε για το πόσο έχουν τρέξει, πόσο έχουν πέσει, την ταχύτητα των σουτ… Ας μιλήσουμε για ποδόσφαιρο! Είναι πιο εύκολο να μιλάς για στατιστικά παρά για παιχνίδι». Ο Μεντιλίμπαρ άφησε τα… πάντα στην άκρη και ασχολήθηκε με αυτό που είχε στα χέρια του στη Σεβίλλη. Κι αυτό φάνηκε πως απέδωσε. Οι Ανδαλουσιανοί επικράτησαν με 5-2 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα προημιτελικά (συνολικό σκορ), στην επιστροφή του σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 2005! 

Η ιστορία από εκεί και πέρα – πάνω κάτω – γνωστή. Η Σεβίλλη του Μεντιλίμπαρ νίκησε τη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο στον τελικό και πανηγύρισε το 7ο Europa League της ιστορίας της. Η ομάδα του πίεζε ασφυκτικά, είχε την αμυντική της γραμμή ψηλά στο γήπεδο, διατηρούσε την κατοχή της μπάλας και έπαιζε αρκετά επιθετικά, παίζοντας το αγαπημένο στιλ ποδοσφαίρου του!

Ωστόσο, όσο γρήγορη κι αν ήταν η ανάκαμψή της, εξίσου γρήγορη ήταν και η πτώση της… Τον Οκτώβριο του 2023 απομακρύνθηκε από τη θέση του, έχοντας μόλις δύο νίκες στα οκτώ πρώτα ματς της σεζόν. Και κάπως έτσι, μετά από εκείνη τη «φουρτούνα», ο… καπετάνιος θα συναντήσει άλλη μία στον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες θεώρησαν πως αυτός είναι εκείνος που θα φέρει πραγματισμό και εμπειρία από την άκρη του πάγκου και θα πετύχει τους στόχους του συλλόγου.

Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» έχει ήδη παρευρεθεί, στον τελικό του UEFA Super Cup κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι τον Αύγουστο. Μπορεί, λοιπόν, να καταφέρει όσα δεν κατάφεραν οι «προηγούμενοι» ή θα χάσει κι αυτός εξίσου άμεσα τη δουλειά του; Οψόμεθα…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό