22.8 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Ο Γολγοθάς της πανδημίας και ο ορίζοντας για την επιστροφή στην κανονικότητα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ως την πιο κρίσιμη εβδομάδα στη μάχη «για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση» χαρακτήρισε τη Μεγάλη Εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, περιγράφοντας παράλληλα το πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων και της επιστροφής της οικονομίας και της κοινωνίας στην κανονικότητα.

«Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα. Μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα. Στην οποία αποτυπώνονται, εφέτος, τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση. Αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της Αγάπης. Αλλά και της ευθύνης» τόνισε ο Πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι «μία κλωστή χωρίζει τη νίκη απ’ την καταστροφή» και πως αν δεν τηρηθούν μέχρι τέλους οι συμβουλές των ειδικών, μπορεί να διαλυθούν όσα πέτυχε η χώρα.

«Ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη. Τα κρούσματα μειώνονται, όπως κι ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας όμως ότι η παραμικρή επανάπαυση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα.

Η «επιστροφή στην κανονική ζωή»

Περιγράφοντας τον οδικό χάρτη για την «επιστροφή στην κανονική ζωή» ο Πρωθυπουργός είπε πως «θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις» με βάση τις συμβουλές των ειδικών «και μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα».

«Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα. Οι μηχανές της οικονομίας να ξαναζεσταίνονται. Και οι άνθρωποι να συναντώνται και πάλι στους δρόμους, στις δουλειές, στους χώρους άθλησης. Όλα αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν με σύνεση και με σχέδιο» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι όλα αυτά θα γίνουν «με νέες συνήθειες, με την ατομική υγιεινή να έχει γίνει τρόπος ζωής και με ξεχωριστή φροντίδα για τους ηλικιωμένους και με τα τυχόν κρούσματα να εντοπίζονται και απομονώνονται αμέσως, πριν γίνουν απειλητικά».

«Είναι στο χέρι μας να φέρουμε πιο κοντά μας το μέλλον που επιθυμούμε. Και προσέχοντας σήμερα, να κάνουμε το αύριο ακόμη πιο φωτεινό και αισιόδοξο» πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης πως αν και η πανδημία υποχωρεί είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα «και πρέπει να μας βρει έτοιμους», επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του να προσθέσει εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα Υγείας ώστε η χώρα να προσεγγίσει γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στη στρατηγική εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα αναφέρθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας ότι έχει δοθεί εντολή στα υπουργεία να συγκεντρώσουν τις προτάσεις τους αυτές τις δύο εβδομάδες, έως τις 27 Απριλίου. Μέχρι τότε θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το πότε και πώς θα εκκινήσει «η σταδιακή και μακρόσυρτη άρση των μέτρων» είπε, επισημαίνοντας πως σταδιακά «θα ανοίγουν τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας για κάποιους, ενώ για κάποιους θα παραμείνουν κλειστοί». Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, βάσει των δεδομένων «θα υφίστανται κάποιοι περιορισμοί έως τον Ιούνιο» και ως εκ τούτου «επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας». Τα μέτρα αυτά θα αφορούν την περίοδο από αρχές Μαΐου έως 15 Ιουνίου. «Από τις αρχές Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου θα υπάρχουν δραστηριότητες που θα ανοίξουν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Νέα αρχή μετά την «καταιγίδα»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στο χθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα και για μία νέα αρχή μετά την «καταιγίδα», προϊδεάζοντας για «αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει» μετά την μεγάλη ύφεση που – όπως είπε – αναμένεται το 2020.

«Μέχρι σήμερα, θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021. Και, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες. Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει» ανέφερε.

Χαιρέτισε παράλληλα «το πρόσωπο της προκοπής και της αλληλεγγύης» που επιδεικνύουν οι πολίτες, καταγράφοντας την «εμπιστοσύνη προς το κράτος και τον συμπολίτη» ως το μεγαλύτερο κέρδος από την κρίση. «Μέσα σε 50 ημέρες, διαλύθηκαν μύθοι δεκαετιών. Και βγήκαν συμπεράσματα, που θα μας συνοδεύουν για καιρό. Αποδείχθηκε, για παράδειγμα, πως το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του. Και πως, όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή “Πολιτεία”. Όχι σε έναν κομματικό προορισμό. Αλλά σε μία ομπρέλα φροντίδας για όλους. Που αναθέτει την ευθύνη των κρίσιμων τομέων στους πιο άξιους».

Όπως τόνισε τέλος «αυτή η παρακαταθήκη εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία γιατί θα χρειαστεί για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: Την ανάταξη της οικονομίας».

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό