25.6 C
Athens
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Ο Γκάι Φωκς και η Συνωμοσία της Πυρίτιδας

Ειδήσεις Ελλάδα

Remember the 5th of November…από τα πλέον γνωστά συνθήματα αναφέρεται στο βράδυ της συγκεκριμένης ημερομηνίας, όπου η αγγλική αστυνομία του 1605, συνέλαβε τον Γκάι Φωκς ή αλλιώς Γκίντο, ενώ εκείνος φυλούσε τα εκρηκτικά με τα οποία επρόκειτο μαζί με μια ομάδα καθολικών να ανατινάξουν το βρετανικό κοινοβούλιο και να σκοτώσουν τον βασιλιά Ιάκωβο Α΄

Γόνος καλής οικογένειας ο Φωκς έμεινε από παιδί ορφανός και ακολουθώντας την πίστη του στον καθολικισμό έφυγε για την Ισπανία ώστε να πολεμήσει εναντίον των Ολλανδών εκτιμώντας πως έτσι θα κατάφερνε να φέρει καθολική βοήθεια και στην Αγγλία.

Όταν συνειδητοποίησε πως αυτό δεν θα γίνει επέστρεψε στην γενέτειρά του, όπου γνώρισε τον Τόμας Γοίντουρ και τον Ρόμπερτ Κάτσεμπυ με τους οποίους σχεδίασαν την ανατίναξη της Βουλής.

Ο ρόλος του Φωκς ήταν να μεταφέρει αλλά και να φρουρεί σε ένα διαμέρισμα την πυρίτιδα. Τη νύχτα της 5ης Νοεμβρίου και μετά από μια ανώνυμη επιστολή προς τις Αρχές οι αστυνομικοί εντόπισαν τη γιάφκα των συνωμοτών.

Ο Φωκς συλλαμβάνεται και μετά από βασανιστήρια τα οποία έχει διατάξει ο ίδιος ο βασιλιάς ομολογεί το σχέδιο ανατίναξης με 36 βαρέλια πυρίτιδας και κατονομάζει τους συνεργούς του. Στις 31 Ιανουαρίου 1606 και αφού έχουν όλοι κριθεί ένοχοι οδηγούνται στην κρεμάλα, όπου τους περιμένει φριχτός θάνατος.

Ο Γκάι Φωκς ωστόσο θα πηδήξει από το ικρίωμα για να σπάσει με αυτό τον τρόπο τον λαιμό του και να αποφύγει την περαιτέρω ατίμωση. Οι Αρχές πάντως περισυνέλεξαν το πτώμα του και το διαμέλισαν στέλνοντας τα κομμάτια στα τέσσερα σημεία του βασιλείου προς παραδειγματισμό των υπόλοιπων αντιφρονούντων.

Το πρόσωπο του Γκάι Φώκς έγινε σύμβολο αντίστασης, ενώ μια μάσκα με τα χαρακτηριστικά του φορούσε ο πρωταγωνιστής της ταινίας V for Vendetta, που είχε ως κεντρικό ήρωα έναν ασυμβίβαστο επαναστάτη Βρετανό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό