16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο Βόρειος Ατλαντικός βιώνει ένα «πρωτοφανές» θαλάσσιο κύμα καύσωνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι θερμοκρασίες σε τμήματα του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, με ένα «εξαιρετικό» θαλάσσιο κύμα καύσωνα να συμβαίνει στα ανοικτά των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, προκαλώντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή.

Τμήματα της Βόρειας Θάλασσας βιώνουν ένα θαλάσσιο κύμα καύσωνα κατηγορίας 4 – που ορίζεται ως «ακραίο» – σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Σε ορισμένες περιοχές, οι θερμοκρασίες του νερού είναι έως και 5 βαθμούς Κελσίου (9 Φαρενάιτ) υψηλότερες από τις συνήθεις.

Οι παγκόσμιοι ωκεανοί είναι εξαιρετικά θερμοί εδώ και μήνες. Τον Απρίλιο και τον Μάιο σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών για τους δύο αυτούς μήνες από την έναρξη των καταγραφών το 1850.

Η κατάσταση σε περιφερειακό επίπεδο είναι ακόμη πιο έντονη, σύμφωνα με το βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο: Οι θερμοκρασίες στον Βόρειο Ατλαντικό τον Μάιο ήταν περίπου 1,25 βαθμούς Κελσίου (2,25 Φαρενάιτ) πάνω από τον μέσο όρο.

«Ο ανατολικός Ατλαντικός, από την Ισλανδία μέχρι τις τροπικές περιοχές, είναι πολύ θερμότερος από τον μέσο όρο. Αλλά οι περιοχές γύρω από τμήματα της βορειοδυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν μεταξύ των υψηλότερων θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας σε σχέση με τον μέσο όρο», δήλωσε ο Stephen Belcher, επικεφαλής επιστήμονας του Met Office.

Πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Richard Unsworth, αναπληρωτής καθηγητής βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτήρισε το κύμα καύσωνα στον Ατλαντικό «εντελώς πρωτοφανές».

Είναι «πολύ πέρα από τις χειρότερες προβλέψεις για το μεταβαλλόμενο κλίμα της περιοχής. Είναι πραγματικά τρομακτικό το πόσο γρήγορα αλλάζει αυτή η ωκεάνια λεκάνη», δήλωσε στο CNN.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό