17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο βασιλιάς Κάρολος στρέφεται στον Αγιορείτη Εφραίμ για τη μάχη με τον καρκίνο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο βασιλιάς Κάρολος, που δίνει τη μάχη με τον καρκίνο, ζήτησε τη στήριξη ενός πολύ γνωστού ελληνορθόδοξου πνευματικού. Ο μονάρχης απευθύνθηκε στον αρχιμανδρίτη Εφραίμ για πνευματικές συμβουλές μετά την περιπέτεια της υγείας του, η οποία τον ώθησε να αναβάλει όλα τα δημόσια καθήκοντά του.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται τα ρεπορτάζ ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων που έφεραν στο φως την επαφή του Καρόλου με τον ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος.

Ο γέροντας Εφραίμ, 67 ετών, δήλωσε ότι μίλησε με τον μονάρχη αφού ο βασιλιάς τον προσέγγισε, προσθέτοντας ότι απολαμβάνουν μια «πολύ καλή σχέση», σημειώνει η ηλεκτρονική σελίδα της Telegraph.

Όπως αναφέρει, ο αρχιμανδρίτης είχε πει σε ελληνικά ΜΜΕ: «Ναι, έχει έρθει σε επαφή μετά τη διάγνωση και πιστεύω ότι θα το ξεπεράσει – ο Κάρολος έχει μια πνευματική εκλέπτυνση, μια πνευματική ζωή». Σύμφωνα πάντα με το αγγλικό μέσο, που επικαλείται πληροφορίες από ελληνικά δημοσιεύματα, ο βασιλιάς έχει επισκεφθεί οκτώ φορές τη μονή Βατοπεδίου (δημιούργημα  του 10ου αιώνα) και μάλιστα έχει το δικό του κατάλυμα στο χώρο.

Ο μονάρχης σύναψε φιλία με τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ πριν από περισσότερα από 25 χρόνια. Λέγεται ότι διατηρούν αυτή την επαφή από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν ο βασιλιάς επισκέφθηκε τη μονή Βατοπεδίου του γέροντα Εφραίμ στο Άγιο Όρος.

Είχε αρνηθεί παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων

Τρεις από αυτές τις επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της άνοιξης του 2003 και του Μαΐου του 2004, με τον τότε πρίγκιπα της Ουαλίας να αρνείται, σύμφωνα με πληροφορίες, την παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων.

Ο βασιλιάς διατηρεί εδώ και καιρό ένα βαθύ ενδιαφέρον για τις θρησκείες, από το Ισλάμ έως τον Βουδισμό, και έχει εργαστεί για να φέρει κοντά τους ηγέτες των διαφόρων θρησκειών.

Ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος, βαπτίστηκε στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, αν και αργότερα προσηλυτίστηκε στον αγγλικανισμό πριν παντρευτεί την πριγκίπισσα Ελισάβετ, τη μελλοντική βασίλισσα.

Το ενδιαφέρον του βασιλιά για την Ορθόδοξη Εκκλησία φάνηκε όταν έκανε αναφορές σε υπεράσπιση των διωκόμενων χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

Βυζαντινές εικόνες στο Highgrove

Σύμφωνα με την Telegraph, το 2004 υποστηρίχθηκε ότι είχε έρθει τόσο κοντά με την ορθόδοξη πίστη, που είχε τοποθετήσει σε ένα τμήμα του σπιτιού του στο Highgrove πολύτιμες βυζαντινές εικόνες, πολλές από τις οποίες λέγεται ότι προέρχονταν από το Άγιον Όρος, τον ιερότερο τόπο του ορθόδοξου κόσμου.

Κατά τη στέψη του, τον περασμένο Μάιο, μια ελληνική χορωδία ερμήνευσε στα ελληνικά τον Ψαλμό 71 προς τιμήν της πατρικής του κληρονομιάς. Χρίσθηκε με λάδι χρίσματος που προερχόταν από το Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ, όπου είναι θαμμένη η πατρική γιαγιά του βασιλιά, η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ.

Δεν θα δώσει το παρών σε λειτουργία για τη μνήμη του Κωνσταντίνου

Ο βασιλιάς θα χάσει την Τρίτη την επιμνημόσυνη δέηση για τον στενό του φίλο και δεύτερο ξάδελφό του, τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, καθώς συνεχίζει τη θεραπεία του για τον καρκίνο. Αντ’ αυτού, η βασίλισσα θα ηγηθεί των μελών της βασιλικής οικογένειας που θα συγκεντρωθούν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο του Ουίνδσορ, προς τιμήν του πρώην ηγεμόνα και τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό