22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο αυτοθαυμασμός του Μητσοτάκη, το τελευταίο εμπόδιο στο FSRU και τα σενάρια για τους Ολλανδούς της Ελλάκτωρ – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Τυχερός

Τελικώς ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – όπως σας είχα πει – είναι ένας τυχερός άνθρωπος! Μπορεί η ακρίβεια να ταλανίζει το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα και στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές να … αναστενάζουν, αλλά αυτή ήταν που τον βοήθησε να συγκροτήσει έναν … πλεονασματικό προϋπολογισμό! Δηλαδή όχι τον ίδιο, αλλά τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη. Αλλά δεν έχει καμμία σημασία. Το θέμα αφορά την κυβέρνηση.

Αυξάνεται ο κατώτατος

Μόνο στη διάρκεια του 2022 τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 40% – κι οι έμμεσοι φόροι έχουν φτάσει στο 65% της συνολικής φορολογίας. Εφέτος ο γενικός πληθωρισμός έπεσε, αλλά…. Αλλά ο «πληθωρισμός των τροφίμων» έκανε εντυπωσιακά σκορ! Μάλιστα το «όνειρο» του αλήστου μνήμης Τόμσεν – τον θυμάστε; Εκείνον του ΔΝΤ… – έγινε πραγματικότητα! Μόνο οι έλληνες και οι βούλγαροι εργαζόμενοι είναι από τους φτωχότερους της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Α, ναι, το ξέχασα να πούμε και τα καλά! Από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί. Μάλιστα!

Ο ΦΠΑ

Και μπορεί οι καταναλωτές να «έχουν βγει στα κάγκελα» και ο κ. Μητσοτάκης να «μπαινοβγαίνει» στα … σούπερ μάρκετ, αλλά ο κ. Χατζηδάκης έτσι κατόρθωσε να διαμορφώσει τον προϋπολογισμό. Γι΄ αυτό και δεν ακούει τις προτάσεις που του γίνονται για μείωση του ΦΠΑ. Κάθε φορά που διατυπώνουν την πρόταση, όλοι μαζί … φτύνουν στο κόρφο τους και σιγοψιθυρίζουν «Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά». Κι άλλα τέτοια….

Αυτοθαυμασμός

Πάντως όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Σωκράτης Φάμελλος οι τιμές των τροφίμων στη χώρα μας υψηλότερες απ’ ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος και όπως είπε χαρακτηριστικά ο πραγματικός μισθός μεταξύ του β’ τριμήνου 2023 και του α’ τριμήνου του 2021 μειώθηκε κατά 8%. Αλλά και στα έξοδα της στέγασης … καλά πηγαίνουμε! Περισσότερο από το 40% του εισοδήματος των νοικοκυριών πηγαίνει στην κάλυψη του ενοικίου. Δεν είναι κι άσχημα…. Θα με πείτε κακεντρεχή! Σύμφωνα με την … αντικειμενική μου γνώμη δεν είμαι. Αλλά εκνευρίστηκα με τον αυτοθαυμασμό του πρωθυπουργού και τον … γέλωτα του 41%!

—-

Το FSRU Αλεξανδρούπολης

Έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται από χθες 17 Δεκεμβρίου αγκυροβολημένο το ομώνυμο FSRU μετά από ένα μακρύ ταξίδι που ξεκίνησε από ναυπηγείο της Σιγκαπούρης.

Πρόκειται για την πρώτη στην Ελλάδα πλωτή μονάδα αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, η οποία και παίζει στρατηγικό ρόλο στον εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και των γειτονικών στα Βαλκάνια κρατών.

Εντός του Ιανουαρίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του υποδεχόμενο φορτία LNG και στη συνέχεια αεριοποιώντας τις ποσότητες θα διακινεί το φυσικό αέριο μέσω του αγωγού IGB (ελληνοβουλγαρικός αγωγός) στις αγορές των βαλκανικών χωρών.

Απόρριψη προσφυγής

Το FSRU πέρασε και μία τελευταία δοκιμασία… Αλλά δύο ημέρες πριν πιάσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ξεπεράστηκε.

Ο λόγος για την ιεραρχική προσφυγή που άσκησαν τον Σεπτέμβριο κατά της τροποποίησης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης και της παράτασης της άδειας εγκατάστασης του έργου, οι WWF Ελλάς και Greenpeace Ελλάς.

Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 15 Δεκεμβρίου η κοινή προσφυγή των δύο οικολογικών οργανώσεων απορρίφθηκε κι έτσι το FSRU Αλεξανδρούπολης έπιασε απάνεμο… λιμάνι.

«Άνεμος»

Είχατε διαβάσει προ ημερών στην στήλη Il Postino για το νέο deal ανάμεσα στην Ελλάκτωρ και τη Motor Oil. Αφορά στην απόκτηση από τον ενεργειακό όμιλο του υπόλοιπου 25% της «Άνεμος».

Πρόκειται για εταιρεία με το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην Ελλάδα. Πέρυσι το 75% είχε περάσει από την Ελλάκτωρ στη Motor Oil. Και τώρα, σύμφωνα με το Il Postino το 100% θα ανήκει στον όμιλο της Κορίνθου.

Ελλάκτωρ

Μαθαίνω κι εγώ από τη μεριά μου πως είναι θέμα ημερών και η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας.

Αλλά την ίδια στιγμή, στα αυτιά μου φτάνουν και διάφορες πληροφορίες, προβλέψεις, εκτιμήσεις – όπως θέλετε τις λέτε – αναφορικά με τα σχέδια των Ολλανδών της Reggeborgh για τον Ελλάκτωρ.

Αφού σας θυμίσω την πώληση του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου, την Άκτωρ, στην Intrakat, η πλήρης μεταβίβαση της «Άνεμος» αφήνει την Ελλάκτωρ μόνο με τις Παραχωρήσεις, το Real Estate και τις δραστηριότητες του Περιβάλλοντος.

H Reggeborgh

Αν, λοιπόν, λένε οι ίδιες πληροφορίες επαληθευτούν και τα σενάρια για την πώληση και των τελευταίων στη Motor Oil, τότε θα μιλάμε για έναν όμιλο, ο οποίος θα χει μόνο τις Παραχωρήσεις και έργα Real Estate.

Ουσιαστικά ο πάλαι ποτέ κραταιός όμιλος στον τομέα των κατασκευών και των ΑΠΕ ανήκει στο παρελθόν. Και οι Ολλανδοί απλά θα εισπράττουν τα μερίσματα από τις παραχωρήσεις και τα έργα RealEstate.

Καλή δουλίτσα για τη Reggeborgh… Κάτι σαν εισοδηματίας. Δεν συμφωνείτε;

—-

Ο κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης

Στην συζήτηση των επιτροπών επί του κατατεθέντος από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών του νομοσχεδίου για την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι η αντιπολίτευση κάλεσε τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ επικεφαλής του PPF κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη να αναπτύξει το σκεπτικό της διάταξης που αναφέρεται στο άρθρο 18 του εν λόγω σχεδίου νόμου. Ανατρέχοντας τη διάταξη καταλάβαμε γιατί ζήτησαν τον κ. Σταμπουλίδη και όχι κάποιον από το αρμόδιο υπουργείο…

Ιδιωτικοί φορείς

Η διάταξη, λοιπόν, ενεργοποιεί την δυνατότητα πρόσληψης ιδιωτικών φορέων επίβλεψης για τα έργα που πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για ποια έργα όμως ; Μόνο όσα το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας.

Λακωνική απάντηση

Βεβαια πέραν απο την απάντηση οι βουλευτές άδραξαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ εάν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν τα έργα.

Η απάντηση που έδωσε ο τελευταίος ήταν λακωνική: «Ναι!»

Για να δούμε…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό