20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο αρχηγός των Proud Boys καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο αρχηγός της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών για τον ρόλο του στην εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο βετεράνος του αμερικανικού στρατού Τζο Μπιγκς, 38 ετών, ήταν «υποκινητής» της εισβολής στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Στο δικαστήριο, ο Μπιγκς ζήτησε επιείκεια και εξέφρασε μεταμέλεια για τις πράξεις του.Η ποινή, που επιβλήθηκε από τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ, Τίμοθι Κέλι, είναι κατώτερη τόσο από τις ομοσπονδιακές οδηγίες καταδίκης όσο και από τα 33 χρόνια που ζητούσαν οι εισαγγελείς.

Κάθειρξη 15 ετών στον Ρελ

Ένα άλλο μέλος των Proud Boys, ο Ζάκαρι Ρελ καταδικάστηκε την Πέμπτη σε 15 χρόνια κάθειρξη, επίσης με την κατηγορία της στασιαστικής συνωμοσίας.

Ο Ρελ, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ και αρχηγός του παραρτήματος των Proud Boys στη Φιλαδέλφεια, εθεάθη σε βίντεο να ψεκάζει ένα χημικό σε αξιωματικούς έξω από το Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Το προφίλ του Μπιγκς

Ο Μπιγκς καταδικάστηκε για σωρεία κατηγοριών τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένης της στασιαστικής συνωμοσίας, του εκφοβισμού ή των απειλών για την αποτροπή των αξιωματούχων από την εκτέλεση των καθηκόντων τους και την παρέμβαση στην επιβολή του νόμου κατά τη διάρκεια της πολιτικής αναταραχής.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Μπιγκς- ένας βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ και πρώην ανταποκριτής για τον ιστότοπο  Infowars – «χρησιμοποίησε τη στρατιωτική του εμπειρία για να κατευθύνει και να ελέγξει μεγάλες ομάδες ανδρών υπό τις διαταγές του για να ηγηθεί μιας εξέγερσης κατά της κυβέρνησης».

«Δεύτερη αμερικανική επανάσταση»

«Ο Μπιγκς θεώρησε τον εαυτό του και το κίνημά του ως μια δεύτερη αμερικανική επανάσταση όπου ο ίδιος και οι άλλοι «πατριώτες» θα αναλάμβαναν την κυβέρνηση με τη βία», είπαν οι εισαγγελείς.

Στο δικαστήριο, ένας δακρυσμένος Biggs ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του και είπε ότι «παρασύρθηκε» από το πλήθος την ημέρα της εξέγερσης.«Δεν είμαι τρομοκράτης. Δεν έχω μίσος στην καρδιά μου. Ξέρω ότι πρέπει να τιμωρηθώ και καταλαβαίνω», είπε.

Οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν γραπτά μηνύματα, αναρτήσεις στα social media και βίντεο, που δείχνουν ότι οι Proud Boys ενεπλάκησαν σε συντονισμένη προσπάθεια να σταματήσουν την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 από το Καπιτώλιο. Στις 6 Αυγούστου πάνω από 1.100 άνθρωποι συνελήφθησαν με κατηγορίες συνδεόμενες για εξέγερση. 630 δήλωσαν ένοχα. Εξ αυτών 110 έχουν ήδη καταδικαστεί.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό