24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο Αμερικανός που φτάνει στην Ευρώπη για να κόψει τη ροή χρήματος προς τη Χαμάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγιέμο μεταβαίνει στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα προκειμένου να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Στην ατζέντα δεν βρίσκονται οι οικονομικές σχέσεις, ούτε οι προσπάθειες να αποφευχθούν δασμοί στις εμπορικές συναλλαγές. Μοναδικό θέμα συζήτησης θα είναι η Χαμάς.

Η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση – που ΗΠΑ και Ευρώπη επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι δεν αντιπροσωπεύει όλους τους Παλαιστινίους και δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με αυτούς – καταφέρνει να αντλεί σταθερά χρηματοδότηση.

Πολύ πρόσφατα στην Ελβετία ανακοινώθηκε ότι η εισαγγελία ανοίγει ποινική έρευνα για πρόσωπα και οργανισμούς (που δεν κατονομάστηκαν) και που φέρεται να τροφοδότησαν με μεγάλα ποσά τη Χαμάς, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη φονική εισβολή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ελβετικό χρήμα στη Χαμάς λίγο καιρό πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου: Άνοιξε ποινική έρευνα στη χώρα

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Axios.com, η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ ανησυχεί βαθύτατα και για την επέκταση του πολέμου στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου δρα η Χεζμπολάχ. Θέλει λοιπόν να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη δυνατότητα της Χαμάς να αγοράσει όπλα και πυρομαχικά για τις τρομοκρατικές της επιχειρήσεις.

Οι αμερικανικές κυρώσεις

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά ατόμων και οντοτήτων, που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, που διαχειριζόταν μυστικό χαρτοφυλάκιο της οργάνωσης.

Ωστόσο είναι σαφές στους Αμερικανούς πως εάν δεν συντονίσουν τις προσπάθειές τους με τους συμμάχους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή καθώς και με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το χρήμα θα συνεχίσει να ρέει προς τη Χαμάς.

Η συνεννόηση με χώρες της Μέσης Ανατολής

Ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Σαουδική Αραβία για να συνεργαστεί με εταίρους στη Μέση Ανατολή σχετικά με τον τρόπο περιορισμού της συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς. Έχει προγραμματιστεί να βρεθεί στο Κατάρ την Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Αντεγιέμο είπε στους Δημοκρατικούς βουλευτές ότι οι Η.Π.Α. και το Κατάρ είχαν καταλήξει σε μια άτυπη συμφωνία, προκειμένου να μπλοκαριστεί ένας ιρανικός λογαριασμός 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο εμιράτο.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις στον πόλεμο λεπτό προς λεπτό 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό