21.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ο αμερικανικός πληθωρισμός και η πορεία προς το στόχο του 2% θα καθορίσει την πορεία των αγορών

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι ξένες αγορές και ειδικά οι αμερικανικές, επηρεάζονται από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό. Αυτός θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις της FED στον τομέα των επιτοκίων. Σε περίπτωση που ο αμερικανικός πληθωρισμός κριθεί ότι έχει υποχωρήσει ενδεχομένως η FED ίσως ξεκινήσει και μειώσεις επιτοκίων από τις αρχές του 2024. Στην αντίθετη περίπτωση, ίσως δούμε αυξήσεις επιτοκίων και στο δ’ τρίμηνο ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Λίγο μετά την έναρξη των αμερικανικών συνεδριάσεων, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,19%, ο S&P 500 κατά 0,14% και ο Nasdaq κατά 0,38%. Στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή (17.00 ώρα Ελλάδος) κυριαρχούσαν μεικτές τάσεις. Ο γερμανικός DAX αυξάνονταν οριακά 0,14%, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε κατά (-0,29%), ο ιταλικός MIB αυξάνονταν κατά 0,64% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 παρέμεινε σταθερός.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Σε πορεία προς τις 1.180 μονάδες

Στο ελληνικό χρηματιστήριο κυριάρχησαν και πάλι οι αγοραστές τόσο στις τράπεζες όσο και στα μη χρηματοοικονομικά blue chips. Οι συναλλαγές και πάλι ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ γεγονός που δείχνει ότι έχει αναζωπυρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον μετά από μία περίοδο υποχώρησης (Σεπτέμβριο).

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.175,78 μονάδες (1,55%) και η αξία συναλλαγών στα 101,4 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 78 έκλεισαν ανοδικά και οι 21 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,36% και ο δείκτης FTSE Mid Cap είχε άνοδο 1,39%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τις μεγαλύτερες ανοδικές κινήσεις είχαν οι πετρελαιακές (2,64%) λόγω της ανόδου των τιμών πετρελαίου, το Εμπόριο (2,47%) λόγω εξελίξεων με τον Φουρλή, οι Πρώτες Ύλες 2,28%, οι βιομηχανικές (2,14%) λόγω Cenergy, ΔΕΗ και Μυτιληναίου και βέβαια οι τράπεζες 1,37% που βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Υποχώρησε -μετά την χθεσινή μεγάλη άνοδο- η μετοχή του ΟΤΕ (τηλεπικοινωνίες -1,27%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Μυτιληναίος, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Alpha Bank, Εurobank.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό