17.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ο αγώνας μιας Σουδανής προς τα σύνορα μετά τον τοκετό

Ειδήσεις Ελλάδα

Η 23χρονη Ζαμζάμ Άνταμ έμεινε αποκλεισμένη, σε περίοδο τοκετού, την ώρα που οι γείτονές της διέσχιζαν τα σύνορα του Σουδάν με το Τσαντ, εξαιτίας των συγκρούσεων και της λεηλασίας του χωριού της κοντά στην πόλη Ελ Γκενέινα στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ.

Κάτοικοι και πηγές στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ έχουν αναφέρει λεηλασίες, επιθέσεις αντιποίνων και συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των RSF.

Καθώς οι γείτονες μάζευαν βιαστικά τα πράγματά τους για να φύγουν εν μέσω εκρήξεων και πυροβολισμών, η Άνταμ βρέθηκε μόνη της. Ο σύζυγός της είχε φύγει για τα ανατολικά της χώρας σε αναζήτηση εργασίας και δεν είχε νέα του για αρκετό καιρό.

REUTERS/Mahamat Ramadane

Η αδελφή και η μητέρα της έμαθαν από έναν γείτονα ότι επρόκειτο να γεννήσει. Έσπευσαν να τη σώσουν. «Όταν φτάσαμε, είχε ήδη γεννήσει και οι άνθρωποι την είχαν αφήσει μόνη της. Έκοψα τον ομφάλιο λώρο του παιδιού και την καθαρίσαμε», δήλωσε στο Reuters η αδερφή της Άνταμ.

Οι γυναίκες μάζεψαν το βρέφος και αμέσως ξεκίνησαν για το πέρασμα πάνω από 30 χιλιόμετρα (18 μίλια) μέσα από άνυδρους θαμνότοπους στο Τσαντ, όπου ενώθηκαν με περίπου 20.000 άλλους Σουδανούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το δυτικό Νταρφούρ για το Τσαντ από τότε που άρχισαν οι μάχες.

«Την αφήσαμε να ξεκουραστεί για λίγο και στη συνέχεια συνεχίσαμε μέχρι εδώ». Καθισμένη σε ένα χαλάκι κάτω από ένα δέντρο, η Zamzam Adam κρατούσε και τάιζε το 13 ημερών βρέφος της που έκλαιγε επί πέντε ημέρες, είπε η αδελφή της.

Γύρω τους, μεγάλα πλήθη γυναικών και παιδιών στριμώχνονταν στον καταυλισμό κοντά στα σύνορα με το Σουδάν, ενώ άλλοι ξεκουράζονταν σε αυτοσχέδια καταφύγια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό