16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ο Έλον Μασκ κατηγορείται για αντισημιτισμό και «πληγώνει» Twitter και Tesla

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι συνέπειες από ένα σχόλιο του Έλον Μασκ στο X (γνωστό σε όλους μας ως Twitter), το οποίο θεωρήθηκε αντισημιτικό, εξαπλώνονται ραγδαία. Πέρα από τους χρήστες της πλατφόρμας, διαφημιζόμενοι αποσύρονται από την πλατφόρμα και επενδυτές της Tesla διαμαρτύρονται.

Ο ιδρυτής των Tesla, SpaceX, και ιδιοκτήτης του X συμφώνησε με μια ανάρτηση που έλεγε ότι οι Εβραίοι τρέφουν «διαλεκτικό μίσος» για τους λευκούς. Ο Μασκ απάντησε στην ανάρτηση με τη φράση: «Λες την ακριβή αλήθεια».

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει επανειλημμένα επικριθεί για την προώθηση περιεχομένου που επιτίθεται στους Εβραίους και τα τελευταία σχόλιά του έρχονται σε μια εποχή αυξανόμενου αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας σε όλο τον κόσμο εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η Anti-Defamation League διαπίστωσε ότι ο αντισημιτισμός στο X αυξήθηκε κατά περισσότερο από 900% την εβδομάδα μετά την αρχική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Το X είναι ξεκάθαρο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των διακρίσεων», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος, Λίντα Γιακαρίνο. «Δεν υπάρχει θέση για αυτό πουθενά στον κόσμο – είναι άσχημο και λάθος. Τελεία» υπογράμμισε σε μία προσπάθεια να σώσει την κατάσταση.

«Απλώς δεν έχω ξαναδεί σε καμία εταιρεία στην οποία έχω επενδύσει ποτέ, ποτέ στη ζωή μου, ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος να κάνει τόσα πολλά επιζήμια πράγματα», σχολίασε ο Ρος Γκέρμπερ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Gerber Kawasaki Inc., στο CNBC την Πέμπτη. «Απλά καταστρέφει το brand» πρόσθεσε.

Και η αλήθεια είναι ότι οι αντιδράσεις ήρθαν στο ανώτατο επίπεδο. «Είναι απαράδεκτο να επαναλαμβάνεται το αποκρουστικό ψέμα που κρύβεται πίσω από τη χειρότερη αντισημιτική ενέργεια στην αμερικανική ιστορία και μάλιστα έναν μήνα μετά τη φονικότερη ημέρα για τον εβραϊκό λαό μετά το Ολοκαύτωμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς αναφερόμενος στην ανάρτηση που επικρότησε ο Μασκ

Σημειώνεται ότι στην ανάρτηση γινόταν επίσης λόγος για «ορδές μειονοτήτων» που κατακλύζουν τις χώρες της Δύσης, μια δημοφιλή αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας. Τη θεωρία αυτή είχε επικαλεστεί, στα τελευταία γραπτά του, ο Ρόμπερτ Μπάουερς, ο οποίος δολοφόνησε 11 ανθρώπους στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» του Πίτσμπουργκ το 2018. Στην τελευταία ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης υποστήριζε ότι μια εβραϊκή μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθούσε πρόσφυγες «φέρνει εισβολείς για να σκοτώνουν τον λαό μας». Η σφαγή στη συναγωγή ήταν η χειρότερη επίθεση εναντίον Εβραίων στην αμερικανική ιστορία.

Η αντίδραση της Κομισιόν

Νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις υπηρεσίες της να διακόψουν τις διαφημιστικές εκστρατείες τους στην πλατφόρμα Χ λόγω της «ανησυχητικής αύξησης της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους», όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος, ο Γιοχάνες Μπάρκε. Η απόφαση αυτή δεν αφορά την χρήση του μέσου από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η Κομισιόν είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο έρευνα σχετικά με την πιθανή διάδοση «ψευδών πληροφοριών» και «βίαιου περιεχομένου τρομοκρατικού χαρακτήρα» στην πλατφόρμα, με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα στοιχεία της Media Matters και η απόσυρση της IBM

H εταιρεία IBM έκανε επίσης γνωστό την Πέμπτη ότι αποσύρει, με άμεση ισχύ, όλες τις διαφημίσεις της από την πλατφόρμα Χ. Είχε προηγηθεί ανάρτηση της Media Matters την Πέμπτη που έδειχνε διαφημίσεις για την IBM, την Apple Inc., την Oracle Corp., τη μάρκα Xfinity της Comcast Corp. και το τηλεοπτικό δίκτυο Bravo, το οποίο ανήκει στο NBCUniversal της Comcast, να «τρέχουν» στο X δίπλα σε φιλοναζιστικές αναρτήσεις.

Η Comcast εξετάζει το θέμα, είπε ένας εκπρόσωπος. Η Apple και η Oracle δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Πλήγμα και στη μετοχή της Tesla

Η Κρίστιν Χαλ, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Nia Impact Capital, δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένη» από τις νέες θέσεις του Μασκ. Το fund κατείχε μετοχές αξίας 282.200 δολαρίων της Tesla. «Ο αντίκτυπος της ακανόνιστης, ρατσιστικής και αντισημιτικής ομιλίας από έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο επηρεάζει άμεσα την επωνυμία και τα αποτελέσματα της Tesla με σημαντικούς τρόπους», τόνισε η Χαλ.

H μετοχή της Tesla κατέγραψε πτώση σχεδόν 4% την Πέμπτη και παρέμενε σε αρνητικό έδαφος σήμερα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό