17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ο άνθρωπος στη Μόσχα που ήξερε ότι ο Πριγκόζιν σχεδίαζε ανταρσία- Συμμάχησε ο «Στρατηγός Αρμαγεδδώνας»;

Ειδήσεις Ελλάδα

Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος γνώριζε εξ΄αρχής τα σχέδια του επικεφαλής της μισθοφορικής εταιρείας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν. Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν ενημέρωση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο λόγος για τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, που είναι επίσης αναπληρωτής διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι γνώριζε ότι ο Πριγκόζιν ετοίμαζε εξέγερση στη Ρωσία έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την υποστήριξη που είχε ο ηγέτης των μισθοφόρων στις κορυφαίες τάξεις της Μόσχας, σημειώνουν οι NYT, προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια να αποσαφηνιστεί εάν ο Σουροβίκιν βοήθησε στο σχεδιασμό των ενεργειών του Πριγκόζιν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, η πιθανή συμμαχία μεταξύ του στρατηγού Σουροβίκιν και του Πριγκόζιν θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο δεύτερος είναι ακόμα ζωντανός, παρά το γεγονός ότι κατέλαβε ένα σημαντικό ρωσικό στρατιωτικό κέντρο και διέταξε μια ένοπλη πορεία στη Μόσχα.

Ποιος είναι ο Σουροβίκιν

Ο Σουροβίκιν, πρώην ανώτατος Ρώσος διοικητής στην Ουκρανία, είναι ένας αξιοσέβαστος στρατιωτικός ηγέτης που βοήθησε στην ενίσχυση της άμυνας σε όλες τις γραμμές μάχης μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας πέρυσι, σύμφωνα με τους αναλυτές.  Τον αποκαλούν με το παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδώνας» για τη σκληροπυρηνική και ανορθόδοξη προσέγγισή του στη διεξαγωγή πολέμου. Αντικαταστάθηκε ως ο ανώτατος διοικητής τον Ιανουάριο, αλλά διατήρησε την επιρροή του στις πολεμικές επιχειρήσεις και παραμένει δημοφιλής μεταξύ των στρατευμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν είναι αναπληρωτής του Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο οποίος είναι αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας  και επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Ο Γκερασίμοφ είναι ένα από τα δύο κεντρικά πρόσωπα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής του Πριγκόζιν, ζητώντας την απομάκρυνσή τους. Το άλλο είναι ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Μετά την ανταρσία δεν θεωρείται απίθανο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει στην αντικατάστασή τους, αν και μια τέτοια κίνηση θεωρείται ότι θα αποτελέσει νίκη για τη Wagner. Πάντως, εάν γίνει αντικατάσταση, ο Σουροβίκιν θεωρείται φαβορί για την θέση του Γκερασίμοφ.

Έρχεται ευρύτερη ρήξη;

Εάν ο στρατηγός Σουροβίκιν συμμετείχε στην ανταρσία του περασμένου Σαββατοκύριακου, τότε πρόκειται για άλλο ένα σημάδι της εσωτερικής σύγκρουσης που μαστίζει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου, και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ευρύτερη ρήξη, σχολιάζουν οι NYT.

Το επόμενο βήμα για τον Πούτιν είναι να διαλευκάνει εάν ο Σουροβίκιν βοήθησε τον Πριγκόζιν, αν και για την ώρα ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να έχει την πρόθεση να αποδώσει την ανταρσία αποκλειστικά στον Πριγκόζιν.

«Ο Πούτιν δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει ανθρώπους», σημειώνει ο Alexander Baunov, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center. «Αλλά αν η μυστική υπηρεσία βάλει αρχεία στο γραφείο του Πούτιν και κάποια από αυτά εμπλέκουν τον Σουροβίκιν, αυτό μπορεί να αλλάξει».

«Υποστήριζαν και άλλοι τον Πριγκόζιν»

Πάντως ο Σουροβίκιν δεν είναι ο μοναδικός που έχει δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με την υποστήριξη που απολάμβανε ο ηγέτης της Wagner στις στρατιωτικές τάξεις της Ρωσίας. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι NYT, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι και άλλοι Ρώσοι στρατηγοί πιθανόν υποστήριξαν την προσπάθεια του Πριγκόζιν να αλλάξει την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας με τη βία.

Όπως εκτιμάται, ο Πριγκόζιν δεν θα είχε ξεκινήσει την εξέγερσή του αν δεν πίστευε ότι θα τον βοηθούσαν και άλλοι σε θέσεις εξουσίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό