20.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ούτε ο Θεός δεν νικούσε εκεί

Ειδήσεις Ελλάδα

Στη σύγχρονη εποχή του ΝΒΑ υποτιμάται κατά κόρον (εν μέρει και δικαιολογημένα) η δυναμική που μπορεί να έχει η έδρα μιας ομάδας, μιας και οι Αμερικάνοι φίλαθλοι διαθέτουν μια άλλη νοοτροπία όσον αφορά το οπαδικό κομμάτι σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

Το κατά πόσο ισχύει αυτό είναι μια άλλη ιστορία, όμως αυτό που σίγουρα ισχύει ότι πριν 40 χρόνια, οι φίλαθλοι του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου φρόντιζαν να δίνουν μια σπουδαία νότα στις έδρες των ομάδων τους, οι οποίες συχνά αποτελούσαν όπλο για αυτές και σε μερικές περιπτώσεις μετατρέπονταν σε απόρθητα «κάστρα». Και σίγουρα ένα τέτοιο ήταν το θρυλικό «Boston Garden» των μεγάλων Μπόστον Σέλτικς.

Οι Σέλτικς οι οποίοι πέραν της σπουδαία φετινής πορείας που διανύουν, πέραν των 17 πρωταθλημάτων σε 21 τελικούς, της κυριαρχίας των πρωταθλημάτων κατά τη διάρκεια των 60s ή των αμέτρητων λαβάρων που κοσμούν τον ουρανό του γηπέδου τους, έχουν να καυχιούνται για μια από τις κορυφαίες φουρνιές ομάδων στην ιστορία του μπάσκετ και μάλιστα σύμφωνα με αρκετούς η κορυφαία.

Η θρυλική Βοστώνη της δεκαετίας του 1980 κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, γιγάντωσε την αντιπαλότητά της με τους Λέικερς του Λος Άντζελες και ανέδειξε μια από τις κορυφαίες τριάδες όλων των εποχών, αυτήν των Λάρι Μπερντ, Κέβιν ΜακΧέιλ και Ρόμπερτ Πάρις. Μια τριάδα απίστευτα σκληρή και ταλαντούχα που συνέθετε έναν εφιάλτη για τη ρακέτα του αντιπάλου και η οποία υποστηριζόταν ιδανικά, μεταξύ άλλων, από τους εξαίρετους Ντάνι Έιντζ, Ντένις Τζόνσον, Μπιλ Γουόλτον και όλοι μαζί έγραφαν ιστορία κατά την 13η Απριλίου του 1986 μαζί με τον κόσμο τους.

Πριν από 38 χρόνια, οι Σέλτικς νίκησαν στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της κανονικής περιόδου του NBA τους Νιού Τζέρσεϊ Νετς (σ.σ. νυν Μπρούκλιν) για να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση του πρωταθλήματος με ρεκόρ 67-15 και εντός έδρας απολογισμό 40 νικών και μόλις μίας ήττας.

Το 40-1 που «έτρεξαν» στην έδρα τους οι Σέλτικς (έδωσαν και τρία παιχνίδια στο XL Center) αποτελεί μέχρι και σήμερα ρεκόρ στα χρονικά (το ισοφάρισαν οι Σπερς το 2016) αποδεικνύοντας τον απίστευτο συνδυασμό ελίτ ομάδας που «σκορπούσε» τρόμο σε κάθε αντίπαλο mαζί με τους ελίτ φιλάθλους της. Οι ίδιοι γέμιζαν κάθε βράδυ ασφυκτικά τοο ιστορικό άλλοτε «Boston Garden» (πλέον αγωνίζονται στο «TD Garden») και δημιουργούσαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα από την οποία βγήκαν ζωντανοί μόνο οι Μπλέιζερς στις 6 Δεκεμβρίου του 1985 με το 103-121 που αποτέλεσε τη μοναδική εντός έδρας απώλεια των Κελτών.

Οι Κέλτες επιβεβαίωσαν τη δυναμική του κάστρου τους και στα Playoffs μετρώντας 10 νίκες σε ισάριθμα εντός έδρας παιχνίδια (και συνολικά 15 νίκες σε 18 ματς) για να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου και να κατακτήσουν το πρωτάθλημα με σχετική ευκολία, ξεπερνώντας το τελευταίο εμπόδιο των Χιούστον Ρόκετς του Χακίμ Ολάζουον και του Ραλφ Σάμπσον με 4-2 νίκες και προφανώς με μηδενικές απώλειες στη Μασαχουσέτη.

Ο συνολικός απολογισμός λοιπόν, κάνει λόγο για 50 νίκες σε 51 εντός έδρας παιχνίδια καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, πράγμα που μεταφράζεται και σαν 98% επιτυχία στους αγώνες που έδωσε η Βοστώνη στο σπίτι της σε μια ανεπανάληπτη πορεία που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Όπως δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιον συνδυασμό ομάδας – έδρας – φιλάθλων που μεγάλωσε ολόκληρες γενιές και έγραψε «χρυσή» ιστορία για το ΝΒΑ και για τον κατά πολλούς πιο επιτυχημένο σύλλογο στην ιστορία του μπάσκετ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό