18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ουγγαρία: Παραιτήθηκε η Πρόεδρος Νόβακ μετά τον σάλο για τη χάρη σε κατάδικο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ ανακοίνωσε το Σάββατο (10/2) πως αφήνει τα καθήκοντά της ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την απόφασή της να χορηγήσει χάρη σε κατάδικο που είχε εμπλακεί σε σεξουαλική κακοποίηση παιδιών εντός οικοτροφείου.

«Παραιτούμαι», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση η στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού Όρμπαν. «Έκανα λάθος. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που απευθύνομαι ως πρόεδρος» συμπλήρωσε.

Η 46χρονη Νόβακ, πρώην υπουργός Οικογένειας, ήταν η πρώτη γυναίκα και το το νεότερο άτομο που κατέλαβε ποτέ το αξίωμα του προέδρου στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Αναμφίβολα, η παραίτηση της Νόβακ αυξάνει την πίεση στο κυβερνών, συντηρητικό κόμμα σε μια περίοδο που η αμφισβήτηση για τις πρακτικές του πρωθυπουργού έχει διογκωθεί. Πριν από την αποχώρηση της προέδρου είχαν οργανωθεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο άνδρας στον οποίο έδωσε χάρη η Νόβακ είχε το 2018 καταδικαστεί σε περισσότερα από τρία χρόνια φυλάκισης επειδή ασκούσε πιέσεις στα θύματα της κακοποίησης από τον διευθυντή δημόσιου οικοτροφείου να ανακαλέσουν τους ισχυρισμούς τους.

Ο διευθυντής του οικοτροφείου καταδικάστηκε εν τέλει σε οκτώ χρόνια φυλάκισης για κακοποίηση τουλάχιστον δέκα παιδιών μεταξύ του 2004 και του 2016.

Στο σκάνδαλο εμπλέκεται και η Τζούντιτ Βάργκα, η οποία ως υπουργός Δικαιοσύνης ενέκρινε τη χάρη της Προέδρου. Επρόκειτο να ηγηθεί της λίστας των υποψηφίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και θα αποσυρθεί από την πολιτική ζωή, αφήνοντας την έδρα της στο Κοινοβούλιο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό