16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Οριακή άνοδος στις 1.353,46 μονάδες για το Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αντιστάθμισμα των πτωτικών τραπεζών με τα μη χρηματοικονομικά blue chips 

Από την έναρξη της συνεδρίασης ήταν αυξημένοι οι πωλητές προς αποκόμιση κερδών από τις τραπεζικές μετοχές που είχαν σημαντική άνοδο από την αρχή του χρόνου. Όμως η πτώση του τραπεζικού κλαδικού δείκτη αντισταθμίστηκε από τις αγορές σε άλλα δεικτοβαρή blue chips κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.  Τελικά κατάφερε να κάνει το 8 στα 8 στις ανοδικές συνεδριάσεις έστω και με έντονη μεταβλητότητα.

Ο Γενικός Δείκτης κυμάνθηκε σε ένα πολύ μικρό εύρος διακύμανσης και στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε στις 1353,46 μονάδες με άνοδο 0,06 %. Η αξία συναλλαγών ήταν 76,6 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 55 έκλεισαν ανοδικά και οι 59 πτωτικά. Ο δείκτης  υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,04%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά 0,27%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (2,77%) λόγω Viohalco, Τροφίμων Ποτών (1,04%) λόγω Coca Cola HBC, Οικιακών προϊόντων και προσωπικών αγαθών (0,67%) λόγω Jumbo και ΟΠΑΠ, τηλεπικοινωνιών (0,37%) λόγω OTE. Οι κλάδοι αυτοί αντιστάθμισαν την υποχώρηση των τραπεζών (-0,84%). Νέο υψηλό η μετοχή της Μυτιληναίος που ξεπέρασε τα 38 ευρώ και με μεγάλους όγκους συναλλαγών.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε ΕΤΕ, Μυτιληναίο, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και ΟΠΑΠ.

Στηρίζουν οι εκθέσεις των ξένων οίκων

Μπορεί οι εκθέσεις των ξένων οίκων να μην δημιουργούν την μεγάλη εκτίναξη των τιμών στην αγορά, αφού οι επενδυτές είναι πλέον συνηθισμένοι σ’ αυτά, αλλά καταφέρνουν να διατηρούν σε ισορροπία τους αγοραστές με τους πωλητές. Πολλοί πωλητές που θέλουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, το σκέφτονται διπλά να πουλήσουν όταν οι τιμές στόχοι των εκθέσεων είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Επίσης το γεγονός ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (Δ.Α.Α) ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την είσοδό του στην Κύρια Αγορά, εδραιώνει το κλίμα της χρηματιστηριακής εμπιστοσύνης.

Δυσοίωνα μηνύματα από την ΕΚΤ και το Davos πιεσαν τις ευρωπαικές αγορέςΟι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές (για την Ημέρα του Martin Luther King) και έτσι οι ευρωπαικές αγορές έμειναν στο έλεος των πωλητών που δημιούργησαν αφενός οι δηλώσεις ανώτατου στελέχους της ΕΚΤ, περί πιθανής μη μείωσης επιτοκίων το 2024 και αφετέρου των απαισιόδοξων δηλώσεων που έρχονταν από το Davos σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη. Επίσης, η επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή επηρεάζει τις διαθέσεις των χρηματιστηριακών επενδυτών ανά τον κόσμο.  Κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά (-0,56%), ο γαλλικός CAC κατά (-0,86%), ο ιταλικός MIB κατά (-0,5%) και ο Eurostoxx 50 κατά (-0,66%).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό