22.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Οριακά κέρδη στην Ευρώπη, στον ρυθμό των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο, με τους επενδυτές να προσβλέπουν σε περισσότερα εταιρικά κέρδη, οικονομικά στοιχεία και την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια την Πέμπτη. Κέρδη και στην Αθήνα 0,96% με στηρίξεις από τον τραπεζικό κλάδο.

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσαν οριακή άνοδος, ενώ ο γερμανικός DAX παρέμεινε αμετάβλητος. Κλειστό το Λονδίνο λόγω της στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν τώρα ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι.

Στις επιμέρους μετοχές, η Banca Monte Dei Paschi ενισχύθηκε κατά 5% στις πρωινές συναλλαγές μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτό στο να μειώσει το μερίδιο 64% που κατέχει στον δανειστή.

Εν τω μεταξύ, κέρδη σημειώνει το πετρέλαιο: το brent κατέγραφε άνοδο 1,83 δολάρια ή 2,4% στα 77,13 δολάρια το βαρέλι.Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχύεται 2,06 δολάρια ή 2,9% στα 73,40 δολάρια.

Η στερλίνα βρίσκεται σε νέο υψηλό επίπεδο έτους έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, καθώς το δολάριο ξεκίνησε την εβδομάδα υπό πίεση, λόγω των στοιχείων για τα δάνεια στις ΗΠΑ, των νομισματικών κινήσεων της Fed και του δημοσίου χρέους.Η λίρα έφτασε στα 1,2668 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, σημειώνοντας άνοδο 0,26% την ημέρα.

Στη Wall Street, στάση αναμονής διατηρούν οι επενδυτές, αναμένοντας και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που θα δημοσιευθούν μέσα στην εβδομάδα. Οι μετοχές υποχώρησαν, με τονDow Jones να χάνει 94 μονάδες ή 0,3%. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,2%. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,4%.

Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στον δείκτη τιμών καταναλωτή του Απριλίου που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη και θα ακολουθήσει ο δείκτης τιμών παραγωγού την Πέμπτη. Οι μετοχές προέρχονται από μια ευμετάβλητη εβδομάδα που είδε τον Dow Jones και τον S&P 500 να σημειώνουν τα χειρότερα εβδομαδιαία τους διαστήματα από τον Μάρτιο. Οι απώλειες ήρθαν παρά το ράλι στα τέλη της εβδομάδας που είδε τις ευμετάβλητες μετοχές περιφερειακών τραπεζών να ξεφεύγουν από τα χαμηλά τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό