16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οργή κατοίκων στον Παλαμά Καρδίτσας: «Είναι ανύπαρκτοι, δεν υπάρχει βοήθεια» – Τι απαντά ο δήμαρχος

Ειδήσεις Ελλάδα

«Πόσο πιο κάτω από το μηδέν μπορεί να φτάσουμε σε αποτελεσματικότητα;» – Κάτοικος στον Παλαμά Καρδίτσας περιγράφει το χάος του επικρατεί στον πλημμυροπαθή οικισμό, τρεις εβδομάδες έπειτα από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

51
SHARES

Αγανάκτηση, απελπισία και μια τεράστια «κραυγή» αγωνίας. Έτσι θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι στον Παλαμά Καρδίτσας, οι οποίοι ύστερα από τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel είναι αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ισχυρών καταιγίδων.

«Δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα», καταγγέλλει, ο κ. Άγης μέσω του , ένας κάτοικος του Παλαμά ο οποίος είδε το σπίτι του να βυθίζεται μέσα στα λασπόνερα πριν περίπου τρεις εβδομάδες και τώρα αναγκάζεται όπως λέει να το εγκαταλείψει υπό το φόβο μιας νέας νεροποντής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις, στη Θεσσαλία αναμένεται να πέσουν εκατοντάδες τόνοι νερού ανά στρέμμα αλλά την ίδια ώρα στον Παλαμά Καρδίτσας, σύμφωνα με τους κατοίκους δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης

«Είναι ανύπαρκτος ο δήμος. Δεν έχουν μαζέψει ούτε τα σκουπίδια, μόνοι μας τα μαζεύουμε με τα φτυάρια. Τους παρακαλάγαμε να καθαρίσουν φρεάτια. Δεν έχει γίνει τίποτα! Ακόμα και μετά την καταστροφή τα κάνουμε όλα μόνοι μας», δηλώνει οργισμένος ο πολίτης.

Στα προβλήματα και στην απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι υπάρχει διακοπή στην υδροδότηση, εδώ και τέσσερις ημέρες. «Έχει χαλάσει ο κεντρικός αγωγός. Το έργο μετά την κακοακαιρία διαλύθηκε μέσα σε λίγες εβδόμαδες. Κάνουμε μπάνιο με μπουκάλια» δήλωσε ο κ. Άγης

«Περιμένουμε να δούμε πόσο θα πλημμυρίσουμε αυτή τη φορά. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ όπως λέει ακόμα υπάρχουν λάσπες στις περισσότερες αυλές σπιτιών μέτα το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Daniel.

«Με τον τρόπο που δουλεύουν ούτε σε δύο χρόνια δεν θα είναι κατοικίσημος ο Παλαμάς. Δεν έχουν κάνει ούτε τα στοιχειώδη. Πόσο πιο κάτω από το μηδέν μπορεί να φτάσουμε σε αποτελεσματικότητα;», συνεχίζει έξαλλος ο κάτοικος.

Ο κόσμος όπως λέει ο κ. Άγης είναι αγανακτισμένος από το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ανταπόκριση από τον δήμο στα αιτήματα των κατοίκων και το μόνο για το οποίο έχει μεριμνήσει είναι για έργα «βιτρίνας». «Καθαρίσαν την πλατεία του χωριού για να φανεί ότι έκαναν κάτι».

Τι απαντά ο δήμαρχος στις καταγγελλίες

Σε επικοινωνία του με τον δήμαρχο Παλαμά, Γιώργο Σακελλαρίου, ο ίδιος αναφέρει πως η τοπική αυτοδιοίκηση κάνει το ανθρωπίνως δυνατό μετά τις πρωτοφανεί πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή

«Τα φρεάτια καθαρίζονται, έχουμε μισθώσει αποφρακτικό» απάντησε ερωτηθείς για τα μέτρα πρόληψης εν όψει της νέας κακοκαιρίας Elias. Σε κάθε περίπτωση όπως είπε έχει σχηματιστεί αναλυτικό σχέδιο για ενδεχόμενα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσει η κακοκαιρία, το οποίο αποφασίστηκε έπειτα από τη σύσκεψη στη Θεσσαλία υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Ενώ σχετικά με το πρόβλημα στην ύδρευση τόνισε ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε και η παροχή νερού θα ξεκινήσει μέσα στην ημέρα.

«Είναι μια βομβαρδισμένη η περιοχή αν ξαναγίνει κάτι τέτοιο θα πάρουμε τα βουνά», ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ανησυχία του για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που έρχονται.

Ενώ σε ρώτηση για τις καταγγελίες των κατοίκων που διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει βοήθεια από το δήμο και πρέπει οι ίδιοι να ενεργήσουν για να αποκατασταθούν τα προβλήματα ο κ. Σακελλαρίου απάντησε πως «είναι σημαντική η βοήθεια των εθελοντών, πόσα συνεργεία μπορεί να έχει ο δήμος;»

Τι αναφέρει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το σύστημα κακοκαιρίας που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, λαμβάνει την ονομασία Elias.

Πιο αναλυτικά:

Τη Δευτέρα (25-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και την κεντρική Στερεά. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Πέμπτη (28-09-2023) σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Έως το μεσημέρι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς.

Tο ραντάρ με τον καιρό ΤΩΡΑ, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό