18.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί δυναμικά

Ειδήσεις Ελλάδα

«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέχεια των δηλώσεων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους. Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση. Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

Τραμπ: Θα ενθάρρυνα τη Ρωσία να επιτεθεί σε όσους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ΝΑΤΟ

Επιδιώκοντας μια δεύτερη προεδρία ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το 2024 στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε το Σάββατο κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Κόνγουεϊ της Νότιας Καρολίνας, ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιονδήποτε από τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ που θεωρεί ότι δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε επιφυλάξεις για τη βοήθεια προς την Ουκρανία καθώς και για την ύπαρξη του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο Ντόνλαντ Τραμπ ισχυρίστηκε χθες ότι κατά τη διάρκεια μιας απροσδιόριστης συνάντησης του ΝΑΤΟ είπε σε έναν αρχηγό κράτους ότι οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία του δεν θα υπερασπίζονταν καμία χώρα που ήταν «παραβατική».

«Ένας από τους προέδρους μιας μεγάλης χώρας σηκώθηκε και είπε: “Λοιπόν, κύριε, αν δεν πληρώσουμε και δεχτούμε επίθεση από τη Ρωσία, θα μας προστατέψετε;”» είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας «Εγώ είπα: Δεν πλήρωσες, είσαι παραβατικός; Όχι, δεν θα σε προστάτευα. Μάλιστα, θα τους παρότρυνα να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις. Πρέπει να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα σχόλια του Τραμπ έρχονται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο γίνονται όλο και πιο δύσπιστοι ως προς την παροχή πρόσθετης βοήθειας στη χώρα καθώς αγωνίζεται με τελματωμένες αντεπιθέσεις και ελλείψεις όπλων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό