17.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Οπλισμός στην Ουκρανία – Βουλή: « Επιχειρησιακή αναβάθμιση της Ελλάδας με την ανταλλαγή»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ως πλεονάζον υλικό, εκ του οποίου “δεν δημιουργείται κανένα κενό στην άμυνα της χώρας και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων” χαρακτήρισε το στρατιωτικό υλικό που απεστάλη στην Ουκρανία, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης.

Ακολουθώντας στο βήμα, τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το ζήτημα της αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ο κ. Δρυμούσης είπε ότι η αντικατάσταση ισάριθμων BMP (με τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder), χωρίς τη δημιουργία χρονικού κενού και με την εξακολούθηση και όλων των υφιστάμενων διεργασιών, που έχουμε στην παραλαβή οπλικών συστημάτων και δη μεταχειρισμένων, “θα αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων”.

Εξάλλου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης είπε ότι τα Marder “θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, τονίζοντας ότι “δεν θα υπάρξει κανένα επιχειρησιακό κενό”.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής και τομεάρχης Εθνικής ‘Αμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας είπε ότι η κυβέρνηση “έσπευσε να ενταχθεί σε στρατόπεδο, όχι συμμάχων, αλλά σχεδίων που ανταποκρίνονται στην πολεμική προοπτική”, κάνοντας μάλιστα λόγο για “στρατηγικό λάθος” της. Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, οι επιτελείς δεν έπρεπε να παρίστανται στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας αλλά στην επιτροπή Εξοπλιστικών Υποθέσεων, ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι η συζήτηση για την αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία έπρεπε να γίνει με τη συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια. Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι “έχει ένα μηχανισμό για να κρατάει χαμηλά όσα ζητήματα δεν την ευνοούν”. Μίλησε μάλιστα για τον “αντίθετο προβληματισμό” που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ, Κ. Καραμανλής ο οποίος βρέθηκε “στα χαμηλά, από το συμπολιτευόμενό τύπο και τα κανάλια”.

Συγκεκριμένα για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία είπε ότι δεν είναι βοήθεια στον ουκρανικό λαό, “αντίθετα είναι κίνηση ενταγμένη στον σχεδιασμό διατήρησης και επέκτασης του πολέμου. Δεν θα νικήσει η Ουκρανία τους Ρώσους με την αποστολή των όπλων από την Ελλάδα και, ω της υποκρισίας, ο Σολτς δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία, βάζει την Ελλάδα να στείλει και «θα σας τα αντικαταστήσουμε». Σοβαρή πολιτική, υπεύθυνη, παρά πολύ χρήσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα. Εμείς «yesmen» και δένουμε χειροπόδαρα τη χώρα μπροστά σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις. Αυτό είναι το ζήτημα” είπε ο κ. Δρίτσας.

 

«Αν ήταν Ουκρανία η Ελλάδα…»

Η πραγματική αντίρρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, γιατί η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή και νατοϊκή απόφαση, να σταλεί αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, είπε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. Θέλω να σας καλέσω, να σκεφτείτε ένα διαφορετικό ενδεχόμενο, αντί για την Ουκρανία να είναι η Ελλάδα και αντί για την Ρωσία να είναι η Τουρκία, και “εάν θα θέλατε σε περίπτωση που η Ελλάδα βρισκόταν σε κατάσταση αμύνης, στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να γινόταν η ίδια αυτή συζήτηση, με την ίδια τουλάχιστον λογική «των ισαποστάκιδων». Αυτή η λογική, δεν μπορεί να περάσει πλέον” πρόσθεσε η κα Μπακογιάννη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν ενημερώνει τον λαό και τη Βουλή για το τι έχει στείλει και τι σκοπεύει να στείλει στην Ουκρανία. Γνωρίζουμε τι στέλνουν οι άλλες χώρες και είναι υποκρισία αυτό που λέει ο υπουργός ότι δεν είμαστε Πορτογαλία, “διότι αυτοί που δεν θα έπρεπε να το μάθουν, η Τουρκία, η Ρωσία, τα ξέρουν πολύ καλά. Μόλις προχθές, ανακοινώθηκε από τον επίσημο λογαριασμό Twitter της Ουκρανίας, τι έχουμε στείλει και τι σκοπεύουμε να στείλουμε” είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Δεν σας είπε κανείς, να πείτε τι αποθέματα υπάρχουν, ούτε από που τα παίρνετε [..] αλλά το τι στέλνουμε πρέπει να ειπωθεί, όπως σε όλα τα ευνομούμενα ευρωπαϊκά κράτη απέναντι στους πολίτες τους.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου εξέφρασε τη λύπη του για το ότι “πληροφορηθήκαμε, όχι από τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά τον Γερμανό Καγκελάριο, ότι συμφωνήθηκε η παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων και η αντικατάστασή τους με άλλα γερμανικής προέλευσης. Αποφασίζονται εξαιρετικής σημασίας εθνικά θέματα, όπως αυτό, χωρίς ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και κυρίως ερήμην, όπως φαίνεται στην αρχική φάση, των θεσμικών οργάνων της πολιτείας” είπε ο κ. Κεγκέρογλου..

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης, είπε ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε εμπόλεμο εταίρο της κυβέρνησης Ζελένσκι, ότι συμμετέχει στην ΝΑΤΟϊκή περικύκλωση της Ρωσίας, και ότι ο όρος πλεονάσματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι “άγνωστος” στη στρατιωτική ορολογία. Είναι άχρηστες οι ρουκέτες, οι πύραυλοι και τα άλλα υλικά που έστειλε η Ελλάδα; ρώτησε ο κ. Παπαναστάσης.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης είπε ότι η σημερινή συζήτηση έπρεπε να είναι κεκλεισμένων τω θυρών, επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά κατά της αποστολής οπλικού υλικού και πυρομαχικών, ενώ σημείωσε ότι η Ουκρανία, ούτε σύμμαχος στο ΝΑΤΟ είναι ούτε εταίρος στην ΕΕ.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σ. Σακοράφα είπε ότι η αποστολή εξοπλιστικού υλικού στην εμπόλεμη Ουκρανία είναι κομμάτι της πολιτικής, που ασκείται αποκλειστικά και μόνο με βάση τις προσωπικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη, “για την οποία δεν υπάρχει ελληνική διπλωματία, δεν υπάρχουν Γενικά Επιτελεία, δεν υπάρχει ΚΥΣΕΑ, δεν υπάρχει καν η κυβερνητική παράταξη”.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος είπε ότι η θωράκιση των νησιών μας είναι εθνική επιταγή, είναι οφειλή και καθήκον, είναι υποχρέωση άσκησης κυριαρχίας. ‘Αλλωστε “γι’ αυτό το λόγο, έχουμε εξαιρέσει τα θέματα ασφάλειας και άμυνας από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπως επίσης, έχουμε εξαιρέσει από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου και θέματα εδαφικής κυριαρχίας” υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς είπε ότι η εικόνα που δίδεται είναι ότι η κάθε εξοπλιστική αγορά αποφασίζεται από τον κ. Μητσοτάκη και μετά ανακοινώνεται στο υπουργείο ‘Αμυνας και στο Επιτελείο. Ο κ. Μπουρνούς ρώτησε τον υπουργό εάν θα αντικατασταθούν άμεσα τα BMP, και “αν ήταν τόσο άχρηστα τελικά, όπως μας περιγράψατε, γιατί τα είχαμε; Έχετε και άλλο εξοπλισμό που είναι άχρηστος ή ασυντήρητος;” ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό