23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ομόλογα και χρυσός οι κερδισμένοι της… ανασφάλειας

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, μετά δε τη δραματική προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης ότι έρχεται ύφεση που πιθανόν να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος και πληθωρισμός άνω του 13%, έστρεψαν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια, όπως χρυσός και κρατικά ομόλογα.

Η τιμή του χρυσού βρίσκεται κοντά σε υψηλό μηνός -αφού στη συνεδρίαση της Πέμπτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο, φθάνοντας προς στιγμή έως τα 1.811 δολάρια η ουγκιά-, παρουσιάζοντας κέρδη για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η τιμή διόρθωσε χθες.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί 4,4% από το χαμηλό που είχε αγγίξει στις 20 Ιουλίου, επωφελούμενο από το εξασθενημένο δολάριο και την πτώση των αμερικανικών ομολογιακών αποδόσεων.

«Η ζήτηση για ασφαλές ενεργητικό συνεχίζει να στηρίζει τον χρυσό. Η παραδοχή της ύφεσης από τις κεντρικές τράπεζες ευνοεί το κλίμα για τα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία είχαν δεχθεί πιέσεις από τις αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις» σημειώνει ο Γκνανασεκάρ Τιαγκαραγιάν, επικεφαλής της Commerzbank Risk Management Services. Παρότι ενδοσυνεδριακά χθες η τιμή του χρυσού κινείτο στα 1.786 δολάρια, ο χρυσός κατέγραψε σε εβδομαδιαία βάση κέρδη άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Από κοντά και τα ομόλογα, καθώς γνώρισαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εισροές από τα τέλη του 2021. Οι επενδυτές τοποθέτησαν 11,7 δισ. δολάρια σε ομολογιακά αμοιβαία την εβδομάδα έως την προηγούμενη Τετάρτη, στις μεγαλύτερες εισροές στην αγορά σταθερού εισοδήματος από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της BofA. Στη διάρκεια των τριών προηγούμενων εβδομάδων, οι πελάτες της BofA αγόρασαν τα περισσότερα ομόλογα από το 2012.

Αντανακλώντας την αλλαγή κλίματος και την απομάκρυνση των επενδυτών από το πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, τα μετοχικά αμοιβαία γνώρισαν αντίθετα εβδομαδιαίες εκροές ύψους 2,6 δισ. δολαρίων, με την Ευρώπη να μετρά την 25η εβδομάδα αρνητικών ροών προς τις μετοχές. Ειδικά στις ΗΠΑ οι εισροές σε ομολογιακά αμοιβαία την ίδια περίοδο έφθασαν τα 9,37 δισ. δολάρια, στις μεγαλύτερες εισροές σε διάρκεια 11 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό