18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ολυμπιακός: Κορδόν – Μαρτίνεθ, ένα σπουδαίο κεφάλαιο που θέλει χρόνο… | Blog – Μιχάλης Τσόχος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Ολυμπιακό, ο οποίος έκανε το απολύτως σωστό και με μάλλον υπερβατικό τρόπο για τα κυβικά του και τώρα θέλει χρόνο…

Είναι γνωστό ότι ο προπονητής είναι πολλές φορές για τις ομάδες κάτι σαν λαχείο, στην πραγματικότητα όμως και στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αν ξέρεις τι θέλεις και πληρώνεις, έχεις αρκετές πιθανότητες να το βρεις.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν πρώτα αποφάσισε τι ήθελε, μετά την χαοτική περσινή σεζόν, όπου χάθηκε η μπάλα και μετά πλήρωσε πολλά για να καταλήξει σε αυτό. Αθλητικός διευθυντής ο Κορδόν και με απόφαση του Κορδόν προπονητής ο Μαρτίνεθ, τον οποίο είχε έτσι κι’ αλλιώς στη λίστα του και ο Ολυμπιακός. Εδώ δεν πρόκειται για στοίχημα, αλλά για μία σπουδαία διπλή συνεργασία του Ολυμπιακού. Αμφότεροι είναι πάνω από τα κυβικά του ελληνικού ποδοσφαίρου και για αυτόν τον λόγο πληρώθηκαν και τόσο καλά, για την ακρίβεια εξωπραγματικά για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο Κορδόν και το τιμ του, ο Μαρτίνεθ και το τιμ του, θα κοστίζουν συνολικά στον Ολυμπιακό, πάνω από 4 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό αδιανόητο για τα ελληνικά δεδομένα, όταν μιλάμε για αθλητικό διευθυντή και προπονητή. Κάποιος εύκολα εδώ θα έλεγε με αυτά τα λεφτά θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να πάρει δύο παικταράδες. Λάθος κατά την άποψη μου, τα χρήματα έπρεπε να πάνε ακριβώς εκεί που πήγαν και όχι σε δύο παικταράδες… Ισως μάλιστα το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός είναι να διαθέσει ένα αντίστοιχο ποσό προκειμένου να στελεχώσει πρώτον, ένα μεγάλο (περισσότερα από 10 άτομα) τμήμα σκάουτινγκ, με υπεύθυνο κάποιο αντίστοιχο όνομα του Κορδόν, που να έχει κάνει την δουλειά με επιτυχία και δεύτερον να ενισχυθεί με ικανότατα στελέχη και προπονητές και στις ακαδημίες του, οι οποίες επίσης θέλουν ξεχωριστό τμήμα σκάουτινγκ.

Ας μείνουμε όμως στον Κορδόν και τον Μαρτίνεθ. Ο Ολυμπιακός χωρίς το δέλεαρ του Τσάμπιονς Λιγκ και μετά από μία χρονιά που δεν συμπεριφέρθηκε καθόλου καλά στους προπονητές του (και δη στους Ισπανούς, Μίτσελ και Κορμπεράν), κατάφερε να πείσει έναν από τους τέσσερις πέντε καλύτερους τεχνικούς διευθυντές του ισπανικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια να έρθει στην Ελλάδα. Και αυτός με τη σειρά του κατάφερε να πείσει ένα πολύ ανερχόμενο και φιλόδοξο Ισπανό προπονητή να έρθει στα μέρη μας. Και στα δύο πριν γίνουν θα έδινα λίγες πιθανότητες. Στον Κορδόν όχι πάνω από 20%, στον Μαρτίνεθ όχι πάνω από 40%.

Ο Ολυμπιακός τους έπεισε και τους δύο και με το πρότζεκτ και με τα χρήματα τα οποία τους έδωσε και με την ελευθερία να κινηθούν και να αποφασίσουν για την ομάδα. Και εδώ είναι το μεγάλο κλειδί. Ο Ολυμπιακός που δεν είναι μαθημένος να δίνει τα κλειδιά του μαγαζιού σε αθλητικό διευθυντή (δεν το έχει κάνει ποτέ), πρέπει να μείνει πιστός σε αυτό το σχέδιο και βέβαια πρέπει να του δώσει και χρόνο. Φυσικά πάντα με έλεγχο και του αθλητικού διευθυντή και του προπονητή, αλλά με έλεγχο και όχι με παρεμβάσεις.

Ο Κορδόν όχι απλώς ξέρει την δουλειά, αλλά την έχει κάνει και υπό πίεση με αποτελεσματικό τρόπο. Εχει ξεκαθαρίσει όμως ότι χρειάζεται χρόνο για να φανεί η δουλειά του στο σύνολό της. Και η δουλειά του Κορδόν αγγίζει τα πάντα, ακόμη και τις ακαδημίες στις οποίες δίνει πολύ μεγάλο βάρος. Χρόνο θέλει και ο Μαρτίνεθ και πιθανόν περισσότερο από τον χρόνο που θέλει έτσι κι’ αλλιώς κάθε νέος προπονητής. Ο Μαρτίνεθ έχει ένα απαιτητικό σχέδιο για το ποδόσφαιρο του και καλείται να το εφαρμόσει σε μία νέα ομάδα, η οποία κακά τα ψέματα την περασμένη σεζόν μας έδειξε ότι απέχει πολύ από αυτό το σχέδιο. Ο Μαρτίνεθ θα πρεσάρει ψηλά και ασταμάτητα, θα ανεβάσει την άμυνα σχεδόν στη σέντρα για να φέρει κοντά τις γραμμές, θα απαιτήσει σύνθετο ποδόσφαιρο , ποδόσφαιρο ανάμεσα στις γραμμές, το οποίο θα βασίζεται στις συνεργασίες, στην αλληλοκάλυψη, στους διαφορετικούς ρόλους που θα χρειαστεί να υπηρετήσουν οι ποδοσφαιριστές. Ολο αυτό ταυτόχρονα απαιτεί πολύ ενέργεια, εξαιρετική φυσική κατάσταση και ταχύτητα.

Όλα όσα προανέφερα δεν τα συναντάς εύκολα στο ρόστερ του Ολυμπιακού γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και θα αλλάξει αρκετά το ρόστερ και θα μειωθεί σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας του. Με λίγα λόγια μία νέα ομάδα, με αρκετά νέα πρόσωπα και με εντελώς διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Και αυτή η ομάδα θα πρέπει από τις αρχές Αυγούστου να παίζει Πέμπτη – Κυριακή και να κάνει αποτελέσματα συνεχώς, χωρίς να έχει μέσα στην εβδομάδα το χρόνο να δουλεύει και να εξελίσσει τον τρόπο παιχνιδιού του προπονητή.

Είναι αυτονόητο και αυταπόδεικτο ότι θέλει χρόνο και ότι ο Μαρτίνεθ θα είναι λάθος να κριθεί στους πρώτους μήνες της δουλειάς του. Και το γράφω σήμερα που δεν έχει ξεκινήσει καν η προετοιμασία. Αλλωστε πέραν όλων των άλλων ένας νέος προπονητής θα χρειαστεί χρόνο για να διαπιστώσει τι πραγματικά έχει στα χέρια του, μέχρι να γνωρίσει τους παίκτες του και επίσης μπορεί να καταλήξει και σε ορισμένες αποφάσεις που θα είναι έξω από την λογική που υπήρχε μέχρι σήμερα στο club. Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα σήμερα που μιλάμε πίνει νερό στο όνομα του Χουάνγκ, θεωρεί ότι έχει φοβερό δεξί μπακ (Ροντινέι) και ότι δεν χρειάζεται τερματοφύλακα. Ο νέος προπονητής όταν τους ζήσει στην προετοιμασία μπορεί εύκολα να πει για κάποιον από όλους ότι θέλει κάτι διαφορετικό. Τερματοφύλακα καλύτερο με την μπάλα στα πόδια είναι ένα εντελώς τυχαίο παράδειγμα… Όπως επίσης για κάποιον άλλο παίκτη που τώρα δεν υπολογίζεται ο Μαρτίνεθ μπορεί να έχει την άποψη ότι στο δικό του στυλ παιχνιδιού κάνει και μάλιστα για βασικός.

Όλα αυτά βεβαίως και ο Κόρδόν και ο Μαρτίνεθ τα ξέρουν πολύ καλά. Όπως επίσης ξέρουν και την πίεση που έχει ο Ολυμπιακός ως club για αποτέλεσμα από την πρώτη ημέρα. Κάπως έτσι μην θεωρήσετε τυχαίο που και οι δύο έχουν στο μπλοκάκι τους παίκτες με τους οποίους έχουν συνεργαστεί είτε και οι δύο, είτε ο Μαρτίνεθ. Δεν είναι στην λογική αυτούς ξέρω, αυτούς εμπιστεύομαι, αλλά στη λογική ότι αυτοί οι παίκτες ξέρουν τον Μαρτίνεθ, τον τρόπο παιχνιδιού του, τι θέλει μέσα στο γήπεδο και άρα θα προσαρμοστούν γρηγορότερα. Με αυτόν τον τρόπο ο Ολυμπιακός προσπαθεί να κόψει δρόμο κατά κάποιο τρόπο, για να φτάσει όσο πιο γρήγορα μπορεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βεβαίως και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι να συμβεί. Για παράδειγμα το όνομα του Νταρντέρ που γράφεται, είναι πολλοί αυτοί που το ξεπερνούν εύκολα. Παίκτης της υποβιβασμένης Εσπανιόλ θα διαβάσεις παντού. Στην πραγματικότητα τέτοιος παίκτης στο ελληνικό ποδόσφαιρο στη θέση του δεν κυκλοφορεί και επίσης στην πραγματικότητα το να έρθει ο Νταρντέρ στον Ολυμπιακό θα συνιστά μεγαλύτερη έκπληξη και από τον ερχομό του Κορδόν και τον Μαρτίνεθ. Γι’ αυτό άλλωστε έχει και ρήτρα υποβιβασμού 10 εκατ. ευρώ…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό