18.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ολυμπιακός: Η διαχείριση των φορ από τον Μεντιλίμπαρ και ο «κρυμμένος άσος» Γιόβετιτς (s)

Ειδήσεις Ελλάδα

Από τα πρώτα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προσπαθεί να μοιράσει τον χρόνο σε όλους τους φορ και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίζονται στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετράει το 4/4 σε Ελλάδα και Ευρώπη ως προπονητής του Ολυμπιακού, μέσα στα οποία έχει μία πρόκριση στο Conference League και έναν… θρίαμβο στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Ο Ισπανός προπονητής έχει κερδίσει αρκετούς πόντους στην εκτίμηση των οπαδών των «ερυθρολεύκων» και έχει μεταδώσει ήδη αρκετά από τα στοιχεία της φιλοσοφίας του στους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τον Ισπανό προπονητή, είναι η διαχείριση που έχει με τους φορ της ομάδας στα μέχρι στιγμής παιχνίδια, το οποίο μεταφράζεται με τις επιδόσεις τους στον αγωνιστικό χώρο.

Σε αυτά τα δεδομένα μπαίνει ο Αγιούμπ Ελ Καμπί, ο Φραν Ναβάρο και ο Στέφαν Γιόβετιτς με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί να βρίσκεται σε συμπληρωματικό ρόλο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια (λόγω της απουσίας του Ισπανού από τη λίστα).

Ο Μεντιλίμπαρ λοιπόν μοιράζει τον χρόνο μεταξύ των δύο πρώτων. Δηλαδή στα δύο ευρωπαϊκά ματς με τη Φερεντσβάρος έριξε βασικό τον Μαροκινό και στα δύο ματς πρωταθλήματος είχε στη βασική εντεκάδα τον Ισπανό επιθετικό.

Ο Ελ Καμπί έχει μεταφράσει αυτή τη διαχείριση σε έξι γκολ μέσα σε τέσσερα ματς (!) ενώ ο Ναβάρο μπορεί να έχει ένα τέρμα σε δύο παιχνίδια αλλά κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης κατάφερε μέσα σε ένα ημίχρονο να σκοράρει δύο φορές παρότι δεν μέτρησαν τα γκολ (το ένα για οριακό οφσάιντ και το δεύτερο για φάουλ επειδή βρήκε η μπάλα στο χέρι του Ιμπόρα).

Παράλληλα ο Μαυροβούνιος επιθετικός μπορεί να μην έχει προσφέρει σε θέμα αριθμών αλλά η είσοδός του στο παιχνίδι είτε ως επιθετικός, είτε ως δεύτερος φορ σε 4-4-2, δίνουν σημαντικές βοήθειες στους Πειραιώτες.

Η εφαρμογή ενός διαφορετικού 4-4-2 που έχει επιφέρει δύο νίκες…

Όταν ο Ολυμπιακός δεν έχει βρει δίχτυα στο πρώτο ημίχρονο, ο Μεντιλίμπαρ κάνει μία συγκεκριμένη αλλαγή κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου. Αλλάζει το σύστημα σε 4-4-2 αλλά όχι με δύο καθαρόαιμους φορ.

Συγκεκριμένα, ο Ισπανός τεχνικός επιλέγει να ρίξει στη μάχη τον Γιόβετιτς έχοντας στον αγωνιστικό χώρο ήδη έναν επιθετικό (και τις δύο φορές ήταν ο Ελ Καμπί) αλλά η οδηγία είναι να κινείται λίγο πιο πίσω από τον επιθετικό, σαν κρυφός κυνηγός.

Δηλαδή περισσότερο μοιάζει σαν 4-2-3-1 παρά για 4-4-2, με τον Μαυροβούνιο να έχει τον ρόλο να κρατήσει μπάλα και να μοιράσει σωστά από την άμυνα στην επίθεση, έχοντας και τις αρετές ενός φορ.

Παράλληλα αυτή η κίνηση «ξεκλειδώνει» και τον Ελ Καμπί, ο οποίος έχει τρία γκολ από τη στιγμή που μπαίνει στο ματς ο Γιόβετιτς, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να φτάνει πιο κοντά και στη νίκη.

Με Φερεντσβάρος, ο διεθνής επιθετικός μπήκε στο 79′ και στο 83′ ο Ελ Καμπί έκανε το 1-0 που ήταν και το τελικό σκορ.Απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, ο Μεντιλίμπαρ έριξε στο ματς τον Γιόβετιτς (79′) με το σκορ στο 0-1 και ο Ελ Καμπί με δύο δικά του γκολ στο 79′ και στο 87′ ανέτρεψε το ματς σε 2-1.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό