23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι Eυρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν εξασφαλίσει μόνο το 16% των μετάλλων για την κατασκευή μπαταριών

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι περισσότεροι σχεδιάζουν να βγάλουν μόνο ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2030
Οι Eυρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν εξασφαλίσει περίπου το 16% του συνολικού όγκου των βασικών μετάλλων για την κατασκευή μπαταριών που θα χρειαστούν έως το 2030. Μόνο η Tesla και η BYD έχουν κάνει τις ανάλογες κινήσεις για να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες προμήθειες σε κοβάλτιο, λίθιο και νικέλιο. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι κατασκευαστές, με εξαίρεση την Volkswagen και την Stellantis, βρίσκονται αρκετά χαμηλά στο πίνακα των συμβάσεων για την αγορά των συγκεκριμένων πρώτων υλών, σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος.
Η Tesla ηγείται της συνολικής κατάταξης, με την Volkswagen να έχει καλή απόδοση συμφωνιών και στα τρία μέταλλα. Μόνο έξι εταιρείες (Tesla, BYD, VW, Ford, Renault και Stellantis) έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια γι’ αυτά τα μέταλλα. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν συνεχίζεται η προσπάθεια να βγουν στην παραγωγή μπαταρίες που θα έχουν άλλη χημική σύσταση και με διαφορετικές πρώτες ύλες. Σήμερα η Mercedes έχει μόνο ένα δημοσίως δημοσιοποιημένο συμβόλαιο για ένα βασικό ορυκτό, ενώ η BMW, η οποία αντιτίθεται στη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην ΕΕ, δεν έχει αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να εξασφαλίσει τις πρώτες ύλες των μπαταριών που θα κατασκευάσει, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Οι Γερμανοί κατασκευαστές (BMW, Mercedes-Benz και Volkswagen) θεωρούνται ως οι τρεις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν σχεδιάσει με πρακτικό τρόπο την εφοδιαστική αλυσίδα τους. Σε ξεχωριστή κατάταξη, η Volkswagen, η Stellantis και η Mercedes-Benz βαθμολογούνται με μεγάλο βαθμό ως προς την ανθεκτικότητα σε διάφορους εξωγενείς κινδύνους που έχουν σχέση με την εφοδιαστική αλυσίδα.
Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Ευρώπη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων μετά την Κίνα, με τις περισσότερες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να σχεδιάζουν να βγάλουν μόνο ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2030. Και την ίδια στιγμή που οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των πρώτων υλών αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό