15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι 4+1 στόχοι για την ελληνική οικονομία έως το 2023

Ειδήσεις Ελλάδα

Λίγες ώρες απέμειναν πριν ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ξεδιπλώσει το πακέτο των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τόσο απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων όσο και στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω ελαφρύνσεων από φόρους και εισφορές.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν όμως και οι στόχοι που θα τεθούν για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα για το 2022. Στόχοι οι οποίοι θα προβλέπουν :

·        επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο (πάνω από 3%) από το 2021. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο του έτους έφεραν «χαμόγελα» στο οικονομικό επιτελείο το οποίο προχωρά σε αναθεώρηση της εκτίμησης για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος σε ποσοστό υψηλότερο του 3,6% που ήταν η πρόβλεψη μέχρι τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στη νέα αναθεωρημένη εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης το 2021, μέγεθος το οποίο πιθανότατα να ακούσουμε σήμερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

·        έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου του 2018 η Ελλάδα θα εξέλθει από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας τον Ιούνιο του 2022.

·        επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα» δάνεια), μέχρι το τέλος του 2022. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία, στο τέλος του α΄εξαμήνου του 2021 τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν στα 29,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 52% σε σχέση με πέρυσι. Στα τέλη Ιουνίου , ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο 20,3% από 43,6% τον Ιούνιο του 2019, ενώ με βάση τα πλάνα που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες θα μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022.

·        Επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο στόχος είναι η δημοσιονομική βελτίωση από το 2022 και ικανοποιητικά, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023. Σύμφωνα μάλιστα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το πρωτογενές έλλειμα το 2021 θα ανέλθει στο 7,1% του ΑΕΠ για να περιοριστεί στο 0,5% το 2022. Από το 2023 εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ.

·        Επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έως το 1ο εξάμηνο 2023.

Όλα αυτά θα τεθούν υπόψιν και των θεσμών που θα δώσουν δείγμα γραφής των προθέσεων τους στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί η έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό