18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Οι υποχρεώσεις των λογιστών στις χώρες της Ε.Ε. σχετικά με την οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιμέλεια – Έρευνα
Κουλογιάννης Κων/νος  
Τον τελευταίο καιρό προκαλούν μεγάλη ανησυχία (και δικαίως) στον λογιστικό κόσμο οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο 4557/2018 σχετικά με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενόψει μάλιστα της επικείμενης έκδοσης του κανονισμού από την αρμόδια εποπτική αρχή (Α.Α.Δ.Ε). Για τα υπόχρεα πρόσωπα στην τήρηση του νόμου (άρθρο 5 παρ. περ. γ’, δ’: Ορκωτοί λογιστές,εξωτερικοί λογιστές φοροτεχνικοί, κ.λπ) ορίζεται μια σειρά από υποχρεώσεις οι οποίες συνοπτικά είναι οι εξής:

1. Υποχρέωση στη σύνταξη εκτιμήσεων κινδύνου για αξιολόγηση πελατών σε ό,τι αφορά στο βαθμό εφαρμογής δέουσας επιμέλειας (απλουστευμένη ή αυξημένη) (άρθρο 12 παρ.4 και άρθρο 35).
2. Εφαρμογή εσωτερικών πολιτικών, ελέγχων και διαδικασιών, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι κίνδυνοι νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (άρθρο 35, παρ. 3).
3. Εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας για τους πελάτες των υπόχρεων (άρθρα 13 έως 19).
4. Υποχρέωση αναφοράς ύποπτων συναλλαγών στην αρχή ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αλλά και περιπτώσεων που συνιστούν σε έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες (άρθρο 22).
5. Υποχρέωση αποχής από τη διενέργεια συναλλαγών, για τις οποίες τα υπόχρεα πρόσωπα γνωρίζουν ή υποπτεύονται ότι σχετίζονται με προϊόντα εγκληματικών δραστηριοτήτων (άρθρο 24).
6. Απαγόρευση γνωστοποίησης στον εμπλεκόμενο πελάτη ή σε τρίτους ότι διαβιβάστηκαν ή θα διαβιβαστούν αρμοδίως πληροφορίες ή ότι διεξάγεται ή ενδέχεται να διεξαχθεί έρευνα ή ανάλυση για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (άρθρο 27).
7. Υποχρέωση διαφύλαξης εγγράφων και πληροφοριών για σκοπούς πρόληψης, εντοπισμού και διερεύνησης από την Αρχή, τις αρμόδιες ή άλλες δημόσιες αρχές ενδεχόμενης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (άρθρο 30).
8. Λήψη μέτρων ανάλογα με τους εκτιμώμενους κινδύνους, τη φύση και το μέγεθος των υπόχρεων, ώστε οι υπάλληλοί τους να λάβουν γνώση των διατάξεων νόμου και των σχετικών κανονιστικών πράξεων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των υπαλλήλων σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης για τον εντοπισμό των δραστηριοτήτων που συνδέονται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και την εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να ενεργούν στις περιπτώσεις αυτές (άρθρο 37).

Σημείωση: Για πιο λεπτομερή ανάλυση δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου εδώ.

 

Ευρήματα από την έρευνα σε 16 χώρες της Ε.Ε.

Περιεχόμενα
1. Υπόχρεοι και επάγγελμα λογιστή σε άλλες χώρες
2. Εποπτικές αρχές
3. Κυρώσεις – Πρόστιμα
4. Αναφορές στις εποπτικές αρχές για ύποπτες συναλλαγές
5. Δέουσα επιμέλεια σε τρίτους
6. Αντιδράσεις από επαγγελματικές ομάδες
7. Παραδείγματα ύποπτων συναλλαγών
8. Λογιστές-φοροτεχνικοί και διατάξεις για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ανά χώρα. Τα πρόστιμα, οι αναφορές και λοιπά στατιστικά.
– Παράρτημα. Παράθεση ορισμένων βασικών άρθρων της οδηγίας για το έτσι όπως έχουν μεταφερθεί στο νόμο 4557/2018. 

1. Υπόχρεοι και επάγγελμα λογιστή σε άλλες χώρες

Αρχικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εξωτερικοί λογιστές – φοροτεχνικοί, ως υπόχρεα πρόσωπα με βάση την οδηγία (ΕΕ) 2015/849, δραστηριοποιούνται σε όλα τα κράτη με μικρές ή (σε ορισμένα κράτη) μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις.
Οι διαβαθμίσεις του επαγγέλματος είναι συνήθως: Ορκωτοί λογιστές ή Ορκωτοί ελεγκτές (σε κάποια κράτη είναι διαχωρισμένοι), Λογιστές που δεν ανήκουν στα σώματα ορκωτών λογιστών ή πιστοποιημένοι λογιστές, φορολογικοί σύμβουλοι ή φοροτεχνικοί (tax advisors ή tax consaltant), διαχειριστές περιουσίας, δικηγόροι φορολογικοί σύμβουλοι, λογιστικά γραφεία που παρέχουν συμβουλές και τήρηση βιβλίων, και τέλος μεγάλες λογιστικές εταιρίες που παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών.Σε όλες τις χώρες υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες και στατιστικά σχετικά με το επάγγελμα, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι, στην Γερμανία, στη Σλοβακία, στην Τσεχία, στην Ιταλία και στην Πολωνία, οι φοροτεχνικοί (και οι λογιστές στην Πολωνία) πρέπει να έχουν υποχρεωτικά ασφάλιση αστικής ευθύνης για να ασκήσουν το επάγγελμα.

2. Εποπτικές αρχές

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της οδηγίας  (ΕΕ) 2015/849:

Για ορισμένες υπόχρεες οντότητες, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν προσήκοντα αυτορρυθμιζόμενο φορέα ως αρχή που πρέπει να ενημερώνεται κατά πρώτον αντί της ΜΧΠ. Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα σύστημα πρωτοβάθμιας αναφοράς σε αυτορρυθμιζόμενο φορέα αποτελεί σημαντική διασφάλιση που κατοχυρώνει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όσον αφορά τις υποχρεώσεις αναφοράς που ισχύουν για τους νομικούς. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν τα μέσα και τον τρόπο για την επίτευξη της προστασίας του επαγγελματικού απορρήτου, της εμπιστευτικότητας και της ιδιωτικής ζωής.

Στην παρ. 9 του άρθρου 48 της οδηγίας αναφέρεται ότι:

9.   Στην περίπτωση των υπόχρεων οντοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 3 στοιχεία α), β) (λογιστές- φοροτεχνικούς- ελεγκτές) και δ), τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της παραγράφου 1  του παρόντος άρθρου (να παρακολουθούν δηλαδή αποτελεσματικά και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται συμμόρφωση με την παρούσα οδηγία) από αυτορρυθμιζόμενους φορείς, αρκεί οι εν λόγω αυτορρυθμιζόμενοι φορείς να συμμορφώνονται με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.

Η παράγραφος 5 του άρθρου 3 ορίζει ποιος είναι ο αυτορρυθμιζόμενος φορέας:

«ως «αυτορρυθμιζόμενος φορέας» νοείται φορέας που αντιπροσωπεύει μέλη επαγγελματικών κλάδων και παίζει ρόλο στη ρύθμιση αυτών των επαγγελμάτων, στην άσκηση ορισμένων καθηκόντων εποπτείας ή παρακολούθησης και στην εξασφάλιση της επιβολής των κανόνων που σχετίζονται με αυτά»

Με βάση την ανωτέρω διάταξη κάθε κράτος-μέλος βάσει της νομοθεσίας με την οποία έχει μεταφέρει τις διατάξεις της οδηγίας έχει αναθέσει την εποπτεία των υπόχρεων προσώπων σε διαφορετικές εποπτικές αρχές.

Αυτορρυθμιζόμενους φορείς ως εποπτική αρχή είναι για παράδειγμα στη Γερμανία (Φοροτεχνικό επιμελητήριο), στη Γαλλία [Σώμα Ορκωτών λογιστών (και για λογιστές και για Ορκωτούς Λογιστές], στην Τσεχία είναι το επιμελητήριο Φοροτεχνικών συμβούλων, στο Βέλγιο είναι το Ινστιτούτο Λογιστών, στην Ρουμανία είναι το Σώμα Ορκωτών λογιστών (και για τους Ορκωτούς και για τους Λογιστές), στην Ιταλία το Σώμα Ορκωτών Λογιστών και Εμπειρογνωμόνων Λογιστών και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι 22 λογιστικές και νομικές ενώσεις.

Αντίθετα, στην Εσθονία είναι το Γραφείο Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στην Ολλανδία είναι το Γραφείο Χρηματοοικονομικής Εποπτείας, στην Βουλγαρία είναι η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, στην Ισπανία είναι η μονάδα Οικονομικών πληροφοριών της Ισπανίας, στην Πολωνία είναι το Υπ.Οικονομικών για τους λογιστές και η κρατική ελεγκτική εποπτική εταιρία για τους Ορκωτούς, στη Σλοβακία είναι η Μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών, στην Πορτογαλία η Αρχή Τροφίμων και Οικονομικής Ασφάλειας, στην Κροατία το τμήμα πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες του υπ.Οικονομικών, στη Σουηδία 3 διοικητικά συμβούλια (αρμοδιότητας νομαρχίας)  για όλες τις κομητείες της χώρας, και στο Ηνωμένο Βασίλειο η φορολογική αρχή (Her Majesty’s Revenue and Customs – HMRC) μόνο όμως για τις οντότητες (λογιστές- φοροτεχνικούς) που δεν ανήκουν σε κάποιον από τους 22 αυτορρυθμιζόμενους φορείς (δείτε λεπτομέρειες στις πληροφορίες της χώρας).

 

3. Κυρώσεις – Πρόστιμα

Οι κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση των υπόχρεων με τις απαιτήσεις της οδηγίας της Ε.Ε. και οι οποίες αφορούν στη δέουσα επιμέλεια, στην παράληψη κατάρτισης εκτιμήσεων κινδύνου, στην μη εκπόνηση πολιτικής, στην ανεπαρκή εκπαίδευση προσωπικού, στην μη διατήρηση αρχείου, κ.λπ, προβλέπονται στις νομοθεσίες όλων των χωρών. Στους κανονισμούς που έχουν εκδώσει οι εποπτικές αρχές εμφανίζονται διαφοροποιήσεις τουλάχιστον ως προ τα κατώτατα όρια. Σημειώνεται ότι, τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να θεσπίσουν αυστηρότερες κυρώσεις.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί από όλα τα κράτη, οι αυτορυθμιζόμενοι φορείς (επιμελητήρια, σύλλογοι, κ.λπ) οι οποίοι έχουν οριστεί ως εποπτικές αρχές σε ορισμένα κράτη, ειδικά στα πρώτα έτη εφαρμογής (2018,2019,2020), δεν επέβαλαν κυρώσεις, αλλά περιορίζονταν σε συστάσεις για συμμόρφωση προς τα μέλη τους όταν διαπίστωναν ότι δεν συμμορφώνονταν με τις υποχρεώσεις του νόμου.
Μεγαλύτερη αυστηρότητα φαίνεται να δείχνουν (σ.σ. πάντα σύμφωνα με τις εκθέσεις που δημοσιεύουν κάθε χρόνο) οι κρατικές εποπτικές αρχές οι οποίες και αυτές σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζονται σε συστάσεις, στη συνέχεια όμως επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα.
Δεν πρέπει να παραλειφθεί  ότι, στους νόμους του κάθε κράτους, αλλά και στους σχετικούς κανονισμούς εφαρμογής, αναφέρεται (και στις περισσότερες περιπτώσεις σύμφωνα με τις εκθέσεις που έχουν μελετηθεί τηρείται) ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι αναλογικές, να λαμβάνουν υπόψη την επαναληψιμότητα της παράβασης, το μέγεθος της οντότητας που έχει προβεί στην παράβαση, καθώς και άλλες παραμέτρους.
Άλλωστε και το σχετικό άρθρο 59 της οδηγίας αναφέρει τα εξής:

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι το παρόν άρθρο εφαρμόζεται τουλάχιστον σε περιπτώσεις σοβαρής, επαναλαμβανόμενης ή συστηματικής παράβασης —ή παράβασης που συνδυάζει τα ανωτέρω κριτήρια— των υπόχρεων οντοτήτων να συμμορφωθούν προς τις απαιτήσεις που ορίζονται:
α) στα άρθρα 10 έως 24 (δέουσα επιμέλεια ως προς τον πελάτη)·
β) στα άρθρα 33, 34 και 35 (αναφορά ύποπτων συναλλαγών)·
γ) στο άρθρο 40 (τήρηση αρχείων)· και
δ) στα άρθρα 45 και 46 (εσωτερικοί έλεγχοι).

Οι διαφοροποιήσεις στην επιβολή κυρώσεων από κράτος σε κράτος στοιχειοθετείται περισσότερο στην πρακτική που ακολουθεί κάθε εποπτική αρχή και όχι τόσο στο ύψος των προστίμων το οποίο δεν παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα. Το Βέλγιο για παράδειγμα λαμβάνει μέτρα χωρίς να επιβάλει άμεσα χρηματική κύρωση (δημοσίευση παράβασης, ανάκληση άδειας, κ.λπ.). Στη Φιλανδία επίσης στο νόμο για το ξέπλημα βρώμικου χρήματος (κεφάλαιο 8 άρθρο 6) αναφέρεται ότι “Η εποπτική αρχή μπορεί να μην επιβάλει πρόστιμο σε νομικό ή φυσικό πρόσωπο ή να αναβάλει την επιβολή, εάν η αρχή λάβει οποιοδήποτε άλλο τέτοιο εποπτικό μέτρο που ορίζει ο νόμος.”Στον αντίποδα, οι εποπτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν διστάζουν να επιβάλλουν αυστηρά και μεγάλα πρόστιμα στις οντότητες που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου για το ξέπλυμα.
 

 

4. Αναφορές στις εποπτικές αρχές για ύποπτες συναλλαγές

Από τις εκθέσεις που έχουν δημοσιεύσει οι εποπτικές αρχές αλλά και οι κρατικές αρχές των κρατών-μελών που είναι υπεύθυνες για το ξέπλυμα χρήματος, διαπιστώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των αναφορών για ύποπτες συναλλαγές που λαμβάνουν οι αρχές, προέρχεται από τις Τράπεζες και τις λοιπές οντότητες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι λογιστές, οι φοροτεχνικοί, οι νομικοί, οι Ορκωτοί ελεγκτές, οι συμβολαιογράφοι και οι λοιπές επαγγελματικές ομάδες που δεν δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στέλνουν ελάχιστες αναφορές για ύποπτες συναλλαγές, οι οποίες στην πλειονότητα των κρατών στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν το 1% του συνόλου των αναφορών (σ.σ. δείτε αναλυτικά στατιστικά ανά χώρα).

 

5. Δέουσα επιμέλεια σε τρίτους

Και στην οδηγία (ΕΕ) 2015/849 (άρθρα 25 έως 29) και φυσικά στον ν. 4557/2018 (άρθρο 19) αλλά και στους επιμέρους νόμους των κρατών μελών ορίζεται ότι ορισμένα στοιχεία της δέουσας επιμέλεια των πελατών μπορούν να ανατεθούν σε τρίτους.  Σε αρκετές χώρες οι υπόχρεοι αναθέτουν την ταυτοποίηση, την επαλήθευση των στοιχείων των πελατών καθώς και την ανάλυση κινδύνου για την κατηγοριοποίηση της δέουσας επιμέλειας (υπάρχουν και σχετικές εφαρμογές) σε τρίτες εταιρίες (συνήθως δικηγορικές εταιρίες αλλά όχι μόνο) που εξειδικεύονται στο αντικείμενο χωρίς βέβαια να μετατίθεται και η ευθύνη στους τρίτους.

 

6. Αντιδράσεις από επαγγελματικές ομάδες

Αντιδράσεις από ορισμένες επαγγελματικές ομάδες (λογιστές, Φοροτεχνικοί, Δικηγόροι) σχετικά με τις υποχρεώσεις της οδηγίας διαπιστώθηκαν σε λίγες χώρες, ωστόσο είναι υπαρκτές και τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν αν μη τι άλλο έχουν βάση.

-Η συμμόρφωση με τους νόμους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ενδέχεται να έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της εμπιστευτικότητας στις επικοινωνίες μεταξύ των επαγγελματιών και των πελατών τους. Μέσω συμβάσεων, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και λογιστές, μαζί με άλλους επαγγελματίες, λαμβάνουν εμπιστευτικές πληροφορίες για τον πελάτη. Η αναγνώριση ταυτότητας και η αποθήκευση δεδομένων μπορεί να μην είναι μεγάλο πρόβλημα, καθώς δεν βλάπτει σημαντικά τα συμφέροντα των πελατών. Ωστόσο, η αναφορά ύποπτων συναλλαγών μπορεί να βλάψει τη σχέση μεταξύ του επαγγελματία και του πελάτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

– Τα λογιστικά γραφεία και οι μικροί ελεύθεροι. επαγγελματίες, χωρίς καμία εξαίρεση, πρέπει να εκπονούν και να εφαρμόζουν εσωτερικές διαδικασίες που ρυθμίζουν τους κανόνες συμπεριφοράς και εκτέλεσης των υποχρεώσεων στον τομέα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, παρόμοιες με αυτές των τραπεζών ή των ασφαλιστικών εταιριών.

– Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (π.χ. μικρά γραφεία δικηγόρων ή λογιστών, ανεξάρτητων επαγγελματιών και μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κ.λπ.) οι οποίες με βάση την οδηγία είναι υπόχρεες για την εφαρμογή του νόμου για το ξέπλυμα, έχουν αναφέρει ότι η οδηγία έχει σχεδιαστεί με γνώμονα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ότι δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για τη διεξαγωγή του ίδιου επιπέδου ελέγχου όπως, για παράδειγμα, μια τράπεζα ή μια ασφαλιστική εταιρία.
 

7. Παραδείγματα ύποπτων συναλλαγών

Πριν παραθέσουμε τον κατάλογο των χωρών και πως ακριβώς αυτές έχουν ενσωματώσει στο δικαιικό τους σύστημα την Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2015/849, ας δούμε ορισμένα παραδείγματα σχετικά με τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών καθώς και ορισμένα κριτήρια για την αξιολόγηση του κινδύνου και την κατηγοριοποίηση των πελατών των υπόχρεων οντοτήτων, τα οποία οι εποπτικές αρχές ορισμένων κρατών έχουν ενσωματώσει στους κανονισμούς που έχουν εκδώσει.

 

Ολλανδία

Τι είναι οι ύποπτες συναλλαγές;

Οι ύποπτες συναλλαγές περιλαμβάνουν καταθέσεις, αναλήψεις ή πληρωμές που δεν ταιριάζουν στη συνηθισμένη κίνηση ενός πελάτη. Ο υπόχρεος καθορίζει εάν μια συναλλαγή είναι ασυνήθιστη με βάση έναν κατάλογο κινδύνων. Αυτή η λίστα διαφέρει ανάλογα με τον υπόχρεο

Οι κοινοί κίνδυνοι είναι:
– ασυνήθιστα μεγάλες αναλήψεις μετρητών, καταθέσεις και πληρωμές·
– συναλλαγές συναλλάγματος ασυνήθιστα μεγάλων ποσών·
– μεγάλες συναλλαγές που δεν μπορούν να εξηγηθούν από τη συνηθισμένη δραστηριότητα ενός πελάτη·
– πληρωμές σε χώρα υψηλού κινδύνου.

Παραδείγματα

Παράγοντες που σχετίζονται με τον πελάτη και την ταυτοποίησή του

Φοροτεχνικοί, εξωτερικοί λογιστές, οικονομικοί σύμβουλοι επιχειρήσεων

– Μια συναλλαγή στην οποία συμμετέχει πελάτης οδηγεί σε αποτέλεσμα σαφώς υψηλότερο ή χαμηλότερο από ό,τι αναμενόταν ευλόγως ή σε ασυνήθιστα υψηλό αποτέλεσμα σε σύγκριση με συγκρίσιμες εταιρείες του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται ο πελάτης.
– Υπάρχει μια ανεξήγητη ασυμφωνία μεταξύ της ροής χρημάτων και αγαθών. Ένας πελάτης εμφανίζει ασυνήθιστα υψηλό κύκλο εργασιών ή/και κέρδη,  τα οποία δεν είναι σαφές με ποιες δραστηριότητες σχετίζονται.
– Πληρωμές για παρεχόμενες υπηρεσίες που φαίνονται υπερβολικά υψηλές σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. προμήθειες κλπ.. Πληρωμές για μη καθορισμένες υπηρεσίες ή δάνεια σε συμβούλους, συνδεδεμένα μέρη, υπαλλήλους ή κυβερνητικό προσωπικό.
– Υπάρχει αρνητική ταμειακή ροή.
– Οι πληρωμές γίνονται χωρίς τιμολόγιο.
– Οι πληρωμές γίνονται χωρίς έγγραφη συμφωνία.
– Οι επιχειρηματίες δεν χρεώνουν ο ένας τον άλλο ΦΠΑ, παρόλο που αυτό απαιτείται από το νόμο.
– Το ταμειακό υπόλοιπο στην αρχή του έτους και στο τέλος του έτους εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις.
– Στο ταμείο κατατίθενται χρήματα, ενώ ήδη υπάρχει υψηλό υπόλοιπο (στα βιβλία).
– Λήψη δανείων χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο με βάση την ταμειακή ρευστότητα της εταιρίας.
– Η προέλευση μετρητών για εξόφληση εξόδων δεν μπορεί να προσδιοριστεί.
– Ο αναφερόμενος κύκλος εργασιών είναι δυσανάλογος με τα περιουσιακά στοιχεία, τα αποθέματα ή τις αγορές που χρησιμοποιούνται. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αναφερόμενος τζίρος προέρχεται από άλλη (εγκληματική) πηγή.
– Λήψη ή πληρωμή μίζας ή δωροδοκίας.
– Ο πελάτης έχει 2η ή 3η υποθήκη, αλλά δεν αφαιρεί τόκους στεγαστικού δανείου για φορολογικούς σκοπούς.
– Μικρές δωρεές στο εξωτερικό (ιδιαίτερα όσον αφορά τον προορισμό των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας).
– Ανάληψη κεφαλαίων από τον διευθυντή, είτε στο εξωτερικό είτε όχι, χωρίς εύλογη εξήγηση.
– Κεφάλαια από το εξωτερικό μεταφέρονται μέσω της Ολλανδίας σε άλλη χώρα χωρίς εύλογη εξήγηση.

Εσθονία

Χαρακτηριστικά ύποπτων και ασυνήθιστων συναλλαγών

Το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (STR) ή άλλο έγκλημα που σχετίζεται με ξέπλυμα βρόμικου χρήματος – Αναφορές με εύλογη υποψία.

ΔΕΙΚΤΕΣ STR

1. Υποψία νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που προκύπτει κατά τη σύναψη επιχειρηματικής σχέσης/σύναψη σύμβασης πελάτη

1.1. Το άτομο ήταν παλαιότερα γνωστό ή ήταν ύποπτο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος λόγω της εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας.
– Είναι γνωστό από το παρελθόν ότι κατά τη σύναψη επιχειρηματικής σχέσης, κατά τη διερεύνηση του ιστορικού του, έχει γίνει γνωστό ότι το άτομο έχει εμπλακεί σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλα εγκλήματα και υπάρχουν άλλες αναφορές σε αρνητικό υπόβαθρο που αποδεικνύουν σημαντικά τον βαθμό κίνδυνος και ως εύτηκτο πρόσωπο, ως εκπρόσωπος μιας εταιρείας, η δημιουργηθείσα επιχειρηματική σχέση είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες.

1.2. Ο πελάτης δεν εμφανίζεται για λογαριασμό του και ενεργεί υπό τον έλεγχο τρίτου. Οι εκπρόσωποι του νομικού προσώπου δεν μπορούν εύκολα να εντοπιστούν στα διοικητικά έγγραφα.
– Υπάρχει υποψία ότι ο πελάτης ενεργεί προς το συμφέρον κάποιου άλλου.
– Υπάρχει υποψία ότι ένα πελάτης προσπαθεί να δημιουργήσει επιχειρηματική σχέση με πλαστό έγγραφο εξουσιοδότησης.
– Στα υποβληθέντα έγγραφα υπάρχει υπόνοια πλαστογραφίας.
– Το επιχειρηματικό μοντέλο που παρουσιάζει ο πελάτης δεν είναι πιστευτό ή εφικτό και ως εκ τούτου δημιουργείται υποψία ότι σκοπός της δημιουργίας επιχειρηματικής σχέσης ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, της συναλλαγής είναι ξέπλυμα χρήματος ή διάπραξη άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.
– Δεν είναι δυνατή η άμεση αναγνώριση της ταυτότητας του εκπροσώπου.
– Δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός του πραγματικού δικαιούχου, εκτός από τις περιπτώσεις ανακαινίσεων διαμερισμάτων και κτιρίων, δημόσιου-ιδιωτικού και χρηματιστηριακών εταιρειών.

2. Υποψία νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά την εκτέλεση συναλλαγών

Υποψία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε περίπτωση συναλλαγής σε μετρητά
– Μια τυχαία συναλλαγή κατά την οποία ένα άτομο με το οποίο δεν έχει συναφθεί επιχειρηματική σχέση πληρώνει μετρητά ύψους άνω των 10.000 ευρώ σε λογαριασμό άλλου προσώπου και στέλνει τα μετρητά σε λογαριασμό άλλου στη χώρα του ιδρύματος πληρωμών, χωρίς αξιόπιστη εξήγηση.
– Σε μεγάλη κλίμακα (η μεγάλη κλίμακα εξαρτάται από το πλαίσιο, σε σύγκριση με την κανονική δραστηριότητα) η γρήγορη χρήση ληφθέντων χρημάτων σε μετρητά, η οποία δεν συνάδει με τα οικονομικά συμφέροντα ή την κανονική δραστηριότητα ενός συγκεκριμένου ατόμου (για παράδειγμα, χρήματα που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα απάτης μετατρέπονται αμέσως σε μετρητά). Είναι πιθανό να χρησιμοποιούνται πολλές τραπεζικές κάρτες στο ΑΤΜ ή στο ίδρυμα πληρωμών.
– Το άτομο αρνείται να απαντήσει στην ερώτηση σχετικά με την προέλευση του ακινήτου και τον σκοπό της συναλλαγής.

Υποψία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε περίπτωση συναλλαγών που έγιναν σε λογαριασμούς:
– Σε περίπτωση εισερχόμενης πληρωμής άνω των 1.000 ευρώ, το όνομα του παραλήπτη προφανώς δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου του λογαριασμού και υπάρχει υπόνοια για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με τη συναλλαγή.
– Σε περίπτωση εισερχόμενης πληρωμής άνω των 32.000 ευρώ για νομικό πρόσωπο και άνω των 100.000 ευρώ για νομική οντότητα, δεν υπάρχει εξήγηση της πληρωμής, η φύση της συναλλαγής δεν είναι σαφής από την εξήγηση και το πρόσωπο δεν παρέχει επαρκή εξηγήσεις και έγγραφα.
– Οι συναλλαγές της εταιρείας έχουν χαρακτηριστικά παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά δεν υπάρχει απαραίτητη άδεια και ο τόπος παροχής υπηρεσιών είναι η Εσθονία.

Κατά την αξιολόγηση των συνθηκών της συναλλαγής ενός ατόμου, έχει προκύψει υποψία ότι το ακίνητο που αποτελεί αντικείμενο της συναλλαγής είναι αντικείμενο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
– Ένα άτομο με υποψία περιορισμένης ακίνητης περιουσίας πουλά την πολύτιμη κινητή περιουσία του σε τιμή σημαντικά φθηνότερη από την τιμή της αγοράς ακινήτων.
– Η off-shore εταιρία πληρώνει το τίμημα για την ακίνητη περιουσία.
– Εταιρείες των οποίων οι πραγματικοί δικαιούχοι δεν μπορούν να εντοπιστούν άμεσα αγοράζουν μετοχές μιας εταιρείας που λειτουργεί στο βαθμό που διασφαλίζουν τον έλεγχο των εν λόγω εταιρειών.

Υποψία ότι το ακίνητο που αποτελεί αντικείμενο της συναλλαγής αποτελεί αντικείμενο απάτης ή χρησιμοποιείται για ξέπλυμα χρήματος (συναλλαγές παραπλανημένου ατόμου)
– Ένα άτομο δωρίζει/δίνει/μεταβιβάζει την περιουσία του/της σε ίδρυμα του οποίου οι δραστηριότητες είναι γνωστό στο κοινό ως δόλιες.
– Το άτομο αρνείται να επιστρέψει τα χρήματα που ανακλήθηκαν λόγω υποψίας εγκλήματος.

UAR – Ειδοποίηση ασυνήθιστης δραστηριότητας – η σχέση με τον πελάτη μπορεί να διακοπεί

ΔΕΙΚΤΕΣ UAR

1. Περίεργη συμπεριφορά του πελάτη
– Δημιουργία αδικαιολόγητα μεγάλου αριθμού λογαριασμών (συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών εικονικών καρτών).
– Απροσδόκητη σημαντική αύξηση των ορίων λογαριασμού.
– Ο πελάτης εξουσιοδοτεί μη συνδεδεμένα πρόσωπα να πραγματοποιούν μεγάλες συναλλαγές ή να χρησιμοποιούν την θυρίδα για λογαριασμό του.
– Ο τρόπος ζωής και τα έξοδα του πελάτη δεν ανταποκρίνονται στο νόμιμο εισόδημά του.

2. Ασυνήθιστες συναλλαγές σε μετρητά που δεν σχετίζονται με τις συνήθεις οικονομικές δραστηριότητες του ατόμου
– Ο πελάτης κάνει συχνά καταθέσεις σε μετρητά ύψους 10.000 ευρώ.
– Ο πελάτης πραγματοποιεί επανειλημμένα εμβάσματα μετρητών ύψους 10.000 ευρώ στον λογαριασμό της επιλεγμένης χώρας.
– Ο πελάτης πραγματοποιεί συχνά εμβάσματα μετρητών ύψους 10.000 ευρώ σε λογαριασμό άλλου άσχετου με αυτόν.
– Καταθέσεις μετρητών ποσού 10.000 ευρώ από πελάτη που ενδέχεται να έχει διασυνδέσεις με εγκληματική δραστηριότητα.
– Ο πελάτης αναλαμβάνει καταθέσεις μετρητών έως 10.000 ευρώ από την θυρίδα αμέσως πριν την ανάληψη μετρητών.
– Οι συχνές καταθέσεις που γίνονται στον λογαριασμό του πελάτη αποσύρονται μέσω ATM στην επιλεγμένη χώρα.
– Ο πελάτης αναλαμβάνει τακτικά μετρητά ύψους 10.000 ευρώ από τον λογαριασμό της εταιρείας, η οποία συμπεριφορά δεν μπορεί να εξηγηθεί από τις γενικές επιχειρηματικές δραστηριότητες αυτού του ατόμου και αυτού του τομέα.
– Εκταμίευση εισπραχθέντων ποσών τμηματικά σε διάφορα σημεία εκταμίευσης (ΑΤΜ, γραφεία).
– Ο πελάτης συχνά αγοράζει επενδυτικό χρυσό έναντι μετρητών.
– Ο πελάτης θέλει να μεταφέρει χρήματα σε πολλά διαφορετικά μέρη.
– Καταθέσεις μετρητών σε λογαριασμό ατόμου, από τον οποίο καταβάλλονται πληρωμές δανείων και μισθωμάτων και άλλες υποχρεώσεις περιουσίας, ενώ η κανονική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο λογαριασμό, είτε απουσιάζει είτε όχι, δεν αντιστοιχεί σε αυτή τη δραστηριότητα.

3. Χαρακτηριστικά παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών χωρίς άδεια δραστηριότητας
– Οι συναλλαγές του ατόμου έχουν χαρακτηριστικά παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά δεν υπάρχει απαραίτητη άδεια.
– Ο πελάτης παρέχει μια υπηρεσία εικονικής εξόρυξης που απαιτεί άδεια δραστηριότητας χωρίς να έχει άδεια δραστηριότητας.
– Μια μεγάλης κλίμακας αρχική προσφορά νομισμάτων από τη φύση της ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των τίτλων (του νόμου περί αγοράς κινητών αξιών), αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη άδεια.
– Συναλλαγές με εμπορικά χαρτιά χωρίς την αντίστοιχη άδεια/εγγραφή.

4. Ασυνήθιστες συναλλαγές στο λογαριασμό
– Ο πελάτης συχνά κάνει μεγάλες συναλλαγές που δεν αντιστοιχούν στο νόμιμο εισόδημά του.
– Πολλά μη συνδεδεμένα πρόσωπα πραγματοποιούν πληρωμές σε έναν μόνο λογαριασμό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο ακολουθείται από χρήση περιουσιακών στοιχείων σε μετρητά ή μεταφορές ή άλλες δραστηριότητες που δεν ανταποκρίνονται στον αναμενόμενο στόχο της συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων.
– Υπάρχουν συχνές και ανεξήγητες συναλλαγές μεταξύ των λογαριασμών του νομικού προσώπου και της οντότητας.
– Η χρεωστική κάρτα χρησιμοποιείται από άτομο που δεν σχετίζεται με τον κάτοχο της κάρτας.
– Συχνή αγορά ή ανταλλαγή επιταγών που δεν αντιστοιχούν στο προφίλ του πελάτη.
– Τα κεφάλαια τοποθετούνται σε πολλούς λογαριασμούς, στη συνέχεια ενοποιούνται και μεταφέρονται στην επιλεγμένη χώρα.
– Ένας λογαριασμός χωρίς ενεργή δραστηριότητα λαμβάνει μεταφορά ή μια σειρά μεταφορών, ακολουθούμενες από συχνές αναλήψεις μετρητών, έως ότου χρησιμοποιηθούν τα μεταφερόμενα χρήματα.
– Οι οικονομικές συναλλαγές μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιούνται στον λογαριασμό της εταιρείας δεν έχουν λογική εμπορική σχέση μεταξύ τους (για παράδειγμα, εισέρχονται κεφάλαια για μια ομάδα αγαθών και κεφάλαια εξέρχονται για μια άλλη ομάδα αγαθών, τα οποία δεν είναι οικονομικά λογικά ή όχι οικονομικά/ζωτικά εύλογο).
– Η δραστηριότητα στον λογαριασμό έρχεται σε αντίθεση με τη γενική πρακτική που σχετίζεται με τη δηλωθείσα επιχειρηματική δραστηριότητα.
– Συχνές δαπάνες του νομικού προσώπου για σίτιση, διαμονή, μεταφορές, τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, που δεν συνάδουν με τη συνήθη οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης.
– Συχνές πληρωμές και εισπράξεις από το άτομο σε ποσό που είναι ακριβώς κάτω από το ποσό, το οποίο συνοδεύεται από την εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας και την υποβολή ειδοποίησης στην Αρχή.
– Το άτομο θέλει να χωρίσει τη συναλλαγή σε πολλές συναλλαγές σε μετρητά, με στόχο να μην υπερβεί το όριο της υποχρέωσης γνωστοποίησης του ποσού.
– Πριν από την υπογραφή του δανείου ή της σύμβασης μίσθωσης, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των εισπράξεων σε λογαριασμό ατόμου με χαμηλό ή καθόλου εισόδημα, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει υποψία για σκιώδη πρόσωπο.

5. Ασυνήθιστες συναλλαγές με τίτλους
– Τα γραμμάτια χρησιμοποιούνται συχνά ως μέσο πληρωμής κατά την πληρωμή αγαθών ή υπηρεσιών.
– Οι συναλλαγές γίνονται με ανώνυμες μετοχές.
– Απόκτηση τίτλων από πρόσωπα με δημόσιο υπόβαθρο (PEP) με μέσα που δεν σχετίζονται με γνωστές νόμιμες πηγές πλούτου.
– Ο πελάτης κατευθύνει τα κεφάλαια που λαμβάνει από συναλλαγές τίτλων σε πρόσωπο που δεν σχετίζεται με το άτομο.

6. Ασυνήθιστες συναλλαγές συναλλάγματος
– Ο πελάτης φέρνει τακτικά διαφορετικά νομίσματα σε μικρότερες ονομαστικές αξίες και τα ανταλλάσσει με μεγαλύτερες αξίες.
– Ένας μη κάτοικος ανταλλάσσει επανειλημμένα μεγάλα ποσά του νομίσματος της χώρας υποδοχής με ευρώ ή δολάρια.

7. Ασυνήθιστη επιχειρηματική δραστηριότητα
– Κατά την παροχή λογιστικών υπηρεσιών ή τον έλεγχο λογαριασμών εμφανίζονται ενδείξεις υπεξαίρεσης περιουσίας.
– Το άτομο συχνά απευθύνεται σε διαφορετικούς παρόχους λογιστικών υπηρεσιών είτε χωρίς λόγο, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, με στόχο τη διαχείριση ακριβών και ακριβών αναφορών.
– Τα δάνεια μεταξύ εταιρειών και εταίρων ή μετόχων δεν σχετίζονται με επιχειρηματικές δραστηριότητες.
– Ο προσεκτικός έλεγχος των βασικών εγγράφων αποκαλύπτει τις λανθασμένες αποκαλύψεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
– Η εταιρεία πληρώνει τιμολόγια σε νομικά πρόσωπα που βρίσκονται σε χώρα όπου δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή σε μια υπεράκτια περιοχή.
– Η εταιρεία αποκτά μεγάλα αντικείμενα προσωπικής κατανάλωσης (π.χ. σκάφη, πολυτελή αυτοκίνητα, ιδιωτικές κατοικίες και κατοικίες), εάν τέτοιες συναλλαγές δεν συνάδουν με τις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας ή με τον συγκεκριμένο κλάδο της.
– Η συναλλαγή περιλαμβάνει άτομα με δημόσιο υπόβαθρο (PEP) ή πρόσωπα που σχετίζονται με αυτά, τα οποία λαμβάνουν ή αποστέλλουν ασυνήθιστα μεγάλα ποσά με τραπεζικό έμβασμα ή σε μετρητά.
– Το άτομο θέλει να κάνει συναλλαγές με τη βοήθεια δικηγόρου ή για λογαριασμό του που δεν έχουν οικονομική βάση.

 

Δανία

– Στην καθοδήγησή της, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Δανίας έχει απαριθμήσει ορισμένους παράγοντες κινδύνου που υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής του πελάτη σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες:

Παράγοντες κινδύνου που μπορεί να υποδηλώνουν ξέπλυμα χρήματος:
– Περιορισμένη διαφάνεια:
* Ο πελάτης είναι κάτοικος εξωτερικού ή δεν είναι φυσικά παρών,
* Ασαφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες,
* Συχνές αλλαγές ονόματος, αλλαγές κατοικίας, οργανωτικής ή ομαδικής δομής,
* Αδικαιολόγητα περίπλοκη δομή εταιρείας,
* Αβεβαιότητα σχετικά με την ιδιοκτησία και τη δομή ελέγχου και τους πραγματικούς ιδιοκτήτες,
* Η επιλογή του ελεγκτή ασαφής με βάση το μέγεθος, την κατοικία ή την επιχειρηματική περιοχή του πελάτη,
* Ο πελάτης είναι απρόθυμος να παράσχει επαρκείς πληροφορίες, στοιχεία ταυτότητας ή αναφορές.

Το επιχειρηματικό μοντέλο του πελάτη:
* Ασαφές επιχειρηματικό μοντέλο,
* Η επιχείρηση διεξάγεται εντός ή με πελάτες σε χώρες γνωστές για διαφθορά ή έγκλημα,
* Η προέλευση των κεφαλαίων,
* Μακροπρόθεσμη ζημιογόνος λειτουργία,
* Η αμοιβή ελέγχου καταβάλλεται από τρίτο ή σε μετρητά.

Συναλλαγές πελατών:

* Υπερ- ή υποτιμολόγηση των παραδόσεων
* Παρατυπίες στις επιβεβαιώσεις παραγγελιών,
* Η ίδια παράδοση διαπραγματεύεται πολλές φορές,
* Οι λογαριασμοί του πελάτη χρησιμοποιούνται από τρίτα μέρη,
* Ασυνήθιστη αγορά περιουσιακών στοιχείων έναντι μετρητών, η προέλευση των οποίων είναι ασαφής,
* Έσοδα από μη τεκμηριωμένες ξένες επιχειρήσεις,
* Λογαριασμοί ξένων τραπεζών για τους οποίους δεν υπάρχει λογική εξήγηση,
* Ασυνήθιστα μεγάλος τζίρος μετρητών, π.χ. σε εστιατόριο, μπαρ, περίπτερο, το οποίο κατατίθεται στην τράπεζα ως τζίρος μετρητών,
* Δυσκολίες στην επιβεβαίωση των ενδιάμεσων σε σχέση με τον έλεγχο,
* Λήψη IDN ή άλλων κεφαλαίων από το εξωτερικό, από μέλη της οικογένειας, φίλους κ.λπ. χωρίς εμπορική αιτιολόγηση,

  

Ισπανία

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Επαγγελματίας που ελέγχει την ύπαρξη ενδείξεων ύποπτων συναλλαγών πρέπει να προχωρήσει σε αναφορά.
Οι κανονισμοί για αυτό το θέμα έχουν κατ’ εξοχήν προληπτικό χαρακτήρα, με στόχο να αποτρέψουν τη διοχέτευση κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω αυτών των επαγγελματικών τομέων. Για το λόγο αυτό, θεωρείται απαραίτητο να επισημανθούν δύο είδη μέτρων:

Αυτός ο Κατάλογος γίνεται κατανοητός με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων επαγγελματικού απορρήτου που έχουν θεσπιστεί νομίμως.

Δείκτες και παραδείγματα πιθανών λειτουργιών κινδύνου

Κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναγνώριση πελατών

1) Πιθανοί ανώνυμοι πελάτες.
2) Αδυναμία γνώσης ή επαλήθευσης δεδομένων πελατών.
3) Πιθανοί πελάτες που αρνούνται ή αντιστέκονται στην παροχή των απαραίτητων πληροφοριών.
4) Πελάτες που παρέχουν ψευδή ή λανθασμένα δεδομένα ή πληροφορίες που είναι δύσκολο για τον επαγγελματία να επαληθεύσει.
5) Πελάτες που διαμένουν ή είναι εγκατεστημένοι σε φορολογικούς παραδείσους, σε χώρες ή εδάφη που δεν συνεργάζονται για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή σε κράτη όπου είναι γνωστό ότι υπάρχουν ιδιαίτερα ενεργές εγκληματικές οργανώσεις (για παράδειγμα, διακίνηση ναρκωτικών, τρομοκρατικές δραστηριότητες, οργανωμένο έγκλημα ή εμπορία ανθρώπων).
6) Πελάτες με δημοσιευμένο αστυνομικό ή ποινικό μητρώο ή συνδέονται με πρόσωπα που υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας ή χρηματοδότησης τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.
7) Πελάτες που παρέχουν την ίδια διεύθυνση ή αριθμό τηλεφώνου με άλλο πελάτη, με τον οποίο δεν φαίνεται να έχουν σχέση.
8) Πελάτες που, χωρίς βάσιμο λόγο, φαινομενικά αποφεύγουν την προσωπική επαφή ή χρησιμοποιούν πράκτορα ή μεσάζοντα.
9) Πελάτες που παρουσιάζονται ως επιχειρηματική οντότητα αλλά δεν έχουν δημόσιες πληροφορίες για τη δραστηριότητά τους (ιστοσελίδα, διαφήμιση ή μετάδοση στο Διαδίκτυο) ή χρησιμοποιούν μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με έναν γενικό τομέα ασυνήθιστο σε έναν επιχειρηματία, ειδικά εάν Επιπλέον, είναι μυστικοπαθείς ή αποφεύγουν την άμεση επαφή.
10) Πελάτες που επιθυμούν να ιδρύσουν ή να εξαγοράσουν ένα νομικό πρόσωπο ή οντότητα με αμφίβολη περιγραφή του σκοπού ή περιγραφή του σκοπού, που δεν σχετίζεται με τις συνήθεις επαγγελματικές ή εμπορικές δραστηριότητές τους ή τις άλλες δραστηριότητές τους, ή με περιγραφή ο σκοπός για τον οποίο απαιτείται άδεια, χωρίς οι πελάτες να σκοπεύουν να αποκτήσουν τέτοια άδεια.
11) Πελάτες που αποδίδουν, προσφέρουν ή παραδίδουν αυτόκλητες παροχές κεφαλαίων ή κεφαλαίων σημαντικά υψηλότερα από αυτά που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση της επαγγελματικής αποστολής.
12) Πελάτες που έχουν επανειλημμένα απορριφθεί από άλλους επαγγελματίες.

Κίνδυνος που σχετίζεται με νομικά πρόσωπα
1) Η σύσταση εταιρειών ή οι αυξήσεις κεφαλαίου με μη χρηματικές εισφορές στις οποίες τα περιουσιακά στοιχεία που συνεισφέρονται (μετοχές ή μετοχές άλλων εταιρειών, είδη γραφείου,…) είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, χωρίς λογική εξήγηση.
2) Ταυτόχρονη σύσταση πολλών εταιρειών στις οποίες παρεμβαίνει το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο όταν δεν υπάρχει οικονομική λογική ή μη φυσιολογικές συνθήκες (π.χ. εταίροι ή διαχειριστές αλλοδαπών, παρέμβαση ανηλίκων ή ατόμων με αναπηρία).
3) Σύσταση εταιρειών ή αυξήσεις κεφαλαίου με μη χρηματικές εισφορές που αποτελούνται από ακίνητα των οποίων η αποτίμηση δεν λαμβάνει υπόψη την επανεκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων σε αγοραία τιμή.
4) Σύσταση εταιρειών με αποκλειστικό σκοπό τα περιουσιακά στοιχεία να εμφανίζονται στο όνομά τους, παρεμβάλλοντας μπροστά τους ένα άτομο συνδεδεμένο με τον πραγματικό ιδιοκτήτη, χωρίς δικαιολογημένη αιτία.
5) Πώληση μετοχών ή συμμετοχών σε πρόσωπα χωρίς εύλογη σχέση με τους προηγούμενους μετόχους σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εγγραφή της εταιρείας στο Μητρώο επιχειρήσεων.
6) Εξαγορά εταιρειών υπό εκκαθάριση όταν λόγω συγκυριών δεν υπάρχει οικονομική λογική.

Κίνδυνος που σχετίζεται με λειτουργίες

1) Συναλλαγές στις οποίες συμφωνούνται τιμές σημαντικά χαμηλότερες ή υψηλότερες από αυτές της αγοράς.
2) Λειτουργίες που δεν αντιστοιχούν στη φύση, τον όγκο δραστηριότητας ή το ιστορικό του πελάτη.
3) Πράξεις κατά τις οποίες η πληρωμή γίνεται με οπισθογράφηση επιταγής τρίτου ή με αποζημίωση χρεών χωρίς βάσιμο λόγο.
4) Πράξεις στις οποίες οι πληρωμές πραγματοποιούνται με τη χρήση κεφαλαίων από φορολογικούς παραδείσους, μη συνεργάσιμες χώρες ή εδάφη για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή από κράτη όπου είναι γνωστή η ύπαρξη ιδιαίτερα ενεργών εγκληματικών οργανώσεων (για παράδειγμα, διακίνηση ναρκωτικών, τρομοκρατικές δραστηριότητες, οργανωμένο έγκλημα ή εμπορία ανθρώπων).
5) Διαδοχικές εκποιήσεις ακινήτων ή αγροκτημάτων, οι οποίες πραγματοποιούνται σε ασυνήθιστα σύντομες περιόδους και οι οποίες αντιπροσωπεύουν αύξηση της αξίας κτήσης.
6) Ποσά που εισπράχθηκαν σε κατάθεση, ιδίως σε μετρητά, για να τους δοθεί μια αίτηση που παρέχεται από τον καταθέτη για φαινομενικά ασυνήθιστους ή ασυνήθιστους σκοπούς.
7) Επαναλαμβανόμενες ακυρώσεις στεγαστικών δανείων πολύ πριν από την τελική ημερομηνία που είχε αρχικά συμφωνηθεί, χωρίς λογική εξήγηση.
8) Πράξεις όπου συμμετέχουν δομές από πολλαπλές δικαιοδοσίες, χωρίς νόμιμο ή οικονομικό λόγο.
9) Συναλλαγές στις οποίες ο πελάτης χρησιμοποιεί λογαριασμούς πληρωμών στο εξωτερικό ή διαφορετικούς λογαριασμούς όψεως στην Ισπανία.
10) Επιχειρήσεις κατά τις οποίες γίνεται προσπάθεια απόκρυψης ή συγκάλυψης του πραγματικού ιδιοκτήτη ή των μερών της επιχείρησης.
11) Συναλλαγές που δεν ανταποκρίνονται στον εταιρικό σκοπό ή το είδος δραστηριότητας της εταιρείας ή εκείνες που λόγω του ύψους ή της συχνότητάς τους δεν δικαιολογούνται από το μέγεθος ή την τροχιά της εταιρείας.

Κίνδυνος που σχετίζεται με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες

α) Επανειλημμένη μη συμμόρφωση με εσωτερικούς κανονισμούς πρόληψης.
β) Ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο εργασιών με εταιρείες ή/και πελάτες από κλάδους που ταξινομούνται ως επικίνδυνοι.
γ) Ο τρόπος ζωής δεν αντιστοιχεί στο φαινομενικό επαγγελματικό ή οικογενειακό τους εισόδημα.
δ) Άρνηση ή αντίσταση σε αλλαγές των επαγγελματικών τους αρμοδιοτήτων, ιδίως εάν αυτές είναι ευνοϊκές (προαγωγές ή προαγωγές).
ε) Αξιοσημείωτη και απροσδόκητη αύξηση των αποτελεσμάτων σας.

8. Λογιστές-φοροτεχνικοί και διατάξεις για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ανά χώρα. Τα πρόστιμα, οι αναφορές και λοιπά στατιστικά.

 

 ✔ Γερμανία

 

❖ Σχετικά με το επάγγελμα Λογιστή-φοροτεχνικού

Στη Γερμανία το επάγγελμα του Λογιστή διεξάγεται κυρίως μέσω των Ορκωτών Λογιστών, ωστόσο ρόλο παίζουν και οι φορολογικοί σύμβουλοι (φοροτεχνικοί) οι οποίοι προστατεύονται νομικά από το 1975 με τον νόμο (Steuerberatungsgesetz -StBerG, δείτε εδώ και το ανάλογο διάταγμα εδώ).
Οι επαγγελματίες φοροτεχνικοί σύμβουλοι ανήκουν στο Ομοσπονδιακό Επιμελητήριο Φορολογικών Συμβούλων.
Οι φοροτεχνικοί σύμβουλοι επιχειρήσεων στη Γερμανία ασχολούνται κυρίως με την συμβουλευτική επιχειρήσεων, με εργασίες αποτίμησης, με διαμεσολάβηση, με εργασίες διαχείρισης ακινήτων, αναδιάρθρωση επιχειρήσεων ,τήρηση βιβλίων, μισθοδοσία και ΦΠΑ, ενώ μπορούν να ασκήσουν και το επάγγελμα του Ορκωτού Λογιστή και του Φορολογικού Δικηγόρου.
Όσον αφορά το επαγγελματικό δίκαιο, οι φορολογικοί σύμβουλοι στη Γερμανία είναι σε μεγάλο βαθμό ισοδύναμοι με τους δικηγόρους. Τα επαγγελματικά καθήκοντα φοροτεχνικών και δικηγόρων είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Και για τα δυο επαγγέλματα ισχύει η υποχρέωση εμπιστευτικότητας και έχουν δικαίωμα να αρνηθούν να καταθέσουν σε ποινική διαδικασία.
Ακριβώς όπως ο δικηγόρος, έτσι και ο φοροτεχνικός σύμβουλος είναι όργανο της (φορολογικής) απονομής της δικαιοσύνης και συνεπώς μέλος νομικού επαγγέλματος. Σε αντίθεση με τους φορολογικούς συμβούλους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί ενώπιον των δικαστηρίων.

Στατιστικά επαγγέλματος
Το ομοσπονδιακό επιμελητήριο φορολογικών συμβούλων σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021 είχε ως μέλη 89.418 φυσικά πρόσωπα και 10.786 μέλη ως εταιρίες. Περίπου το ένα τρίτο όλων των φορολογικών συμβούλων εργάζονται ως ελ.επαγγελματίες. Από την 1η Αυγούστου 2022 οι φορολογικοί σύμβουλοι μπορούν να συνάψουν εταιρικές σχέσεις ή εταιρείες και με άλλες ειδικότητες ελ. επαγελματιών, π.χ. μηχανικούς ή ιατρούς (§ 50 StBerG 2022).  Το 2023 το ομοσπονδιακό επιμελητήριο φορολογικών συμβούλων είχε εγγεγραμμένα 104.321 μέλη.

Να επισημανθεί επίσης ότι οι φοροτεχνικοί στην Γερμανία είναι από τις ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες για τις οποίες έχει θεσπιστεί και ισχύει ακόμα διάταγμα με ελάχιστες αμοιβές (StBVV) (για σύνταξη και υποβολή δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, για κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων, για υπολογισμό μισθοδοσίας, για τήρηση βιβλίων και για πλήθος άλλων εργασιών).

Αστική ευθύνη
Τέλος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 67 StBerG) οι φορολογικοί σύμβουλοι (συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων) θα πρέπει να έχουν συνάψει ασφάλεια αστικής ευθύνης έναντι των κινδύνων που απορρέουν από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ορκωτοί ελεγκτές – Λογιστές.
Το επάγγελμα των Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών καθορίζεται από τον νόμο (Wirtschaftsprüferordnung – WPO) και το επιμελητήριο των Ορκωτών Λογιστών είναι :  https://www.wpk.de/

❖ Ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: (Geldwäschegesetz – GwG)

– Υπόχρεοι στο άρθρο 2 (παρ. 2)

11. Νομικοί σύμβουλοι που δεν είναι μέλη δικηγορικού συλλόγου και εγγεγραμμένα πρόσωπα σύμφωνα με το Άρθρο 10 του Νόμου περί Νομικών Υπηρεσιών, εφόσον ασκούν δραστηριότητες σύμφωνα με τον αριθμό 10 στοιχεία α έως δ, με εξαίρεση την παροχή υπηρεσιών είσπραξης οφειλών εντός την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 2 πρόταση 1 του νόμου περί νομικών υπηρεσιών,
12. Ελεγκτές, ορκωτοί ελεγκτές, φορολογικοί σύμβουλοι, φορολογικοί πράκτορες και οι ενώσεις που αναφέρονται στην ενότητα 4 αριθμός 11 του νόμου περί φορολογικών συμβούλων

– Κατάρτιση και εκπαίδευση προσωπικού – Κατάρτιση εκτίμησης κινδύνου (άρθρο 6)
– Δέουσα επιμέλεια (άρθρο 3 παρ. 10)
– Απλοποιημένη δέουσα επιμέλεια (άρθρο 3 παρ. 14)
– Αυξημένη δέουσα επιμέλεια (άρθρο 3 παρ. 15)
– Δέουσα επιμέλεια από τρίτους (άρθρο 3 παρ. 17)
– Η εποπτική αρχή για του λογιστές (άρθρο 50) είναι το φοροτεχνικό επιμελητήριο για τους απλούς λογιστές/φοροτεχνικούς και για τους Ορκωτούς το επιμελητήριο ορκωτών λογιστών (Wirtschaftsprüferkammer).

Ενότητα 7
Επίβλεψη, Συνεργασία, Κανόνες προστίμων, Απόρρητο
………………..
σι) στην περίπτωση της § 92 παράγραφος 3 του Ομοσπονδιακού Συμβολαιογραφικού Κώδικα, ο αντίστοιχος πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου στο οποίο έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα,
6.για ελεγκτές και ορκωτούς ελεγκτές σύμφωνα με την ενότητα 2, παράγραφος 1, το επιμελητήριο ελεγκτών (νόμος για τους ορκωτούς ελεγκτές άρθρο 57 )
7. για φορολογικούς συμβούλους και φορολογικούς υπαλλήλους σύμφωνα με την § 2 παράγραφος 1 αριθμός 12 του τοπικά αρμόδιου επιμελητηρίου φορολογικών συμβούλων (§ 76 του νόμου περί φορολογικών συμβούλων)
7α. για ενώσεις σύμφωνα με την § 4 αριθμός 11 του νόμου περί φορολογικών συμβουλών, η αρχή που είναι αρμόδια για την εποπτεία σύμφωνα με την § 27 του νόμου περί φορολογικών συμβουλών,

– Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για την μη τήρηση των υποχρεώσεων δέουσας επιμέλειας κλπ, αναφέρονται στο άρθρο 56 και είναι ιδιαιτέρα αυστηρά.

Το διοικητικό παράπτωμα μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο μέχρι 150.000 ευρώ σε περίπτωση ελέγχου εκ προθέσεως, πρόστιμο έως 100.000 ευρώ σε περίπτωση απρόσεκτου ελέγχου και πρόστιμο μέχρι 50.000 ευρώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.
(3) Το διοικητικό αδίκημα σύμφωνα με την παράγραφο 1 και σε περίπτωση εσκεμμένου ή απρόσεκτου ελέγχου σύμφωνα με την παράγραφο 2 μπορεί να τιμωρηθεί με
1. Πρόστιμο έως ένα εκατομμύριο ευρώ ή
2. πρόστιμο έως το διπλάσιο του οικονομικού οφέλους που προκύπτει από την παράβαση,

Οι αναφορές των υπόχρεων προσώπων πρέπει να γίνονται στην Αρχή μέσω της πύλης: https://goaml.fiu.bund.de/Home

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών δημοσίευσε τις αναφορές ύποπτων συναλλαγών που έχει λάβει από τους υπόχρεους:  

Υπόχρεες οντότητες
2019
2020
2021

Πιστωτικά ιδρύματα
103.697
129.108
180.394

Ιδρύματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
7.528
9.983
12.289

Ιδρύματα πληρωμών και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος
290
238
95.386

Πράκτορες
650
730
911

Ανεξάρτητοι επιχειρηματίες
0
0
0

ασφαλιστικές επιχειρήσεις
232
233
222

Εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων
42
33
33

Χρηματοοικονομικές εταιρείες
39
338
378

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές
17
6
11

Δικηγόροι
21
23
83

Νομικοί σύμβουλοι που είναι μέλη δικηγορικού συλλόγου
0
0
0

Δικηγόροι ευρεσιτεχνιών
0
0
0

Συμβολαιογράφοι
17
1.629
6.471

Νομικοί Σύμβουλοι
3
0
0

Ελεγκτές και ορκωτοί λογιστές
0
7
23

Φοροτεχνικοί και εξουσιοδοτημένοι φορολογικοί πράκτορες
8
15
36

Καταπιστευματοδόχοι, πάροχοι υπηρεσιών για εταιρείες εμπιστοσύνης
15
13
6

Κτηματομεσίτες
84
135
177

Διοργανωτές και μεσίτες τυχερών παιχνιδιών
754
252
220

Έμποροι αγαθών
554
436
782

Σύνολο STR από τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα
1.512
2.854
8.187

Εποπτική αρχή
149
144
173

δημοσιονομικές αρχές
697
608
754

Άλλα STR
117
74
158

Σύνολο
114.914
144.005
298.507

❖ Στατιστικά κυρώσεων – προστίμων

Το Φοροτεχνικό επιμελητήριο της Νυρεμβέργης έχει δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στα μέλη του για τα έτη 2018-2022. Σύμφωνα με την έκθεση το επιμελητήριο της Νυρεμβέργης σε 43 ελέγχους που διεξήγαγε στα 4 έτη, επέβαλε προειδοποιητικά πρόστιμα σε ελάχιστες περιπτώσεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δόθηκαν οι απαραίτητες συστάσεις για συμμόρφωση.
Σημείωση: Υπάρχουν 21 παραρτήματα του φοροτεχνικού επιμελητηρίου σε όλες τις περιοχές της Γερμανίας.
 

 

✔  Γαλλία

 

❖ Σχετικά με το επάγγελμα Λογιστή-φοροτεχνικού

Η Γαλλία είναι ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία, εκτός από το Ελεγκτικό επάγγελμα (Ορκωτοί Ελεγκτές), κατοχυρώνεται και το επάγγελμα του Λογιστή. Έτσι, υπάρχουν δύο αναγνωρισμένα τμήματα του επαγγέλματος: οι ελεγκτές (ορκωτοί ελεγκτές ή Commissaire Aux Comptes) και οι  λογιστές (Expert-Comptable).
Το επάγγελμα του λογιστή καθορίστηκε για πρώτη φορά στο Διάταγμα της 19ης Σεπτεμβρίου 1945 που θεσπίζει το Σώμα των Λογιστών Εμπειρογνωμόνων και ρυθμίζει τον τίτλο και το επάγγελμα του λογιστή πραγματογνώμονα (ή ειδικού λογιστή). 
Σε επαγγελματικό επίπεδο, οι ειδικοί λογιστές εποπτεύονται από το  Superieur de l’Ordre des Experts-Comptables (CSOEC) δηλαδή το σώμα Ορκωτών Λογιστών.
Στη Γαλλία, το επάγγελμα των λογιστών είναι συνήθως υπεύθυνο για την παροχή συμβουλών σε φορολογικά θέματα. Δεν υπάρχει πλήρες ισοδύναμο του επαγγέλματος του απλού φορολογικού συμβούλου (φοροτεχνικού) στη Γαλλία όπως υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι μικρές λογιστικές εταιρίες (που είναι και η πλειοψηφία των λογιστικών εταιριών στη Γαλλία) έχουν λιγότερους από 5 υπαλλήλους και ασχολούνται κυρίως με τοπικές επιχειρήσεις (πολύ μικρές ή μικρές). Τα μεγαλύτερα λογιστικά σχήματα απασχολούν από 5 έως 15 υπαλλήλους και αναλαμβάνουν συνήθως βιοτεχνίες, βιομηχανίες ενώ χρησιμοποιούν συνήθως και πιο εξελιγμένα λογισμικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά του 2021 στη Γαλλία υπήρχαν 22.000 λογιστικές εταιρίες που απασχολούσαν περισσότερους από 130.000 υπαλλήλους.

Επισημαίνεται ότι στη Γαλλία οι εξωτερικοί λογιστές και οι υπεύθυνοι των Λογιστικών γραφείων για να μπορούν να τηρούν βιβλία επιχειρήσεων θα πρέπει να ανήκουν στο σώμα Ορκωτών Λογιστών. Ωστόσο οι υπάλληλοι μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα και χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ή να έχουν αποκτήσει κάποιο συγκεκριμένο δίπλωμα.
Επικαιροποιημένα στατιστικά για το επάγγελμα των λογιστών στη Γαλλία.

Οι λογιστές πρέπει επίσης να εγγραφούν και στην φορολογική διοίκηση για να μπορούν να διεκπεραιώνουν εργασίες των πελατών τους σύμφωνα με τον φορολογικό κώδικα της Γαλλίας (άρθρο 1649). Τέλος οι λογιστές έχουν τον δικό τους κώδικα δεοντολογίας ο οποίος έχει θεσπισθεί με διάταγμα του 2012.

Στην τελευταία έκθεση της Αρχής για το ξέπλυμα Βρώμικου χρήματος αναφέρει ότι το επάγγελμα του λογιστή, του Ορκωτού ελεγκτή, και του δικηγόρου θεωρούνται μέτριας ευπάθειας επαγγέλματα ακριβώς για τον λόγο του ότι διαθέτουν επαγγελματική κατοχύρωση, υπόκεινται σε διοικητική έγκριση και έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή.

❖ Ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: https://www.legifrance.gouv.fr/loda/id/JORFTEXT000032627231 ο οποίος τροποποιεί τον ποινικό κώδικα και τον νομισματικό και οικονομικό κώδικα.Οι περισσότερες διατάξεις βρίσκονται πλέον ως κομμάτι του νομισματικού και οικονομικού κώδικα. https://www.legifrance.gouv.fr/codes/section_lc/LEGITEXT000006072026/LEGISCTA000006140135/2023-06-12/

-Στη Γαλλία υπόχρεοι είναι σύμφωνα με το Άρθρο L561-2 του νόμου :
 

12° Ορκωτοί λογιστές, υπάλληλοι εξουσιοδοτημένοι να ασκούν το επάγγελμα του ορκωτού λογιστή σύμφωνα με τα άρθρα 83 ter και 83 quater του διατάγματος  
12° bis Οι ελεγκτές. – (Το Haut Conseil du Commissariat aux Comptes (H3C) διαδραματίζει το ρόλο της εποπτικής αρχής για τους ελεγκτές).
13° Δικηγόροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, δικαστικοί διαχειριστές, δικαστικοί εκπρόσωποι και δικαστικοί πλειστηριαστές, υπό τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο L 561-3.

-Δεόυσα επιμέλεια στα άρθρα 561-4-1 έως  561-14-2
-Εκπαίδευση και ενημέρωση – Άρθρο L561-34
-Υποχρέωση αναφοράς ύποπτης συναλλαγής – L561-15

I. – Τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο L. 561-2 υποχρεούνται, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο παρόν κεφάλαιο, να δηλώνουν στην υπηρεσία που αναφέρεται στο άρθρο L. 561-23 τα ποσά που έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία τους ή τις συναλλαγές που αφορούν ποσά που γνωρίζουν, υποπτεύονται ή έχουν βάσιμους λόγους να υποπτεύονται ότι προέρχονται από αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση για περισσότερο από ένα έτος ή συνδέονται με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

-Οι Κυρώσεις στο άρθρο : 561-36
 

1.
I. – Οποιαδήποτε παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις των τμημάτων 3 έως 6 του παρόντος (δέουσα επιμέλεια) κεφαλαίου από τα πρόσωπα που αναφέρονται στις 12°, 13° και 14° του άρθρου Ν. 561-2 μπορεί να επιφέρει τα ακόλουθα μέτρα και κυρώσεις :
1° Διαταγή που διατάσσει ένα από αυτά τα άτομα να βάλει τέλος στην εν λόγω συμπεριφορά και του απαγορεύει να την επαναλάβει.
2° Προσωρινή απαγόρευση άσκησης διευθυντικών ευθυνών σε ένα από αυτά τα πρόσωπα.
3° Χρηματική ποινή, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Όταν μπορεί να προσδιοριστεί το όφελος που προκύπτει από την παράβαση, αυτή η ποινή μπορεί να είναι το πολύ διπλάσιο του ποσού αυτού του οφέλους.
Σε περίπτωση παράβασης από πρόσωπο που αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο του συνόλου ή μέρους των υποχρεώσεων που του επιβάλλονται δυνάμει του παρόντος τίτλου, η αρμόδια αρχή μπορεί επίσης να επιβάλει κυρώσεις στους διευθυντές αυτού του προσώπου καθώς και σε άλλα φυσικά πρόσωπα που είναι μισθωτοί , πράκτορες ή που ενεργούν για λογαριασμό αυτού του ατόμου, λόγω της προσωπικής του εμπλοκής στις εν λόγω παραβιάσεις.

II. – Το ύψος και το είδος της ποινής που επιβάλλεται σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων των άρθρων 3 έως 6 του παρόντος κεφαλαίου από τα πρόσωπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο του Ι καθορίζονται λαμβάνοντας υπόψη ιδίως:
1° Η σοβαρότητα και η διάρκεια των παραβάσεων.
2° Ο βαθμός ευθύνης του συντάκτη των παραβάσεων, η οικονομική του κατάσταση, η σημασία των κερδών που απέκτησε ή των ζημιών που απέφυγε, ο βαθμός συνεργασίας του κατά τον έλεγχο και τη διαδικασία καθώς και οι παραβάσεις που έχει προηγουμένως διαπράξει ;
3° Εάν μπορούν να προσδιοριστούν, ζημιές που υπέστησαν τρίτα μέρη ως αποτέλεσμα των παραβιάσεων.

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται ως άνω κυμαίνονται από προειδοποίηση έως προσωρινή απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, συμπεριλαμβανομένης της επίπληξης. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι ποινές συνοδεύονται ή αντικαθίστανται από χρηματική ποινή (45% των περιπτώσεων), το ύψος της οποίας καθορίζεται ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον αριθμό των παραβάσεων που σημειώνονται.

-H Εποπτική αρχή ορίζεται στο Άρθρο L561-36 11ο εδάφιο
 

. – Παρακολούθηση της συμμόρφωσης, από τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο L. 561-2 , με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στα Κεφάλαια Ι και ΙΙ του παρόντος τίτλου και, κατά περίπτωση, την εξουσία επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτές ασφαλισμένο:
…..10° Με το Διάταγμα Ορκωτών Λογιστών σχετικά με τους ορκωτούς λογιστές και τους υπαλλήλους που εξουσιοδοτούνται να ασκούν το επάγγελμα του ορκωτού λογιστή σύμφωνα με τα άρθρα 83 ter και 83 quater του διατάγματος αριθ . τίτλος και επάγγελμα ορκωτών λογιστών, σύμφωνα με το άρθρο 1 του παρόντος διατάγματος·

Για τους δικηγόρους :
7° Από το συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο ΣτΕ για τους δικηγόρους στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο ΣτΕ, σύμφωνα με το άρθρο 13-1 της διαταγής της 10ης Σεπτεμβρίου 1817 . που συγκεντρώνει, υπό την επωνυμία διάταξη δικηγόρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο ΣτΕ, τη διάταξη των δικηγόρων στα συμβούλια και τη δικηγορική σχολή του ΣτΕ, καθορίζει αμετάκλητα τον αριθμό των κατόχων και περιέχει διατάξεις για την εσωτερική πειθαρχία της παραγγελίας

Ως εποπτική αρχή, τους ελέγχους του διεξάγει και τις κυρώσεις τις επιβάλει το πειθαρχικό του σώματος Ορκωτών λογιστών το οποίο έχει εκδώσει ένα επαγγελματικό πρότυπο (NPLAB) με αναλυτικές οδηγίες. Το πρότυπο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 7.12.2020 “Διάταγμα της 7ης Δεκεμβρίου 2020 για την έγκριση επαγγελματικών προτύπων σχετικά με τις υποχρεώσεις του λογιστικού επαγγέλματος για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας”
Για τους Ορκωτούς ελεγκτές έχει εγκριθεί ένα αντίστοιχο πρότυπο (NEP 9605).

❖ To πρότυπο των λογιστών αναφέρει σε ότι αφορά τις κυρώσεις:
 

58. – Οποιαδήποτε παράβαση των υποχρεώσεων όσον αφορά την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εκ μέρους ορκωτού λογιστή ή δομής επαγγελματικής δραστηριότητας μπορεί να επισύρει, επιπλέον των πειθαρχικών κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 53 του διατάγματος 45-2138 της 19ης Σεπτεμβρίου 1945, και τα  ακόλουθα μέτρα και κυρώσεις:
1. Διαταγή που διατάσσει τον λογιστή ή την οντότητα να βάλει τέλος στην εν λόγω συμπεριφορά και του απαγορεύει να την επαναλάβει.
2. Προσωρινή απαγόρευση άσκησης διευθυντικών αρμοδιοτήτων εντός της οντότητας.
3. Χρηματική ποινή.
A58,- Το ύψος και το είδος της ποινής που επιβάλλεται σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας καθορίζονται, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη:
βαρύτητα και διάρκεια παραβάσεων·
τον βαθμό ευθύνης του παραβάτη, την οικονομική του κατάσταση, το μέγεθος των αποδοχών που έχει. τον βαθμό συνεργασίας του κατά τον έλεγχο και τις  ελλείψεις που έχει προηγουμένως διαπράξει·

❖Στατιστικά αναφορών στην αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Οι υπόχρεοι του νόμου για το ξέπλυμα χρήματος αναφέρουν τις ύποπτες συναλλαγές τους στην TRACFIN η οποία είναι η γαλλική μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών (FIU) και υπεύθυνη για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (LCB-FT).

Σε μια πρόσφατη έκθεσή της η υπηρεσία παραθέτει αναλυτικάστατιστικά των αναφορών που έχουν γίνει από όλους του υπόχρεους. Συγκεντρωτικά οι αναφορές:

 
2020
2021
2022
Ποσοστό

Σύνολο από Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
105.463
153.567
152.073
93,46%

Σύνολο από λοιπά επαγγέλματα
5.569
6.638
9.854
6,06%

Λογιστές
516
614
676
0,42%

Ορκωτοί Ελεγκτές
113
133
105
0,06%

Ο αριθμός των αναφορών ύποπτων συναλλαγών από ορκωτούς λογιστές και ελεγκτές αυξήθηκε κατά 5% μεταξύ 2021 και 2022.

Σημειώνεται ότι οι αναφορές από τον Τραπεζικό/χρηματοοικονομικό τομέα ξεπερνούσαν ανά έτος τις 100.000 αναφορές (όπως φαίνεται στον ανωτέρω πίνακα), ενώ σε ποσοστό οι λογιστές κάνουν μόνο το 0,4% επί του συνόλου των αναφορών στην TRAFCIN.

Η έκθεση σε ένα άλλο σημείο της αναφέρει:

Η ουσιαστική κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τον ουσιαστικό χαρακτήρα της κινητοποίησης του ιδιωτικού τομέα, και ειδικότερα των επαγγελμάτων που εκτίθενται περισσότερο σε κινδύνους, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας…..

❖ Δημοσιευμένες κυρώσεις για την εφαρμογή του νόμου
Επί του παρόντος δεν έχουν δημοσιευθεί κυρώσεις σε λογιστές ή Ορκωτούς ελεγκτές για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις του νόμου για το ξέπλυμα Βρώμικου χρήματος. 

 

 

✔   Εσθονία 
❖ Σχετικά με το επάγγελμα Λογιστή-φοροτεχνικού

Στην Εσθονία υπάρχουν πάνω από 5.500 λογιστές και λογιστικά γραφεία. Το επάγγελμα ασκείται τόσο από Ελ.Επαγγελματίες λογιστές φορολογικούς συμβούλους όσο και από Ορκωτούς Ελεγκτές. Οι υποχρεώσεις του λογιστή ρυθμίζονται από τον Λογιστικό νόμο (Raamatupidamise seadus)

❖ Ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: RahaPTS –  (https://www.riigiteataja.ee/akt/110022023029 )

-Υπόχρεοι (Τμήμα  1 άρθρο  2)

7) ορκωτούς ελεγκτές για την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών και παρόχους λογιστικών υπηρεσιών,
8) πάροχοι συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της λογιστικής ή της φορολογίας·

   
 – Κατάρτιση εκτίμησης κινδύνου για πελάτες υπόχρεων – (Τομέας 2 άρθρα 13 και 14)
– Ο εσωτερικός κανονισμός( πολιτικές) (άρθρο 14)
– Τα Βασικά μέτρα δέουσας επιμέλειας ορίζονται στο κεφάλαιο 3 (άρθρα 19 έως 32)
– Απλουστευμένη δέουσα επιμέλεια (άρθρα 32 έως 35)
– Αυξημένη δέουσα επιμέλεια ( άρθρα 36 έως 38)
– Διατήρηση δεδομένων πελατών (άρθρο 46 – άρθρο 47)
– Υποχρέωση αναφοράς ύποπτης συναλλαγής (άρθρα 50 έως 52)

-Οι κυρώσεις στον συγκεκριμένο νόμο ορίζονται στο κεφάλαιο 10 από παρ 82 έως 97 και παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον καθώς έχουν ευρεία διαβάθμιση.

§ 82. Μη εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας, εκτίμησης κινδύνου, διαδικαστικών κανόνων και εσωτερικών κανόνων για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
(1) Για την έκδοση εντολής μέλους του διοικητικού συμβουλίου της υπόχρεης οντότητας να μην εφαρμόσει τα μέτρα δέουσας επιμέλειας, η εκτίμηση κινδύνου που ορίζεται στην § 13 του παρόντος Νόμου, οι διαδικαστικοί κανόνες ή ο κανόνας εσωτερικού ελέγχου – τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι 300
μονάδες προστίμου.
(2) Για την ίδια πράξη, εάν έχει διαπραχθεί από νομικό πρόσωπο, – τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι 400.000 ευρώ.

– Οι εποπτικές αρχές ορίζονται στο κεφάλαιο 7 παρ 64.

Για λογιστές, ορκωτούς και λοιπούς φοροτεχνικούς, εποπτική αρχή στην Εσθονία είναι το “Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών”, στα εσθονικά Rahapesu Andmebüroo ή RAB :  https://fiu.ee/.
Μόνο οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι έχουν ως εποπτική αρχή αυτορρυθμιζόμενο φορέα.
 

❖ Έλεγχοι από την εποπτική αρχή και μη επιβολή κυρώσεων
H Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (RAB) επιθεώρησε πρόσφατα εταιρείες που παρέχουν λογιστικές υπηρεσίες με στόχο την επίβλεψη της εκπλήρωσης της εφαρμογής της δέουσας επιμέλειας που απορρέει από τον νόμο (RahaPTS).
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση του, δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα αλλά δόθηκαν οι απαραίτητες συστάσεις για συμμόρφωση.

Σε μια πρόσφατη έκθεση της η moneyval (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας) αναφέρει για την Εσθονία ότι οι κυρώσεις που εφαρμόζει το κράτος για τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγίας για το ξέπλυμα κρίθηκαν αναποτελεσματικές  https://rm.coe.int/moneyval-2022-11-mer-estonia/1680a9dd96.

20. Οι μηχανισμοί επιβολής κυρώσεων χαρακτηρίζονται από μια σειρά περιορισμών, ιδίως όσον αφορά την ικανότητα αποτελεσματικής επιβολής οικονομικών κυρώσεων. Οι κύριες εποπτικές αρχές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε διορθωτικά εποπτικά μέτρα, όπως προειδοποιήσεις, σχέδια αποκατάστασης και ανάκληση άδειας (όπου είναι δυνατόν), και υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτούν πιο έγκαιρες εποπτικές ενέργειες. Συνολικά, οι επιβαλλόμενες κυρώσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.

❖ Στατιστικά αναφορών ύποπτων συναλλαγών

Το 2022, η RAB έλαβε συνολικά 315 αναφορές από τους επαγγελματίες (συμβολαιογράφους, λογιστές, φορολογικούς συμβούλους, ελεγκτές, παρόχους λογιστικών υπηρεσιών, δικηγόρους κ.λπ, οι οποίες αποτελούν περίπου το 2% του συνόλου των υποβληθεισών αναφορών στην αρχή.

Πίνακας 1. Κατανομή των κοινοποιήσεων που αποστέλλονται στην RAB το 2022 ανά ομάδα.

Δημοσιογραφική ομάδα
Μαζί
Μαζί

(%)

Πιστωτικά ιδρύματα
7274
51%

Πάροχοι υπηρεσιών εικονικής αποθήκευσης
4331
30%

χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
1363
10%

Ιδρύματα και πρόσωπα άλλης χώρας
58
0%

Χειριστές τυχερών παιχνιδιών
425
3%

Επαγγελματίες (λογιστές, φοροτεχνικοί, δικηγόροι κλπ)
315
2%

κρατικοί θεσμοί
148
1%

Άλλα ιδιωτικά νομικά επιχειρηματίες
201
1%

Λοιποί
170
1%

Σύνολο
14285
100%

❖ Έρευνες, μελέτες, αντιδράσεις.
Σε μια πρόσφατη μεταπτυχιακή εργασία του 2020 προς το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών επιστημών, μέσω ερωτηματολογίων, κατέστη σαφές ότι ο κλάδος των ακινήτων και τα λογιστικά γραφεία είναι οι τομείς όπου υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

 

✔   Ολλανδία  
❖ Σχετικά με το επάγγελμα Λογιστή-φοροτεχνικού

Και στην Ολλανδία δραστηριοποιείται μεγάλη μερίδα επαγγελματιών οι οποίοι ασχολούνται με τα λογιστικά και τις φορολογικές Συμβουλές (Λογιστές, Φορολογικοί σύμβουλοι, Ορκωτοί Λογιστές-ελεγκτές, Δικηγόροι με εξειδίκευση σε φορολογικά θέματα Φορολογικών δικηγόρων, κ.λπ.).

Ο φοροτεχνικός (φορολογικός σύμβουλος) είναι προστατευόμενο επάγγελμα αν και δε ρυθμίζεται με νόμο όπως οι Λογιστές. Οι δύο ιδιωτικοί οργανισμοί φορολογικών συμβούλων (NOB και NFB το οποίο συγχωνεύτηκε με το συμβούλιο φοροτεχνικών συμβούλων και τώρα ονομάζεται RB)  είναι τόσο ισχυροί που είναι σχεδόν αδύνατο να παρέχει κάποιος φορολογικές υπηρεσίες στην Ολλανδία χωρίς να είναι μέλος τους.
Η RB είναι μια ενεργή επαγγελματική ένωση με περισσότερα από 7.200 συνδεδεμένα μέλη ενώ η ΝΟΒ έχει πάνω από 5.000 μέλη.
Και οι δύο οργανισμοί χρησιμοποιούν υψηλά επαγγελματικά πρότυπα για τα μέλη τους και τηρούν ταυτόχρονα αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας. Ο οργανισμός NOB απαιτεί ακαδημαϊκό πτυχίο για να γίνεις μέλος του, ενώ για να γίνει κάποιος μέλος στην RB απαιτείται να έχει ολοκληρώσει ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αυστηρές εξετάσεις.
Οι φοροτεχνικοί (φορολογικοί σύμβουλοι) παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως (Υποστήριξη  σε φορολογικό έλεγχο, συμπλήρωση δηλώσεων, μισθοδοσίες, τήρηση βιβλίων, έναρξη επιχειρήσεων, υπηρεσίες διεθνές δικαίου, κ.λπ.).

Οι λογιστές Η χρήση των τίτλων, Accountant-Administratieconsulent (AA) και ορκωτός λογιστής (RA),  προστατεύονται νομικά και χρησιμοποιούνται μόνο σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Ολλανδικής επαγγελματικής οργάνωσης λογιστών (NBA). Η NBA προστατεύει και τους δύο τίτλους που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι λογιστές (RA και AA)
Επιπλέον, ονόματα όπως λογιστής, Ορκωτός Λογιστής, συντομογραφίες ή/και συνδυασμοί τους δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται δημόσια εάν κάποιος δεν είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο λογιστών.
Ο νόμος που ρυθμίζει το επάγγελμα των λογιστών είναι ο νόμος για το λογιστικό επάγγελμα.
Οι λογιστές αποτελούν μια ευρεία, ποικιλόμορφη επαγγελματική ομάδα με περισσότερους από 21.000 επαγγελματίες οι οποίοι έχουν κοινούς κανόνες δεοντολογίας.

Το Επιμελητήριο Λογιστών https://accountantskamer.nl/ είναι το πειθαρχικό όργανο που ιδρύθηκε από τον νόμο περί πειθαρχικής δικαιοδοσίας των λογιστών (Wtra). Το πειθαρχικό δίκαιο αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας της άσκησης του λογιστικού επαγγέλματος. Οι πειθαρχικές διαδικασίες έχουν σκοπό να συμβάλουν στην εμπιστοσύνη του κοινού στην εν λόγω επαγγελματική πρακτική.

Στην Ολλανδία υπάρχουν επίσης και άλλες οργανώσεις:
– Λογιστικές Εταιρείες SRA: Οργανισμός δικτύου 375 ανεξάρτητων λογιστικών εταιρειών με 900 υποκαταστήματα στην Ολλανδία
– Ένωση Δικηγόρων-Φοροτεχνικών (NVAB)
– Ολλανδικό Σώμα Ειδικών Διοίκησης και Φορολογίας (NOAB) – Είναι μια εμπορική ένωση με περισσότερα από 1.000 συνδεδεμένα γραφεία. Αυτές οι συνδεδεμένες εταιρείες διαχείρισης και φορολογικών συμβούλων εξυπηρετούν από κοινού περίπου 175.000 επιχειρηματίες στον τομέα των ΜΜΕ.
 

❖ Ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: https://wetten.overheid.nl/BWBR0024282/2022-11-01
Η εφαρμογή του νόμου ορίζεται με το Εκτελεστικό διάταγμα του 2018 το οποίο περιγράφει τους 3 δείκτες σύμφωνα με τους οποίους οι υπόχρεοι μπορούν να αξιολογήσουν τις συναλλαγές για να προσδιορίσουν εάν πρέπει να υποβάλλουν αναφορά στην αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

– Υπόχρεα πρόσωπα  (άρθρο 1a) παρ. 1 και 4.

1. Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται σε τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή εταιρείες που ορίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 4, που ενεργούν στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.
….
4. Ως φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή εταιρείες που ενεργούν στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων στις οποίες εφαρμόζεται ο παρών νόμος:
a.φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή εταιρείες που ασκούν ανεξάρτητα ανεξάρτητες επαγγελματικές δραστηριότητες ως φορολογικοί σύμβουλοι ή φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή εταιρείες εφόσον ασκούν με άλλο τρόπο ανάλογες δραστηριότητες ανεξάρτητα, είτε μέσω άλλων φυσικών προσώπων, νομικών οντοτήτων ή εταιρειών που συνδέονται με αυτά ασκούν επαγγελματικά ή εμπορικά
b.φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή εταιρείες που, ως εξωτερικός ορκωτός λογιστής ή εξωτερικός λογιστής-διοικητικός σύμβουλος, ασκούν ανεξάρτητα ανεξάρτητες επαγγελματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εγκληματολογικής λογιστικής, ή φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή εταιρείες, εφόσον κατά τα άλλα ασκούν ανεξάρτητα ανεξάρτητα παρόμοια επαγγελματική ή εμπορική δραστηριότητες
c.φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή εταιρείες που ως δικηγόρος:…..

– Ο εσωτερικός κανονισμός (πολιτικές) (άρθρο 2γ και 2στ)
– Τα Βασικά μέτρα δέουσας επιμέλειας ορίζονται στο άρθρο 3
– Απλουστευμένη δέουσα επιμέλεια (άρθρα 6,7)
– Αυξημένη δέουσα επιμέλεια ( άρθρο 8)
– Διατήρηση δεδομένων πελατών (άρθρο 10β)
– Υποχρέωση αναφοράς ύποπτης συναλλαγής (άρθρα 12 έως 23 )
– Υποχρέωση εκπαίδευσης προσωπικού (άρθρο 35)

– Οι κυρώσεις ορίζονται στα άρθρα 28 έως 32 και προβλέπουν και πρόστιμα φυσικά και για τη μη τήρηση της δέουσας επιμέλειας των υπόχρεων.

Τα πρόστιμα  ταξινομούνται σε κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης με τα σχετικά βασικά ποσά, ελάχιστα ποσά και μέγιστα ποσά

Κατηγορία
Βασικό ποσό
Ελάχιστη ποσότητα
Μέγιστο ποσό

1
10.000 €
€0.–
10.000 €

2
500.000 €
€0.–
1.000.000 €

3
2.000.000 €
€0.–
4.000.000 €

 

– Εποπτική αρχή για τους λογιστές, τους  φοροτεχνικούς και τους ορκωτούς ελεγκτές/λογιστές έχει οριστεί το Γραφείο Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (άρθρο 1δ) : https://www.bureauft.nl/

Το γραφείο χρηματοοικονομικής εποπτείας διαβουλεύεται με τις επαγγελματικές οργανώσεις για να καταλήξει σε ένα πλαίσιο διαδικασιών, συμφωνιών και κανονισμών σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για το ξέπλυμα. Επί του παρόντος έχουν συναφθεί εποπτικές συμφωνίες με το Μητρώο Φορολογικών Συμβούλων (RB) και τους Ορκωτούς λογιστές.

❖  Οδηγίες από την εποπτική αρχή

Η εποπτική αρχή έχει εκδώσει επίσης από το 2018 ειδικές κατευθυντήριες γραμμές για τη συμμόρφωση με το Wwft για λογιστές και φορολογικούς συμβούλους.
Στις κατευθυντήριες γραμμές το Γραφείο εποπτείας υπογραμμίζει τις υποχρεώσεις των Λογιστών φοροτεχνικών σχετικά με την δέουσα επιμέλεια, την ανάλυση κινδύνου, και την εφαρμογή πολιτικής, σημειώνοντας επίσης σύμφωνα με γνώμη του Επιμελητηρίου Λογιστών, ότι η υποψία φορολογικής απάτης εμπίπτει στην υποχρέωση κοινοποίησης προς την αρχή: «Συγκεκριμένα η φορολογική απάτη μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για την ποινική έννοια του «ξέπλυμα χρήματος» σύμφωνα με το άρθρο 420bis του Ποινικού Κώδικα της Ολλανδίας. Ως εκ τούτου, μια υποψία φορολογικής απάτης θα οδηγήσει στην υπόθεση ότι μια συναλλαγή μπορεί να σχετίζεται με ξέπλυμα χρήματος».

❖ Πολιτική κυρώσεων από την εποπτική αρχή

Το γραφείο εποπτείας έχει δημοσιεύσει επίσης την πολιτική των κυρώσεων που επιβάλει για τη μη συμμόρφωση με τις διατάξεις του νόμου για το ξέπλυμα από τις υπόχρεες οντότητες. Στην πολιτική που έχει δημοσιεύσει, αξιολογώντας την σοβαρότητα της κάθε παράβασης έχει κατηγοριοποίηση τις παραβάσεις καθώς και τα πρόστιμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μη σοβαρών παραβάσεων δεν επιβάλλει πρόστιμο αλλά προειδοποίηση.

❖ Δημοσίευση και παραδείγματα κυρώσεων που έχουν επιβληθεί
Η εποπτική αρχή δημοσιεύει επίσης και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει από ελέγχους που έχει κάνει μέχρι σήμερα, όπως επιβάλλεται από τις διατάξεις του Ολλανδικού νόμου.
Παραδείγματα επιβολής κυρώσεων:
-Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε λογιστική εταιρία για μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του νόμου και ανεπαρκή τήρηση αυξημένης δέουσας επιμέλειας σε ορισμένους πελάτες.
– Προειδοποίηση και οδηγία σε Λογιστική εταιρία για εκπόνηση πολιτικής σχετικά με τον νόμο
– Πρόστιμο 1.100 ευρώ σε λογιστική εταιρία για μη εφαρμογή δέουσας επιμέλειας σε πελάτες.
– Προειδοποίηση σε εταιρία φορολογικών συμβουλών για συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του νόμου
– Πρόστιμο 657,00 ευρώ για μη τήρηση δέουσας επιμέλειας πελατών.
– Πρόστιμο 2.100 ευρώ για εκπρόθεσμη αναφορά στην αρχή .

❖ Στατιστικά Αναφορών στην κρατική αρχή
Οι αναφορές για ύποπτες συναλλαγές γίνονται και στην κρατική αρχή για το ξέπλυμα χρήματος η οποία είναι η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών-Ολλανδία (FIU-Ολλανδία)
Το Εκτελεστικό διάταγμα του 2018 για την εφαρμογή του νόμου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος περιγράφει τους 3 δείκτες σύμφωνα με τους οποίους οι υπόχρεοι μπορούν να αξιολογήσουν τις συναλλαγές για να προσδιορίσουν εάν πρέπει να υποβάλλουν αναφορά στην αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Στην τελευταία έκθεσή της η αρχή έχει δημοσιεύσει τις αναφορές για ύποπτες συναλλαγές που έγιναν από όλους του υπόχρεους

Ομάδα αναφοράς
2019
2020
2021

Λογιστής
385
372
346

Φοροτεχνικός σύμβουλος

80
76

Τράπεζες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και λοιποί υπόχρεοι
541.236
722.239
1.230.411

 

 

✔   Βουλγαρία

 

❖ Σχετικά με το επάγγελμα Λογιστή-φοροτεχνικού

Στη Βουλγαρία το επάγγελμα του λογιστή ρυθμίζεται με την Λογιστική Πράξη του 2001 και συγκεκριμένα από το άρθρο 35 σχετικά με την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων και την τήρηση των βιβλίων.
Η τήρηση των βιβλίων γίνεται συνήθως από Λογιστικά γραφεία (μικρές η μεσαίες οντότητες) τα οποία αναλαμβάνουν όλες σχεδόν τις εργασίες μιας επιχείρησης (μισθοδοσίες, δηλώσεις, τήρηση βιβλίων και άλλες υποχρεώσεις προς την φορολογική διοίκηση και το κράτος).
Αρκετά από αυτά τα γραφεία είναι μέλη της ένωσης Λογιστών και Λογιστικών εταιριών ή του Ινστιτούτου επαγγελματιών Λογιστών στη Βουλγαρία.
Οι Ορκωτοί εκλεκτές/Λογιστές είναι μέλη του Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών στη Βουλγαρία (IDES) το οποίο είναι ο μόνος εθνικός επαγγελματικός οργανισμός για όλους τους εγκεκριμένους ορκωτούς λογιστές στη Βουλγαρία και εδρεύει στη Σόφια.

❖ Ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137182924

– Οι υπόχρεοι ορίζονται στο άρθρο 4

12. Οι εγγεγραμμένοι ελεγκτές.
13.  τα πρόσωπα που κατά επάγγελμα παρέχουν λογιστικές υπηρεσίες ή/και συμβουλευτικές υπηρεσίες στον φορολογικό τομέα, καθώς και τα πρόσωπα που ως κύρια οικονομική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα παρέχουν, άμεσα ή έμμεσα μέσω συνδεδεμένων προσώπων, βοήθεια σε οποιαδήποτε μορφή ή συμβουλές σε φορολογικά θέματα·

16. πρόσωπα που κατά το επάγγελμα παρέχουν:
α) διεύθυνση διαχείρισης, διεύθυνση αλληλογραφίας, γραφείο ή/και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες για σκοπούς εγγραφής ή/και λειτουργίας νομικής οντότητας ή άλλης νομικής οντότητας·
β) υπηρεσίες για την ίδρυση, την εγγραφή, την οργάνωση της δραστηριότητας ή/και τη διαχείριση ενός εμπόρου ή άλλου νομικού προσώπου ή άλλου νομικού προσώπου·

– Ο εσωτερικός κανονισμός (πολιτικές) και εκπαίδευση υπαλλήλων (άρθρα 101 έως 105)
– Τα Βασικά μέτρα δέουσας επιμέλειας ορίζονται στα άρθρα 10 έως 13
– Απλουστευμένη δέουσα επιμέλεια (άρθρα 25 έως 34)
– Αυξημένη δέουσα επιμέλεια ( άρθρα 35 έως 51)
– Διατήρηση δεδομένων πελατών (άρθρα 67 έως 70)
– Υποχρέωση αναφοράς ύποπτης συναλλαγής (άρθρα 72 έως 75 )
– Ο εσωτερικός κανονισμός( πολιτικές) και εκπαίδευση υπαλλήλων (άρθρα 101 έως 105)

– Πρόστιμα στα άρθρα 116 έως 120 (περιέχει και πρόστιμα για τη μη τήρηση δέουσας επιμέλειας των άρθρων 10-13, 25 έως 31 και 33 έως 60)

1. Πρόστιμο από 1.000 BGN έως 10.000 BGN, όταν ο παραβάτης είναι φυσικό πρόσωπο.
2. Χρηματική κύρωση από 2.000 BGN έως 20.000 BGN, όταν ο δράστης είναι νομικό πρόσωπο ή ατομική επιχείρηση

(2) Σε περίπτωση επανειλημμένης παράβασης της παρ. 1 η ποινή είναι:
1. δυνάμει της παρ. 1, στοιχείο 1 – πρόστιμο από 2.000 BGN έως 20.000 BGN.
2. δυνάμει της παρ. 1, στοιχείο 2 – κύρωση ιδιοκτησίας από 5.000 BGN έως 50.000 BGN.

(3)  Για σοβαρές ή συστηματικές παραβάσεις της παρ. 1, εάν η πράξη δεν συνιστά έγκλημα, η τιμωρία είναι:
1. δυνάμει της παρ. 1, στοιχείο 1 – πρόστιμο από 5.000 BGN έως 2.000.000 BGN.
2. δυνάμει της παρ. 1, στοιχείο 2 – χρηματική κύρωση από 10.000 BGN έως 2.000.000 BGN ή μέχρι το διπλάσιο του ποσού του οφέλους από την παράβαση, εάν μπορεί να διαπιστωθεί το ίδιο·
 

– Η εποπτική αρχή που έχει οριστεί στο άρθρο 108 του νόμου για το ξέπλυμα, είναι η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας https://www.dans.bg/ (DANS). Η εποπτική αρχή έχει δώσει οδηγίες που αφορούν τις υποχρεώσεις των λογιστών σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών. Έχει δημοσιεύσει επίσης δείγματα για όλες τις υποχρεώσεις του νόμου (ερωτηματολόγια πελατών, δηλώσεις στοιχείων πελατών, κ.λπ.)

❖ Δημοσίευση και παραδείγματα κυρώσεων που έχουν επιβληθεί
Στον κατάλογο προστίμων που έχει δημοσιεύσει για το 2022 δεν υπάρχει κάποια εταιρία που να δραστηριοποιείται στον λογιστικό ή συμβουλευτικό τομέα :  https://www.dans.bg/en/msip-091209-menu-en/imposed-sanctionsfines .

❖ Στατιστικά αναφορών ύποπτων συναλλαγών
Η dans από το σύνολο των 451 αναφορών που έλαβε το 2020 (τελευταία στατιστικά), από υπόχρεες οντότητες για ύποπτες συναλλαγές, μόνο οι 8 στάλθηκαν από Λογιστές/ φοροτεχνικούς δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

❖ Στατιστικά ελέγχων από της εποπτική αρχή
Για το ίδιο έτος (2020) η dans διεξήγαγε 31 ελέγχους και επέβαλε πρόστιμο μόνο σε ένα Λογιστικό γραφείο.

Η εποπτική αρχή από το 2020 και μετά δεν έχει δημοσιεύσει άλλες εκθέσεις με στατιστικά αναφορών ύποπτων συναλλαγών.

 

✔   Ισπανία

 

❖ Σχετικά με το επάγγελμα Λογιστή-φοροτεχνικού

Στην Ισπανία στον λογιστικό και το φορολογικό κλάδο δραστηριοποιούνται: Φορολογικοί σύμβουλοι (asesor fiscal), νομικοί με εξειδίκευση στα φορολογικά (abogado), λογιστές, οικονομολόγοι (economista) ή κάτοχοι πτυχίου επιχειρήσεων (profesor mercantil, intendente mercantil).
Η παροχή φορολογικών συμβουλών δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένους επαγγελματίες. Οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση επ’ αμοιβή.

Οι φοροτεχνικοί και τα λογιστικά γραφεία είναι μέλη της Ισπανικής Ένωση Φοροτεχνικών Συμβούλων και της ισπανικής οργάνωσης REAF στην οποία μπορούν να γραφτούν ως μέλη, φορολογικοί σύμβουλοι, οικονομολόγοι, Λογιστές, σύμβουλοι εργασίας, κ.λπ. Η εγγραφή δεν είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος.

Οι τρεις φορείς πιστοποίησης του λογιστικού επαγγέλματος στην Ισπανία είναι:
– Η Ισπανική Ένωση Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων (AECA)
– Το Μητρώο Λογιστικών Οικονομολόγων (REC που προωθείται από το Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών της Ισπανίας και από το Γενικό Συμβούλιο Οικονομολόγων της Ισπανίας)
– Η Επαγγελματική Ένωση Λογιστικών και Φοροτεχνικών της Ισπανίας (AECE).

Οι Ορκωτοί ελεγκτές/λογιστές ανήκουν στο  Ινστιτούτο Ορκωτών λογιστών.

Στην Ισπανία σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού ινστιτούτου στατιστικής αρχής (2022) στον κλάδο των λογιστικών, ελεγκτικών και φορολογικών συμβουλευτικών δραστηριοτήτων δραστηριοποιούνται συνολικά 67.339 οντότητες. (35.235 ελ. επαγγελματίες, 20.698 επιτηδευματίες με προσωπικό 1 έως 2 άτομα, 7.042 με προσωπικό από 3-5 άτομα, 43 εταιρίες με πάνω από 100 άτομα, κ.λπ.)

❖ Ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2010-6737

-Υπόχρεοι άρθρο 2

ιγ) Ελεγκτές λογαριασμών, εξωτερικοί λογιστές, φοροτεχνικοί και κάθε άλλο πρόσωπο που αναλαμβάνει να παρέχει, άμεσα ή μέσω άλλων συνδεδεμένων προσώπων, υλική βοήθεια, βοήθεια ή συμβουλές σε φορολογικά θέματα ως κύρια επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα.

– Βασικά μέτρα δέουσας επιμέλειας άρθρο 7
– Δέουσα επιμέλεια από τρίτους άρθρο 8
– Απλουστευμένη δέουσα επιμέλεια άρθρο 9
– Αυξημένη δέουσα επιμέλεια άρθρο 10
– Διατήρηση δεδομένων πελατών άρθρο 25
– Υποχρέωση αναφοράς ύποπτης συναλλαγής άρθρα 17, 18
– Ο εσωτερικός κανονισμός (πολιτικές) και εκπαίδευση υπαλλήλων άρθρα 26 έως 29

-Στην Ισπανία επειδή έχουν και το θεσμό του λογιστή εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικός λογιστής) έχουν και μέτρα δέουσας επιμέλειας για Επιχειρηματικές σχέσεις και εξ αποστάσεως εργασίες (άρθρο 12).

– Οι κυρώσεις προβλέπονται στα άρθρα 56 έως 60
H ενισχυμένη δέουσα επιμέλεια θεωρείται σοβαρό αδίκημα όχι όμως πολύ σοβαρό (άρθρο 52)
Η απλή δέουσα επιμέλεια θεωρείται ήσσονος σημασίας αδίκημα.

Πρόστιμα για σοβαρή παράβαση :

1. Για τη διάπραξη σοβαρών παραβάσεων μπορούν να επιβληθούν οι ακόλουθες κυρώσεις:
α) Πρόστιμο του οποίου το ελάχιστο ποσό θα είναι 60.000 ευρώ και του οποίου το μέγιστο ποσό μπορεί να είναι μέχρι το υψηλότερο από τα ακόλουθα μεγέθη: 10 τοις εκατό του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών του υπόχρεου υποκειμένου, το ποσό του οικονομικού περιεχομένου της πράξης συν 50 τοις εκατό. , τριπλασιάζεται το ποσό των οφελών που προκύπτουν από την παράβαση, όταν μπορούν να προσδιοριστούν τα εν λόγω οφέλη, ή 5.000.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό του ετήσιου κύκλου εργασιών εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 56.2.
β) Δημόσια επίπληξη.
γ) Ιδιωτική επίπληξη.
δ) Στην περίπτωση φορέων που υπόκεινται σε διοικητική άδεια λειτουργίας, προσωρινή αναστολή της.
 

Πρόστιμα για ήσσονος σημασίας παράβαση :

Άρθρο 58. Κυρώσεις για ήσσονος σημασίας παραβάσεις.
Για τη διάπραξη ήσσονος σημασίας παραβάσεων, μπορούν να επιβληθούν οι ακόλουθες κυρώσεις:
α) Ιδιωτική επίπληξη.
β) Πρόστιμο μέχρι 60.000 ευρώ.
Αυτές οι κυρώσεις μπορεί να συνοδεύονται από απαίτηση για τον παραβάτη να βάλει τέλος στη συμπεριφορά του και να μην την επαναλάβει. 

-Η εποπτική αρχή για όλους είναι η  Ισπανική Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (https://www.sepblac.es/) (άρθρο 47 του νόμου). Η εποπτική αρχή έχει εκδώσει κανονισμούς, οδηγίες και άλλες αναλυτικές λεπτομέρειες για τις διαδικασίες ταυτοποίησης των πελατών των υπόχρεων οντοτήτων.

❖ Στατιστικά αναφορών ύποπτων συναλλαγών και ελέγχων σε λογιστές για συμμόρφωση με τον νόμο

Στην τελευταία έκθεση που έχει δημοσιεύσει η εποπτική αρχή για το 2021 από το σύνολο των 1.552 αναφορών που έχει δεχθεί για ύποπτες συναλλαγές (εκτός τραπεζών) μόλις οι 25 προέρχονται από φοροτεχνικούς/λογιστές.
Η αρχή διεξήγαγε το 2020 μόλις 10 ελέγχους για συμμόρφωση με τους κανόνες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε λογιστικές εταιρίες και φοροτεχνικούς, και ΚΑΝΕΝΑΝ  το 2021.
Η αρχή έχει επιβάλλει 30 κυρώσεις σε λοιπούς υπόχρεους (δικηγόρους, εμπόρους κοσμημάτων κλπ) 15 από τις οποίες αφορούν την υποχρέωση τήρησης δέουσας επιμέλειας.

 

 

✔   Πολωνία 
❖ Σχετικά με το επάγγελμα Λογιστή-φοροτεχνικού

Λογιστές φοροτεχνικοί
Στην Πολωνία από το 2014 (μετά και την οδηγία της Ε.Ε. για την απελευθέρωση επαγγελμάτων) δεν χρειάζεται πλέον πιστοποιητικό από το Υπ.Οικονομικών για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού. Συνεπώς το επάγγελμα μπορεί να ασκηθεί από οποιονδήποτε :
– έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα,
– δεν έχει καταδικαστεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση για ορισμένα φορολογικά αδικήματα που καθορίζονται στο Κεφάλαιο 9 του λογιστικού νόμου.
– έχει ασφάλιση αστικής ευθύνης.
Ο φοροτεχνικός (φορολογικός σύμβουλος)
Οι φορολογικοί σύμβουλοι ασκούν το επάγγελμά τους σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου της 5ης Ιουλίου 1996 για τις φορολογικές συμβουλές.
Σύμφωνα με το νόμο, οι δραστηριότητες φορολογικής συμβουλευτικής περιλαμβάνουν:
 

παροχή συμβουλών, γνωμοδοτήσεων και εξηγήσεων σε φορολογούμενους, σχετικά με τις φορολογικές και τελωνειακές υποχρεώσεις τους.
τήρηση λογιστικών βιβλίων, φορολογικών βιβλίων και άλλων αρχείων για φορολογικούς σκοπούς.
προετοιμασία και υποβολή φορολογικών δηλώσεων.
εκπροσώπηση φορολογουμένων, σε διαδικασίες ενώπιον των φορολογικών αρχών της δημόσιας διοίκησης.

Οι ως άνω δραστηριότητες μπορούν να εκτελούνται μόνο από οντότητες, (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) τα οποία είναι  εγγεγραμμένα στον κατάλογο φοροτεχνικών, δικηγόρων.
Η επαγγελματική άσκηση φορολογικών συμβουλευτικών δραστηριοτήτων υπόκειται σε νομική προστασία και η εκτέλεσή τους από μη εξουσιοδοτημένες οντότητες απαγορεύεται και τιμωρείται με πρόστιμο. Ο φορολογικός σύμβουλος υποχρεούται να συνάψει σύμβαση ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της 19ης Μαρτίου 2023, υπήρχαν 8.893 άτομα στη λίστα των φορολογικών συμβούλων.

Λογιστικά γραφεία
Τα βιβλία των επιχειρήσεων μπορούν να τηρούνται και εκτός έδρας σύμφωνα με το άρθρο 11 του λογιστικού νόμου. Ωστόσο σύμφωνα με το άρθρο 76 του λογιστικού νόμου, η δραστηριότητα που συνίσταται σε υπηρεσίες τήρησης βιβλίων επιτρέπεται να εκτελείται μόνο από επιχειρηματίες ως μέρος επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Όσοι επίσης ασκούν δραστηριότητα στον τομέα των λογιστικών υπηρεσιών υποχρεούται να έχουν συνάψει σύμβαση ασφάλισης αστικής ευθύνης (προβλέπεται στο άρθρο 76 του λογιστικού νόμου).
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στην Πολωνία το 2022 λειτουργούσαν 23.785 λογιστικά γραφεία και εταιρίες λογιστικών υπηρεσιών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα φυσικά πρόσωπα).

Επαγγελματικές ενώσεις
‘Ένωση Λογιστών Πολωνίας – https://skwp.pl/
Επιμελητήριο φοροτεχνικών – https://kidp.pl/
Ορκωτοί Λογιστές – https://pana.gov.pl/

❖ Ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4,16,44,4703,,20220112,ustawa-z-dnia-1032018-r-o-przeciwdzialaniu-praniu-pieniedzy.html
https://lexlege.pl/ustawa-z-dnia-1-marca-2018-r-o-przeciwdzialaniu-praniu-pieniedzy-oraz-finansowaniu-terroryzmu/

– Υπόχρεα πρόσωπα

Άρθρο 2:

14) δικηγόροι, νομικοί σύμβουλοι, αλλοδαποί δικηγόροι, φοροτεχνικοί στο βαθμό που παρέχουν νομική συνδρομή ή φορολογικές συμβουλευτικές υπηρεσίες στον πελάτη σχετικά με:
α) αγορά ή πώληση ακίνητης περιουσίας, επιχείρησης ή οργανωμένου τμήματος της επιχείρησης,
β) διαχείριση των μετρητών, των χρηματοοικονομικών μέσων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του πελάτη,
γ) σύναψη συμφωνίας για την τήρηση τραπεζικού λογαριασμού, λογαριασμού τίτλων ή την εκτέλεση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την τήρηση αυτών των λογαριασμών,
δ) η πραγματοποίηση εισφοράς σε κεφαλαιουχική εταιρεία ή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κεφαλαιουχικής εταιρείας,
ε) δημιουργία, λειτουργία ή διαχείριση κεφαλαιουχικών εταιρειών ή καταπιστευμάτων
– με εξαίρεση τους νομικούς συμβούλους και τους αλλοδαπούς δικηγόρους που ασκούν το επάγγελμά τους με σχέση εργασίας ή υπηρεσία σε γραφεία που εξυπηρετούν φορείς δημόσιας διοίκησης, άλλες οργανωτικές μονάδες του κράτους ή της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε οντότητες πλην των εταιρειών που αναφέρονται στο άρθρ. 8 δευτ. 1 του νόμου της 6ης Ιουλίου 1982 για τους νομικούς συμβούλους (Journal of Laws of 2020, άρθρο 75 και 2320), και τους φορολογικούς συμβούλους που ασκούν το επάγγελμα με σχέση εργασίας σε φορείς διαφορετικούς από αυτούς που αναφέρονται στο άρθ. 4 δευτ. 1 σημεία 1 και 3 του νόμου της 5ης Ιουλίου 1996 για τις φορολογικές συμβουλές (Journal of Laws του 2020, σημεία 130 και 2320)·
15) φορολογικοί σύμβουλοι στον τομέα των φορολογικών συμβουλευτικών δραστηριοτήτων εκτός αυτών που αναφέρονται στο σημείο 14 και οι νόμιμοι ελεγκτές·
15α) επιχειρηματίες κατά την έννοια του νόμου της 6ης Μαρτίου 2018 – Νόμος περί επιχειρηματιών (Journal of Laws 2021, σημείο 162), των οποίων η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η παροχή υπηρεσιών που συνίστανται στη σύνταξη δηλώσεων, την τήρηση φορολογικών βιβλίων, την παροχή συμβουλών, γνωμοδοτήσεις ή εξηγήσεις στον τομέα του φορολογικού ή τελωνειακού δικαίου, εκτός από άλλα υπόχρεα ιδρύματα·
16) επιχειρηματίες κατά την έννοια του νόμου της 6ης Μαρτίου 2018 – Νόμος περί επιχειρηματιών, πλην άλλων υπόχρεων ιδρυμάτων, που παρέχουν υπηρεσίες που συνίστανται σε:
α) δημιουργία νομικού προσώπου ή οργανικής μονάδας χωρίς νομική προσωπικότητα,
β) την άσκηση των καθηκόντων μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή τη δυνατότητα σε άλλο πρόσωπο να ασκεί αυτή τη λειτουργία ή παρόμοια λειτουργία σε νομικό πρόσωπο ή οργανική μονάδα χωρίς νομική προσωπικότητα,
γ) παροχή της έδρας, της επαγγελματικής διεύθυνσης ή της διεύθυνσης αλληλογραφίας και άλλων συναφών υπηρεσιών σε νομικό πρόσωπο ή οργανική μονάδα χωρίς νομική προσωπικότητα,
δ) ενεργώντας ή επιτρέποντας σε άλλο πρόσωπο να ενεργεί ως διαχειριστής καταπιστεύματος που ιδρύθηκε με νομική πράξη,
ε) ενεργώντας ή επιτρέποντας σε άλλο πρόσωπο να ενεργεί ως πρόσωπο που ασκεί δικαιώματα που συνδέονται με μετοχές ή μετοχές για οντότητα διαφορετική από εταιρεία εισηγμένη σε οργανωμένη αγορά που υπόκειται σε απαιτήσεις γνωστοποίησης σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή υπόκειται σε ισοδύναμα διεθνή πρότυπα.
17) φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών τήρησης βιβλίων·
  

– Βασικά μέτρα δέουσας επιμέλειας άρθρα 33,34,40
– Δέουσα επιμέλεια από τρίτους άρθρα 47 και 48
– Απλουστευμένη δέουσα επιμέλεια άρθρο 42
– Αυξημένη δέουσα επιμέλεια άρθρο 43
– Υποχρέωση αναφοράς ύποπτης συναλλαγής άρθρο 83
– Ο εσωτερικός κανονισμός (πολιτικές)  άρθρο 50
– Εκπαίδευση υπαλλήλων υπόχρεων  (άρθρο 52)
– Εξαίρεση για όσους παρέχουν υποστήριξη σε υπόθεση (νομικές συμβουλές κλπ) στο άρθρο 76

– Οι εποπτικές αρχές ορίζονται άρθρο 130

– Οι λογιστές-φοροτεχνικοί (αλλά και οι νομικοί) εποπτεύονται από ο υπ.Οικονομικών (εφορίες για τους τυπικούς ελέγχους) αλλά και από το τμήμα Οικονομικών Πληροφοριών σε ότι αφορά την επιβολή κυρώσεων https://www.gov.pl/web/finance/department-of-financial-information
– Οι ορκωτοί λογιστές υπάγονται σε ειδικό έλεγχο από την Κρατική “ΠΟΛΩΝΙΚΗ ελεγκτική Εποπτική Εταιρία” – https://pana.gov.pl/

-Οι διοικητικές κυρώσεις ορίζονται στο άρθρο 147 έως 150

Ένα υπόχρεο ίδρυμα που δεν εκπληρώνει την υποχρέωση:
1) ορισμός προσώπου υπεύθυνου για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ορίζονται στον νόμο, που αναφέρεται στο άρθρο. 7 ορισμός ατόμου υπεύθυνου για την εφαρμογή των υποχρεώσεων του νόμου και του άρθρου. 8 ορισμός υπαλλήλου που είναι υπεύθυνος για τη συμμόρφωση με τον νόμο της δραστηριότητας του υπόχρεου ιδρύματος ,
2) προετοιμασία της εκτίμησης κινδύνου και επικαιροποίησή της, που αναφέρονται στο άρθ. 27 εντοπισμός και αξιολόγηση κινδύνου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας εν. 3,
3) παρέχει, κατόπιν αιτήματος του Γενικού Επιθεωρητή, την εκτίμηση κινδύνου και άλλες πληροφορίες που ενδέχεται να επηρεάσουν την εθνική εκτίμηση κινδύνου που αναφέρεται στο άρθρο. 28 παροχή στον Γενικό Επιθεωρητή με εκτιμήσεις κινδύνου και άλλες πληροφορίες ,
4) εφαρμόζοντας τα μέτρα οικονομικής ασφάλειας που αναφέρονται στο:
α) άρθ. 33 εφαρμογής μέτρων χρηματοοικονομικής ασφάλειας ,
β) άρθ. 43 ενισχυμένα μέτρα χρηματοοικονομικής ασφάλειας – σε περιπτώσεις υψηλότερου κινδύνου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και στις περιπτώσεις που αναφέρονται στα άρθρα 44-46,
5) τεκμηρίωση των εφαρμοζόμενων μέτρων χρηματοοικονομικής ασφάλειας και των αποτελεσμάτων της συνεχούς ανάλυσης των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν και αποδεικνύοντας, κατόπιν αιτήματος των αρχών που αναφέρονται στο άρθρο. 130 έλεγχος της εκτέλεσης των εκ του νόμου υποχρεώσεων από τα υπόχρεα ιδρύματα , η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας που αναφέρονται στο άρθ. 34 παρ . 3,
6) αποθήκευση των εγγράφων που αναφέρονται στο άρθ. 49 δευτ . 1 και 2,

Άρθρο 150. Είδη διοικητικών κυρώσεων
1. Οι διοικητικές κυρώσεις είναι:
1) δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τον υπόχρεο φορέα και το εύρος της παράβασης των διατάξεων του Νόμου από αυτό το όργανο στο Δημόσιο Πληροφοριακό Δελτίο στον ιστότοπο του γραφείου που εξυπηρετεί τον αρμόδιο για τα δημόσια οικονομικά υπουργό·
2) εντολή παύσης λήψης συγκεκριμένων ενεργειών από το υπόχρεο ίδρυμα·
3) ανάκληση άδειας ή άδειας ή διαγραφή από το μητρώο ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων·
4) απαγόρευση άσκησης καθηκόντων σε διευθυντική θέση από τον υπεύθυνο για την παράβαση από τον υπόχρεο φορέα των διατάξεων του Νόμου, για περίοδο όχι μεγαλύτερη του ενός έτους·
5) χρηματική ποινή.
2. Το πρόστιμο επιβάλλεται μέχρι το διπλάσιο του ποσού του οφέλους ή της ζημίας που απέφυγε το υπόχρεο ίδρυμα ως αποτέλεσμα της παράβασης ή – εάν δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός του ποσού του οφέλους ή της ζημίας – μέχρι το ισόποσο του 1.000.000 ευρώ.
3. Το πρόστιμο επιβάλλεται στους υπόχρεους φορείς που αναφέρονται στο άρθ. 2 υπόχρεων ιδρυμάτων εδ. 1 πόντοι 1-5, 7-11, 24 και 25:
1) στην περίπτωση φυσικού προσώπου – έως 20.868.500 PLN·
2) σε περίπτωση νομικού προσώπου ή οργανικής μονάδας χωρίς νομική προσωπικότητα – μέχρι το ισόποσο των 5.000.000 ευρώ ή έως το 10% του κύκλου εργασιών που εμφανίζεται στην τελευταία εγκεκριμένη οικονομική κατάσταση της χρήσης ή στην τελευταία ενοποιημένη οικονομική κατάσταση της οικονομικό έτος – στην περίπτωση ιδρυμάτων που καλύπτονται από την ενοποιημένη έκθεση του ομίλου κεφαλαίων.
4. Κατά τον καθορισμό του είδους της διοικητικής ποινής και του ύψους της ποινής λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:
1) τη σοβαρότητα της παράβασης και τη διάρκειά της·
2) το εύρος ευθύνης του υπόχρεου ιδρύματος·
3) οικονομική ικανότητα του υπόχρεου ιδρύματος·
4) την κλίμακα των οφελών που επιτυγχάνονται ή των ζημιών που αποφεύγονται από το υπόχρεο ίδρυμα, εάν αυτά τα οφέλη ή οι ζημίες μπορούν να προσδιοριστούν·
5) ζημίες που υπέστησαν τρίτα μέρη λόγω της παραβίασης, εάν μπορούν να προσδιοριστούν·
6) ο βαθμός συνεργασίας του υπόχρεου φορέα με τις αρμόδιες αρχές σε θέματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας·
7) προηγούμενες παραβάσεις των διατάξεων του Νόμου από τον υπόχρεο φορέα.
5. Σε ιδιαίτερα δικαιολογημένες περιπτώσεις όταν:
1) η σοβαρότητα της παράβασης των διατάξεων του Νόμου είναι αμελητέα και το υπόχρεο ίδρυμα έχει πάψει να παραβιάζει τις διατάξεις του Νόμου, ή
2) για την ίδια συμπεριφορά, είχε προηγουμένως επιβληθεί διοικητική κύρωση στον υπόχρεο φορέα με τελεσίδικη απόφαση άλλου εξουσιοδοτημένου φορέα δημόσιας διοίκησης ή ο υπόχρεος φορέας τιμωρήθηκε έγκυρα για πλημμέλημα ή δημοσιονομικό πλημμέλημα ή καταδικάστηκε τελικά για κακούργημα ή φορολογικό αδίκημα και η προηγούμενη ποινή ανταποκρίνεται στους στόχους για τους οποίους θα επιβαλλόταν διοικητική ποινή
– οι αρχές που αναφέρονται στο άρθ. 151 παρ . 1 μπορεί, με απόφαση, να μην επιβάλει διοικητική κύρωση. 

❖ Στατιστικά αναφορών ύποπτων συναλλαγών και ελέγχων σε λογιστές για συμμόρφωση με τον νόμο

Στην ετήσια έκθεση που δημοσίευσε ο Γενικός επιθεωρητής Οικονομικών πληροφοριών για το 2022 σχετικά με τον νόμο την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
-Αναφορές στην αρχή για το 2022 – 4.505 (δεν προσδιορίζεται πόσες έχουν γίνει από λογιστές φοροτεχνικούς)
-Έλεγχοι για την τήρηση του νόμου το 2022 – 25.
Στις περισσότερες περιπτώσεις έγιναν συστάσεις για συμμόρφωση και δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Η εποπτική αρχή δημοσιεύει τις κυρώσεις που επιβάλλει εδώ.

❖ Αντιδράσεις από τα λογιστικά γραφεία για τον νόμο.
Ένα από τα πολλά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί το 2021:

Οι λογιστές συντρίβονται από τους κανονισμούς κατά του ξεπλύματος χρήματος

Τα λογιστικά γραφεία (ατομικές επιχειρήσεις) αντιμετωπίζονται στους κανονισμούς AML όπως οι τράπεζες.
Πρόκειται για την τροποποίηση της 31ης Μαρτίου 2021 στον Νόμο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (Journal of Laws του 2021, σημείο 815), δηλαδή τον λεγόμενο AML . Ορισμένες διατάξεις του τέθηκαν σε ισχύ στις 31 Ιουλίου 2021. Σύμφωνα με αυτό, όλα τα λογιστικά γραφεία, ανεξαρτήτως μορφής δραστηριότητας, καθώς και ανεξαρτήτως μεγέθους και αριθμού εργαζομένων, υποχρεούνται να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν. από τον νόμο AML .
Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι οντότητες, χωρίς καμία εξαίρεση, πρέπει να εκπονούν και να εφαρμόζουν εσωτερικές διαδικασίες που ρυθμίζουν τους κανόνες συμπεριφοράς και εκτέλεσης των υποχρεώσεων στον τομέα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, παρόμοιες με αυτές των τραπεζών ή των ασφαλιστικών εταιρείες. Η υποχρέωση εφαρμογής μιας τέτοιας διαδικασίας είναι επίσης μία από τις βασικές απαιτήσεις του νόμου AML , ο οποίος εκφράζεται ρητά στο άρθρο του. 50 δευτ. 1 του νόμου AML . Η μη τήρηση αυτών των υποχρεώσεων μπορεί να επιφέρει διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα τα οποία φτάνουν  έως 1 εκατομμυρίου ευρώ .
Οι δικηγόροι πιστεύουν επίσης ότι η γραφειοκρατία είναι υπερβολική.
– Ο νομοθέτης θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των υποχρεώσεων για τις μικρές οντότητες, π.χ. λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των μικρών λογιστικών γραφείων, την πραγματική πρόσβαση στην τεκμηρίωση….

 

✔   Σλοβακία
❖ Σχετικά με το επάγγελμα Λογιστή-φοροτεχνικού
Στη Σλοβακία στον κλάδο των Λογιστικών και φορολογικών υπηρεσιών (εκτός από τους Ορκωτούς ελεγκτές) δραστηριοποιούνται :
– Λογιστές – επιχειρηματίες,(ελ. επαγγελματίες η εταιρίες νομικά πρόσωπα).
– Λογιστές υπάλληλοι σε Λογιστικά γραφεία ή εταιρίες
– Φοροτεχνικοί (φορολογικοί σύμβοιλοι) 

Ο λογιστής μπορεί να είναι είτε ελεύθερος επαγγελματίας (φυσικό πρόσωπο) είτε μέλος επιχείρησης (Λογιστική εταιρία ή Λογιστικό γραφείο).
Οι ορκωτοί Ελεγκτές/Λογιστές ανήκουν υποχρεωτικά στο

Σλοβακικό Επιμελητήριο Ορκωτών Λογιστών.
Για τους Λογιστές, φοροτεχνικούς, υπάρχει η ένωση Λογιστών Σλοβακίας στην οποία όμως η εγγραφή δεν είναι υποχρεωτική.

Για τους φοροτεχνικούς συμβούλους (οι οποίοι συνήθως ασχολούνται με δηλώσεις φυσικών προσώπων και θέματα φορολογίας όταν εργάζονται σε λογιστικά γραφεία) υπάρχει το Σλοβακικό Επιμελητήριο Φορολογικών Συμβούλων (SKDP). Μόνο ένας πτυχιούχος δικηγόρος ή οικονομολόγος μπορεί να γίνει φοροτεχνικός. Προϋπόθεση για κάποιον να ασκήσει το επάγγελμα είναι η 5ετής επαγγελματική προϋπηρεσία και οι εξετάσεις. Για να αποκτήσει κάποιος άδεια φορολογικού συμβούλου και να παρέχει νομίμως φορολογικές συμβουλές, πρέπει επίσης να γίνει μέλος του SKDP. Κάθε μέλος του επιμελητηρίου είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για αστική ευθύνη.

❖ Στη Σλοβακία ο Λογιστικός νόμος προβλέπει (στο άρθρο 9) 2 συστήματα λογιστικής όπως ακριβώς και στην Ελλάδα. Το απλογραφικό και το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

❖ Ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: https://www.zakonypreludi.sk/zz/2008-297

-Υπόχρεα πρόσωπα :
§ 5 η) Ορκωτός ελεγκτής, λογιστής, φοροτεχνικός και άλλο πρόσωπο που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε φορολογικά θέματα σύμφωνα με ειδικούς κανονισμούς.

-Βασική Δέουσα επιμέλεια άρθρο 10
-Διατήρηση δεδομένων άρθρο 11
-Απλοποιημένη δέουσα επιμέλεια άρθρο 11
-Αυξημένη δέουσα επιμέλεια άρθρο 12
-Αναφορά ύποπτης συναλλαγής άρθρο 17
-Πολιτικές – ανάλυση κινδύνου – εκπαίδευση άρθρα 20,21

-Η Εποπτική αρχή ορίζεται στο άρθρο 29 και είναι η: Μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

-Ειδικές διατάξεις για ελεγκτές, λογιστές και φοροτεχνικούς στο άρθρο 23

Οι διατάξεις της § 17 εδ. 1 και 5 και § 21 εδ. 1 δεν ισχύουν για ελεγκτή, λογιστή που ασκεί τις δραστηριότητές του ως επιχειρηματίας και φορολογικό σύμβουλο, εάν αφορούν πληροφορίες για τον πελάτη που έλαβε από τον πελάτη ή με άλλο τρόπο κατά τη διάρκεια ή σε σχέση με την παροχή νομικών συμβουλών που σχετίζονται με τις διαδικασίες που αναφέρονται στην § 22 παρ. 1 γράμμα β) και γ), συμπεριλαμβανομένων νομικών συμβουλών για την έναρξη ή την αποτροπή της διαδικασίας που αναφέρεται στην § 22 παρ. 1 γράμμα (β) και (γ) ανεξάρτητα από το εάν οι πληροφορίες αυτές ελήφθησαν ή ελήφθησαν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από τέτοιες διαδικασίες. 

-Οι κυρώσεις αναφέρονται στα άρθρα 32-34 και αφορούν όλες τις υποχρεώσεις των υπόχρεων προσώπων (δέουσα επιμέλεια, κ.λπ.)

Η εποπτική αρχή σε έναν από τους οδηγούς για την τήρηση του νόμου αναφέρει σε ότι αφορά τα πρόστιμα :

Η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, κατόπιν διαπίστωσης παράβασης των διατάξεων του νόμου αριθ. 297/2008 Συντ. έχει την εξουσία σύμφωνα με τις §§ 32 έως 34 του νόμου να επιβάλει πρόστιμο μέχρι 165.969 ευρώ στον υπόχρεο ή να υποβάλει αναφορά στην αρχή που είναι εξουσιοδοτημένη να αποφασίσει, για την ανάκληση της άδειας για την άσκηση της δραστηριότητας. Οι πιο σοβαρές παραβιάσεις του νόμου αριθ. 297/2008 Συντ., για τις οποίες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως 165.969 ευρώ σε υπόχρεους είναι :
– Δέουσα επιμέλεια  § 10 παρ. 1 έως 4, 6 έως 11,
– Απλοποιημένη δέουσα επιμέλεια § 11 παρ. 3,
– Αυξημένη δέουσα επιμέλεια § 12,
– Εντοπισμός ασυνήθιστης επιχειρηματικής συναλλαγής § 14,
– Αναφορά μιας ύποπτης συναλλαγής § 17,
– Πολιτικές, ανάλυση κινδύνου, εκπαίδευση § 20.

❖ Στατιστικά αναφορών ύποπτων συναλλαγών και ελέγχων σε λογιστές για συμμόρφωση με τον νόμο
Στην τελευταία έκθεσή της (για το 2021) η εποπτική αρχή αναφέρει τα ακόλουθα:
– Αναφορές που έχουν γίνει στην αρχή από υπόχρεους : 2.042. Από αυτές, μία μόνο αναφορά ύποπτης συναλλαγής έχει γίνει από Λογιστή.
– Έλεγχοι για τη συμμόρφωση με τον νόμο : Οι υπάλληλοι της FSJ πραγματοποίησαν 15 ελέγχους υπευθύνων, π.χ. σε επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών, σε ασφαλιστική εταιρεία, σε εταιρεία Factoring και Forfaiting, σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος, σε κτηματομεσιτικό γραφείο, σε οίκο δημοπρασιών, σε ίδρυμα πληρωμών, σε τράπεζα, καθώς και σε δύο συμβολαιογράφους.
Το 2021 δεν έγινε κανένας έλεγχος σε Λογιστές, Ορκωτούς Λογιστές και φοροτεχνικούς.

Η Εποπτική αρχή (Μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών) δημοσιεύει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εδώ.

 

✔   Τσεχία
❖ Σχετικά με το επάγγελμα Λογιστή-φοροτεχνικού

Το επάγγελμα στην Τσεχία έχει πολλές ομοιότητες με αυτό της Σλοβακίας.
Η παροχή φορολογικών συμβουλών είναι μια κατοχυρωμένη  δραστηριότητα στην Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ρυθμίζεται από το νόμο υπ. αριθμ. 523/1992 Συντ.
Πράξη του Εθνικού Συμβουλίου της Τσεχίας για τη Φορολογική Συμβουλευτική και του Επιμελητηρίου Φοροτεχνικών Συμβούλων της Τσεχικής Δημοκρατίας

Δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του φορολογικού συμβούλου έχουν φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες λογιστικά γραφεία τα οποία είναι επίσης εγγεγραμμένα στο εμπορικό μητρώο της χώρας (το αντίστοιχο ΓΕΜΗ της Ελλάδος). 

Ελ.επαγγελματίες
Για να εγγραφεί ένα φυσικό πρόσωπο στον κατάλογο των φοροτεχνικών θα πρέπει να πληρεί τις προϋποθέσεις του Ν. 523/1992 και να περάσει επίσης και κατατακτήριες εξετάσεις .
Οι φοροτεχνικοί υποχρεωτικά πρέπει να έχουν ασφάλεια αστικής ευθύνης.
Οι Λογιστές (σε αντίθεση με τους φοροτεχνικούς  δεν απαιτείται να συνάψουν ασφάλεια αστικής ευθύνης ούτε όμως και να κατέχουν κάποιο συγκεκριμένο πτυχίο για να ασκήσουν το επάγγελμα. Δεν απαιτείται επίσης κάποια συγκεκριμένη πιστοποίηση.
Η ένωση Λογιστών Τσεχίας στην προσπάθεια της για αναβάθμιση του επαγγέλματος του Λογιστή έχει εφαρμόσει μια διαδικασία πιστοποίησης η οποία όμως δεν είναι υποχρεωτική.
Η οργάνωση όλης της διαδικασίες για την έκδοση του πιστοποιητικού (εγγραφή, προπαρασκευαστικά μαθήματα, υλικό μελέτης και εξετάσεις) για την Τσεχική Ένωση Λογιστών παρέχεται συμβατικά από το Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών.

Σημείωση. Οι λογιστές δεν διαθέτουν επαγγελματικό επιμελητήριο με υποχρεωτική ιδιότητα μέλους όπως οι Φορολογικοί σύμβουλοι.

Ένωση Λογιστών Τσεχίας – https://www.svaz-ucetnich.cz/
Ινστιτούτο Πιστοποίησης ένωσης Λογιστών – https://www.icu-praha.cz/certifikace/homepage
Επιμελητήριο Ορκωτών Λογιστών – https://www.komora-ucetnich.cz/cze/informace-komory
Επιμελητήριο Φοροτεχνικών Τσεχίας  – https://www.kdpcr.cz/
Επιμελητήριο ελεγκτών Τσεχίας – https://www.kacr.cz/

❖ Στατιστικά επαγγέλματος
Μέλη του φοροτεχνικού επιμελητηρίου :
-φυσικά πρόσωπα 5.053
-νομικά πρόσωπα 1.314

❖ Ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-253

– Υπόχρεα πρόσωπα – άρθρο 2

§ 2
(1) ε) πρόσωπο εξουσιοδοτημένο να εκτελεί ελεγκτικές δραστηριότητες σύμφωνα με τον νόμο περί ελεγκτών (εφεξής «ελεγκτής»), πρόσωπο εξουσιοδοτημένο να παρέχει νομική βοήθεια ή χρηματοοικονομικές συμβουλές σε θέματα φόρων, αμοιβών και άλλων παρόμοιων χρηματικών πληρωμών, όπως καθώς και σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με αυτά, σύμφωνα με τον νόμο περί φορολογικών συμβούλων (εφεξής «φοροτεχνικός σύμβουλος»), άλλο πρόσωπο εξουσιοδοτημένο να το πράξει για την παροχή νομικής συνδρομής ή χρηματοοικονομικών και οικονομικών συμβουλών σε θέματα φόρων, αμοιβών και άλλες παρόμοιες χρηματικές πληρωμές, καθώς και για θέματα που σχετίζονται άμεσα με αυτές άλλης νομοθετικής ρύθμισης και πρόσωπο εξουσιοδοτημένο να ασκεί την επιχειρηματική δραστηριότητα συμβούλων λογιστών, λογιστικών και φορολογικών βιβλίων σύμφωνα με τον νόμο περί εμπορίου,

– Ύποπτες συναλλαγές – άρθρο 6
– Διατήρηση δεδομένων πελατών – άρθρο 16
– Κατάρτιση και εκπαίδευση προσωπικού – άρθρο 23
– Δέουσα επιμέλεια γενικά – άρθρα 8 έως 9
– Ο εσωτερικός κανονισμός (πολιτικές) – άρθρο 21
– Ανάλυση κινδύνου για πελάτες υπόχρεων – άρθρο 21α
– Απλουστευμένη δέουσα επιμέλεια – άρθρο 13
– Αυξημένη δέουσα επιμέλεια – Άρθρο 9α
– Υποχρέωση αναφοράς των ύποπτων συναλλαγών – άρθρο 24

– Η εποπτική αρχή ορίζεται στο άρθρο 35 το οποίο αναφέρει :
 

(1) Η εποπτική αρχή για τη διοικητική εποπτεία της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που ορίζονται στον παρόντα Νόμο είναι η Υπηρεσία, η οποία ελέγχει ταυτόχρονα εάν υπάρχει νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ή χρηματοδότηση τρομοκρατίας. Είναι επίσης η εποπτική αρχή για τη διοικητική εποπτεία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ορίζονται στον παρόντα νόμο
…..
δ) το οικείο επαγγελματικό επιμελητήριο δικηγόρου, συμβολαιογράφου, ελεγκτή, δικαστικού επιμελητή ή φορολογικού συμβούλου

Για τους φοροτεχνικούς (φορολογικούς συμβούλους) την εποπτεία την ασκεί το Επιμελητήριο Φοροτεχνικών Συμβούλων της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Στο άρθρο 36 του νόμου για το ξέπλυμα ορίζεται επίσης:

Πρόταση για ανάκληση άδειας για επαγγελματική ή άλλη αυτοαπασχόληση ή για επιβολή κύρωσης
Εάν το Γραφείο ανακαλύψει ότι ένα νομικό πρόσωπο ή ένα φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματικές ή άλλες δραστηριότητες αυτοαπασχόλησης κατά ιδιαίτερα σοβαρό τρόπο  παραβιάζει επανειλημμένα οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις που ορίζονται στον παρόντα νόμο, υποβάλλει αίτηση ακύρωσης ή ανάκλησης άδειας για επιχειρηματική ή άλλη αυτοαπασχολούμενη δραστηριότητα ή επιβολή χρηματικής κύρωσης από φορέα που, σύμφωνα με άλλη νομοθετική ρύθμιση, είναι εξουσιοδοτημένος να αποφασίζει. σχετικά με την ανάκληση της άδειας ή την επιβολή κύρωσης.

Η Τσέχικη αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει εξουσία να ελέγχει και αυτή. Το άρθρο 37 του νόμου ορίζει σχετικά:

Ειδικές διατάξεις για τη διοικητική εποπτεία δικηγόρου, συμβολαιογράφου, ελεγκτή, δικαστικού επιμελητή ή φορολογικού συμβούλου
(1) Το οικείο επαγγελματικό επιμελητήριο διενεργεί έλεγχο συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον παρόντα νόμο από δικηγόρο, συμβολαιογράφο, ελεγκτή, δικαστικό επιμελητή ή φορολογικό σύμβουλο επίσης βάσει γραπτής πρωτοβουλίας του Γραφείου και ενημερώνει το Γραφείο για σύνταξη της έναρξης της επιθεώρησης και του αποτελέσματός της.
(2) Το Γραφείο (μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών της Τσεχικής Δημοκρατίας) μπορεί να ξεκινήσει έλεγχο συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον παρόντα νόμο από δικηγόρο, συμβολαιογράφο, ελεγκτή, δικαστικό επιμελητή ή φορολογικό σύμβουλο μόνο εάν το σχετικό επαγγελματικό επιμελητήριο, βάσει γραπτής πρωτοβουλίας του Γραφείου σύμφωνα με την παράγραφο 1, δεν ξεκινά τον έλεγχο το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημέρα κατά την οποία παραδόθηκε η πρωτοβουλία.
(3) Το Γραφείο εξουσιοδοτείται να εισέρχεται σε χώρους ……

(7) Εάν το αρμόδιο επαγγελματικό επιμελητήριο ανακαλύψει γεγονότα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ή τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ενημερώνει σχετικά το Γραφείο χωρίς καθυστέρηση και ταυτόχρονα του κοινοποιεί όλες τις πληροφορίες στο βαθμό που προβλέπεται στην § 18, παράγραφος 2, εκτός εάν πρόκειται για πληροφορίες σύμφωνα με την § 26, παράγραφος 1 ή § 27, παράγραφος 1 ή 2. Κατά την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης, η διαδικασία σύμφωνα με την § 26, παράγραφος 2 εφαρμόζεται ομοίως.
 

– Οι κυρώσεις ορίζονται στα άρθρα 43 έως 55.
– Οι αναφορές από τους φοροτεχνικούς γίνονται απευθείας στην εποπτική αρχή (φοροτεχνικό επιμελητήριο).

❖ Στατιστικά αναφορών ύποπτων συναλλαγών και ελέγχων σε λογιστές για συμμόρφωση με τον νόμο

Το φοροτεχνικό επιμελητήριο  δημοσιεύει κάθε χρόνο εκθέσεις δραστηριότητας. Στην Τελευταία έκθεση το επιμελητήριο αναφέρει ότι σε ερωτηματολόγια που απέστειλε σε 26 μέλη της (φοροτεχνικούς) για την εφαρμογή του νόμου για το ξέπλυμα χρήματος, διαπίστωσε ελλείψεις μόνο σε 4.  Το 2023 θα ξεκινήσει ο έλεγχος για στα 4 αυτά μέλη για να διαπιστώσει ότι έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του νόμου.
Επί του παρόντος δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

Η κρατική αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Τσεχία (Γραφείο Οικονομικών Αναλύσεων) κάθε χρόνο από το 2017 δημοσιεύει στατιστικά για τις  αναφορές που δέχεται ως ύποπτες συναλλαγές. Τα τελευταία στατιστικά για το 2020 δεν περιέχουν αναλυτικά στατιστικά για αναφορές που έχουν γίνει από Λογιστές.

 

✔   Βέλγιο
❖ Σχετικά με το επάγγελμα Λογιστή-φοροτεχνικού
Στο Βέλγιο δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να ασκήσει το επάγγελμα του Λογιστή – φοροτεχνικού ή του Ορκωτού Ελεγκτή λογιστή. Όλες οι ειδικότητες (Ορκωτού ελεγκτή- Λογιστή, φορολογικού συμβούλου, Εξωτερικού Λογιστή, Ορκωτού Φοροτεχνικού, εσωτερικού Λογιστή, κ.λπ) ρυθμίζονται από το νόμο: Περί του επαγγέλματος Λογιστή και Φοροτεχνικού.
Κάθε λογιστής μπορεί να εκτελεί τις εργασίες που αναφέρονται στο νόμο. Επιπλέον, οι ορκωτοί λογιστές μπορούν επίσης να εκτελούν εργασίες λογιστή αφού λάβουν το ανάλογο πιστοποιητικό.
Εάν κάποιος επιθυμεί να ασκήσει το επάγγελμα, πρέπει να είναι εγγεγραμμένος υποχρεωτικά στο δημόσιο μητρώο το οποίο το διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Φοροτεχνικών Συμβούλων και Λογιστών (ΙΤΑΑ). Το ITAA διοργανώνει επίσης εισαγωγικές εξετάσεις για να ελέγξει εάν ένας υποψήφιος λογιστής έχει τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.
Τέλος, το ITAA παρακολουθεί τη διαδικασία του ασκούμενου ορκωτού λογιστή ή ορκωτού φορολογικού συμβούλου. Το επάγγελμα μπορεί να ασκηθεί τόσο από φυσικά πρόσωπα όσο και από νομικά.
Υποχρεωτικά πρέπει να γραφτούν μέλη στον ΙΤΑΑ και οι φορολογικοί σύμβουλοι οι οποίοι παρέχουν συνήθως συμβουλές για φορολογικά θέματα, βοηθούν τους φορολογούμενους στη συμμόρφωση με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και τους εκπροσωπούν ενώπιον των φορολογικών αρχών.
Υπάρχει ασυμβίβαστο στους Ορκωτούς Ελεγκτές οι οποίο δεν μπορούν ταυτόχρονα να φέρουν και τον τίτλο του Ορκωτού φορολογικού συμβούλου.
Για να αποκτήσει κανείς την ιδιότητα του (εσωτερικά) πιστοποιημένου φορολογικού συμβούλου, πρέπει να είναι κάτοχος διπλώματος αναγνωρισμένου από το νόμο και να ολοκληρώσει επιτυχώς την τριετή πρακτική άσκηση στο Ινστιτούτο ΙΤΑΑ.

Οι λογιστές/φοροτεχνικοί, οι φορολογικοί σύμβουλοι και οι Ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές (το σύνολο δηλαδή των μελών του ΙΤΑΑ) ξεπερνούν σε αριθμό τους 14.500.
 

❖ Ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&cn=2017091806&table_name=wet

-Υπόχρεα πρόσωπα (άρθρο 5):

24° φυσικά ή νομικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στον κατάλογο εξωτερικών λογιστών και στον κατάλογο εξωτερικών φορολογικών συμβούλων που αναφέρονται στο άρθρο 5, § 1, του νόμου της 22ας Απριλίου 1999 για τα λογιστικά και φορολογικά επαγγέλματα, καθώς και φυσικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο των ασκουμένων λογιστών και στον κατάλογο των ασκουμένων φοροτεχνικών συμβούλων που αναφέρονται στο άρθρο 4 του προαναφερθέντος νόμου·
25° φυσικά ή νομικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στον κατάλογο εξωτερικών διαπιστευμένων λογιστών και στον κατάλογο εξωτερικών διαπιστευμένων λογιστών-φοροτεχνικών που αναφέρονται στο άρθρο 44 παράγραφος 5 του προαναφερθέντος νόμου της 22ας Απριλίου 1999, καθώς και ασκούμενοι εγγεγραμμένοι στο κατάλογο εξωτερικών ορκωτών ασκούμενων λογιστών και στον κατάλογο εξωτερικών διαπιστευμένων ασκούμενων λογιστών-φοροτεχνικών που αναφέρονται στο ίδιο άρθρο του προαναφερθέντος νόμου της 22ας Απριλίου 1999·
26° οι συμβολαιογράφοι·
27° δικαστικοί επιμελητές;
28° δικηγόροι: α) όταν βοηθούν τον πελάτη τους στην προετοιμασία ή την πραγματοποίηση συναλλαγών που σχετίζονται με: i) την αγοραπωλησία ακινήτων ή εταιρειών·
ii) να διαχειρίζεται τα χρήματά του, τους τίτλους ή άλλα περιουσιακά του στοιχεία· iii) άνοιγμα ή διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών, ταμιευτηρίου ή χρεογράφων· iv) οργάνωση των εισροών που απαιτούνται για τη σύσταση, λειτουργία ή διαχείριση εταιρειών.

– Υποχρέωση εσωτερικού κανονισμού (πολιτικές) και εκπαίδευση προσωπικού- Άρθρα 8 έως 12
– Ανάλυση κινδύνου για πελάτες υπόχρεων – άρθρα 16 έως 18
– Δέουσα επιμέλεια γενικά και ταυτοποίηση πελάτη – άρθρα 19 έως 33
– Υποχρέωση συνεχούς δέουσας επιμέλειας – άρθρα 35-36
– Αυξημένη δέουσα επιμέλεια – 37 έως 41
– Υποχρέωση αναφοράς των ύποπτων συναλλαγών – άρθρα 47 έως 54
– Διατήρηση δεδομένων πελατών – άρθρα 60 έως 63

-Οι εποπτικές αρχές ορίζονται στο άρθρο 85 :

Για του λογιστές – φοροτεχνικούς, εποπτική αρχή είναι το Ινστιτούτο Φοροτεχνικών Συμβούλων και Λογιστών :

7.το Ινστιτούτο Λογιστών και Φοροτεχνικών, όσον αφορά τις υπόχρεες οντότητες που αναφέρονται στο άρθρο 5, § 1, 24°· και
8° το Επαγγελματικό Ινστιτούτο Πιστοποιημένων Λογιστών και Φοροτεχνικών, όσον αφορά τους υπόχρεους φορείς που αναφέρονται στο άρθρο 5, § 1, 25°·
Σημ. το Επαγγελματικό Ινστιτούτο Πιστοποιημένων Λογιστών και Φοροτεχνικών έχει συγχωνευτεί με το ΙΤΑΑ και υπάρχει πλέον μόνο ένα Ινστιτούτο για τους λογιστές.

Για συμβολαιογράφους είναι το επιμελητήριο συμβολαιογράφων και για δικηγόρους ο δικηγορικός σύλλογος…..

– Οι κυρώσεις προβλέπονται  στο άρθρο 132
 

§ 1. Με την επιφύλαξη άλλων μέτρων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο ή από άλλες νομικές ή κανονιστικές διατάξεις, οι εποπτικές αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 85 ή, κατά περίπτωση, οι αρχές που ορίζονται από άλλους νόμους, μπορούν, όταν δουν:

1° παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου ή των διαταγμάτων και κανονισμών που εκδόθηκαν για την εκτέλεσή του, των εκτελεστικών μέτρων της Οδηγίας 2015/849, του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη μεταφορά κεφαλαίων ή των καθηκόντων επαγρύπνησης που προβλέπονται από τις δεσμευτικές διατάξεις σχετικά με τα οικονομικά εμπάργκο, οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους·

2° μη συμμόρφωση με απαίτηση που επιβάλλεται από τις εποπτικές αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 85 ή, κατά περίπτωση, από τις αρχές που ορίζονται από άλλους νόμους, σύμφωνα με τις διατάξεις που αναφέρονται στην 1°·

3° η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που ορίζονται από τις εποπτικές αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 85 ή, κατά περίπτωση, τις αρχές που ορίζονται από άλλους νόμους, ως προϋποθέσεις για απόφαση που λαμβάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που αναφέρονται στο 1°, επιβάλλουν διοικητικό πρόστιμο σε τις υπόχρεες οντότητες που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους και, κατά περίπτωση, σε ένα ή περισσότερα μέλη του νομίμου διοικητικού οργάνου αυτών των φορέων, της διαχειριστικής επιτροπής τους, καθώς και στα πρόσωπα που, ελλείψει διαχειριστικής επιτροπής, συμμετέχουν σε την αποτελεσματική διαχείρισή τους, υπεύθυνη για τη διαπιστωθείσα παράβαση.

§ 2…..

Εάν το αδίκημα της παραγράφου 1 έχει διαπραχθεί από μία από τις υπόχρεες οντότητες που αναφέρονται στο άρθρο 5, § 1, 23° έως 33°, το ποσό του διοικητικού προστίμου που αναφέρεται στην ίδια παράγραφο 1 καθορίζεται για την ίδιο γεγονός ή για το ίδιο σύνολο γεγονότων, μέχρι 1.250.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Με την επιφύλαξη των ανώτατων ποσών των προστίμων που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2, όταν η παράβαση έχει αποφέρει κέρδος στην υπόχρεη οντότητα ή της έχει επιτρέψει να αποφύγει ζημία, το μέγιστο ποσό του διοικητικού προστίμου μπορεί να αυξηθεί στο διπλάσιο του ποσού τέτοιου κέρδους ή ζημίας.

Οι παράγραφοι 1, 2° και 2 και 3 εφαρμόζονται όταν επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο σε ένα ή περισσότερα μέλη του νομικού διοικητικού οργάνου μιας υπόχρεης οντότητας, της διαχειριστικής επιτροπής της ή σε πρόσωπα που, ελλείψει διαχειριστικής επιτροπής , συμμετέχουν στην αποτελεσματική διαχείριση μιας τέτοιας οντότητας, σύμφωνα με την παράγραφο 1.

§ 3. Το ποσό του διοικητικού προστίμου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 καθορίζεται, σύμφωνα με την παράγραφο 2, λαμβανομένων υπόψη όλων των σχετικών περιστάσεων και ιδίως:

1°  τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των αδικημάτων·
2°  ο βαθμός ευθύνης του εν λόγω προσώπου·
3° την οικονομική ευρωστία του εν λόγω προσώπου, όπως φαίνεται ιδίως από τον συνολικό κύκλο εργασιών του εν λόγω νομικού προσώπου ή το ετήσιο εισόδημα του εν λόγω φυσικού προσώπου·
4° τυχόν πλεονεκτήματα ή κέρδη που απορρέουν από τα αδικήματα του εν λόγω προσώπου, στο βαθμό που είναι δυνατό να προσδιοριστούν·
5° κάθε ζημία που υπέστησαν τρίτα μέρη ως αποτέλεσμα των αδικημάτων, στο βαθμό που είναι δυνατό να προσδιοριστεί·
6°  ο βαθμός συνεργασίας του εν λόγω προσώπου με τις αρμόδιες αρχές·
7° τυχόν προηγούμενα αδικήματα που διαπράχθηκαν από το εν λόγω άτομο·
8° σε ποιο βαθμό το εν λόγω πρόσωπο έχει λάβει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές για την προσέγγιση βάσει κινδύνου που ενδέχεται να έχουν εκπονήσει οι εποπτικές αρχές βάσει του άρθρου 86, § 2.] 2

§ 4…
§ 5.. .
§ 6. ..

Το ποσό του διοικητικού προστίμου που αναφέρεται στην παράγραφο 1, ανέρχεται κατ’ ελάχιστο σε 250 ευρώ και κατ’ ανώτατο όριο στις 50.000 ευρώ.
Το ποσό του διοικητικού προστίμου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 καθορίζεται, σύμφωνα με την παράγραφο 2, λαμβανομένων υπόψη όλων των σχετικών περιστάσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 3, 1° έως 7°.

§ 8. Τα νομικά πρόσωπα, ακόμη και τα μη υποκείμενα στο φόρο, ευθύνονται αστικώς για διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε φορολογούμενα φυσικά πρόσωπα που ασκούν τη δραστηριότητά τους εκεί ως διευθυντής ή ενεργός εταίρος ή βάσει επιχειρηματικής σύμβασης ή εντολής.

Το άρθρο 118 του νόμου αναφέρει :
 

Άρθρο 118.§ 1. Με την επιφύλαξη άλλων μέτρων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο ή από άλλες νομικές ή κανονιστικές διατάξεις, οι εποπτικές αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 85, § 1, 6° έως 12°, ή, κατά περίπτωση, οι αρχές που ορίζονται από άλλους νόμους, όταν διαπιστώνουν ότι μια υπόχρεη οντότητα που εμπίπτει στη δικαιοδοσία τους, που αναφέρονται στο άρθρο 5, § 1, 1°, 23° έως 28° και 32°, έχει διαπράξει παράβαση των διατάξεων του Βιβλίου ΙΙ του παρόντος νόμου (άρθρα 8 έως 65) ή των αποφάσεις και κανονισμοί που εκδόθηκαν για την εφαρμογή του ή για το άρθρο 66 § 2 δεύτερο και τρίτο εδάφιο του νόμου αυτού ή για τα εκτελεστικά μέτρα της Οδηγίας 2015/849 ή για τις υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας που αναφέρονται στις δεσμευτικές διατάξεις για τα οικονομικά εμπάργκο ,λαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα όσον αφορά την υπόχρεη οντότητα:
1° Έκδοση δημόσιας αναφοράς που αναφέρει την ταυτότητα του φυσικού ή νομικού προσώπου και τη φύση της παράβασης·
2° να διατάξει με εντολή το φυσικό ή νομικό πρόσωπο να παύσει τη συμπεριφορά και να μην την επαναλάβει·
3° την ανάκληση ή την αναστολή της άδειας εάν η υπόχρεη οντότητα υπόκειται σε απαίτηση άδειας·
4° να επιβάλει προσωρινή απαγόρευση σε οποιοδήποτε πρόσωπο που ασκεί διαχειριστικές ευθύνες σε υπόχρεη οντότητα ή σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο που θεωρείται υπεύθυνο για την παράβαση από την άσκηση των λειτουργιών διαχείρισης σε υπόχρεες οντότητες.
§ 2. Κατά τον καθορισμό των μέτρων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, λαμβάνονται υπόψη οι περιστάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 96. § 3. Οι εποπτικές αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 85, § 1, 6° έως 11° και 14°, καθένας για τις αρμοδιότητές του, καθορίζει τους αναγκαίους διαδικαστικούς κανόνες για την επιβολή των μέτρων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, καθώς και τα ένδικα μέσα.

Το ινστιτούτο Λογιστών έχει εκδώσει Οδηγίες, πρότυπα για την εφαρμογή του νόμου, κανονισμό, αλλά και εγχειρίδιο εσωτερικών διαδικασιών : https://www.itaa.be/fr/normes-et-recommandations/

Στον κανονισμό αναφέρονται τα ακόλουθα σχετικά με τις κυρώσεις και το άρθρο 118:

Κανονισμός επιβολής μέτρων του άρθρου 118 §1 του νόμου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Απόφαση του ΔΣ της 2ας Φεβρουαρίου 2021
Μέτρα
Ενότητα 3
3.1. Το Συμβούλιο δύναται, με αιτιολογημένη απόφαση, να λάβει τα ακόλουθα μέτρα κατά της υπόχρεης οντότητας, όταν διαπιστώσει ότι η υπόχρεη οντότητα έχει διαπράξει παράβαση των διατάξεων του Βιβλίου ΙΙ του εν λόγω νόμου, των διαταγμάτων και των κανονισμών που εκδόθηκαν για [εφαρμογή του του νόμου αυτού, στο άρθρο 66, § 2, παράγραφοι 2 και 3, του εν λόγω νόμου, στα μέτρα εφαρμογής της Οδηγίας 2015/849:
1° να προβεί σε δημόσια δήλωση προσδιορίζοντας την ταυτότητα του εν λόγω προσώπου και τη φύση του αδικήματος·
2° να διατάξει με διαταγή να τερματιστεί η εν λόγω συμπεριφορά και να απαγορευτεί η επανάληψή της·
3° η προσωρινή ή μόνιμη παράλειψη από το δημόσιο μητρώο ή από τον χωριστό κατάλογο του δημόσιου μητρώου, που αναφέρεται στο άρθρο 29, παράγραφος 2 του νόμου.
4° να επιβάλει απαγόρευση σε οποιοδήποτε πρόσωπο που ασκεί διευθυντικές αρμοδιότητες εντός φορολογούμενου νομικού προσώπου ή οποιουδήποτε άλλου φυσικού προσώπου που θεωρείται υπεύθυνο για το αδίκημα από την άσκηση διοικητικών λειτουργιών σε φορολογούμενα νομικά πρόσωπα.

Η προσωρινή παράλειψη συνεπάγεται απαγόρευση άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων ή/και χρήσης του επαγγελματικού τίτλου στο Βέλγιο για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Το πρόσωπο προσωρινά παραλείπεται παραμένει δεσμευμένη από τις υποχρεώσεις της έναντι του Ινστιτούτου. Προσωρινή παράλειψη συνεπάγεται απαγόρευση συμμετοχής στη γενική συνέλευση και σε όλα τα άλλα όργανα του Ινστιτούτου, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του μέτρου αυτού.

Η οριστική παράλειψη συνεπάγεται απαγόρευση άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων στο Βέλγιο ή/και χρήσης του επαγγελματικού τίτλου, καθώς και αυτόματη ανάκληση της ιδιότητας του ορκωτού λογιστή (εσωτερικού), του φορολογικού λογιστή (εσωτερικού), του ορκωτού λογιστή (εσωτερικού) και Ορκωτός Φοροτεχνικός (εσωτερικός).

3.2. Κατά τον καθορισμό των μέτρων, το Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη τις ακόλουθες περιστάσεις:
1° τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των αδικημάτων·
2° ο βαθμός ευθύνης της εν λόγω υπόχρεης οντότητας.
3° τα πλεονεκτήματα ή τα κέρδη που ενδεχομένως προκύπτουν από τις παραβάσεις από την υπόχρεη οντότητα, στο βαθμό που είναι δυνατό να προσδιοριστούν·
4° κάθε ζημία που υπέστησαν τρίτα μέρη ως αποτέλεσμα των αδικημάτων, στο βαθμό που είναι δυνατό να προσδιοριστεί·
5° ο βαθμός συνεργασίας της υπόχρεης οντότητας με το Δ.Σ.
6° τυχόν προηγούμενες παραβάσεις που έχουν διαπραχθεί από την εν λόγω υπόχρεη οντότητα.

Σημαντικό :
Το ινστιτούτο Φοροτεχνικών Συμβούλων και Λογιστών  (ΙΤΑΑ) αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του ότι τα διοικητικά πρόστιμα του άρθρου 132 μπορούν να επιβληθούν στα μέλη του στις περιπτώσεις :
 

Όταν η ITAA, υπό την ιδιότητά της ως εποπτικής αρχής, διαπιστώνει ότι η υπόχρεη οντότητα:

– παραβιάζει τις διατάξεις του AML (anti money laundering) ( ή των διαταγμάτων και κανονισμών που εκδόθηκαν για την εκτέλεσή του, των μέτρων εφαρμογής της Οδηγίας 2015/849, του Ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με τη μεταφορά κεφαλαίων ή των καθηκόντων επαγρύπνησης που προβλέπονται από το δεσμευτικές διατάξεις σχετικά με τα οικονομικά εμπάργκο·
– δεν συμμορφώνετε με απαίτηση που επιβάλλεται από την ITAA υπό την ιδιότητά της ως εποπτικής αρχής κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του AML ή των διαταγμάτων και κανονισμών που εκδόθηκαν για την εκτέλεσή του, των μέτρων εφαρμογής της Οδηγίας 2015/849, του Ευρωπαϊκού Κανονισμού που αφορά στη μεταφορά κεφαλαίων ή στα καθήκοντα επαγρύπνησης που προβλέπονται από τις δεσμευτικές διατάξεις σχετικά με τα οικονομικά εμπάργκο·
– μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που θέτει η ITAA, ως προϋποθέσεις λήψης απόφασης σύμφωνα με τις διατάξεις του AML ή των διαταγμάτων και κανονισμών που εκδόθηκαν για την εκτέλεσή του, των μέτρων εφαρμογής της Οδηγίας 2015/849, των ευρωπαϊκών κανονισμών που αφορούν μεταφορά κεφαλαίων ή τα καθήκοντα επαγρύπνησης που προβλέπονται από τις δεσμευτικές διατάξεις σχετικά με τα οικονομικά εμπάργκο.

Μέγιστο ποσό προστίμου
Διοικητικά πρόστιμα μέχρι 1.250.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο μπορούν να επιβληθούν από την ITAA, υπό την ιδιότητά της ως εποπτικής αρχής, για το ίδιο γεγονός ή για το ίδιο σύνολο γεγονότων. Ωστόσο, με την επιφύλαξη του προαναφερθέντος μέγιστου ποσού του προστίμου, εάν η παράβαση απέφερε κέρδη στην υπόχρεη οντότητα ή της επέτρεψε να αποφύγει ζημιά, το μέγιστο ποσό του διοικητικού προστίμου μπορεί να αυξηθεί διπλάσιο του ποσού αυτού του κέρδους ή απώλεια.
 

Οι κυρώσεις που επέβαλε το 2020 η ΙΤΑΑ σε 3 μέλη της ήταν :
– Προειδοποίηση συνοδευόμενη από διοικητική παράλειψη
– Αναστολή 3 εβδομάδων συνοδευόμενη από διοικητική παράλειψη
– 6μηνη αναστολή συνοδευόμενη από διοικητική παράλειψη
– Δεν επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα το 2020, σύμφωνα με το άρθρο 132 του AML και ως εκ τούτου δεν έγινε δημοσίευση στον επίσημο ιστότοπο της ITAA σύμφωνα με το άρθρο 135, §3 AML

Σύμφωνα με τα ανωτέρω η εποπτική αρχή του Βελγίου συνήθως δεν επιβάλει πρόστιμα (επιβάλλει όμως άλλες κυρώσεις) σε ότι αφορά την τήρηση της δέουσας επιμέλειας και των άλλων γραφειοκρατικών διατυπώσεων (ανάλυση κινδύνου, εκπαίδευση υπαλλήλων, εκπόνηση πολιτικής) για τα μέλη που εποπτεύει.
 

 

 

✔   Ρουμανία
❖ Σχετικά με το επάγγελμα Λογιστή-φοροτεχνικού
Στη Ρουμανία το επάγγελμα ασκείται από λογιστές, Ορκωτούς λογιστές, και φοροτεχνικούς (φορολογικούς συμβούλους) οι οποίοι όμως έχουν περιορισμένη δραστηριότητα.
Οι επαγγελματίες λογιστές, για να μπορούν να ασκούν τη δραστηριότητά τους ως ελ. επαγγελματίες ή σαν μέλη νομικών προσώπων (με κύρια δραστηριότητα τη λογιστική, τον οικονομικό έλεγχο και τη συμβουλευτική στον φορολογικό τομέα) είναι απαραίτητο να είναι μέλη επαγγελματικών φορέων.

Φοροτεχνικός-Φορολογικός σύμβουλος
Η δραστηριότητα φοροτεχνικών συμβουλών ασκείται μόνο από πρόσωπα που έχουν περάσει τις εξετάσεις φοροτεχνικού και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του Φοροτεχνικού επιμελητηρίου. Οι δραστηρίοτητες που μπορεί να ασκήσει ο φοροτεχνικός περιγράφονται αναλυτικά στο  διάταγμα 71 του 2001 το οποίο ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το επάγγελμα.

Λογιστές και Ορκωτοί ελεγκτές-Λογιστές
Οι Ειδικοί λογιστές και οι Ορκωτοί λογιστές (είτε ως ατομικές επιχειρήσεις, είτε ο νομικά πρόσωπα) είναι δραστηριότητες που ρυθμίζονται από το διάταγμα 65 της 19ης Αυγούστου 1994.
Το επάγγελμα μπορούν να το ασκήσουν όσοι έχουν πτυχίο στα Οικονομικά και αποκτήσουν άδεια από το Σώμα Ειδικών Λογιστών και Ορκωτών Λογιστών της Ρουμανία (CECCAR).
Οι λογιστές μέλη του CECCAR μπορούν να ιδρύσουν και εταιρίες λογιστικής με την προϋπόθεσή όμως να συμμετέχουν με τουλάχιστον 51% στο κεφάλαιο της εταιρίας.
Τέλος σημειώνεται ότι τα μέλη του  CECCAR ξεπερνούν τα 35.000.

❖ Ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/216157

– Οι υπόχρεοι ορίζονται στο άρθρο 5
 

e) ελεγκτές, λογιστές εμπειρογνώμονες και εξουσιοδοτημένους λογιστές, πρόσωπα που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα δημοσιονομικής, χρηματοοικονομικής, επιχειρηματικής ή λογιστικής·

– Υποχρέωση εσωτερικού κανονισμού (πολιτικές) και εκπαίδευση προσωπικού- άρθρα 23 – 24
– Υποχρέωση αναφοράς των ύποπτων συναλλαγών – άρθρα 6 έως 9
– Ανάλυση κινδύνου για πελάτες υπόχρεων – άρθρο 25
– Δέουσα επιμέλεια γενικά και ταυτοποίηση πελάτη – άρθρα 13 έως 15
– Απλουστευμένη δέουσα επιμέλεια – άρθρο 16
– Αυξημένη δέουσα επιμέλεια – άρθρο 17
– Δέουσα επιμέλεια από τρίτους – άρθρο 18
– Διατήρηση δεδομένων πελατών – άρθρο 21
 

-Οι Κυρώσεις αναφέρονται στο άρθρο 42
 

(1) Οι ακόλουθες πράξεις είναι παραβάσεις, εάν δεν τελέστηκαν υπό συνθήκες που να συνιστούν εγκλήματα:
α) μη τήρηση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο άρθ. 6 παράγρ. (1)-(3) , άρθ. 8 παρ. (1) , (3) , (4) και (14) , άρθ. 9 παράγρ. (1) , άρθ. 10 , άρθ. 11 παράγραφος (1) , (4)-(9) , άρθ. 13 παράγρ. (1)-(6) , άρθ. 14-16 , άρθ. 17 παράγρ. (1)-(3) και (6)-(14) , άρθ. 18 παράγρ. (2) , (3) , (6) και (8) , άρθ. 19 παράγρ. (1)-(4) , (10) και (11) ,Τέχνη. 21 παράγρ. (1)-(3) , άρθ. 23 παράγρ. (1)-(3) , (5) και (6) , άρθ. 24 παρ. (1)-(7) και (9) , άρθ. 26 παράγρ. (5 )
……
(2) Για τα φυσικά πρόσωπα οι παραβάσεις που προβλέπονται στην παράγρ. (1) αναμμένο. α) , δ) και ζ) τιμωρούνται με προειδοποίηση ή πρόστιμο από 25.000 λέι έως 150.000 λέι, οι παραβάσεις που προβλέπονται στην παράγραφο (1) αναμμένο. β) τιμωρείται με προειδοποίηση ή πρόστιμο από 20.000 λέι έως 120.000 λέι και οι παραβάσεις που προβλέπονται στην παράγρ. (1) αναμμένο. γ) , ε) και στ) τιμωρούνται με προειδοποίηση ή πρόστιμο από 10.000 λέι έως 90.000 λέι.
(3) Για τα νομικά πρόσωπα οι παραβάσεις που προβλέπονται στην παράγρ. (1) τιμωρείται με προειδοποίηση ή πρόστιμο που προβλέπεται στην παράγραφο (2) των οποίων τα ανώτατα όρια προσαυξάνονται κατά 10% των συνολικών εσόδων που δηλώνονται για τη συμπληρωμένη χρήση, πριν από την ημερομηνία σύνταξης του αρχείου διαπίστωσης και κύρωσης της παράβασης. Κυρώσεις και μέτρα μπορούν να επιβληθούν σε μέλη του διοικητικού οργάνου και σε άλλα φυσικά πρόσωπα που ευθύνονται για παραβίαση του νόμου.
 

– Οι εποπτικές αρχές ορίζονται στο άρθρο 26  
 

Για τους ορκωτούς
ε) φορείς αυτορύθμισης, για τους υπόχρεους που εκπροσωπούν και συντονίζουν.
Ως φορέας αυτορύθμισης η CECCAR (Σώμα Λογιστών και Ορκωτών Λογιστών) ανέλαβε την εποπτεία για όλους του λογιστές με τον κανονισμό της 12ης Ιανουαρίου του 2023.

…..
(1) Οι διατάξεις των παρόντων τομεακών κανόνων ισχύουν για τα ακόλουθα μέλη της CECCAR, με δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του ορκωτού λογιστή ή του λογιστή στη Ρουμανία (εφεξής επαγγελματίες λογιστές), σύμφωνα με το κυβερνητικό διάταγμα αριθ . 65/1994 για την οργάνωση της λογιστικής πραγματογνωμοσύνης και των εντεταλμένων λογιστών, που αναδημοσιεύτηκε, με μεταγενέστερες τροποποιήσεις και προσθήκες (εφεξής υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 65/1994 ), και συγκεκριμένα:
α) λογιστές εμπειρογνώμονες ή εξουσιοδοτημένους λογιστές, φυσικά πρόσωπα από τη Ρουμανία ή αλλοδαπά, ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους μεμονωμένα·
β) εταιρείες λογιστικής πραγματογνωμοσύνης, λογιστικές εταιρείες, εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα εξουσιοδοτημένα να ασκούν τις επαγγελματικές δραστηριότητες που προβλέπονται από την Ο.Γ. 65/1994 , με κεφάλαια εσωτερικού, εξωτερικού ή μικτού.
(2) Οι διατάξεις των παρόντων τομεακών κανόνων εφαρμόζονται στα μέλη του CECCAR που προβλέπονται στην παράγραφο (1)  α) μόνο στο βαθμό που ασκούν δραστηριότητα και για τις υπηρεσίες που παρέχουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
(3) Εάν ο  φορέας που προβλέπονται στην παρ. (1) παρέχει υπηρεσίες ως εμπειρογνώμονας λογιστής ή ορκωτός λογιστής σε τρίτες χώρες διασφαλίζει ότι συμμορφώνονται με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας τουλάχιστον στο επίπεδο των απαιτήσεων που προβλέπονται σε αυτούς τους τομείς κανόνες για τις δραστηριότητες που παρέχονται απευθείας στις χώρες τρίτα μέρη, στο βαθμό που το επιτρέπει η νομοθεσία της τρίτης χώρας.
…….

Ο Κανονισμός περιγράφει αναλυτικά όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο για το ξέπλυμα (δέουσα επιμέλεια, ανάλυση κινδύνου, πολιτικές, εκπαίδευση, υποχρέωση αναφοράς ύποπτων συναλλαγών στην αρχή, κ.λπ.) .

Στο άρθρο 27 του κανονισμού αναφέρει και τις κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η εποπτική αρχή :
 

ΑΡΘΡΟ 27
Η δραστηριότητα επιτήρησης του CECCAR
(1) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 26 παράγρ. ε) από το Νόμο αριθ. 129/2019, η CECCAR εποπτεύει την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου αριθ. 129/2019 , από επαγγελματίες λογιστές, όπως προβλέπεται στο άρθ. 5 παρ. (1)  ε) από τον προαναφερόμενο νόμο.

(2) Η CECCAR μπορεί να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα κυρώσεων, σύμφωνα με τον Κανονισμό για την οργάνωση και λειτουργία του Σώματος Λογιστών Εμπειρογνωμόνων και Ορκωτών Λογιστών από τη Ρουμανία, σύμφωνα με την αρμοδιότητα που ανατίθεται από την OG αρ. 65/1994. Τα διορθωτικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν ανεξάρτητα ή ταυτόχρονα με την εφαρμογή άλλων κυρώσεων.
(3) Οι επαγγελματίες λογιστές έχουν την υποχρέωση να εκτελέσουν τα μέτρα που έχει διατάξει η CECCAR, εντός της αναφερόμενης προθεσμίας, σύμφωνα με την πράξη ελέγχου ή άλλα έγγραφα που εκδίδονται σχετικά.
(4) ….
(5)..
(6) Η CECCAR μπορεί να επιβάλει πειθαρχικές κυρώσεις ή/και διορθωτικά μέτρα σε περιπτώσεις που διαπιστώσει ότι ένας επαγγελματίας λογιστής δεν συμμορφώνεται με τις νομικές διατάξεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
 

Στον κανονισμό η εποπτική αρχή δεν αναφέρεται ξεκάθαρα σε χρηματικές κυρώσεις…

Τέλος στον κανονισμό που έχει εκδώσει κάνει μνεία:
(3) Για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από το Νόμο αριθ. 129/2019 , οι επαγγελματίες λογιστές μπορούν να λάβουν υπόψη τη συγκεκριμένη καθοδήγηση για το λογιστικό επάγγελμα που εκδίδει η FATF. Μπορούν να βρεθούν στην αρχική τους μορφή στον επίσημο ιστότοπο της FATF www.fatf-gafi.org .

Οι αναφορές ύποπτων συναλλαγών γίνονται στο Ειδικό Γραφείο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (ONPCSB), το οποίο κάθε χρόνο δημοσιεύει εκθέσεις σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

❖ Στατιστικά αναφορών ύποπτων συναλλαγών και ελέγχων σε λογιστές για συμμόρφωση με τον νόμο
Σύμφωνα με τις τελευταίες 2 εκθέσεις για το 2022 και το 2021 που έχει δημοσιεύσει η αρχή, Οι λογιστές Φοροτεχνικοί έχουν προβεί μόνο σε 25 αναφορές την τετραετία 2019-2022. Επισημαίνεται επίσης ότι κυρώσεις σε λογιστές και λογιστικές εταιρίες δεν έχουν επιβληθεί.

 

 

✔   Ιταλία

 

Σχετικά με το επάγγελμα Λογιστή-φοροτεχνικού

Λογιστής (ειδικός) και Ορκωτός Λογιστής.
Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του Λογιστή ή του Ορκωτού Λογιστή πρέπει να είναι εγγεγραμμένος σε ειδικό μητρώο. Το Μητρώο χωρίζεται σε δύο Ενότητες :
1) Ενότητα Α – Ορκωτοί Λογιστές
2) Ενότητα Β – Ειδικοί λογιστές
Από την 1η Ιανουαρίου 2008, τα δύο ως άνω επαγγέλματα έχουν συγχωνευθεί στο νέο ενιαίο μητρώο (το οποίο τηρείται στο Εθνικό Συμβούλιο Ορκωτών Λογιστών και Ειδικών Λογιστών) και το οποίο διέπεται από το Νομοθετικό Διάταγμα αριθ. 139 της 28ης Ιουνίου 2005.
Ανάλογα με την εγγραφή στην Ενότητα Α ή Β του μητρώου, αλλάζουν και οι εργασίες που μπορούν να ασκήσουν οι δύο παραπάνω ειδικότητες.
Οι Εργασίες περιγράφονται αναλυτικά στον ως άνω νομοθετικό διάταγμα.
Για την τήρηση βιβλίων, την συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ, καθώς και για άλλες εργασίες αρκεί η ειδικότητα του Ειδικού Λογιστή.
Η διαφορά μεταξύ ειδικού Λογιστή και Ορκωτού Λογιστή έγκειται στο ότι για να αποκτήσει ένα Ορκωτός τον τίτλο αυτό θα πρέπει έχει και μεταπτυχιακό.

Ο φοροτεχνικός στην Ιταλία ασχολείται επίσης με τα λογιστικά και τα φορολογικά αλλά και το εταιρικό δίκαιο.
Η δραστηριότητα αυτή ρυθμίζεται από τον νόμο 4 της 14ης Ιανουαρίου 2013, ο οποίος, όπως αναφέρεται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 1 του νόμου, ρυθμίζει τα επαγγέλματα για τα οποία δεν υπάρχει θεσμοθετημένο μητρώο σύμφωνα με το άρθρο 2229 του Αστικού Κώδικα.
Το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου του 2013 ορίζει επίσης ότι όποιος ασκεί το επάγγελμα είναι υποχρεωμένος να κάνει ρητή αναφορά στην δραστηριότητά του σε κάθε έγγραφο ή σύμβαση που καταρτίζει με τους πελάτες του (πάλι καλά που δεν υποχρεούται να αναγράφει τον αριθμό ΓΕΜΗ).

Τυπικά καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι φορολογικοί σύμβουλοι είναι:
-σύνταξη φορολογικών δηλώσεων
-τήρηση λογιστικών βιβλίων
-προετοιμασία οικονομικών καταστάσεων
-Υποχρεώσεις ΦΠΑ, όπως περιοδικές δηλώσεις και ετήσια δήλωση (υπάρχει ακόμα στην Ιταλία).

Ο φοροτεχνικός που είναι εγγεγραμμένος σε επαγγελματικές ενώσεις σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 4 της 14ης Ιανουαρίου 2013 πρέπει να τηρεί τον κώδικα δεοντολογίας και να έχει συνάψει συμβόλαιο αστικής ευθύνης (Εθνική Ένωση Φοροτεχνικών Συμβούλων)

Το 2022 στο μητρώο Ειδικών λογιστών και Ορκωτών λογιστών ήταν εγγεγραμμένοι πάνω από 120.000

 

❖ Ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: https://www.normattiva.it/uri-res/N2Ls?urn:nir:stato:decreto.legislativo:2007-11-21;231!vig=

Υπόχρεα πρόσωπα – άρθρο 3 παρ. 4:
 

4. Εντάσσονται στην κατηγορία των επαγγελματιών, στην άσκηση του επαγγέλματος σε ατομική, συνδεδεμένη ή εταιρική μορφή:
α) φυσικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ορκωτών λογιστών ειδικών λογιστών και στο μητρώο συμβούλων εργασίας·
β) κάθε άλλο πρόσωπο που παρέχει τις υπηρεσίες που παρέχονται από εμπειρογνώμονες, συμβούλους και άλλους επαγγελματίες που ασκούν ασχολούνται με λογιστικά και φορολογικά θέματα.
γ) συμβολαιογράφους και δικηγόρους όταν, στο όνομα ή για λογαριασμό τους
πελάτες, πραγματοποιούν οποιαδήποτε συναλλαγή οικονομικής φύσης ή
ακίνητα και πότε βοηθούν τους πελάτες τους στην προετοιμασία η κατά την εκτέλεση εργασιών που αφορούν:
1) η μεταβίβαση σε οποιοδήποτε τίτλο εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων
2) τη διαχείριση χρημάτων, χρηματοοικονομικών μέσων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων·
3)..
4) την οργάνωση των εισφορών που απαιτούνται για την ίδρυση, στη διαχείριση ή διοίκηση εταιρειών·
δ) οι νόμιμοι ελεγκτές και οι νόμιμες ελεγκτικές εταιρείες με αναθέσεις υποχρεωτικού ελέγχου σε οντότητες ή οντότητες δημοσίου συμφέροντος
υποβάλλονται σε ενδιάμεσα σχήματα.
ε) ορκωτοί ελεγκτές και ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες ελέγχου οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος ή οντοτήτων που υπόκεινται
ενδιάμεσα σχήματα.
 

-Ανάλυση κινδύνου για πελάτες υπόχρεων – άρθρο 15
-Κατάρτιση και εκπαίδευση προσωπικού- άρθρο 16
-Δέουσα επιμέλεια γενικά – άρθρα 17,18,19,20
-Απλουστευμένη δέουσα επιμέλεια – άρθρο 23
-Αυξημένη δέουσα επιμέλεια – άρθρο 24
-Δέουσα επιμέλεια από τρίτους – άρθρα 26,27

-Εποπτική αρχή είναι οι αυτορρυθμιζόμενοι φορείς για του επαγγελματίες υπόχρεους Λογιστικές και Ορκωτούς Λογιστές [Σώμα Ορκωτών Λογιστών και Εμπειρογνωμόνων Λογιστών (CNDCEC)]

-Οι κυρώσεις ορίζονται στα άρθρα 56 έως 65, ενδεικτικά:

Μη τήρηση των υποχρεώσεων αναφοράς ύποπτων συναλλαγών στην αρχή  (άρθρο 58)
Πρόστιμο ίσο με 3.000 € για μη αναφορά ύποπτων συναλλαγών.
-από 30.000 € έως 300.000 €, σε περίπτωση σοβαρών παραβάσεων
– από 5.000 € έως 50.000 € σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων εκτέλεσης της διάταξης για αναστολή της ύποπτης συναλλαγής.
Μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας
Ο νομοθέτης εντοπίζει δύο διακριτές τυπικές περιπτώσεις:
– άρθρο 56, παράγραφος 1, Βασική παράβαση:  Για την παράβαση αυτή προβλέπεται η εφαρμογή προστίμου 2.000 ευρώ.
Περαιτέρω, ως αποτέλεσμα της διάταξης που περιέχεται στο άρθ. 67, παράγραφος 2, έναντι των παραβάσεων που κρίνονται λιγότερο σοβαρές, η εν λόγω κύρωση «μπορεί να μειωθεί κατά το ένα τρίτο έως τα δύο τρίτα», που κυμαίνεται από 666,67 έως 1.333,33 ευρώ.
– άρθρο 56, παράγραφος 2, Για σοβαρές και επαναλαμβανόμενες ή πολλαπλές παραβάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η κύρωση που θα εφαρμοστεί είναι μεταξύ ενός ελάχιστου και ενός ανώτατου νομοθετικού ποσού (από 2.500 έως 50.000 ευρώ).

Σχετικά με τις ως άνω κυρώσεις για την δέουσα επιμέλεια,το Εθνικό συμβούλιο Ορκωτών και ειδικών λογιστών (Πάντοβα) έχει εκδώσει ενημερωτικό σημείωμα.

– Η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων σε Λογιστές και Ορκωτούς σε ότι αφορά την παράλειψη αναφοράς ύποπτης συναλλαγής  προβλέπεται στο άρθρο 65. Η σχετική εγκύκλιος που έχει εκδοθεί κατ εξουσιοδότηση του συγκεκριμένου άρθρου, εξειδικεύει τα πρόστιμα.

Κανονισμοί
Την 1η Ιανουαρίου 2020, τέθηκαν σε ισχύ οι Τεχνικοί Κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που απευθύνονται σε μέλη του Μητρώου Ορκωτών Λογιστών και Εμπειρογνωμόνων Λογιστών (Ρώμης).

Οι τεχνικοί κανόνες αφορούν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
-εκτίμηση κινδύνου (άρθρα 15-16 του νομοθετικού διατάγματος 231/2007).
-δέουσα επιμέλεια πελατών (άρθρα 17-30 του νομοθετικού διατάγματος 231/2007).
-διατήρηση εγγράφων, δεδομένων και πληροφοριών (άρθρα 31, 32 και 34 του Ν.Δ. 231/2007).

Αντιδράσεις του εθνικού Συμβουλίου Ορκωτών.

Το Εθνικό Συμβούλιο των Ορκωτών Λογιστών και Εμπειρογνωμόνων Λογιστών (Ρώμης) τον Φεβρουάριο του 2023 απέστειλε στο Υπ.Οικονομικών μια σειρά από προτάσεις για την μείωση των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος για το ξέπλυμα, επισημαίνοντας :

“ότι οι κυρώσεις είναι υπερβολικά μεγάλες και δε συνάδουν με τη αρχή της αναλογικότητας και της αποτελεσματικότητας.
Επίσης η πραγματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι καν συγκρίσιμη με εκείνη των τραπεζικών ιδρυμάτων, κατά συνέπεια η επιβολή κυρώσεων εντός των ορίων που προβλέπει ο νόμος ειδικά για την έλλειψη αναφοράς ύποπτης συναλλαγής, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ίδια την ύπαρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας των φυσικών προσώπων που θα τους επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις. ”

❖ Στατιστικά αναφορών ύποπτων συναλλαγών και ελέγχων σε λογιστές για συμμόρφωση με το νόμο

Το Εθνικό Συμβούλιο Ορκωτών Λογιστών και Εμπειρογνωμόνων Λογιστών της Ρώμης (CNDCEC) τον Απρίλιο του 2023 δημοσίευσε την έκθεση με τα πεπραγμένα του 2022.

– Όσον αφορά τον αριθμό των αναφορών ύποπτων συναλλαγών που έλαβε ο αυτορρυθμιζόμενος φορέας.Κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 16ης Μαΐου 2022, έλαβε από τα μέλη της συνολικά 67 αναφορές για  ύποπτες συναλλαγές. Από τις 17 Μαΐου 2022, η υπηρεσία λήψης και αποστολής SOS ανεστάλη λόγω της λήξης των σχέσεων με τον προμηθευτή της εφαρμογής που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Στη συνέχεια, υπογράφηκε συμφωνία με το Εθνικό Συμβούλιο Συμβολαιογράφων για τη χρήση του συστήματος Ar-Sos που αναπτύχθηκε από τη Notartel. Ως εκ τούτου, η επανενεργοποίηση της υπηρεσίας αναμένεται τον Απρίλιο-Μάιο του 2023.

-Σε σχέση με τον αριθμό και το είδος των πειθαρχικών μέτρων που ελήφθησαν κατά των αντίστοιχων μελών σε περίπτωση σοβαρών, επαναλαμβανόμενων, συστηματικών ή πολλαπλών παραβάσεων των υποχρεώσεων που θεσπίζονται με το παρόν διάταγμα σχετικά με εσωτερικούς ελέγχους, δέουσα επιμέλεια πελατών και αναφορά ύποπτων συναλλαγών , από εξέταση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από 123 περιοχές (σε σύνολο 131), το 2022 προκύπτει ότι επιβλήθηκε 1 πειθαρχική κύρωση σε μέλη για μη συμμόρφωση με υποχρεώσεις καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για το 2021 αντίστοιχα:
– Η εποπτική αρχή έλαβε 178 αναφορές ύποπτων συναλλαγών.
– Σε σχέση με τον αριθμό και το είδος των πειθαρχικών μέτρων που ελήφθησαν κατά των αντίστοιχων μελών σε περίπτωση σοβαρών, επαναλαμβανόμενων, συστηματικών ή πολλαπλών παραβάσεων των υποχρεώσεων που θεσπίζονται με το παρόν διάταγμα σχετικά με εσωτερικούς ελέγχους, δέουσα επιμέλεια πελατών και αναφορά ύποπτων συναλλαγών , από την εξέταση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από 123 περιοχές  (σε σύνολο 131), το 2021 δεν επιβλήθηκαν πειθαρχικές κυρώσεις στα μέλη για μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

❖ Στατιστικά από την κρατική αρχή

Η αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δημοσιεύει κάθε εξάμηνο εκθέσεις με στατιστικά. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση από το σύνολο των 15.682 αναφορών που έχει δεχθεί η αρχή από τους κλάδους των μη χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, μόνο 242 έχουν σταλεί από Λογιστές και Ορκωτούς Λογιστές.  Αντίθετα οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων (τράπεζες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις κλπ) έχουν στείλει το 2022 πάνω από 123.000 αναφορές.

 ✔ Ηνωμένο Βασίλειο
Σχετικά με το επάγγελμα Λογιστή-φοροτεχνικού

Φορολογικοί σύμβουλοι

Το επάγγελμα του φορολογικού συμβούλου δεν προστατεύεται με νόμο στο Ηνωμένο βασίλειο. Οι κανονισμοί του 2017 για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ορίζουν το φορολογικό σύμβουλο ως «μια εταιρεία ή ελ. επαγγελματία που μέσω επιχειρηματικής δραστηριότητας παρέχει υλική βοήθεια ή βοήθεια ή συμβουλές σε σχέση με φορολογικές υποθέσεις».
Οι φορολογικοί σύμβουλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο φορέα, ούτε να πληρούν κανένα πρότυπο προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα. Η συμμετοχή τους επίσης σε επαγγελματικούς φορείς δεν είναι υποχρεωτική.
Σημειώνεται επίσης ότι ενώ η φορολογική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) διαθέτει δεδομένα για φορολογικούς συμβούλους με τους οποίους αλληλεπιδρά, υπάρχουν αρκετοί σύμβουλοι που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην φορολογική αρχή γιατί δεν παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτή. 
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της HMRC, υπάρχουν περίπου 72.000 φορολογικοί σύμβουλοι που εκπροσωπούν τουλάχιστον 12 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Οι φορολογικοί σύμβουλοι ασχολούνται συνήθως με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων (για πολίτες που εμπίπτουν στο όριο υποβολής) αλλά και νομικών προσώπων. Μπορούν επίσης να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά και όλες τις άλλες δηλώσεις που απαιτεί η φορολογική διοίκηση από τις εταιρίες.

Λογιστές

Οι λογιστές που ενεργούν ως φορολογικοί σύμβουλοι μπορούν είναι μέλη ενός από πολλούς λογιστικούς φορείς [π.χ. του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), του Institute of Chartered Accountants in Scotland (ICAS) ή του Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) κ.ά.].
Ένα γενικό όργανο-ομπρέλα, η Συμβουλευτική Επιτροπή Λογιστικών Σωμάτων (CCAB), εξυπηρετεί επί του παρόντος τους προαναφερθέντες φορείς συν το Chartered Institute of Public Finance and Accountancy (CIPFA) και επίσης τους Ορκωτούς Λογιστές της Ιρλανδίας.

Φορολογικοί δικηγόροι

Οι επαγγελματικές ενώσεις που εκπροσωπούν δικηγόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Δικηγορική Εταιρεία της Αγγλίας και της Ουαλίας, η Νομική Εταιρεία της Σκωτίας και η Νομική Εταιρεία της Βόρειας Ιρλανδίας. Τα δικηγορικά γραφεία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε μεγάλο βαθμό αυτορρυθμιζόμενα, με επίβλεψη από την Αρχή ρύθμισης των δικηγόρων. Οι δικηγόροι έχουν ξεχωριστό επαγγελματικό όργανο, το Γενικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου. Επιπλέον, υπάρχει μια σειρά από εξειδικευμένες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Revenue Bar Association, που συγκεντρώνει Άγγλους φορολογικούς δικηγόρους.

❖ Ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2017/692/contents/made

– Υπόχρεα πρόσωπα (άρθρο 3)
 

8.—(1) Τα μέρη 1 έως 6 και 8 έως 11 εφαρμόζονται στα πρόσωπα («σχετικά πρόσωπα») που ενεργούν στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία—
α) αναφέρονται στην παράγραφο (2)· και
(β) δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που ορίζονται στον κανονισμό 15.
(2) Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο είναι:
α)πιστωτικά ιδρύματα·
β)χρηματοπιστωτικά ιδρύματα·
(γ) ελεγκτές, επαγγελματίες αφερεγγυότητας, εξωτερικούς λογιστές και φορολογικούς συμβούλους·

Ελεγκτές και άλλοι
11. Στους παρόντες Κανονισμούς—

(α) «ελεγκτής» σημαίνει κάθε εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο που:
(i) νόμιμος ελεγκτής κατά την έννοια του Μέρους 42 του νόμου περί εταιρειών του 2006(50) (νόμιμοι ελεγκτές), κατά την εκτέλεση εργασιών νόμιμου ελέγχου κατά την έννοια του άρθρου 1210 του εν λόγω νόμου (που σημαίνει ο νόμιμος ελεγκτής), ή
(ii) τοπικός ελεγκτής κατά την έννοια της ενότητας 4 παράγραφος 1 του νόμου περί τοπικού ελέγχου και λογοδοσίας του 2014 (γενικές απαιτήσεις για έλεγχο)(51), κατά τη διενέργεια ελέγχου που απαιτείται από αυτόν τον νόμο.
(β) “Insolvency Practitioner” σημαίνει κάθε εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο που ενεργεί ως επαγγελματίας αφερεγγυότητας κατά την έννοια του άρθρου 388 του νόμου περί αφερεγγυότητας του 1986(52) ή του άρθρου 3 του διατάγματος περί αφερεγγυότητας (Βόρεια Ιρλανδία) του 1989(53) (σημ. “δρα ως επαγγελματίας αφερεγγυότητας”).
(γ) «εξωτερικός λογιστής»: εταιρεία ή αποκλειστικός επαγγελματίας που παρέχει λογιστικές υπηρεσίες σε άλλα πρόσωπα κατά την παροχή τέτοιων υπηρεσιών.
(δ) «φοροτεχνικός σύμβουλος»: εταιρεία ή αποκλειστικός επαγγελματίας που παρέχει συμβουλές σχετικά με φορολογικές υποθέσεις άλλων προσώπων κατά την παροχή τέτοιων υπηρεσιών.
 

-Ανάλυση κινδύνου για πελάτες υπόχρεων – άρθρο
-Κατάρτιση και εκπαίδευση προσωπικού – άρθρο 21
-Δέουσα επιμέλεια γενικά – άρθρο 5 και 7
-Απλουστευμένη δέουσα επιμέλεια – άρθρο 13
-Αυξημένη δέουσα επιμέλεια – άρθρο 14
-Διατήρηση δεδομένων πελατών – άρθρο 19
-Υποχρέωση εσωτερικού κανονισμού (πολιτικές) – άρθρο 20

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχουν εκδοθεί για το ξέπλυμα Βρώμικου χρήματος οι πάροχοι λογιστικών υπηρεσιών είναι:

-ελεγκτές που διενεργούν υποχρεωτικό ελεγκτικό έργο
-λογιστές που παρέχουν λογιστικές υπηρεσίες σε πελάτες
-φοροτεχνικούς και συμβούλους που παρέχουν συμβουλές σε πελάτες σχετικά με τις φορολογικές τους υποθέσεις
-πράκτορες μισθοδοσίας που παρέχουν λογιστικές υπηρεσίες ή φορολογικές συμβουλές
-εκτελωνιστές, μεταφορείς και παρόμοιες επιχειρήσεις εάν παρέχουν λογιστικές ή φορολογικές υπηρεσίες.

Οι υπηρεσίες που παρέχουν μπορεί να περιλαμβάνουν :
-επαγγελματικές υπηρεσίες τήρησης βιβλίων
-παροχή ειδικών φορολογικών συμβουλών σε έναν πελάτη
-βοήθεια στη συμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων
-συμβουλές για το εάν κάτι υπόκειται σε φόρο ή δασμό
-συμβουλές σχετικά με το ποσό του οφειλόμενου φόρου ή δασμού

-Εποπτικές αρχές

Εποπτική αρχή είναι η HMRC για παρόχους λογιστικών υπηρεσιών που δεν εποπτεύονται από επαγγελματικό όργανο.

Η εποπτεία έχει κόστος.
Οι λογιστές που δεν εποπτέυονται από επαγγελματικό φορέα πρέπει υποχρεωτικά για τους σκοπούς του νόμου (για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) να εγγραφούν στην φορολογική αρχή HMRC, και να καταβάλλουν και ετήσιο τέλος για την εγγραφή αυτή.

Επαγγελματικοί φορείς που ενεργούν ως εποπτικοί φορείς Λογιστών-φοροτεχνικών  είναι:

-Σύλλογος Τεχνικών Λογιστών
-Ένωση Ορκωτών Ορκωτών Λογιστών
-Ένωση Διεθνών Λογιστών
-Σύλλογος Φοροτεχνικών
-Chartered Institute of for Legal Executives
-Chartered Institute of Management Accountants
-Chartered Institute of Taxation
-Συμβούλιο Αδειοδοτημένων Μεταφορέων
-Δικηγορική Σχολή
-Γραφείο Σχολής του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ
-Γενικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου
-Γενικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Βόρειας Ιρλανδίας
-Σύλλογος Επαγγελματιών Αφερεγγυότητας
-Ινστιτούτο Πιστοποιημένων Λογιστών
-Institute of Chartered Accountants στην Αγγλία και την Ουαλία
-Institute of Chartered Accountants στην Ιρλανδία
-Institute of Chartered Accountants of Scotland
-Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών Λογιστών
-Ινστιτούτο Λογιστών και Λογιστών
-Νομική Εταιρεία
-Νομική Εταιρεία της Σκωτίας
-Νομική Εταιρεία της Βόρειας Ιρλανδίας

Σημειώνεται ότι οι λογιστές φοροτεχνικοί που εποπτεύονται από τους ως άνω φορείς δεν εποπτεύονται από την HMRC.

❖ Οδηγίες και κανονισμοί

H HMRC έχει αρκετές πληροφορίες στην ιστοσελίδα της για τις υποχρεώσεις που έχουν οι λογιστές/φοροτεχνικοί σχετικά με τον νόμο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος :  https://www.gov.uk/topic/business-tax/money-laundering-regulations  

Αναλυτικές οδηγίες για όσους παρέχουν φορολογικές υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας έχουν δώσει και οι επαγγελματικοί φορείς:
– Οδηγίες για τον Λογιστικό Τομέα – https://www.ccab.org.uk/wp-content/uploads/2022/05/1_AMLGAS-Final-May-2022.pdf
– Συμπληρωματικές οδηγίες – https://www.ccab.org.uk/wp-content/uploads/2022/05/SupplementaryGuidanceTaxPractitioners_2019Version-2.pdf

❖ Πρόστιμα από την HMRC

Η HMRC μπορεί να λάβει διάφορα μέτρα από προειδοποιητικές επιστολές εάν η επιχείρησή δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς.
Οι Κυρώσεις που επιβάλλει η HMRC λαμβάνουν υπόψη:
– τους λόγους μη συμμόρφωσης
– τη σοβαρότητα του αδικήματος
– το ιστορικό συμμόρφωσης της επιχείρησης
– το σχετικό μέγεθος της επιχείρησης

Το διοικητικό πρόστιμο είναι  £1.500, για παραβάσεις των κανονισμών περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως μη συμμόρφωση για :
– δέουσα επιμέλεια πελατών
– αξιολόγηση κινδύνου
– πολιτικών, ελέγχων και διαδικασιών
– τήρηση αρχείων

❖ Δημοσίευση προστίμων
Εδώ είναι ο κατάλογος με τα πρόστιμα που έχει ήδη καταλογίσει η φορολογική αρχή σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων που εποπτεύει (μεταξύ αυτών και Λογιστικές εταιρίες) : https://www.gov.uk/government/publications/businesses-not-complying-with-money-laundering-regulations-in-2018-to-2019

❖ Στατιστικά 2020-2021-2022 (6.4.2020 έως 5.4.2022)

Τι αναφέρει στην έκθεσή της για το 2020-2021 η HMRC

Κατά την περίοδο αναφοράς 2021-2022, υπήρχαν 33.911 εποπτευόμενες οντότητες στον λογιστικό τομέα και 8.462 στον νομικό τομέα. Από τις υπόχρεες οντότητες στον λογιστικό τομέα, το 57% ήταν επιχειρήσεις και το 43% ήταν αποκλειστικά ελ.επαγγελματίες.
Το 2022 έγιναν 2090 έλεγχοι από τις εποπτικές αρχές του λογιστικού τομέα και νομικού τομέα.

Οι εποπτικές αρχές (λογιστικού τομέα και νομικού τομέα) ανέφεραν ότι στους ελέγχους που διεξήγαγαν οι συνηθέστερες περιπτώσεις παράβασης ήταν :
Ανεπαρκείς τεκμηριωμένες πολιτικές και διαδικασίες
Ανεπαρκείς διαδικασίες δέουσας επιμέλειας
Ανεπαρκείς διαδικασίες αυξημένης δέουσας επιμέλειας
Δεν υπάρχει συνεχής παρακολούθηση δέουσας επιμέλειας
Καμία περιοδική επανεξέταση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς
Ανεπαρκής εκτίμηση κινδύνου σε επίπεδο επιχείρησης
Καμία ή ανεπαρκής εκπαίδευση του προσωπικού
Ανεπαρκής τήρηση αρχείων
Χρήση πολιτικών τρίτων που δεν ήταν επαρκώς προσαρμοσμένες στο ατομικό προφίλ κινδύνου της συγκεκριμένης εταιρείας

Στην τριετία μεταξύ 6.4.2019 έως 5.4.2022 οι εποπτικές αρχές των λογιστών έκαναν ανάκληση συνδρομών σε 96 περιπτώσεις και επέβαλαν πρόστιμα ύψους 1.350.977 λιρών.

Σημαντική επισήμανση

Στην ίδια έκθεση η HMRC αναφέρει ότι στα πλαίσια της μεταρρύθμισης για το καθεστώς των εποπτικών αρχών θα λάβει ορισμένα μέτρα για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους. Μια από τις μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει είναι:
Ενιαία εποπτική αρχή επαγγελματικών υπηρεσιών (SPSS) – Δημιουργία ενός νέου θεσμικού οργάνου για την παροχή εποπτείας στους λογιστικούς και νομικούς τομείς, παρέχοντάς τους παρόμοιες νομοθετικές εξουσίες με εκείνες που παραχωρούνται στην HMRC και την FCA από τα MLR. Η κυβέρνηση θα διαβουλεύεται σχετικά με την έκταση των επαγγελματικών υπηρεσιών που θα πρέπει να περιλαμβάνει η SPSS, με την αρμοδιότητα της να επεκταθεί δυνητικά ώστε να συμπεριλάβει επίσης τομείς όπως οι κτηματομεσίτες και οι μεσίτες

 

 

 
Παράρτημα

Παράθεση ορισμένων βασικών άρθρων της οδηγίας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έτσι όπως έχουν μεταφερθεί στο νόμο 4557/2018.
 

 
Οδηγία  (ΕΕ) 2015/849
Ν. 4557/2018
 

Υπόχρεες οντότητες 
Άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο:
3. στα ακόλουθα φυσικά ή νομικά πρόσωπα κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων:
α) ελεγκτές, εξωτερικούς λογιστές και φορολογικούς συμβούλους·
……
Άρθρο 5
γ) οι ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές και οι εταιρείες ορκωτών ελεγκτών-λογιστών που έχουν εγγραφεί στο δημόσιο μητρώο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, καθώς και οι ιδιώτες ελεγκτές,
δ) οι εξωτερικοί λογιστές-φοροτεχνικοί και κάθε άλλο πρόσωπο που αναλαμβάνει να παρέχει, είτε άμεσα είτε μέσω άλλων συνδεδεμένων προσώπων, υλική βοήθεια, συνδρομή ή συμβουλές σχετικά με φορολογικά θέματα, ως κύρια επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα,
…..
 

Αιτιολογική οδηγίας σημείο 10
Υπηρεσίες άμεσα συγκρίσιμες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ομοίως, όταν παρέχονται από επαγγελματία που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας. Προκειμένου να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ο «Χάρτης»), όσον αφορά τους νόμιμους ελεγκτές, τους εξωτερικούς λογιστές και τους φορολογικούς συμβούλους, οι οποίοι, σε ορισμένα κράτη μέλη, δικαιούνται να υπερασπίζονται ή να εκπροσωπούν έναν πελάτη στα πλαίσια δικαστικών διαδικασιών ή να διαπιστώνουν τη νομική του θέση, οι πληροφορίες τις οποίες αποκτούν κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων δεν θα πρέπει να υπόκεινται στις υποχρεώσεις αναφοράς που προβλέπονται από την παρούσα οδηγία.
 

Αυτορρυθμιζόμενος φορέας
Άρθρο 3 παράγραφος 5
ως «αυτορρυθμιζόμενος φορέας» νοείται φορέας που αντιπροσωπεύει μέλη επαγγελματικών κλάδων και παίζει ρόλο στη ρύθμιση αυτών των επαγγελμάτων, στην άσκηση ορισμένων καθηκόντων εποπτείας ή παρακολούθησης και στην εξασφάλιση της επιβολής των κανόνων που σχετίζονται με αυτά·

 
 

Αιτιολογική παρ. 39
Για ορισμένες υπόχρεες οντότητες, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν προσήκοντα αυτορρυθμιζόμενος φορέα ως αρχή που πρέπει να ενημερώνεται κατά πρώτον αντί της ΜΧΠ. Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα σύστημα πρωτοβάθμιας αναφοράς σε αυτορρυθμιζόμενο φορέα αποτελεί σημαντική διασφάλιση που κατοχυρώνει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όσον αφορά τις υποχρεώσεις αναφοράς που ισχύουν για τους νομικούς. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν τα μέσα και τον τρόπο για την επίτευξη της προστασίας του επαγγελματικού απορρήτου, της εμπιστευτικότητας και της ιδιωτικής ζωής
 

Αρμόδιες εποπτικές αρχές
Άρθρα 47 και 48 της οδηγίας
1.Τα κράτη μέλη απαιτούν από τις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν αποτελεσματικά και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται συμμόρφωση με την παρούσα οδηγία.
2.Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν επαρκή εξουσία, συμπεριλαμβανόμενης της εξουσίας να απαιτούν την προσκόμιση οποιωνδήποτε πληροφοριών σχετικών με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης και να διενεργούν ελέγχους, και διαθέτουν επαρκείς οικονομικούς, ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το προσωπικό των εν λόγω αρχών διατηρεί υψηλό επαγγελματικό επίπεδο, μεταξύ άλλων και σε ζητήματα εμπιστευτικότητας και προστασίας των δεδομένων, διακρίνεται για την ακεραιότητά του και διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα.

9. Στην περίπτωση των υπόχρεων οντοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 3 στοιχεία α), β) και δ), τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου από αυτορρυθμιζόμενους φορείς, αρκεί οι εν λόγω αυτορρυθμιζόμενοι φορείς να συμμορφώνονται με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.
Άρθρο 6
1. Αρμόδιες αρχές για την εποπτεία της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος από τα υπόχρεα πρόσωπα ορίζονται οι εξής αρχές και φορείς:
……
δ) Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων για τους ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές και τις εταιρείες ορκωτών ελεγκτών-λογιστών, που έχουν εγγραφεί στο δημόσιο μητρώο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, καθώς και για τους ιδιώτες ελεγκτές.
ε) Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) για:
εα) τους εξωτερικούς λογιστές-φοροτεχνικούς, τα νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών-φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και κάθε άλλο πρόσωπο που αναλαμβάνει να παρέχει, είτε άμεσα είτε μέσω άλλων συνδεδεμένων προσώπων, υλική βοήθεια, συνδρομή ή συμβουλές σχετικά με φορολογικά θέματα, ως κύρια επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα,
εβ) τους μεσίτες ακινήτων,
εγ) τους εμπόρους και εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας.
 

Δέουσα επιμέλεια 
Άρθρο 11
Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι υπόχρεες οντότητες να εφαρμόζουν τα μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη στις εξής περιστάσεις:
α) όταν συνάπτουν επιχειρηματική σχέση·
β) όταν πραγματοποιούν περιστασιακή συναλλαγή που:
i) ανέρχεται σε ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των 15 000 EUR είτε η συναλλαγή αυτή πραγματοποιείται με μία και μόνη πράξη είτε με περισσότερες της μιας πράξεις που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, ή
ii) αποτελεί μεταφορά χρηματικών ποσών όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 9) του κανονισμού (Ε) 2015/847 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (30) άνω των 1 000 EUR·
ε) όταν υπάρχει υπόνοια νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε παρέκκλιση, εξαίρεση ή κατώτατο όριο·
….
στ όταν υπάρχουν αμφιβολίες για την ακρίβεια ή την επάρκεια των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν ήδη για την εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη.

 

Άρθρο 12
1. Τα υπόχρεα πρόσωπα εφαρμόζουν τα μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη στις εξής περιπτώσεις όταν:
α) συνάπτουν επιχειρηματική σχέση,
β) διενεργούν περιστασιακή συναλλαγή που:
βα) ανέρχεται σε ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ είτε η συναλλαγή αυτή πραγματοποιείται με μία και μόνη πράξη είτε με περισσότερες που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους,
ββ) αποτελεί μεταφορά χρηματικών ποσών, σύμφωνα με τον ορισμό του στοιχείου 9 του άρθρου 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/847 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 141) άνω των χιλίων (1.000) ευρώ,
γ) πρόκειται για πρόσωπα που εμπορεύονται αγαθά και διενεργούν περιστασιακή συναλλαγή σε μετρητά που αφορά σε ποσό δέκα χιλιάδων (10.000) τουλάχιστον ευρώ, ανεξάρτητα από το αν διενεργείται με μία μόνη πράξη ή με περισσότερες που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους,

ε) υπάρχει υπόνοια νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ανεξάρτητα από κάθε παρέκκλιση, εξαίρεση ή κατώτατο όριο ποσού,
στ) υπάρχουν αμφιβολίες για την ακρίβεια, την πληρότητα ή την επάρκεια των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν προηγουμένως για την πιστοποίηση και την επαλήθευση της ταυτότητας του πελάτη ή του πραγματικού δικαιούχου.
ζ) ………………..
Τα ανωτέρω ποσά υπολογίζονται χωρίς Φ.Π.Α. ή άλλες νόμιμες κρατήσεις που επιβαρύνουν τον πελάτη.
 

Μέτρα συνήθους δέουσας επιμέλειας
Άρθρο 13 και άρθρο 14
Άρθρο 13 Μέτρα συνήθους δέουσας επιμέλειας
Άρθρο 14 Χρόνος εφαρμογής δέουσας επιμέλειας
 

Απλουστευμένη δέουσα επιμέλεια
άρθρα 15,16,17
Άρθρο 15 Απλουστευμένη δέουσα επιμέλεια ως προς τον πελάτη
 

Αυξημένη δέουσα επιμέλεια
Άρθρο 18
Άρθρο 16. Αυξημένη δέουσα επιμέλεια ως προς τον πελάτη
 

ΠΕΠ
Άρθρα 20,21,22,23
Άρθρο 18 Πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα
 

Εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας από τρίτα μέρη
Άρθρα 25,26,27,28,29
Άρθρο 19 Εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας από τρίτα μέρη
 

Εκτιμήσεις κινδύνου πολιτικές και διαδικασίες υπόχρεων οντοτήτων
Άρθρο 8

1. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι υπόχρεες οντότητες λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να εντοπίζουν και να εκτιμούν τους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που διατρέχουν, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τους πελάτες τους, τις χώρες ή τις γεωγραφικές περιοχές, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, τις συναλλαγές ή τους δίαυλοι παροχής τραπεζικών υπηρεσιών. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι ανάλογα προς τη φύση και το μέγεθος των υπόχρεων οντοτήτων.

2. Οι εκτιμήσεις κινδύνων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 τεκμηριώνονται, επικαιροποιούνται και τίθενται στη διάθεση των ενδιαφερόμενων αρμόδιων αρχών και των σχετικών αυτορρυθμιζόμενων φορέων. Οι αρμόδιες αρχές δύνανται να αποφασίσουν ότι δεν χρειάζονται επιμέρους τεκμηριωμένες εκτιμήσεις κινδύνων όταν οι εγγενείς στον τομέα συγκεκριμένοι κίνδυνοι είναι σαφείς και κατανοητοί.

3. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι υπόχρεες οντότητες διαθέτουν πολιτικές, ελέγχους και διαδικασίες ώστε να μετριάζουν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που εντοπίζονται σε επίπεδο Ένωσης, σε επίπεδο κρατών μελών καθώς και στο επίπεδο των υπόχρεων οντοτήτων. Οι εν λόγω πολιτικές, οι έλεγχοι και οι διαδικασίες είναι ανάλογες προς τη φύση και το μέγεθος των εν λόγω υπόχρεων οντοτήτων.

4. Οι πολιτικές, οι έλεγχοι και οι διαδικασίες που αναφέρονται στην παράγραφο 3 περιλαμβάνουν:

α) τη διαμόρφωση εσωτερικών πολιτικών, ελέγχων και διαδικασιών, όπως υποδείγματα πρακτικών διαχείρισης κινδύνου, δέουσα επιμέλεια ως προς τον πελάτη, υποβολή αναφορών, τήρηση αρχείων, εσωτερικό έλεγχο, διαχείριση της συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένου, όπου ενδείκνυται λόγω του μεγέθους και της φύσης της δραστηριότητας, του διορισμού υπευθύνου για τον έλεγχο της συμμόρφωσης σε επίπεδο διοίκησης, και έλεγχο της ασφάλειας («screening») των εργαζομένων·

β) όταν ενδείκνυται λόγω του μεγέθους και της φύσης των δραστηριοτήτων, μια ανεξάρτητη υπηρεσία ελέγχου για την εξακρίβωση των εσωτερικών πολιτικών, ελέγχων και διαδικασιών που αναφέρονται στο στοιχείο α).

5. Τα κράτη μέλη απαιτούν από τις υπόχρεες οντότητες να λαμβάνουν έγκριση από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη τους για τις πολιτικές, τους ελέγχους και τις διαδικασίες που εφαρμόζουν, να παρακολουθούν δε και, όπου ενδείκνυται, να ενισχύουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Άρθρο 35. Εσωτερικές διαδικασίες (άρθρο 8 και άρθρο 61 παρ. 3 της Οδηγίας 2015/849)   και άρθρο 12

1. Τα υπόχρεα πρόσωπα λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, για να εντοπίζουν και να εκτιμούν τους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες κινδύνου, όπως αυτούς που σχετίζονται με τους πελάτες τους, τις χώρες ή τις γεωγραφικές περιοχές, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, τις συναλλαγές ή τους διαύλους παροχής υπηρεσιών.

2. Οι εκτιμήσεις κινδύνων των υπόχρεων προσώπων τεκμηριώνονται, επικαιροποιούνται και τίθενται στη διάθεση της αρμόδιας αρχής.

3. Τα υπόχρεα πρόσωπα εφαρμόζουν εσωτερικές πολιτικές, ελέγχους και διαδικασίες, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του παρόντος.
Οι ανωτέρω πολιτικές, έλεγχοι και διαδικασίες είναι ανάλογες προς τον χαρακτήρα και το μέγεθος των υπόχρεων προσώπων και αφορούν:
α) στην αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων, τα μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη και τον πραγματικό δικαιούχο, την υποβολή αναφορών ύποπτων συναλλαγών, την τήρηση αρχείου, τον ορισμό υπευθύνου σε επίπεδο διοίκησης για τον έλεγχο της συμμόρφωσης και τον έλεγχο καταλληλότητας των εργαζομένων,
β) στη συγκρότηση και λειτουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας ελέγχου για την εξακρίβωση της εφαρμογής των εσωτερικών πολιτικών, ελέγχων και διαδικασιών. Επιπρόσθετα, τα υπόχρεα πρόσωπα θεσπίζουν διαδικασίες που επιτρέπουν στους εργαζομένους τους να καταγγέλλουν παραβάσεις εσωτερικά, μέσω ειδικού, ανεξάρτητου και ανώνυμου διαύλου, ανάλογου προς τον χαρακτήρα και το μέγεθος του εκάστοτε υπόχρεου προσώπου, όπως προβλέπεται ειδικότερα στην παρ. 2 του άρθρου 26.

4. Οι εφαρμοζόμενες εσωτερικές πολιτικές, έλεγχοι και διαδικασίες εγκρίνονται από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη, τα οποία παρακολουθούν και, όπου ενδείκνυται, ενισχύουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

5. Οι αρμόδιες αρχές καθορίζουν με απόφασή τους συγκεκριμένες υποχρεώσεις που εμπίπτουν στο παρόν, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το μέγεθος και τη φύση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των υπόχρεων προσώπων. Οι αρμόδιες αρχές μπορεί να αποφασίσουν ότι δεν χρειάζονται επιμέρους τεκμηριωμένες εκτιμήσεις κινδύνων, όταν οι εγγενείς για την κατηγορία υπόχρεων προσώπων κίνδυνοι είναι σαφείς και κατανοητοί.
 

 

Κυρώσεις
Άρθρα 58, 59, 60 , 61 62
Άρθρο 59

1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι το παρόν άρθρο εφαρμόζεται τουλάχιστον σε περιπτώσεις σοβαρής, επαναλαμβανόμενης ή συστηματικής παράβασης —ή παράβασης που συνδυάζει τα ανωτέρω κριτήρια— των υπόχρεων οντοτήτων να συμμορφωθούν προς τις απαιτήσεις που ορίζονται:
α) στα άρθρα 10 έως 24 (δέουσα επιμέλεια ως προς τον πελάτη)·
β) στα άρθρα 33, 34 και 35 (αναφορά ύποπτων συναλλαγών)·
γ) στο άρθρο 40 (τήρηση αρχείων)· και
δ) στα άρθρα 45 και 46 (εσωτερικοί έλεγχοι).
2. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, στις περιπτώσεις της παραγράφου 1, οι διοικητικές κυρώσεις και μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα εξής:
α) δημόσια δήλωση η οποία αναφέρει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο και τη φύση της παράβασης·
β) εντολή που υποχρεώνει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο να διακόψει τη συμπεριφορά του και να μην την επαναλάβει·
γ) όταν υπόχρεη οντότητα υπόκειται σε χορήγηση άδειας λειτουργίας, ανάκληση ή αναστολή της άδειας·
δ) προσωρινή απαγόρευση σε πρόσωπα που ασκούν διοικητικά καθήκοντα σε υπόχρεη οντότητα, ή σε κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο που θεωρείται υπαίτιο για την παράβαση, της άσκησης διοικητικών καθηκόντων σε υπόχρεες οντότητες·
ε) ανώτατες διοικητικές χρηματικές κυρώσεις που ανέρχονται, κατ’ ελάχιστον, είτε στο διπλάσιο του ποσού του κέρδους που προήλθε από την παράβαση, εφόσον το κέρδος μπορεί να προσδιοριστεί, είτε σε 1.000.000 EUR.

 

Άρθρο 46

1. Στα υπόχρεα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους από τις διατάξεις του παρόντος, του Κανονισμού (ΕΕ) υπ’ αριθμ. 847/2015 και των σχετικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση τους επιβάλλεται με απόφαση των αρμόδιων εποπτικών αρχών, σωρευτικά ή διαζευκτικά, είτε η λήψη συγκεκριμένων διορθωτικών μέτρων μέσα σε τακτό χρονικό διάστημα είτε μία ή περισσότερες από τις εξής κυρώσεις:

α) Στα υπόχρεα νομικά πρόσωπα ή οντότητες:
αα) πρόστιμο σε βάρος του νομικού προσώπου ή της οντότητας έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ και, αν το υπόχρεο πρόσωπο είναι πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικός οργανισμός, έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ,
ββ) πρόστιμο σε βάρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου, του διευθύνοντος συμβούλου, των διευθυντικών στελεχών ή άλλων υπαλλήλων του νομικού προσώπου ή της οντότητας, υπευθύνων για την τέλεση των παραβάσεων ή ασκούντων ανεπαρκή έλεγχο ή εποπτεία επί των υπηρεσιών, υπαλλήλων και δραστηριοτήτων του νομικού προσώπου ή της οντότητας, λαμβανομένης υπόψη της θέσης ευθύνης και των εν γένει καθηκόντων τους, έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ και, αν το υπόχρεο πρόσωπο είναι πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικός οργανισμός, έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ,
γγ) απομάκρυνση των ανωτέρω προσώπων από τη θέση τους, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, και απαγόρευση ανάληψης άλλης αντίστοιχης θέσης,
δδ) δημόσια ανακοίνωση που αναφέρει το νομικό πρόσωπο ή την οντότητα και τη φύση της παράβασης,
εε) οριστική απαγόρευση της άσκησης ορισμένων δραστηριοτήτων του νομικού προσώπου ή της οντότητας, της ίδρυσης νέων υποκαταστημάτων στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα ή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αν πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία,
στστ) σε περίπτωση σοβαρών ή επανειλημμένων παραβάσεων, οριστική ή προσωρινή ανάκληση ή αναστολή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της άδειας λειτουργίας του νομικού προσώπου ή της οντότητας ή απαγόρευση της άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η διάρκεια της αναστολής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες. Στην απόφαση αναστολής μπορεί να τίθεται σύντομη προθεσμία στo νομικό πρόσωπο ή την οντότητα μέσα στην οποία οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την παύση των παραβάσεων ή την άρση των συνεπειών τους. Η προσωρινή ανάκληση ή αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω, όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις παράβασης της παραγράφου 1 που καθιστούν τη λειτουργία τους επικίνδυνη για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Η προσωρινή ανάκληση ή αναστολή μπορεί να αποφασίζεται και για ορισμένες μόνον από τις υπηρεσίες, ως προς τις οποίες έχει παρασχεθεί άδεια λειτουργίας. Η διάρκεια της ανάκλησης ή αναστολής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες. Στην απόφαση αναστολής μπορεί να τίθεται σύντομη προθεσμία στους παραβάτες μέσα στην οποία οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την παύση των παραβάσεων ή την άρση των συνεπειών τους. Η περί προσωρινής αναστολής απόφαση είναι αμέσως εκτελεστή, γνωστοποιείται στα υπόχρεα πρόσωπα με κάθε πρόσφορο μέσο και δημοσιοποιείται στο διαδικτυακό τόπο και στα μέσα ενημέρωσης. Το αργότερο μέχρι την παρέλευση του χρόνου αναστολής, και αφού λάβει υπόψη της τις θέσεις η αρμόδια εποπτική αρχή αποφασίζει είτε την άρση της αναστολής και ενδεχομένως την επιβολή κυρώσεων είτε την ανάκληση της άδειας της λειτουργίας.
β) Στα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα:
αα) επίπληξη ή πρόστιμο ύψους μέχρι ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ ή ίσο με το διπλάσιο του τυχόν οφέλους που απεκόμισε ο παραβάτης από την παράβαση,
ββ) δημόσια ανακοίνωση που αναφέρει το φυσικό πρόσωπο και τη φύση της παράβασης,
γγ) οριστική ή προσωρινή απαγόρευση της άσκησης της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Η διάρκεια της προσωρινής απαγόρευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες. Στην απόφαση προσωρινής απαγόρευσης μπορεί να τίθεται σύντομη προθεσμία στο υπόχρεο φυσικό πρόσωπο μέσα στην οποία οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την παύση των παραβάσεων ή την άρση των συνεπειών τους.
Οι κυρώσεις της παρούσας είναι ανεξάρτητες από εκείνες του άρθρου 50 του παρόντος και του άρθρου 41 του ν. 3251/2004.
Καμιά κύρωση δεν επιβάλλεται χωρίς προηγούμενη κλήτευση για παροχή εξηγήσεων των νόμιμων εκπροσώπων του νομικού προσώπου ή της οντότητας ή των υπαίτιων φυσικών προσώπων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 45.

2. Τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα ή οντότητες μπορεί να θεωρηθούν υπαίτια για παραβάσεις που τελούνται προς όφελός τους από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικώς είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου ή της οντότητας και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτού με βάση εξουσία εκπροσώπησής του ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό του ή για την άσκηση ελέγχου εντός αυτού. Μπορεί, επίσης, να θεωρηθούν υπαίτια όταν η έλλειψη εποπτείας ή ελέγχου από φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο κατέστησε δυνατή την τέλεση της παράβασης από ιεραρχικά κατώτερο στέλεχος προς όφελος του νομικού προσώπου ή της οντότητας.
 

 

Δημοσίευση κυρώσεων
Άρθρο 60

1. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές δημοσιεύουν στον επίσημο διαδικτυακό τους τόπο τις μη υποκείμενες σε προσφυγή αποφάσεις επιβολής διοικητικής κύρωσης ή μέτρου για παράβαση των εθνικών διατάξεων για τη μεταφορά της παρούσας οδηγίας αμέσως μετά την κοινοποίηση της εν λόγω απόφασης στο πρόσωπο κατά του οποίου επιβλήθηκε η κύρωση. Η δημοσίευση περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, πληροφορίες σχετικά με τη μορφή και τη φύση της παράβασης και την ταυτότητα των υπαίτιων προσώπων. Τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να εφαρμόζουν το παρόν εδάφιο όταν οι αποφάσεις επιβολής μέτρων λαμβάνονται στο πλαίσιο έρευνας.

Άρθρο 48

3. Οι αποφάσεις επιβολής των κυρώσεων δημοσιεύονται, όταν γίνουν αμετάκλητες, με ανάρτησή τους για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της αρμόδιας εποπτικής αρχής. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις στις οποίες η δημοσίευση είναι πιθανό να προκαλέσει δυσανάλογη ζημία στο πρόσωπο στο οποίο επιβάλλεται η κύρωση ή να θέσει σε κίνδυνο την έκβαση διεξαγόμενης έρευνας ή την σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Στις περιπτώσεις αυτές η δημοσίευση μπορεί να γίνει μόνο μετά την έκλειψη των σχετικών λόγων ή, ενδεχομένως, χωρίς αναφορά της ταυτότητας των υπαίτιων προσώπων.
 

 

Κανονισμοί και αρχές για την επιβλή κυρώσεων από τις εποπτικές αρχές
Άρθρο 60

4. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, κατά τον καθορισμό του είδους και του επιπέδου των διοικητικών κυρώσεων ή μέτρων, οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις σχετικές περιστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται κατά περίπτωση:

α) η σοβαρότητα και η διάρκεια της παράβασης·
β) ο βαθμός ευθύνης του υπαίτιου φυσικού ή νομικού προσώπου·
γ) η οικονομική ισχύς του υπαίτιου φυσικού ή νομικού προσώπου, όπως προκύπτει, για παράδειγμα, από τον συνολικό κύκλο εργασιών του υπαίτιου νομικού προσώπου ή από το ετήσιο εισόδημα του υπαίτιου φυσικού προσώπου·
δ) το κέρδος που αποκόμισε από την παράβαση το υπαίτιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, στον βαθμό που μπορεί να προσδιοριστεί·
ε) οι ζημίες τρίτων που προκλήθηκαν από την παράβαση, στον βαθμό που μπορούν να προσδιοριστούν·
στ) ο βαθμός συνεργασίας του υπαίτιου φυσικού ή νομικού προσώπου με την αρμόδια αρχή·
ζ) προηγούμενες παραβάσεις του υπαίτιου φυσικού ή νομικού προσώπου..

Άρθρο 46

4. Οι αρμόδιες αρχές, με απόφασή τους που δημοσιεύεται:
α) ταξινομούν, κατά λόγο αρμοδιότητας, τις επιμέρους υποχρεώσεις των εποπτευόμενων από αυτές προσώπων, καθώς και των στελεχών και υπαλλήλων τους, είτε ξεχωριστά είτε ανά κατηγορίες, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων δέουσας επιμέλειας, την αναφορά υπόπτων συναλλαγών, την τήρηση αρχείων και τις εσωτερικές διαδικασίες,

β) ορίζουν το βαθμό σπουδαιότητας κάθε υποχρέωσης ή κατηγορίας υποχρεώσεων, με ενδεικτική αναφορά πιθανών κυρώσεων για μη συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις αυτές, καθώς και γενικά ή ειδικά κριτήρια προσδιορισμού και επιμέτρησης των κυρώσεων, τα οποία λαμβάνει υπόψη της η εκάστοτε αρμόδια αρχή.
Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται οπωσδήποτε η σοβαρότητα και η διάρκεια της παράβασης, ο βαθμός ευθύνης του υπαίτιου προσώπου, η οικονομική ισχύς του, το κέρδος που αποκόμισε από την παράβαση, οι ζημίες που προκλήθηκαν σε τρίτους, ο βαθμός συνεργασίας του υπαίτιου προσώπου με την αρμόδια αρχή και προηγούμενες παραβάσεις του.

 

Αναφορά στην αρχή
Άρθρο 33

1. Τα κράτη μέλη απαιτούν από τις υπόχρεες οντότητες και, εφόσον απαιτείται, από τους διευθυντές και τους υπαλλήλους τους, να συνεργάζονται πλήρως:

α) ενημερώνοντας άμεσα τη ΜΧΠ, με δική τους πρωτοβουλία, π.χ. υποβάλλοντας έκθεση, όταν η υπόχρεη οντότητα γνωρίζει, έχει υποψίες ή εύλογους λόγους να υποπτεύεται ότι τα κεφάλαια ανεξαρτήτως του ύψους τους συνιστούν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες ή σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και ανταποκρινόμενοι άμεσα σε αιτήματα της ΜΧΠ για συμπληρωματικές πληροφορίες που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις· και

β) παρέχοντας αμελλητί στη ΜΧΠ, άμεσα ή έμμεσα, κατόπιν αιτήματός της, όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην εφαρμοστέα νομοθεσία.

Πρέπει να αναφέρονται όλες οι ύποπτες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων απόπειρας συναλλαγής.

2. Το πρόσωπο που έχει διορισθεί σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 4 στοιχείο α) διαβιβάζει τις πληροφορίες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου στη ΜΧΠ του κράτους μέλους στο έδαφος του οποίου ευρίσκεται η υπόχρεη οντότητα που τις διαβιβάζει.

Άρθρο 34
1. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 33 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη μπορούν, στην περίπτωση των υπόχρεων οντοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 3 στοιχεία α), β) και δ), να ορίσουν, ως αρχή που πρέπει να λάβει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 33 παράγραφος 1, κατάλληλο αυτορρυθμιζόμενο φορέα του οικείου επαγγελματικού κλάδου.

Υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 2, ο οριζόμενος αυτορρυθμιζόμενος φορέας, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, διαβιβάζει αμέσως αυτούσιες τις πληροφορίες στη ΜΧΠ.

2. Τα κράτη μέλη δεν εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 33 παράγραφος 1 στους συμβολαιογράφους, άλλους ελεύθερους επαγγελματίες νομικούς, τους νόμιμους ελεγκτές, τους εξωτερικούς λογιστές και φοροτεχνικούς, αποκλειστικά και μόνον στο βαθμό που η εν λόγω εξαίρεση αφορά τις πληροφορίες που λαμβάνουν από ή σχετικά με πελάτη τους, κατά την αξιολόγηση της νομικής κατάστασης του εν λόγω πελάτη ή όταν τον υπερασπίζονται ή τον εκπροσωπούν σε δίκη ή σχετικά με δίκη, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών για την κίνηση ή την αποφυγή δίκης, ανεξαρτήτως αν οι πληροφορίες λαμβάνονται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη δίκη.

Άρθρο 22

1. Τα υπόχρεα πρόσωπα και οι υπάλληλοί τους, στους οποίους περιλαμβάνονται τα διευθυντικά στελέχη, οφείλουν να:

α) ενημερώνουν αμελλητί, με δική τους πρωτοβουλία, την Αρχή, όταν γνωρίζουν ή έχουν σοβαρές ενδείξεις ή υποψίες ότι χρηματικά ποσά, ανεξαρτήτως του ύψους τους, συνιστούν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες ή σχετίζονται με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η υποχρέωση αυτή αφορά και κάθε περίπτωση απόπειρας ύποπτης συναλλαγής,

β) παρέχουν αμελλητί στην Αρχή, την αρμόδια αρχή και σε άλλες δημόσιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με καθήκοντα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ύστερα από αίτημά τους, όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και στοιχεία.

2. Οι υποχρεώσεις της παραγράφου 1 δεν εφαρμόζονται από τους συμβολαιογράφους, τους δικηγόρους, τους ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές και τους λογιστές, φοροτεχνικούς συμβούλους αποκλειστικά και μόνον για τις πληροφορίες που λαμβάνουν από ή σχετικά με πελάτη τους, κατά την αξιολόγηση της νομικής κατάστασης του εν λόγω πελάτη ή όταν τον υπερασπίζονται ή τον εκπροσωπούν σε δίκη ή σχετικά με δίκη, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών για την κίνηση ή την αποφυγή δίκης, ανεξαρτήτως αν οι πληροφορίες λαμβάνονται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη δίκη.

3. Αν το υπόχρεο πρόσωπο έχει διορίσει υπεύθυνο για τον έλεγχο συμμόρφωσης σε επίπεδο διοίκησης, η αναφορά ύποπτων συναλλαγών προς την Αρχή υποβάλλεται από αυτόν.

4. Η αναφορά ύποπτων συναλλαγών προς την Αρχή από τα πιστωτικά ιδρύματα, τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους υποβάλλεται, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 38.

 

Κατάρτιση και εκπαίδευση υπόχρεων προσώπων
Άρθρο 46

1.   Τα κράτη μέλη απαιτούν από τις υπόχρεες οντότητες να λαμβάνουν μέτρα ανάλογα προς τους κινδύνους, τη φύση και το μέγεθός τους, ώστε οι υπάλληλοί τους να λάβουν γνώση των διατάξεων που έχουν θεσπιστεί δυνάμει της παρούσας οδηγίας, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών απαιτήσεων για την προστασία των δεδομένων.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των υπαλλήλων σε ειδικά τρέχοντα προγράμματα κατάρτισης, τα οποία τους εκπαιδεύουν να εντοπίζουν τις δραστηριότητες που τυχόν συνδέονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τους διδάσκουν να ενεργούν σωστά σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Όταν φυσικό πρόσωπο, εμπίπτον σε οποιαδήποτε από τις κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 3, αναλαμβάνει επαγγελματική δραστηριότητα ως υπάλληλος νομικού προσώπου, οι δυνάμει του παρόντος τμήματος υποχρεώσεις βαρύνουν το νομικό πρόσωπο και όχι το φυσικό.

Άρθρο 37. Κατάρτιση και εκπαίδευση (άρθρο 46 παρ. 1 εδάφια α΄ και β΄ της Οδηγίας 2015/849) – Κείμενο νόμου

Τα υπόχρεα πρόσωπα οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα ανάλογα με τους εκτιμώμενους κινδύνους, τη φύση και το μέγεθός τους, ώστε οι υπάλληλοί τους να λάβουν γνώση των διατάξεων του παρόντος και των σχετικών κανονιστικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών υποχρεώσεων για την προστασία των δεδομένων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των υπαλλήλων σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης για τον εντοπισμό των δραστηριοτήτων που συνδέονται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και την εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να ενεργούν στις περιπτώσεις αυτές.

 

 
 
 
 

✔ Παραθέτουμε επίσης ορισμένα σημεία από την αιτιολογική έκθεση της οδηγίας:

Σημείο 27: Κατά την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, είναι σκόπιμο να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες των μικρών υπόχρεων οντοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της, και να διασφαλιστεί μεταχείριση προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες τους και στη φύση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Σημείο 59: Επομένως, η παρούσα οδηγία θα πρέπει να προβλέπει ένα σύνολο διοικητικών κυρώσεων και μέτρων που θα έχουν τουλάχιστον στη διάθεσή τους τα κράτη μέλη σε περίπτωση σοβαρών, επαναλαμβανόμενων ή συστηματικών παραβάσεων των απαιτήσεων που αφορούν τα μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη, την τήρηση, την αναφορά ύποπτων συναλλαγών και τους εσωτερικούς ελέγχους των υπόχρεων οντοτήτων. Το σύνολο κυρώσεων και μέτρων θα πρέπει να είναι αρκούντως ευρύ, ώστε τα κράτη μέλη και οι αρμόδιες αρχές να μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές μεταξύ των υπόχρεων οντοτήτων, ιδίως μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και άλλων υπόχρεων οντοτήτων, όσον αφορά το μέγεθος, τα χαρακτηριστικά και τη φύση της δραστηριότητάς τους. Κατά τη μεταφορά της παρούσας οδηγίας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η επιβολή κυρώσεων και διοικητικών μέτρων, σύμφωνα με την παρούσα οδηγία, και ποινικών κυρώσεων, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, δεν παραβιάζει την αρχή ne bis in idem.

 

—–Πηγές. Οι πηγές των ως άνω πληροφοριών είναι ενσωματωμένες στις υπερσυνδέσεις του άρθρου.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό