16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι τιμές κινούνται σε χαμηλό διμήνου, προβληματισμός για τη ζήτηση

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι σκοτεινές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου των ΗΠΑ κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο.

Οι μειώσεις ένα πρόσφατο selloff στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού που τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των κρουσμάτων Co-19 στην Κίνα. Το ξέσπασμα δοκιμάζει τη χαλάρωση του Πεκίνου στους περιορισμούς της πανδημίας, απειλώντας να ανακόψει την οικονομική δραστηριότητα μαζί με τη ζήτηση για πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου όπως το ντίζελ.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές αναμένουν συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ – πιθανώς να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε ύφεση – παρά τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να αποδυναμώνεται από τα υψηλά των 40 ετών.

Αυτοί οι παράγοντες επηρέασαν τις τιμές, λένε οι αναλυτές, παρόλο που ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την παραγωγή και η Ουάσιγκτον πρόκειται να ολοκληρώσει την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου – κινήσεις που η Wall Street θεωρεί ως στήριξη στο πετρέλαιο.

«Η Fed και η Κίνα έχουν παγώσει αυτές τις αισιόδοξες ελπίδες», δήλωσε ο Robert Yawger, εκτελεστικός διευθυντής για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho Securities. «Για τον πληθωρισμό, αυτό είναι καλό. Για τους Σαουδάραβες και τους παραγωγούς πετρελαίου, δεν είναι καλό».

SHUTTERSTOCK

Τα συμβόλαια για την παράδοση αργού West Texas Intermediate τον επόμενο μήνα έχασαν 14% τις τελευταίες δύο εβδομάδες και έπεσαν κάτω από τα 80 δολάρια την Παρασκευή πριν διαμορφωθούν στα 80,08 δολάρια, το χαμηλότερο κλείσιμό τους από τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το αργό πετρέλαιο Brent, ο παγκόσμιος δείκτης, υποχώρησε 2,4% την Παρασκευή και διαμορφώθηκε στα 87,62 δολάρια, το χαμηλότερο από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Η υποχώρηση του WTI έσυρε τις τιμές του πετρελαίου πίσω κάτω από τα επίπεδα πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι οικονομικές επιπτώσεις από τη σύγκρουση βοήθησαν στην αύξηση του κόστους για προϊόντα όπως το ντίζελ και η βενζίνη, παρέχοντας απροσδόκητα κέρδη στους παραγωγούς ενέργειας όπως η Exxon Mobil και η Chevron. Ο ενεργειακός τομέας στον S&P 500 έχει ενισχυθεί περίπου 65% φέτος, παρόλο που ο ευρύτερος δείκτης έχει χάσει 17%.

Η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου σταμάτησε ορισμένα από αυτά τα κέρδη, με τον κλάδο να χάνει 0,9%.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι το σταδιακό άνοιγμα της Κίνας και η επικείμενη σύσφιξη των προμηθειών θα δώσουν ώθηση στις τιμές το επόμενο έτος.

Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+, ο οποίος μείωσε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου, πρόκειται να συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου και θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μειώσουν τη συλλογική τους παραγωγή. Την επόμενη μέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απαγορεύσει τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού αργού σε μια κίνηση που ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι θα επιβαρύνει την παραγωγή της χώρας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό