23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Οι ταινίες της εβδομάδας: O φετινός Χρυσός Φοίνικας στις αίθουσες

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ζιστίν Τριέ κέρδισε το φετινό Χρυσό Φοίνικα με το δικαστικό θρίλερ «Η ανατομία μιας πτώσης».

Η ανατομία μιας πτώσης (Anatomy of a fall/ Anatomie d’ une chute) (****)

Θρίλερ γαλλικής παραγωγής 2023 (150)Σκηνοθεσία: Ζιστίν Τριέ Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Χιούλερ, Σουάν Αρλό, Σαμουέλ Τις

Η Σάντρα, μια φημισμένη Γερμανίδα συγγραφέας και ο Γάλλος σύζυγός της Σαμιέλ που είναι επίσης συγγραφέας, ζουν με τον εντεκάχρονο γιο τους Ντάνιελ ο οποίος έχει προβλήματα όρασης, σε απομακρυσμένο χωριό των γαλλικών Άλπεων. Όταν ο Σαμιέλ βρίσκεται νεκρός έξω από το σαλέ τους, η αστυνομία ερευνά τις συνθήκες θανάτου τουΗ ταινία της Ζιστίν Τριέ που κέρδισε το φετινό Χρυσό Φοίνικα είναι ένα βραδυφλεγές, γεμάτο αμφισημία δικαστικό θρίλερ που εκτυλίσσεται γύρω από το χρονικό διάλυσης ενός γάμου. Το αψεγάδιαστο σενάριο της Τριέ, μεθοδικό και φτιαγμένο σαν μια ωρολογιακή βόμβα που είναι έτοιμη να σκάσει από στιγμή σε στιγμή, είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που κρατά σε συνεχή αγωνία το θεατή. Τα επτασφράγιστα μυστικά του γύρω από την σεξουαλική ταυτότητα της ηρωίδας, το οικογενειακό τραύμα και την ανταγωνιστική σχέση του ζευγαριού, αποκαλύπτονται σαδιστικά αργά αλλά ποτέ δεν ξέρεις ποια είναι η αλήθεια και που κρύβεται το ψέμα. Ο αινιγματικός χαρακτήρας της ψυχρής αλλά ευφυούς και με ακρίβεια στο βάρος της κάθε λέξης που εκστομίζει Σάντρα, βρίσκεται στο εδώλιο ως κατηγορούμενη όχι μόνο για το «φόνο» του άντρα της αλλά για τη θέση της ως μητέρα και σύντροφος. Το κατηγορώ που εξαπολύεται εναντίον της δεν έχει μόνο τα συστατικά μιας αγωνιώδους αστυνομικής υπόθεσης αλλά κυρίως μετατρέπεται σε μια συνταρακτική παραβολή για τη σύγχρονη θέση της γυναίκας. Το καθηλωτικό δικαστικό θρίλερ με στοιχεία υπαρξιακού δράματος κομψοτέχνημα της Ζιστίν Τριέ κοσμεί η τέλεια ερμηνεία της Σάντρα Χιούλερ του «Τόνι Έρντμαν».

Τhe Equalizer 3: To Τελευταίο Κεφάλαιο (Τhe Equalizer 3) (**)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2023 (109)Σκηνοθεσία: Αντουάν Φουκουά Πρωταγωνιστούν: Ντένζελ Γουάσινγκτον, Ντακότα Φάνινγκ, Ντέιβιντ Ντένμαν

Ο Ρόμπερτ ΜακΚολ μετακομίζει σε χωριό του ιταλικού Νότου και συνειδητοποιεί ότι εκεί επιθυμεί να περάσει το τελευταίο κομμάτι της ζωής του. Όμως διαπιστώνει πως οι νέοι φίλοι του είναι δέσμιοι της τοπική Μαφία κάνει κουμάντοΤο σκηνικό μιας απέραντα ανθρώπινης όσο και ειδυλλιακής στις λεπτομέρειες της Νότιας Ιταλίας ορίζει την πιο πειστική, δικαιολογημένη – και χορταστική για το βλέμμα το θεατή- συμπεριφορά της μηχανής θανάτου που ακούει στο όνομα Ρόμπερτ ΜακΚολ. Αυτή τη φορά όμως το Κακό που καλείται να πολεμήσει ο ήρωας (ξανά σε ρόλο ζεν τιμωρού ο Γουάσιγκτον) είναι «σαν τον καρκίνο» όπως του λέει ένας από τους νέους φίλους του. Απλώς δεν έχει θεραπεία.

Χελωνονιντζάκια: Μεταλλαγμένος Χαμός (Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem) (**)

Animation αμερικανικής παραγωγής 2023 (99)Σκηνοθεσία: Τζεφ Ρόου Με τις φωνές των: Μίκα Αμπι, Σάμον Μπράουν Τζ., Νίκολας Κάντου

Η ιστορία των τεσσάρων μεταλλαγμένων χελωνών με βάση τη σχέση τους με την πατρική φιγούρα του ποντικού που τους έσωσε όταν ήταν μωρά και της αχαλίνωτης επιθυμίας τους να αφήσουν τους υπονόμους της Νέας Υόρκης και να βγουν επιτέλους στον κόσμο των ανθρώπων.

Ο δημιουργικός συγκερασμός του 2D σχεδίου και της 3D ψηφιακής τεχνικής, μπολιάζει με ενέργεια και φαντασία την φιλόδοξη περιπέτεια που υπογράφει η τεχνική ομάδα που μας έδωσε τις συναρπαστικές animated ταινίες του «Spider-Verse». Όμως η καινοτομία που αναζητείται στα γνώριμα πεδία μιας τυπικής ιστορίας ενηλικίωσης δεν βρίσκει εύκολα στόχο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του σκηνοθέτη του «Οι Μίτσελ και η εξέγερση των μηχανών» στο πειραγμένο, γεμάτο «γρατζουνιές» σκίτσο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό