20.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Οι στενοί δεσμοί της JPMorgan με τον Τζέφρι Έπστιν ακόμη και μετά την καταδίκη του

Ειδήσεις Ελλάδα

H JPMorgan Chase είχε δεσμούς πολύ βαθύτερους από ό,τι έχει παραδεχθεί δημοσίως με τον Τζέφρι Έπστιν και επί πολλά χρόνια αφότου η τράπεζα διατείνεται ότι είχε κλείσει τους λογαριασμούς του, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Η Μέρι Έρντοους, από τις «λοχαγούς» του διευθύνοντος συμβούλου, Τζέιμι Ντάιμον, έκανε δύο ταξίδια στο Μανχάταν, στο διαμέρισμα του Έπστιν, το 2011 και το 2013 όταν εκείνος ήταν ακόμη πελάτης της τράπεζας, σύμφωνα με τις πηγές. Είχε ανταλλάξει δεκάδες email μαζί του και είχαν συζητήσει την προοπτική συνεργασίας σε ένα φιλανθρωπικό fund, που σκόπευε η τράπεζα να λανσάρει.

Ο Τζον Ντάφι, ο οποιός διαχειριζόταν την αμερικανική private bank για τους πλούσιους πελάτες, πήγε στο σπίτι του Έπστιν για μία συνάντηση τον Απρίλιο του 2013. Έναν μήνα αργότερα, η private bank ανανεώσε την έγκριση που έδινε στον Έπιστιν τη δυνατότητα να δανειστεί χρήματα παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις από το τμήμα τήρησης των κανόνων, που διαμαρτυρόταν για «ασυνήθιστες τραπεζικές πρακτικές», αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές.

Ο Τζάστιν Νέλσον, ένας από τους τραπεζίτες του Έπστιν στη JP Morgan, είχε πάνω από 5 συναντήσεις στο σπίτι του Έπστιν από το 2014 έως το 2017. Επίσης ταξίδεψε έως το Νέο Μεξικό, στο ράντσο του Έπστιν το 2016.

Η JPMorgan έχει υποστηρίξει ότι έκλεισε τους λογαριασμούς του Έπστιν το 2013. Η Έρντοους μάλιστα είχε κάποια στιγμή δηλώσει ότι η μοναδική φορά που θυμάται να έχει συναντήσει τον Έπστιν ήταν η ημέρα που του ανακοίνωσε ότι παύει να είναι πελάτης της private bank. Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες της Wall Street Journal.

Να θυμίσουμε ότι ο Έπστιν καταδικάστηκε για έκθεση ανηλίκου σε πορνεία το 2008. Το 2019 συνελήφθη κατηγορούμενος ότι οργάνωσε κύκλωμα διακίνησης και σεξουαλικής κακοποίησης νεαρών κοριτσιών.

Η τράπεζα αρνείται ότι γνώριζε για τα εγκλήματα του Έπστιν όσο ήταν πελάτης της, ενώ έχει μηνύσει τον Τζες Στάλι, πρώην στέλεχός της, τον οποίο κατηγορεί ότι την παραπλάνησε σχετικά με τον χαρακτήρα και τη δράση του Έπστιν. Οι δικηγόροι του Στάλι έχουν δηλώσει ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες.

Οι νέες πληροφορίες, που έρχονται στο φως, αποκαλύπτουν ότι η JPMorgan αντιμετώπιζε τον Έπστιν σαν vip πελάτη της ακόμη και μετά την πρώτη καταδίκη του και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από υπαλλήλους. Επιπλεόν ακόμη και αφότου η τράπεζα έκλεισε επισήμως τους λογαριασμούς του, οι τραπεζίτες της συνέχισαν να έχουν συναντήσεις μαζί του επί χρόνια.

Εκπρόσωπος της JPMorgan υποστήριξε ότι οι συναντήσεις στον προσωπικό χώρο του πελάτη δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για πελάτες της private bank. Η όποια συνάντηση έλαβε χώρα μετά το 2013, είπε, αφορούσε άλλους πελάτες της JPMorgan τους οποίους ο Έπστιν εκπροσωπούσε.

Ο Έπστιν έγινε πελάτης της JPMorgan από το 1998. Ανά τη χρόνια η τράπεζα κλήθηκε να διαχειριστεί 55 λογαριασμούς συνδεόμενους με τον Έπστιν, που είχαν καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί ότι μία γυναίκα έχει μηνύσει την JPMorgan για τους δεσμούς της με τον Έπστιν, τον οποίο έχει προσδιορίσει ως κακοποιητή της. Η τράπεζα δηλώνει ότι δεν μπορεί να φέρει καμία ευθύνη για τις πράξεις του.

Ο Έπστιν βρέθηκε το 2019 νεκρός στο κελί του ενώ περίμενε να γίνει η δίκη του για την κατηγορία του κυκλώματος σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που εξέτασε το πτώμα ο θάνατος οφειλόταν σε αυτοχειρία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό