18.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Οι σταθμοί και τα σενάρια της Αθήνας μέχρι το ραντεβού Μητσοτάκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Με τη δεύτερη φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου να είναι σε εξέλιξη και με «προίκα» τις συμφωνίες και τα μνημόνια που υπεγράφησαν κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον περασμένο Δεκέμβριο, σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται η ελληνική διπλωματία ενόψει μίας σειράς κρίσιμων συναντήσεων σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη τις ερχόμενες δύο εβδομάδες που θα οδηγήσουν στο νέο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν τον επόμενο μήνα στην Τουρκία.

Ενώ η Άγκυρα έχει ανοίξει τη βεντάλια των προκλήσεων έχοντας τους τελευταίους δύο μήνες συνδέσει για πρώτη φορά μέσω Navtex τη ναυσιπλοΐα με την εθνική κυριαρχία -εμμένοντας στο παράλογο αφήγημα περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών- διπλωματικές πηγές απαντούν σημειώνοντας με νόημα ότι «η Αθήνα δεν αιθεροβατεί, εργάζεται στη βάση όλων των δυνητικών σεναρίων και είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εκδοχή του εν εξελίξει ελληνο-τουρκικού διαλόγου».

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές, έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο και η Ελλάδα είναι έτοιμη να τις υπερασπιστεί, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τη γείτονα και συνέχιση του διαλόγου.

Διάλογος για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα – Οι τρεις όροι της Αθήνας

Την ίδια στιγμή, σε ότι αφορά τη μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία την οποία αναγνωρίζει η Αθήνα, την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας, ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν εξουσιοδοτήσει τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να φιλτράρουν όλες τις παραμέτρους, ωστόσο η διαδικασία δεν θα είναι σύντομη.

Αυτό που τονίζεται είναι ότι η πρώτη φάση θα είναι σε επίπεδο διαδικαστικό με στόχο να τεθεί το πλαίσιο όπως οι παραδοχές, τα χρονοδιαγράμματα αλλά και τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν. Οι συζητήσεις ωστόσο δεν έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο καθώς οι συνθήκες δεν έχουν ακόμη ωριμάσει. Για να συμβεί αυτό, η Αθήνα θέτει τρεις βασικούς παράγοντες:

Να εμπεδωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες κλίμα απόλυτης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης, να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση για τις αρχές που πρέπει να διέπουν έναν τέτοιο διάλογο.

«Δεν λειτουργούμε εν κενώ, αλλά σε ένα εδραιωμένο διεθνές κανονιστικό περιβάλλον», όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «εφόσον έγινε ένα άλμα στο κομμάτι της ηρεμίας που σημαίνει καθεστώς ειρήνης, δοκιμάζουμε μια σειρά από σύμφωνιες αμοιβαία επωφελείς και τελευταίο βήμα θα είναι η έναρξη της συζήτησης για τις θαλάσσιες ζώνες».

Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων

Συναντήσεις αντιπροσωπειών των δύο χωρών σε Ελλάδα και Τουρκία έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ μέχρις ώρας δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία συνάντησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ωστόσο χρονικά προσδιορίζεται στα μέσα Μαΐου.

Ο κύκλος των επόμενων ελληνοτουρκικών συναντήσεων αναμένεται να ανοίξει στην Αθήνα στις 22 Απριλίου όπου αντιπροσωπείες των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών θα θέσουν επι τάπητος τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), στο πλαίσιο του κοινού καταλόγου που καταρτίσθηκε το 2010. Στις 26 Απριλίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για τη Θετική Ατζέντα, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει σε γενικές γραμμές ικανοποιημένη σε ότι αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων κατά το πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Επιπλέον, της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν θα έχει προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με πληροφορίες τα υφιστάμενα κεφάλαια του ελληνο-τουρκικού διαλόγου αλλά και ενδεχόμενα νέα θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, με έμφαση στην κρίση στη Μέση Ανατολή και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Γιώργος Γεραπετρίτης – Χακάν Φιντάν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό