24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Οι σταθερές αξίες και οι νέες αφίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Ένα think tank από περίπου 30 επιστήμονες και τεχνοκράτες συγκροτεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τα ραντεβού στην «έδρα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης – στην Κουμουνδούρου – έχουν πυκνώσει, καθώς στόχος είναι να αξιοποιηθούν νέα πρόσωπα. Παράλληλα μια ομάδα τεχνοκρατών που είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των θέσεων για την επόμενη ημέρα. 

Όπως σημειώνουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ η «ομάδα» των 30 καλείται να συμβάλει στην κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρίσκονται ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών και την οικονομία. Την ίδια στιγμή δεδομένο είναι πως μια σειρά θεμάτων αιχμής – από τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας μέχρι την κλιματική κρίση- απαιτούν νέες ιδέες και σύγχρονο πολιτικό λόγο. 

Ουσιαστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουν να στείλουν ένα μήνυμα ανανέωσης και να κάνουν παράλληλα ένα «άνοιγμα» σε πρόσωπα που είναι καταξιωμένα στο αντικείμενο τους. Άλλωστε σταδιακά οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανεβαίνουν και στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2022.

Τα νέα πρόσωπα 

Με διαδοχικά αρνητικά «ρεκόρ» στα κρούσματα της πανδημίας η συζήτηση έχει φουντώσει για την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας. Στο κρίσιμο αυτό θέμα δύο «μεταγραφές» από το εξωτερικό είναι στην ομάδα συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα.  Πρόκειται για τον Όθωνα Ηλιόπουλο (αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και Κλινικός Ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center) και τον  Γρηγόρη  Γεροτζιάφα (αναπληρωτής καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI) και Υπεύθυνος του Τμήματος Θρόμβωσης και Αιμόστασης του Service d’Hématologie Biologique του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tenon)

Παράλληλα το θέμα της κλιματικής κρίσης βρίσκεται ψηλά  στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει επανειλλημένα τονίσει την ανάγκη για μία «πράσινη» ατζέντα . Στο think tank της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η Νατάσσα Ρωμανού, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ στη Νέα Υόρκη που  διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια θέματα σχετικά με  την κλιματική αλλαγή, την κατάσταση των ωκεανών και τον κύκλο του άνθρακα. 

Στα πρόσωπα  που ξεχωρίζουν είναι επίσης ο Σταύρος Κατσανέβας (καθηγητής Φυσικής exceptional class του Πανεπιστημίου του Παρισιού και  Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βαρύτητας) και ο Νικόλας Φαραντούρης (διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και καθηγητής  της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας, Μεταφορών & Ανταγωνισμού).

Από τις νεότερες παρουσίες είναι αυτή της Διάνας Βουτυράκου, η οποία το  2018 κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Σανγκάη. Από  το  2016 ίδρυσε και έκτοτε ηγείται της Unique Minds, ενός Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που παρέχει ακαδημαϊκό προσανατολισμό σε μαθητές Λυκείου.

Τον συντονισμό θα αναλάβει ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου, σε συνεργασία με τον σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα για θέματα Εκπαίδευσης Κώστα Γαβρόγλου καθώς και με τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Οι «έμπειροι» του ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας – παράλληλα με την πανδημία- είναι και  το «καυτό» θέμα της οικονομίας.  Οι εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο και γενικότερα το θέμα της ακρίβειας πυροδοτούν ανησυχία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και είναι δύσκολο να υπολογιστεί η χρονική διάρκεια του φαινομένου. 

Στο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη … μάχη της οικονομίας και στόχος είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο αλλά και κοστολογημένο σχέδιο . Κρίσιμο ρόλο στο εγχείρημα αυτό έχει το  team  των τεχνοκρατών που στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την «έξοδο» από τη μνημονιακή εποπτεία (Δημήτρης Λιάκος, Γιώργος Χουλιαράκης και Τάκης Κορκολής).

Στα στελέχη που είναι κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, που όπως αναφέρθηκε  είναι διπλωματικός  σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα. Επίσης στην υφιστάμενη ομάδα των συμβούλων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Ακρίτας Καιδατζής,  Ευάγγελος Αποστολάκης και Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό