21.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Οι Ρώσοι προελαύνουν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ

Ειδήσεις Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:22

Σφοδρές μάχες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας στα περίχωρα της πόλης Σεβεροντονέτσκ, που βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες, η οποία αποτελεί την τελευταία πόλη που εξακολουθεί να κρατά το Κίεβο στην επαρχία Λουχάνσκ της Ουκρανίας όπου εστιάζει πλέον την επίθεσή της η Μόσχα.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της πόλης, αλλά η ουκρανική άμυνα έχει επιβραδύνει την ευρύτερη ρωσική προέλαση στην περιοχή του Ντονμπάς. 

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, Σέρχιι Γκαϊντάι, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προέλασαν στις νοτιοανατολικές και βορειοανατολικές παρυφές του Σεβεροντονέτσκ.

“Χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές ξανά και ξανά. Βομβαρδίζουν για αρκετές ώρες -για τρεις, τέσσερις, πέντε ώρες- και στη συνέχεια επιτίθενται”, ανέφερε ο Γκαϊντάι. “Όσοι επιτίθενται πεθαίνουν. Μετά ακολουθούν ξανά βομβαρδισμοί και επιθέσεις, και ούτω καθεξής μέχρι να διαπεράσουν σε κάποιο σημείο την άμυνα.”

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα μια “τρομερή μυρωδιά θανάτου” να πλημμυρίζει τα περίχωρα της πόλης.

Όπως ανέφερε νωρίτερα τη Δευτέρα ο Γκαϊντάι, δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σήμερα όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος, όμως πλέον βρίσκονται “σε ασφαλές σημείο”, ωστόσο τρεις γιατροί αγνοούνται.

“Οι κρίσιμες υποδομές του Σεβεροντονέτσκ έχουν καταστραφεί, το 60% των κατοικιών δεν μπορεί να αποκατασταθεί”, πρόσθεσε ο Γκαϊντάι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ προειδοποίησε ότι ο δρόμος που συνδέει το Σεβεροντονέτσκ με τη δίδυμη πόλη του Λισιτσάνσκ και στη συνέχεια με την Μπαχμούτ, που βρίσκεται πιο νότια, είναι πολύ “επικίνδυνος” ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σήμερα Δευτέρα ανεστάλησαν οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από την περιοχή του Λουχάνσκ μετά το πλήγμα που δέχθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, όπου σκοτώθηκε ένας Γάλλος δημοσιογράφος. Όπως τόνισε ο Γκαϊντάι στο Telegram, θραύσματα της ρωσικής οβίδας τρύπησαν τη θωράκιση του οχήματος με αποτέλεσματα να σκοτωθεί ο διαπιστευμένος Γάλλος δημοσιογράφος που επέβαινε.

Χθες Κυριακή ο Γκαϊντάι είχε επισημάνει ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ρωσική επίθεση στη Σεβεροντονέτσκ, με μάχες να μαίνονται στους δρόμους της πόλης, ενώ είχε προσθέσει ότι η κατάσταση στη Λισιτσάνσκ έχει “επιδεινωθεί κατά πολύ”.

Η Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη με 100.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο, βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό και τους αυτονομιστές αντάρτες. Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί.

Η Σεβεροντονέτσκ και η Λισιτσάνσκ βρίσκονται περισσότερα από 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κραματόρσκ, το οποίο έγινε το διοικητικό κέντρο του ουκρανικού Ντονμπάς, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της κοιλάδας το 2014.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η “απόλυτη προτεραιότητα” της Μόσχας είναι “η απελευθέρωση των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ”. Ο Λαβρόφ, μιλώντας σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TFI, δήλωσε ότι οι δύο περιοχές αναγνωρίζονται πλέον από τη Ρωσική Ομοσπονδία ως ανεξάρτητα κράτη. “Ο προφανής στόχος μας είναι, φυσικά, να απωθήσουμε τον ουκρανικό στρατό και τα ουκρανικά τάγματα από τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε από τη μεριά του ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στις βόρειες περιοχές Σούμι και Τσερνίχιβ έχουν συνεχιστεί εκ νέου. “Ο κύριος στόχος του εχθρού είναι να περικυκλώσει τα στρατεύματά μας στις περιοχές του Λισιτσάνσκ και του Σεβεροντονέτσκ και να αποκλείσει τις κύριες οδούς εφοδιασμού”, ανέφερε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις “προσπαθούν να κάνουν πρόοδο στα βορειοανατολικά προάστια της πόλης Σεβεροντονέτσκ, διεξάγοντας επιχειρήσεις επίθεσης προς το κέντρο της πόλης”.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για να συνεχίσουν την επίθεση στην κατεύθυνση του Σλοβιάνσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για να συνεχίσουν την επίθεση προς την περιοχή του Σλοβιάνσκ, ενώ επιδιώκουν επίσης να περικυκλώσουν το Σεβεροντόνετσκ, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, ωστόσο, είχαν κάποια επιτυχία στην προέλαση προς τις παράκτιες περιοχές όπου οι ρωσικές δυνάμεις πήραν αμυντικές θέσεις, πρόσθεσε.

Έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους Μελιτόπολη

Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη τη Δευτέρα στη Μελιτόπολη, η οποία ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους. Η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας και ένας Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η έκρηξη του παγιδευμένου οχήματος ενδεχομένως να είναι έργο Ουκρανών που αντιτίθενται στη Ρωσία.

“Στις 30 Μαΐου 2022, φέρεται να σημειώθηκε έκρηξη στο κέντρο της Μελιτόπολης κοντά σε ένα κτίριο κατοικιών τη στιγμή της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία οργανώθηκε από Ουκρανούς σαμποτέρ”, ανέφερε η ρωσική Επιτροπή Έρευνας στον ιστότοπό της.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τραυματίστηκαν τρία άτομα, πρόσθεσε η επιτροπή.

Ο εξόριστος δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ αναφέρθηκε επίσης στην έκρηξη, προσθέτοντας ότι σημειώθηκε κοντά σε κτίριο που ανήκει στον επικεφαλής της διοίκησης που διορίστηκε από τη Ρωσία.

Είπε ότι είναι πιθανό η έκρηξη να είναι έργο της τοπικής αντίστασης καθώς οι κάτοικοι της πόλης συνεχίζουν να ανθίσταται στη ρωσική κατοχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ νωρίτερα τη Δευτέρα καταδίκασε την έκρηξη, λέγοντας ότι οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας είναι “εξοργιστικές”. 

“Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν έδαφος στη Χερσώνα”, λέει το Κίεβο

Η Ουκρανία ανακτά έδαφος στην περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων από την αρχή της εισβολής στη χώρα.

“Χερσώνα, κράτα γερά, είμαστε κοντά!”, αναφέρει το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην σελίδα του στο Facebook.

Στην ενημέρωσή του για την κατάσταση στο πεδίο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ο ουκρανικός στρατός σημειώνει ότι προελαύνει στην περιφέρεια της Χερσώνας, από την πλευρά των χωριών Αντριγίβκα, Λοζόβε και Μπιλοχίρκα.

Στην ενημέρωσή του σήμερα το πρωί δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με την Χερσώνα, αλλά σημειώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφεραν ειδικές δυνάμεις στην Μικολάγιφ, την γειτονική πόλη, “σχεδιάζοντας να διεξαγάγουν επιθετικές ενέργειες για να ανακαταλάβουν θέσεις που έχασαν”.

Η ρωσική πλευρά δεν έχει προς το παρόν κάνει κανένα σχόλιο όσον αφορά τις δηλώσεις του Κιέβου που κάνουν λόγο για “τη δημιουργία αμυντικών γραμμών” από τα ρωσικά στρατεύματα γύρω από την Χερσώνα.

Η αντεπίθεση αυτή των ουκρανικών δυνάμεων στην Χερσώνα γίνεται την ώρα που οι νέες αρχές της πόλης, που έχουν διοριστεί από το Κρεμλίνο, έχουν ήδη εκφράσει την βούλησή τους να συνδεθούν με τη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους κατοίκους να κάνουν αίτηση για ρωσικό διαβατήριο μέσω “μιας απλοποιημένης διαδικασίας”.

Αν η Χερσώνα ξαναπεράσει στον έλεγχο του Κιέβου θα πρόκειται για μια πρόοδο με μεγάλο συμβολισμό, από τη στιγμή που η περιοχή αυτή έχει καταληφθεί τελείως από τον ρωσικό στρατό μετά την έναρξη της επίθεσής του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε αυτό προσθέτει βάρος και το γεγονός ότι η Χερσώνα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στη νότια Ουκρανία, κοντά στις εκβολές του Δνείπερου στην Μαύρη Θάλασσα.

Ρωσία: Πλήξαμε ναυπηγείο στο ουκρανικό Μικολάιβ

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ναυπηγική εγκατάσταση στην πόλη Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας.

Το ρωσικό πυροβολικό χτύπησε υπόστεγο στο ναυπηγειο Okean, καταστρέφοντας οχήματα και άλλον εξοπλισμό, τόνισε το ρωσικό ΥΠΑΜ.

Το πρακτορείο Reuters δεν είχε τη δυνατότητα άμεσης επιβεβαίωσης των ρωσικών ισχυρισμών.

Ζελένσκι στο Χάρκοβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τις “θέσεις της πρώτης γραμμής” του ουκρανικού στρατού και συναντήθηκε με στρατιώτες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην περιοχή του Χάρκοβο την Κυριακή. “Θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς για τις υπηρεσίες σας. Διακινδυνεύετε τη ζωή σας για όλους εμάς και το κράτος μας. Σας ευχαριστώ που υπερασπίζεστε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Να προσέχετε τον εαυτό σας”, είπε. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ζελένσκι έλαβε επιχειρησιακή ενημέρωση και επισκέφθηκε κατεστραμμένα κτίρια στην πόλη. Ο Ζελένσκι επαίνεσε τις αρχές στο Χάρκοβο, αλλά δήλωσε ότι απέλυσε τον επικεφαλής της περιφερειακής υπηρεσίας ασφαλείας SBU, ο οποίος “δεν εργάστηκε για την προστασία της πόλης από τις πρώτες ημέρες μιας εισβολής πλήρους κλίμακας και σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του προσωπικά”.

Η Πολωνία στέλνει 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα

Η Πολωνία έστειλε στην Ουκρανία 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab, μετέδωσε το πολωνικό κρατικό ραδιόφωνο χθες Κυριακή επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να απωθήσει τη συνεχιζόμενη επίθεση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς.

Αντιμέτωπη με σφυροκόπημα των δυνάμεών της από το ρωσικό πυροβολικό στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας, η ουκρανική κυβέρνηση ζητεί από τη Δύση να της στείλει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς για να αντιστρέψει την κατάσταση στο πεδίο.

Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 40 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ, η Πολωνία εκπαίδευσε περίπου 100 μέλη του Πυροβολικού της Ουκρανίας στον χειρισμό τους.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η χώρα του άρχισε να παραλαμβάνει πυραύλους Harpoon κατά πλοίων επιφανείας από τη Δανία και αυτοκινούμενα πυροβόλα από τις ΗΠΑ.

Η Τσεχία στέλνει κι άλλο στρατιωτικό υλικό

Η Τσεχία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα αξίας 24 ως 28 εκατομμυρίων ευρώ άμεσα, δήλωσε χθες Κυριακή η υπουργός Άμυνας της χώρας, η Γιάνα Τσερνόχοβα, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ČT.

“Είναι κρίσιμο η (στρατιωτική) βοήθεια να δίνεται με σταθερό ρυθμό”, είπε η κυρία Τσερνόχοβα, διευκρινίζοντας ότι η Πράγα έχει ήδη στείλει στο Κίεβο στρατιωτικό υλικό αξίας 140 εκατ. ευρώ από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Η υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα σταλούν βαριά όπλα, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους τύπους και τις ποσότητές τους “για λόγους ασφαλείας”.

Ωστόσο, τσεχικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μεταξύ άλλων, θα σταλούν άρματα μάχης T-72, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1, αυτοκινούμενα πυροβόλα DANA και επιθετικά ελικόπτερα σοβιετικού σχεδιασμού Mil Mi-24.

Η Τσεχία –μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999– απέχει λιγότερα από 400 χιλιόμετρα από την Ουκρανία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό