21.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Οι προσδοκίες και οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας για το ελληνοτουρκικό ραντεβού του Δεκεμβρίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ήρεμο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται πως διατηρείται και συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν στις 7 Δεκεμβρίου στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί τελικά στην Αθήνα. Τα προβλήματα βέβαια δεν εξαφανίζονται από τη μία στιγμή στην άλλη, ωστόσο στόχος είναι σε πρώτη φάση η συζήτηση να ξεκινήσει από τα εύκολα θέματα – δηλαδή την λεγόμενη θετική ατζέντα – και σταδιακά να προχωρά στα πιο δύσκολα.

Βέβαια η ελληνική πλευρά έχει φροντίσει να καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και κυρίως στο Δίκαιο της Θάλασσας είναι το μήνυμα που εκπέμπεται  από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

«Δεν συζητούμε εκχώρηση ούτε κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε δικαιωμάτων που απορρέουν από την κυριαρχία, διότι η δυνατότητα να έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις στα νησιά μας απορρέει ευθέως από την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Στόχος είναι στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου  Συνεργασίας να προχωρήσει η υπογραφή μιας σειράς μνημονίων κατανόησης, μεταξύ των οποίων και η συμφωνία για το μεταναστευτικό.  Τη δική του σημασία έχει και το γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος θα συνοδεύεται από πολυπληθή αποστολή, στην οποία αναμένεται να είναι εννέα υπουργοί (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Τουρισμού, Οικονομικών,  Υγείας, Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Παιδείας,  Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής)

Αυτό που επισημαίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πως παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν δεν πρέπει να ωθείται  η κατάσταση στα άκρα. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή όπου υπάρχει η κρίση στη Μέση Ανατολή. Και μπορεί να υπάρχει  διαφωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά στο ρόλο της Χαμάς , ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να επιχειρηθούν βήματα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.

«Διαφωνίες έχουμε πολλές. Εξακολουθούμε να έχουμε θεμελιώδεις διαφωνίες» υπογράμμισε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά προσέθεσε πως «αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να βρούμε εκείνα τα ζητήματα που μας ενώνουν και να υιοθετήσουμε μία Θετική Ατζέντα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει αμφίδρομα θετικά για τα δύο μέρη. Να δούμε επίσης τα μεγάλα κεφάλαια τα οποία μας χωρίζουν».

Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να έχουμε διαφορετική αφετηρία σε πολλά θέματα, όπως είναι για παράδειγμα η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Υπάρχουν όμως θέματα τα οποία μπορούμε να καθίσουμε να συζητήσουμε».

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα  – όπως ανακοινώθηκε – αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας διεξήγαγαν σε «θετικό πνεύμα» νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην ‘Αγκυρα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ. Και επίσης αποφάσισαν να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Πώς κινείται ο Ερντογάν

Σε μια ρητορική με αντιδυτικά χαρακτηριστικά έχει επιστρέψει ο Τούρκος πρόεδρος μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ στο «κόκκινο» είναι οι σχέσεις του με το Ισραήλ. Ουσιαστικά επιχειρεί να μιλήσει σε ένα μουσουλμανικό ακροατήριο, ενώ συνεχίζει την προσπάθεια να διαδραματίσει ρόλο στα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Πάντως όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δείχνει να επιθυμεί την διατήρηση του ήρεμου κλίματος, καθώς πιθανότατα δεν θέλει να ανοίξει νέα μέτωπα στην περιοχή. Βέβαια από την Αθήνα τηρείται στάση αναμονής, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει ένας απρόβλεπτος παίκτης στο διπλωματικό πεδίο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό