16.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Οι πλειστηριασμοί μιας στοιχειωμένης ασφαλιστικής, ο καλύτερος οικονομολόγος υπουργός και το αγκάθι της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ακραία σενάρια

Έντονη νευρικότητα – πως θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά; – επικρατεί στην διεθνή αγορά της ενέργειας, με τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εχουν αρχίσει και βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα «δύσκολα» σενάρια (150 δολάρια το βαρέλι). Οι αναλυτές φοβούνται την εμπλοκή και άλλων παραγόντων της «μεσανατολικής εξίσωσης» (πχ Ιράν κλπ).

Θα την «ακούσουν»

Δεν γνωρίζουμε πως τελικώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, όμως αυτό που γνωρίζουμε πως στο ενδεχόμενο της γενίκευσης του πολέμου, οι έλληνες καταναλωτές για δεύτερη χρονιά θα υποστούν ένα επιπλέον έξοδο, που είναι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Και δεδομένου ότι οι οριζόντιες μειώσεις θα «κοπούν» και θα δοθούν μόνο σε χαμηλά εισοδήματα (όπως στο πετρέλαιο θέρμανσης) τότε δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα την … «ακούσουν»!

—-

Ασπίς Πρόνοια

Θυμάστε τον αλήστου μνήμης ασφαλιστικό όμιλο «Ασπίς Πρόνοια» του μακαρίτη Παύλου Ψωμιάδη, που λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Οκτωβρίου 2009, ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου ανέστειλε την άδεια λειτουργίας του; Ε, ακόμη δεν έχει ξεμπερδέψει ο ασφαλιστικός διαχειριστής με την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων – για να καλυφθούν υποχρεώσεις προς τους οφειλέτες του πρώην ομίλου. Στις 22 Νοεμβρίου βγαίνουν σε πλειστηριασμό 9 ακίνητα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, με σχετικά υψηλό τίμημα. Θα έχει αποτέλεσμα;

—–

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης

Με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ιδίως στο σκέλος της προμήθειας τα ‘χει βάλει τελευταία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Τρεις και κάτι… μήνες από τότε που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του προσπαθεί να μάθει την αγορά πως λειτουργεί, αν και ο ίδιος είχε εικόνα από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών. Τότε, την εποχή της ενεργειακής κρίσης, συνομιλούσε με τους ηλεκτροπαραγωγούς όταν στηνόταν ο  μηχανισμός ανάκτησης εσόδων στη χονδρεμπορική αγορά καθώς και για τις επιχορηγήσεις που έδινε ο κρατικός προϋπολογισμός στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οπότε πράγματι κάποιες λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας της αγοράς τις ήξερε από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Ανταγωνισμός

Για να επανέλθω σε αυτό που σας έγραψα πριν, ο υπουργός, μαθαίνω, ότι έχει διαμορφώσει ήδη άποψη και θέση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Θεωρεί, όπως λέει στους συνεργάτες του, πως οι καταναλωτές δεν είναι εύκολο να συγκρίνουν τα τιμολόγια ρεύματος που προσφέρουν οι πάροχοι.

Και αυτό είναι μείζον θέμα ανταγωνισμού, σύμφωνα με τα όσα πάντα σημειώνει ο υπουργός στους συνεργάτες του.

Οικονομολόγος με άριστα

«Και μπορεί να μην είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός, είμαι όμως οικονομολόγος», τονίζει επίσης στους συνομιλητές του, όπως μου αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Και εξηγεί, πως με βάση την οικονομική θεωρία οι αγορές για να λειτουργήσουν πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: «Να διατίθεται τέλεια πληροφόρηση, να υπάρχει ορθολογισμός όλων των εμπλεκομένων και να επιτυγχάνεται μηδενικό κόστος συναλλαγών».

Σύμφωνα με όσα φέρεται να λέει ο ίδιος, «στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας κάτι τέτοιο δεν υφίσταται…»

Και για το λόγο αυτό, όπως έγραψε ο ΟΤ, προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση ενός ενιαίους τιμολογίου που πρέπει να έχουν όλοι οι πάροχοι.

Και επίσης όπως μαθαίνω τονίζει στους συνομιλητές του: «Και μην ξεχνάτε έχω τελειώσει το οικονομικό της νομικής με άριστα: Με βαθμό 9 και τέσσερα έκτα…»

Πάροχοι

Από την άλλη μεριά, οι πάροχοι, σύμφωνα με όσα μου λένε στελέχη τους, οι παρεμβάσεις του υπουργείου μόνο τον ανταγωνισμό δεν βοηθούν κι ανεβάζουν τα κόστη τους.

Ο λόγος για το τέταρτο τιμολόγιο που πρόκειται να θεσπίσει ο κ. Σκυλακάκης.

Τώρα ποιος έχει δίκιο θα φανεί στους λογαριασμούς…

—-

Χρονοντούλαπο

Και επίσημα η πολυθρύλητη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…

Την περασμένη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως αποφάσισε να ματαιώσει τον διαγωνισμό πώλησης του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρησης αερίου.

Ο διαγωνισμός τελούσε υπό αναστολή από τις 19 Μαρτίου του 2021 όταν και είχε εκδοθεί η πρωτόδικη απόφαση για τη δικαστική διένεξη της εταιρείας με την ELFE.

Ενεργειακή κρίση

Στη συνέχεια όταν έσκασε η ενεργειακή κρίση η διαδικασία της πώλησης παρέμεινε στον πάγο… με την κυβέρνηση να θέλει για λόγους ενεργειακής ασφάλειας να διατηρήσει τον μετοχικό έλεγχο της επιχείρησης.

Το ΤΑΙΠΕΔ και η Helleniq Energy (μέτοχος του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας) πρόσφατα είχαν ξεκινήσει προκαταρκτικές εργασίες για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το φάντασμα…

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, και αυτό το σενάριο δεν θα συνεχίσει να εξετάζεται καθώς το «φάντασμα» της δικαστικής διένεξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ELFE έκανε εκ νέου την εμφάνιση του. Με την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου η υπόθεση επιστρέφει στο Εφετείο Αθηνών.

Και το ρίσκο για όποιον επενδυτή είναι υψηλό στο ενδεχόμενο που δικαστικά δικαιωθεί η ELFE σε αποζημιώσεις για τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου που πουλούσε η εταιρεία αερίου την περίοδο 2005 – 2010.

Οι ξενοδόχοι

Με ανατροπές ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) καθώς ένας εκ των υποψηφίων για την προεδρία, όπως άλλωστε ό ίδιος είχε δηλώσει ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου,  δεν εξελέγη ως τακτικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδία και από τους δυο άλλους υποψηφίους για την προεδρία, κανείς δεν ήρθε πρώτος σε ψήφους.

Ο κ. Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, εξελέγη πέμπτος σε ψήφους και η κα Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, έκτη. Πρώτος σε ψήφους εξελέγη ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Γιάννης Χατζής, ο οποίος και θα συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το καταστατικό ως πρώτος σε ψήφους, το ΔΣ προκειμένου να προχωρήσει τη συγκρότηση του σε σώμα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο κ. Χατζής θα επιδιώξει την ανάληψη της προεδρίας. Το συμπέρασμα από την σύνθεση του νέου ΔΣ, είναι ότι οι ξενοδόχοι θέλουν μια ΠΟΞ ανανεωμένη, ενεργή, αυτόνομη και αυτό μένει να φανεί στο μέλλον, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό