24.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Οι Παριζιάνοι ψήφισαν “όχι” στα ηλεκτρικά scooters

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα ηλεκτρικά scooters είναι μία λύση προσωπικής κινητικότητας που τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει ιδιαίτερα αυξημένη δημοτικότητα. Ο λόγος είναι απλός: αποτελούν μία εξαιρετική λύση μετακίνησης καθώς είναι προσιτά, το κόστος λειτουργίας τους είναι πολύ χαμηλό και δεν απαιτούν θέση στάθμευσης. Η χρήση τους όμως δημιουργεί αρκετά ζητήματα σε μία πόλη και γι’ αυτό σε πρόσφατο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας, οι κάτοικοι της πόλης ψήφισαν συντριπτικά κατά των ηλεκτρικών scooter, συγκεκριμένα κατά των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών scooter. Το ποσοστό των Παριζιάνων που τάσσεται κατά της κυκλοφορίας ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών scooter στην πόλη τους άγγιξε το 90% αλλά οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν πάρα πολύ χαμηλή καθώς δεν υπερέβη το 8%!

Αυτή τη στιγμή, η πόλη του Παρισιού που ήταν μία από τις πρώτες που υιοθέτησαν αυτή την εναλλακτική μορφή προσωπικής κινητικότητας, έχει συμβόλαια συνεργασίας με τρεις εταιρίες ενοικίασης τέτοιων scooters (Lime, Dott και Tier) αλλά αυτά λήγουν στο τέλος του Αυγούστου και αν η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργήσει με βάση τις επιθυμίες των πολιτών, έστω αυτού του 8% που ασχολήθηκε, δεν πρόκειται να ανανεωθούν. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Da Belliard, τα ηλεκτρικά scooters δημιουργούν “ένα αίσθημα ανασφάλειας στον δημόσιο χώρο, ειδικά στους πιο ευάλωτους ανθρώπους” ενώ οι πολίτες δυσανασχετούν για την συμπεριφορά των χρηστών στον δρόμο, για το γεγονός ότι αυτά τα scooter είναι σταθμευμένα σε ακατάλληλα μέρη και για το ότι πολλές φορές πάνω σε αυτά βρίσκονται δύο άτομα.

Από την άλλη, οι εταιρίες ενοικίασης που δραστηριοποιούνται στο Παρίσι δηλώνουν ότι τα scooter δεν εμπλέκονται παρά μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των ατυχημάτων στην πόλη ενώ υπογραμμίζουν και αυτές ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν πάρα πολύ χαμηλό, κάτι το οποίο φοβόντουσαν εξαρχής παρά την εντατική καμπάνια κινητοποίησης που είχαν λανσάρει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το TikTok και το Instagram. Να σημειώσουμε ότι το 2022, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν ηλεκτρικά scooters στο Παρίσι το 2022, το 71% εξ αυτών με ηλικία μικρότερη των 35 ετών ενώ η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo δήλωσε ότι “δεσμεύεται ότι θα σεβαστεί την επιλογή των ψηφοφόρων, απλά και καθαρά”. Κλείνοντας, να τονίσουμε για άλλη μία φορά ότι η όλη υπόθεση αφορά αποκλειστικά τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά scooters και όχι αυτά που ανήκουν σε ιδιώτες και χρησιμοποιούνται από αυτούς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό