18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Οι οκτώ ώρες του Ερντογάν στην Αθήνα: Η «γέφυρα» φιλίας, οι διαφωνίες και η ΑΟΖ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Τουρκία την άνοιξη έπειτα από πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 

Για οκτώ ώρες έμεινε στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια επίσκεψη που κατά γενική ομολογία ήταν επιτυχής με τον Τούρκο πρόσωπο να εμφανίζει ένα άλλο πρόσωπο, πιο φιλικό, προς τη χώρα μας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στην Αθήνα με τον «στρατό του» και πάνοπλους Ελληνες αστυνομικούς να είναι με το χέρι στη σκανδάλη σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά. Και το πιο σημαντικό που επετεύχθη είναι η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών. Μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη γείτονα την ερχόμενη άνοιξη, έπειτα από πρόσκληση που του έκανε ο Τούρκος πρόεδρος στις κοινές τους δηλώσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία – με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».

Αυτό αποτυπώθηκε και στα πρόσωπα των δυο ηγετών λίγο μετά την υπογραφή της Διακήρυξης.

Το χρονικό της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα

Λίγο μετά τις 10:00 της Πέμπτης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε με το κρατικό τουρκικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έφτασε νωρίτερα από τον προγραμματισμό του και γι’ αυτό χρειάστηκε να μείνει για αρκετή ώρα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα VIP του αεροδρομίου, προκειμένου να φτάσει στην ώρα που είχε προγραμματιστεί στο πρώτο του ραντεβού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε νωρίτερα από όσο είχε προβλεφθεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε το χέρι στο μέρος της καρδιάς την ώρα που τον συνόδευσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου νωρίτερα από τις 12.15 που ήταν το προγραμματισμένο ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει 45 λεπτά αλλά η ώρα περνούσε και οι δυο ηγέτες δεν έβγαιναν για τις κοινές δηλώσεις. Τελικά, η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 13.30.

Οι δηλώσεις που ακολούθησαν από Μητσοτάκη και Ερντογάν έδειξαν διάθεση για συνέχιση του καλού κλίματος, για συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες σε θέματα που δεν θεωρούνται «κόκκινες γραμμές» και για μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δυο χωρών.

Ακόμα και η παρέμβαση – απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε δυο φορές σε «τουρκική μειονότητα» για την Θράκη ήταν τέτοια που ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αντέδρασε και μάλιστα χειροκρότησε στο τέλος των δηλώσεων.

Η μετάβαση στην Τουρκική πρεσβεία

Λίγο πριν αναχωρήσει για την χώρα του ο Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στην τουρκική πρεσβεία όπου τον περίμενε ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ με τον οποίο είχαν έναν απολαυστικό διάλογο. Εντός, ωστόσο ήταν Έλληνες μουσουλμάνοι βουλευτές και άλλα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας την οποία ο Ερντογάν επιμένει να αποκαλεί Τουρκική.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και αφού είχε συμπληρώσει επτά ώρες παραμονής στην χώρα μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από την τουρκική πρεσβεία. Λίγα λεπτά μετά τις 6 ο Ταγίπ Ερντογάν έφτανε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και αναχωρούσε για την Άγκυρα.

«Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο μία θάλασσα ειρήνης»

Κατά τις κοινές τοποθετήσεις με τον κ. Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «είμαστε γειτονικές χώρες, που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα και είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήματα. Πόσω μάλλον σε δύο αδέλφια. Δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο, ώστε να μην μπορεί να λυθεί. Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι, που έχει τέτοια αντίληψη ο κ. Μητσοτάκης».

Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι στο τέλος των δηλώσεων των δύο ηγετών, ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε πρώτος να χειροκροτήσει, υποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη όσα υπόσχεται.

Η διαφωνία στο Κυπριακό, η ΑΟΖ και η υπογραφή της διακήρυξης φιλίας

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «διαφωνούμε με την Τουρκία, για εμάς ως Ελλάδα δεν υπάρχει λύση πέραν αυτής των Ηνωμένων Εθνών και ο διάλογος πρέπει να αρχίσει από εκεί όπου σταμάτησε το 2017».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «αφού υπεγράφη η διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας, μπορεί στο μέλλον, αν όλα πάνε καλά, να ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο βήμα, που μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ανοίγεται, λοιπόν, ένας καθαρός δρόμος μπροστά μας, για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας».

Σχετικές ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό