18.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Βραβευμένο δράμα επάνω σε καμβά

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι χωρικοί ★★★ΔΡΑΜΑ/ANIMATION (2023)Σκηνοθεσία: Ντορότα Κομπιέλα, Χιου ΒέλχμανΕρμηνείες: Καμίλα Ουρζεντόφσκα, Ρόμπερτ Γκουλάτσικ

Η ομάδα που εντυπωσίασε πριν από μερικά χρόνια με το εικαστικά εκθαμβωτικό «Loving Vincent» επιστρέφει με ένα ακόμη πιο φιλόδοξο πρότζεκτ, το οποίο μεταφέρει στην οθόνη το ομώνυμο, βραβευμένο με Νομπέλ, μυθιστόρημα του Βλάντισλαβ Ρέιμοντ. Στην Πολωνία των αρχών του 20ού αιώνα, μια όμορφη νεαρή επαρχιώτισσα αναγκάζεται να παντρευτεί με προξενιό έναν κατά πολύ μεγαλύτερο πλούσιο κτηνοτρόφο. Γρήγορα, ωστόσο, θα βυθιστεί στη δίνη του έρωτα με τον (παντρεμένο) γιο του τελευταίου, γεγονός που θα περιπλέξει τα πράγματα και θα την κάνει αντικείμενο έχθρας στα μάτια των υπόλοιπων χωρικών.

Το ζευγάρι των Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Βέλχμαν δημιουργεί άλλον έναν μαγευτικό, από καλλιτεχνικής άποψης, κόσμο, επενδύοντας ένα παραδοσιακά γυρισμένο φιλμ με ένα «φίλτρο» αποτελούμενο από χιλιάδες ελαιογραφίες. Το αποτέλεσμα είναι ένας κινούμενος πίνακας, ο οποίος πάντως φέρει μέσα του έντονο το στοιχείο του ρεαλισμού. Σκληρά ρεαλιστική, άλλωστε, είναι και η πλοκή, χωρισμένη σε τέσσερα κεφάλαια (ανάλογα με τις εποχές του χρόνου), τα οποία μας στέλνουν σε μια βαθιά συντηρητική επαρχία, με τη θρησκευτική πίστη να βρίσκεται υπεράνω όλων και τη γυναίκα περίπου σε ρόλο αντικειμένου. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η κοινωνική – ταξική διάσταση με τους κτηματίες και τους πρακτικά δουλοπάροικους χωρικούς, που παλεύουν για μια πενιχρή έστω ανεξαρτησία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται ο παράνομος –σχεδόν καταραμένος– έρωτας της Γιάγκνα και του Αντεκ, με τη νεαρή κοπέλα να δικάζεται και να καταδικάζεται με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς οι τραγικοί κύκλοι κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο.

Λίμνη Φάλκον ★★★ΔΡΑΜΑ (2022)Σκηνοθεσία: Σαρλότ Λε ΜπονΕρμηνείες: Τζόζεφ Ενγκελ, Σάρα Μονπετί

Μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης με μεταφυσικές πινελιές μάς έρχεται από την πάντα ενδιαφέρουσα, κινηματογραφικά, περιοχή του γαλλικού Κεμπέκ. Ο 14χρονος Μπαστιάν από τη Γαλλία ακολουθεί τις οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές στη λίμνη Φάλκον του Κεμπέκ. Εκεί θα γνωρίσει τη 16χρονη Κλοέ, μια όμορφη εξωστρεφή κοπέλα, η οποία θα αναλάβει να τον μυήσει στον κόσμο των λίγο μεγαλύτερων. Ο ιδιότυπος δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο εφήβους, κάπου ανάμεσα στην παιδική φιλία και στην ερωτική έλξη, θα χτιστεί μέσα από σειρά δοκιμασιών, σχετικών και με τις ιστορίες για φαντάσματα που κυκλοφορούν στην περιοχή της λίμνης.

Καταφέρνοντας να μας βάλει εξαρχής στο κλίμα, η σκηνοθέτις ποντάρει στοχευμένα στη σχέση ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον, με τα μυστικά και τις απειλές του, και στους νεαρούς πρωταγωνιστές. Ο Μπαστιάν, στο μεταίχμιο μεταξύ παιδική αθωότητας και ενήλικων ανησυχιών, αρχίζει να γέρνει προς τις… δεύτερες με τη βοήθεια της Κλοέ και των μεγαλύτερων φίλων της. Καθώς η ζήλια και η απελπισία του εντείνονται, οδηγούμαστε προς την κλιμάκωση ενός ελαφρώς αμήχανου, είναι η αλήθεια, αλλά συγκινητικού φινάλε.

Στοιχειωμένα νερά ★★ΘΡΙΛΕΡ (2023)Σκηνοθεσία: Μπράις ΜακΓκουάιρΕρμηνείες: Γουάιατ Ράσελ, Κέρι Κόντον

Ενα μάλλον τυπικό αμερικανικό θρίλερ εκτυλίσσεται γύρω από μια πισίνα με μεταφυσικές ιδιότητες. Μια μεσοαστική οικογένεια μετακομίζει σε ένα ευρύχωρο σπίτι στα προάστια, το οποίο διαθέτει και μια όμορφη πίσω αυλή με πισίνα. Εκεί ο πατέρας της οικογένειας, πρώην αθλητής του μπέιζμπολ και νυν σοβαρά ασθενής, θα δει την κατάστασή του να βελτιώνεται θεαματικά. Παράλληλα, ωστόσο, τα δύο νεαρά τέκνα και η μητέρα τους αρχίζουν να αντιλαμβάνονται μια τρομακτική παρουσία στον πυθμένα της πισίνας. Οι Γουάιατ Ράσελ και Κέρι Κόντον είναι πολύ καλοί στους κεντρικούς ρόλους των δύο γονιών, σε ένα φιλμ που αντλεί έμπνευση από τους αστικούς μύθους, αλλά και τις ιστορίες που ανάγονται στις προ σύγχρονου πολιτισμού κοινωνίες. Σε γενικές γραμμές συνοδεύει αρκετά ευχάριστα το ποπ κορν, αν και δεν προχωράει πέρα από τα απολύτως προβλέψιμα σε επίπεδο πλοκής και σεναρίου.

Digimon Adventure 2: The Beginning ★★ANIMATION (2023)Σκηνοθεσία: Τομοχίσα ΤαγκούτσιΑκούγονται: Σοφία Παναηλίδου, Αργύρης Παυλίδης

Τα Ντίτζιμον μας μεταφέρουν στο 2012, δέκα χρόνια έπειτα από τις περιπέτειες ανάμεσα σε Οντάιμπα και Ψηφιακό Κόσμο. Αν και έχουν πάρει πια ξεχωριστούς δρόμους, τα Εκλεκτά Παιδιά, καθώς και τα Ντίτζιμον, είναι ακόμη δεμένοι με άρρηκτες σχέσεις. Οταν ένα γιγάντιο Ντίτζι-αυγό εμφανίζεται ξαφνικά στον ουρανό πάνω από τον Πύργο του Τόκιο, η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία των Ντίτζιμον είναι γεγονός.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό