21.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Οι μετρήσεις που «κατευθύνουν» τα βήματα της επόμενης μέρας των εκλογών

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα ευρήματα που διαθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις τελευταίες μετρήσεις η Πειραιώς και το Μέγαρο Μαξίμου φέρουν τη ΝΔ να έχει αυξήσει την συσπείρωση της και τα ποσοστά της να ξεπερνούν το 35%

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Κάθε μέρα που περνάει δεν ξανάρχεται πλέον κατά την αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου και όλα τα κόμματα και τα επιτελεία πλέον “λοξοκοιτούν” την επόμενη μέρα, και τους συσχετισμούς που αυτή θα φέρει.

Στο αρχηγείο της Πειραιώς κοιτούν με αισιοδοξία το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής και μετά την απόρριψη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με κατηγορηματικό τρόπο, κάθε συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η ΝΔ θα επιτύχει ένα ποσοστό που θα αποτελέσει το “εισιτήριο” για την επίτευξη αυτοδυναμίας με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής της δεύτερης κάλπης. Εκτίμηση που αυτομάτως φανερώνει και τις προθέσεις του πρωθυπουργού για τις συζητήσεις της επομένης των εκλογών και την αξιοποίηση της διερευνητικής εντολής που θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την 22α Μαΐου.

Οι προθέσεις άλλωστε του πρωθυπουργού για μία ενδεχόμενη μετεκλογική συζήτηση με τη Χαριλάου Τρικούπη επαναλήφθηκαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε από το Λαύριο, τονίζοντας ότι “με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη λίγα πράγματα έχω ουσιαστικά να συζητήσω, σε μία σειρά από θέματα έχουμε βασικότατες διαφωνίες”. “Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένα περιθώριο αυτή την στιγμή να υπάρξει κάποια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν αριθμητικά αυτό μπορεί να οδηγούσε σε μια κυβέρνηση η οποία μαθηματικά έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή” παρατήρησε κόβοντας κάθε γέφυρα με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.  

Τα ευρήματα πάντως που διαθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις τελευταίες μετρήσεις η Πειραιώς και το Μέγαρο Μαξίμου φέρουν τη ΝΔ να έχει αυξήσει την συσπείρωση της, και τα ποσοστά της να ξεπερνούν το 35%, ενώ αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά που “βλέπει” για τη ΝΔ και η ομάδα του Αμερικανού συμβούλου επικοινωνίας του πρωθυπουργού Σταν Γκρινμπεργκ, που δουλεύει αυτόνομα με την ομάδα του και ζυγίζει τις μετρήσεις και τις αναλύσεις για τη γαλάζια παράταξη.

Σε αυτό το πλαίσιο και σπεύδοντας να “αποτυπώσουν” το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, στις ενδεχόμενες δεύτερες κάλπες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα ποσοστό κοντά στο 35% με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής μπορεί να πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας, που είναι και η κεντρική στόχευση της ΝΔ και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά συνέπεια εκτιμούν στην Πειραιώς “δεν υπάρχει κανένας λόγος για παζάρια με τον κ. Ανδρουλάκη, ειδικά όταν ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θέλει για πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη και ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστεί μέχρι την ώρα της κάλπης το άνοιγμα που επανειλημμένα έχει απευθύνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ προς το κέντρο και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

“Πολλοί από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα εκφράζουν μία προτίμηση για το ΠΑΣΟΚ, θεωρώ πραγματικά ότι δεν έχουν κακή άποψη για το έργο το οποίο έγινε αυτά τα τέσσερα χρόνια, ούτε προσωπικά κακή άποψη για εμένα ως Πρωθυπουργό” εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεδομένου ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση των κυβερνητικών στελεχών ότι η βάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που παρέμεινα στα δύσκολα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ το “στρίμωχνε” στη γωνία και του “άρπαζε” τα στελέχη του, δεν επιθυμούν να δουν πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα “από την πίσω πόρτα”.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτές τις εκτιμήσεις, πρόθεση του πρωθυπουργού, όπως άλλωστε και ο ίδιος έχει δηλώσει, είναι ναι μεν να παραλάβει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σεβόμενος τις επιταγές του Συντάγματος, αλλά όπως όλα δείχνουν, τελικά δεν θα αξιοποιήσει αυτή την εντολή. Θα κινηθεί θεσμικά, χωρίς όμως να φέρει αποτελέσματα από την αξιοποίηση αυτής της διαδικασίας, καθώς θεωρητικά ο μοναδικός αριθμητικά κυβερνητικός εταίρος που θα μπορούσε να προσεγγίσει η ΝΔ για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως έχει εκ προοιμίου απορριφθεί και κατά συνέπεια η διερευνητική εντολή το πιθανότερο θα επιστρέψει στην κ. Σακελλαροπούλου πολύ πριν το τριήμερο που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό