17.4 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Οι μετεωρολόγοι συμφωνούν και οι δήμοι προετοιμάζονται

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα κακοκαιρία που θα φέρει «λίγα» χιόνια ακόμα και στην Αττική πλησιάζει τη χώρα μας. Ειδικότερα χιόνια, βροχές και τσουχτερό κρύο αναμένονται από την Παρασκευή, οπότε και θα κάνει την εμφάνισή του, το δεύτερο κύμα ψύχους, με την κακοκαιρία να παρουσιάζει κλιμάκωση το Σάββατο.

Μάλιστα, το Σάββατο τα φαινόμενα θα είναι έντονα σε περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο, δηλαδή σε ανατολική και νότια Θεσσαλία, Εύβοια, Αττική και Βοιωτία, ανατολική Πελοπόννησος, Κυκλάδες και Κρήτη.

Μαρουσάκης: Χιονόπτωση στην Αθήνα λόγω Aegean Lake Effect

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ψυχρή εισβολή θα έρθει από την Ιταλία και το νέο κύμα κακοκαιρίας θα ξεκινήσει, σταδιακά, από τα δυτικά την Παρασκευή και θα επεκταθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας με πυκνές χιονοπτώσεις να αναμένονται στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά. 

Το χιόνι θα πέσει και στα βόρεια προάστια της, ενώ δεν αποκλείεται το βράδυ του Σαββάτου «να δούμε λίγο χιόνι να πέφτει και στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς βέβαια να είναι οι συνθήκες ικανές για χιονόστρωση».

Πάντως, ο μετεωρολόγος του OPEN, τόνισε ότι θα κάνει πολύ κρύο, και απέδωσε τα φαινόμενα στην επίδραση του Aegean Lake Effect. Όπως εξήγησε:

«Λειτουργεί το Αιγαίο σαν μια λίμνη, περνάει η ψυχρή μάζα πάνω από το Αιγαίο, παίρνει υδρατμούς και δίνει αυτά τα φαινόμενα. Για αυτό και οι χιονοπτώσεις θα είναι μόνο στις περιοχές που «βλέπουν» προς το Αιγαίο».

Τέλος, από Δευτέρα πάμε σε πιο ήπιες καιρικές συνθήκες με άνοδο της θερμοκρασίας.

Κολυδάς: Η Πάρνηθα θα ασπρίσει πάλι

Για το αν θα δούμε περισσότερο χιόνι στα βόρεια της Αττικής απ’ όσο είδαμε χθες και σήμερα, ο μετεωρολόγος του Star απάντησε:

«Όπως βλέπουμε και στον χάρτη τα χιόνια στην Αττική θα εκδηλωθούν στα Βόρεια του νομού. Η Πάρνηθα θα ασπρίσει πάλι. Αυτή τη φορά όμως θα έχουμε χιόνια και στα υπερβόρεια προάστια, όπως στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Χιόνια θα δεχτούν και τα ορεινά της Κρήτη, όπου θα σημειωθούν βροχές τα πεδινά, αλλά από τη Δευτέρα ο υδράργυρος ανεβαίνει ξανά».

Τάσος Αρνιακός: Θα πέσουν νιφάδες χιονιού

Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα δώσει χιόνι στα βόρεια προάστια, με τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1 ωστόσο να υπογραμμίζει ότι «άλλο η χιονόπτωση και άλλο η χιονόστρωση».

«Θα πέσουν νιφάδες χιονιού» ανέφερε μεταξύ άλλων, και προειδοποίησε ότι «την Κυριακή θα έχει λιακάδα αλλά ήλιο με δόντια».

Σε ερώτηση για μια μακροπρόθεσμη πρόγνωση, ο Τάσος Αρνιακός επισήμανε ότι «είναι νωρίς ακόμα να ξέρουμε τι θα έρθει τον Γενάρη», σημείωσε όμως ότι «στις 24-25 Ιανουαρίου θα έχουμε μια ακόμα ψυχρή κατεβασιά, αλλά θα το δούμε ακόμα».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Πρόγνωση για την Παρασκευή 12-01-2024Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα βορειοανατολικά, με πιθανότητα τοπικών βροχών στο βόρειο Αιγαίο και τη Χαλκιδική.Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά ορεινά.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 3 με 5, με βαθμιαία ενίσχυση στα 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Θα κυμανθεί στα βόρεια και τα κεντρικά από -05 (μείον 5) έως 07 με 09 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 02 έως 10 με 12 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 06 έως 13 με 15 βαθμούς Κελσίου.Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Πρόγνωση για το Σάββατο 13-01-2024Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και νωρίς το πρωί στα νότια θαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα της τάξεως των 5 με 6 βαθμών Κελσίου. Στα βόρεια και τα κεντρικά δε θα ξεπεράσει τους 06 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 09 με 11 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά, που στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Πρόγνωση για την  Κυριακή 14-01-2024Στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις και από το μεσημέρι βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις στα δυτικά.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παρότι θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, κυρίως στα δυτικά. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, που στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15-01-2024Στα δυτικά, βαθμιαία στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και από τις μεσημβρινές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Επί ποδός οι δήμοι

Μπορεί οι μετεωρολόγοι να μιλούν για «λίγο» χιόνι στην Αθήνα ωστόσο κάποιοι δήμοι της Αττικής βρίσκονται σε ετοιμότητα για να διασφαλίσουν τους καθαρούς δρόμους και την ασφάλεια των πολιτών.

13 τόνοι αλάτι είναι έτοιμοι προς χρήση στον δήμο Βιλίων και ο Αρμόδιος Δρίκος δήμαρχος της περιοχής μίλησε στο Action24:

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό