19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι λευκοί καρχαρίες κάνουν παρέα μεταξύ τους

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο λευκός καρχαρίας γνωστός και ως μεγάλος λευκός και λευκός θάνατος είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και ζυγίζει συνήθως μέχρι 2 τόνους.

Ζει τριάντα έτη και είναι το μεγαλύτερο γνωστό αρπακτικό ψάρι αναπτύσσοντας ταχύτητες που ξεπερνούν τα 50 χλμ./ώρα Τρέφεται με μια ποικιλία άλλων θαλάσσιων ζώων και θαλασσοπουλιών ενώ επιτίθεται συχνά σε ανθρώπους.

Ερευνητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα πραγματοποίησαν μια έρευνα που διήρκεσε τέσσερα χρόνια παρακολουθώντας έξι λευκούς καρχαρίες που ζουν στις ακτές του Μεξικού. Οι ερευνητές είχαν τοποθετήσει συσκευές παρακολούθησης σε τρεις θηλυκούς και τρεις αρσενικούς λευκούς καρχαρίες καταγράφοντας μια σειρά από δεδομένα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Biology Letters» ερευνητές με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής θαλάσσιο βιολόγο και ειδικό στους καρχαρίες δρ. Γιάννη Παπασταματίου ανατρέπουν την εικόνα που υπήρχε μέχρι σήμερα για τους λευκούς καρχαρίες που θεωρούνταν μοναχικά όντα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι λευκοί καρχαρίες έχουν κοινωνική ζωή και δημιουργούν παρέες μεταξύ τους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές οι λευκοί καρχαρίες επιλέγουν συχνά να περιπολούν στον ωκεανό σε παρέες και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να αναπτύσσουν φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους. «Τις περισσότερες φορές οι επαφές των λευκών καρχαριών μεταξύ τους έχουν σύντομη χρονική διάρκεια. Αλλά υπάρχουν και καρχαρίες που δημιουργούν μακράς διάρκειας επαφές με χαρακτηριστικά κοινωνικών σχέσεων. Όπως φαίνεται οι σχέσεις αυτές βασίζονται στο κυνήγι και κάποιοι λευκοί καρχαρίες επιλέγουν να παραμένουν μαζί με κάποιους λευκούς καρχαρίες που είναι πολύ αποτελεσματικοί στην εξόντωση μεγάλου μεγέθους θηραμάτων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι λευκοί καρχαρίες όταν αποφασίζουν να κάνουν παρέα μεταξύ τους προτιμούν την παρέα του ίδιου φύλου, οι αρσενικοί κάνουν με αρσενικούς και οι θηλυκοί μεταξύ τους. Υπάρχουν και λευκοί καρχαρίες με ιδιαίτερη κοινωνικότητα. Σε μια περίπτωση ένας λευκός καρχαρίας προσέγγισε κατά σειρά 12 άλλους λευκούς καρχαρίες για να κάνουν παρέα» αναφέρει ο δρ. Παπαμασταματίου.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι κάποιοι λευκοί καρχαρίες προτιμούν να κυνηγούν σε πιο ρηχά νερά κοντά στις ακτές ενώ άλλοι σε βαθύτερα νερά. Άλλοι είναι πιο ενεργοί στη διάρκεια της μέρας ενώ άλλοι προτιμούν να κινούνται και να κυνηγούν όταν πέσει το φως του Ήλιου.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό