Home Πολιτική Οι κυβερνητικές κινήσεις και ο ανασχηματισμός

Οι κυβερνητικές κινήσεις και ο ανασχηματισμός

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]

Το «ηλεκτροσόκ» νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τους λογαριασμούς ρεύματος και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ένα νέο πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί μέσα στο Μάιο, ενώ με δεδομένο το στόχο για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο χαράσσεται και μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έβαλε εκ νέου «φρένο» στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, στέλνοντας μηνύματα στους υπουργούς να μην κατεβάσουν μολύβια.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία η … μητέρα των μαχών δίνεται για την εξεύρεση νέων μέτρων στήριξης των πολιτών στο ενεργειακό πεδίο. Ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει πως πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. 

Ωστόσο σε περίπτωση που φανεί πως δεν πρόκειται να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου θα μπει σε εφαρμογή ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Στόχος είναι να απορροφηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια. 

Ουσιαστικά θα ανακοινωθεί η δέσμη των προτάσεων μέσα στον Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Παράλληλα αναμένονται ανακοινώσεις για την στήριξη των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών και στο οικονομικό επιτελείο κοστολογούν το συνολικό πακέτο για να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις.

Εναλλακτικά σενάρια στο τραπέζι για την ενεργειακή ασφάλεια

Μια σειρά κινήσεων γίνονται στην ενεργειακή .. σκακιέρα για να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την ομαλή τροφοδοσία της χώρας. Το σχέδιο προβλέπει βραχυπρόθεσμες κινήσεις για την διασφάλιση  της ενεργειακής επάρκειας, αλλά και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ενεργειακής αυτάρκειας, με βάση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενεργειακό plan b της κυβέρνησης προβλέπει μεταξύ άλλων: 

Την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας. Την προμήθεια επιπλέον φορτίων LNG εφόσον κριθεί αναγκαίο. Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί τη διαθεσιμότητα φορτίων στις διεθνείς αγορές. Την αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Την αυξημένη – κατά 50%- εξόρυξη λιγνίτη κατά την επόμενη διετία. Την λειτουργία  με diesel πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Την αποθήκευση αερίου αν κριθεί αναγκαίο και στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας. Την επιτάχυνση επενδύσεων  σε ΑΠΕ και ήδη  δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και σχετικό νομοσχέδιο. Την ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Για παράδειγμα  οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.  Τα μηνύματα στους υπουργούς και τα σενάρια ανασχηματισμού

Να μείνουν … μετεξεταστέοι κινδυνεύουν υπουργοί, που έχουν ήδη δεχθεί τα σχετικά μηνύματα. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο τόνισε πως «έχει  υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου» . Για να σημειώσει χαριτολογώντας πως: «αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών».

Οι προειδοποιήσεις αυτές πηγαίνουν σε κυβερνητικά στελέχη που έχουν στρέψει το βλέμμα τους στις εκλογικές περιφέρειες τους και ετοιμάζονται για το κυνήγι της ψήφου. Ωστόσο οι .. κίτρινες κάρτες αφορούν και κυβερνητικά στελέχη που σπεύδουν να ανοίγουν δημοσίως θέματα, πριν οριστικοποιηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Οι αναφορές αυτές αναζωπύρωσαν τα σενάρια για τον χρόνο του επόμενου ανασχηματισμού αλλά και για τις κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες. Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας και δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Ωστόσο στην αντιπολίτευση παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς δεν αποκλείουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο (πριν αρχίσουν οι φουσκωμένοι λογαριασμού ρεύματος τον χειμώνα). 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version