Home Πολιτική Ινδονησία: «Ξύπνησε» ηφαίστειο και εκτόξευσε λάβα ύψους 5 χιλιομέτρων

Ινδονησία: «Ξύπνησε» ηφαίστειο και εκτόξευσε λάβα ύψους 5 χιλιομέτρων

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ξύπνησε» μετά από διαδοχικές εκρήξεις το ηφαίστειο Ρουάνγκ της Ινδονησίας το πρωί της Τρίτης (30/4), με αποτέλεσμα οι αρχές να θέσουν πλέον τη χώρα στην ύψιστη βαθμίδα συναγερμού.

Το ύψους 725 μέτρων Ρουάνγκ εξερράγη γύρω στις 01:15 τοπική ώρα και άλλες δύο φορές σήμερα το πρωί, όπως ανέφερε το Κέντρο Ηφαιστειολογίας και Μετριασμού Γεωλογικών Καταστροφών της Ινδονησίας προσθέτοντας ότι το ηφαίστειο εκτόξευσε μια στήλη τέφρας ύψους άνω των πέντε χλμ. στον ουρανό.

Looks like Gunung Ruang has been undergoing a significant eruption since about 1840 UTC, with a much more lightning-filled plume than the one a couple weeks ago.

Over 16,000 lightning events detected in the Ruang plume since 1841 UTC. pic.twitter.com/foP98VLyRt

— Chris Vagasky ⚡️ (@COweatherman) April 29, 2024

Η ίδια υπηρεσία επανέφερε σε ισχύ μια ζώνη αποκλεισμού έξι χιλιομέτρων και προειδοποίησε τους περιοίκους για την πιθανότητα εκτόξευσης ηφαιστειακών βράχων και τσουνάμι από την πτώση ηφαιστειογενούς υλικού στη θάλασσα.

Πάνω από 800 άτομα, που ζουν γύρω από το ηφαίστειο, είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτι τους νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ορισμένοι επέστρεψαν στις εστίες τους όταν έληξε ο προηγούμενος συναγερμός τη Δευτέρα και άγνωστο παραμένει πόσοι εξ’ αυτών αναγκάστηκαν για άλλη μια φορά να καταφύγουν σε άλλες περιοχές του νησιού της Ινδονησίας.

Οι τελευταίες εκρήξεις του ηφαιστείου ανάγκασαν τις τοπικές Αρχές να κλείσουν λόγω της ηφαιστειακής τέφρας εκ νέου το διεθνές αεροδρόμιο Σαμ Ρατουλάνγκι στο Μανάντο, πρωτεύουσα της επαρχίας αυτής της Ινδονησίας, σε απόσταση άνω των 100 χλμ. σύμφωνα με ανακοίνωση της AirNav Indonesia.

Η Ινδονησία βιώνει συχνά σεισμούς και ηφαιστειακή δραστηριότητα καθώς βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «Δαχτυλίδια της Φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version